Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

POSTUL MARE 2012

3. CĂSĂTORIA ȘI SFÂNTA EUHARISTIE

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Euharistia înseamnă a oferi Tatălui nu doar un cult al vieții zilnice, ci chiar acel cult al lui Cristos însuși: oferim și celebrăm ca familie ceea ce Cristos a oferit și a celebrat. Euharistia devine izvorul vieții noastre de rugăciune, centrul ei, locul principal în care ne regăsim cu tot ceea ce suntem noi: fii ai Tatălui care celebrează jertfa și învierea Fiului său întrupat pentru noi.

Vocea Scripturii

Din Scrisoarea către Romani 12,1-2.9-13

Vă îndemn deci, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să vă oferiți trupurile voastre ca jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu: acesta este cultul vostru spiritual. Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit. Iubirea să fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine, iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească, întreceți-vă în a vă stima unii pe alții. Neobosiți în râvnă, înflăcărați de Duh, slujiți Domnului. Plini de bucurie în speranță, statornici în încercare, stăruiți în rugăciune. Luați parte la trebuințele sfinților! Practicați ospitalitatea!

Din Evanghelia după sfântul Ioan 2,13-25

Apropiindu-se Paștele iudeilor, Isus s-a urcat la Ierusalim. În templu i-a găsit pe negustorii de boi, de oi și de porumbei și pe schimbătorii de bani șezând. A făcut un bici din funii și i-a izgonit pe toți afară din templu, împreună cu oile și boii, a aruncat pe jos banii schimbătorilor și le-a răsturnat tarabele, iar celor ce vindeau porumbei le-a zis: "Luați astea de aici și nu faceți din casa Tatălui meu o casă de negustorie!" Ucenicii lui și-au amintit atunci acest cuvânt al Scripturii: "Râvna casei tale mă consumă". Iudeii au luat cuvântul și i-au zis: "Prin ce semn ne arăți că ai dreptul să faci astfel de lucruri?". Drept răspuns Isus le-a spus: "Distrugeți templul acesta și în trei zile îl voi ridica din nou". Iudeii i-au zis: "În patruzeci și șase de ani s-a zidit templul acesta, și tu îl vei ridica în trei zile?". Dar el vorbea despre templul trupului său. Prin urmare, când a înviat din morți, ucenicii lui și-au adus aminte că le spusese cuvintele acestea și au crezut în Scriptură și în cuvintele pe care le spusese Isus. Pe când Isus era în Ierusalim, la sărbătoarea Paștelui, mulți au crezut în el, văzând minunile pe care le făcea. Dar Isus nu avea încredere în ei pentru că îi cunoștea pe toți și nu avea nevoie să-i dea cineva mărturie despre oameni, fiindcă el însuși știa ce este în om.

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- "Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit", spune sfântul Paul. A trăi Euharistia nu înseamnă numai a ne împărtăși la sfânta Liturghie. Înseamnă a face euharistică viața noastră de familie. V-ați gândit vreodată la această misiune a familiei, în lumina cuvintelor sfântului Paul?

- Evanghelia acestei duminici ne spune: "Dar Isus nu avea încredere în ei, pentru că îi cunoștea pe toți și nu avea nevoie să-i dea cineva mărturie despre oameni, fiindcă el însuși știa ce este în om". Isus știe ce este în casa mea cu adevărat. Dacă doresc ca Isus să aibă încredere în mine, ce ar trebui să schimb sau să fac? Fiind Postul Mare, ce ar trebui să practic în familia mea?

Vocea magisteriului

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 57

Îndatorirea de sfințire a familiei creștine își are începutul în Botez, iar expresia maximă a sa este în Euharistie, de care este intim legată Căsătoria creștină. Conciliul Vatican II a voit să reamintească relația specială care există între Euharistie și Căsătorie, cerând ca, pe cât posibil, celebrarea Căsătoriei să aibă loc "în mod obișnuit în timpul sfintei Liturghii", iar pentru a înțelege și a trăi cu mai multă intensitate harul și responsabilitatea Căsătoriei și familiei creștine, este absolut necesar de a redescoperi și medita adânc la legătura sacramentului Căsătoriei cu sfânta Euharistie.

Sfânta Euharistie este izvorul Căsătoriei creștine. Într-adevăr, jertfa euharistică reprezintă alianța de iubire a lui Cristos cu Biserica, alianță pecetluită cu sângele lui Cristos vărsat pe cruce. În acest sacrificiu al noului și veșnicului testament soții creștini află izvorul din care țâșnește legământul conjugal, apoi se dezvoltă lăuntric și este alimentat mereu în cursul vieții. Sfânta Euharistie este izvorul carității, pentru că reprezintă jertfa iubirii lui Cristos pentru Biserica sa. Familia creștină află în sfânta Euharistie fundamentul și sufletul "comuniunii" și "misiunii" sale, pentru că pâinea euharistică face din membrii comunității familiale un singur trup, revelație și participare la cea mai amplă unitate a Bisericii, iar participarea la trupul "dăruit" și la sângele "vărsat" al lui Cristos devine izvorul nesecat al dinamismului misionar și apostolic al familiei creștine.

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- Euharistia este tot un legământ de iubire dintre om și Isus, căci Isus se dăruiește nouă pentru ca și noi să ne dăruim lui. De câte ori ne împărtășim și medităm la acest fapt?

- Papa amintește faptul că "pâinea euharistică face din membrii comunității familiale un singur trup". Ce vrea să spună el prin aceste cuvinte?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei analizate

Euharistia este nu doar un rit, o rugăciune sau un obicei de practicat de familie când merge la biserică. Este un izvor, o apă vie, o hrană care are menirea de a întări și sfinți tot ceea ce aparține căsătoriei. Soții și familia lor au mai mare nevoie de Euharistie, căci trăirea ei în familie schimbă pe deplin acea familie. Iubirea începe să locuiască în ea.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat