Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

POSTUL MARE 2012

1. CĂSĂTORIA ÎN ORDINEA CREAȚIEI

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii

Începutul familiei poate fi înțeles bine pornind de la creație, de la prima pagină a Bibliei. Intenția lui Dumnezeu este aceea de a asigura tot ce era necesar pentru viață, pentru familie, pentru neamul omenesc. Este o intenție creatoare, nu distrugătoare. Păcatul omului nu anihilează acest plan. Viața și îngrijirea ei se află la centrul acestui plan.

Vocea Scripturii

Din cartea Genezei 1,26-28.31a

Dumnezeu a zis: "Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate fiarele sălbatice, și toate vietățile care se târăsc pe pământ". Și l-a făcut Dumnezeu pe om după chipul său; l-a creat după chipul lui Dumnezeu; el a creat bărbatul și femeia. Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Fiți rodnici, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l; stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile care se mișcă pe pământ". Dumnezeu a privit toate cele pe care le făcuse, și iată, erau foarte bune.

Din Evanghelia după sfântul Marcu 1,12-15

În acel timp, Duhul Sfânt l-a condus pe Isus în pustiu. Acolo a rămas patruzeci de zile și a fost ispitit de Satana. El era împreună cu fiarele sălbatice, iar îngerii îi slujeau. După ce Ioan a fost aruncat în închisoare, Isus s-a dus în Galileea ca să predice evanghelia lui Dumnezeu. El zicea: "S-a împlinit timpul și împărăția lui Dumnezeu este aproape. Convertiți-vă și credeți în evanghelie!".

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice

- Planul lui Dumnezeu cu familia umană se vede încă de la începutul creației; mai mult, creația este o pregătire pentru ca familia umană să se poată dezvolta, să poată colabora cu Dumnezeu și ca membrii ei să poată fi rodnici. Păcatul a stricat acest plan, și numai bunătatea lui Dumnezeu a făcut ca omul să nu rămână departe de Creatorul său. Postul lui Isus din pustiu este ca un nou început: omul cel nou, Dumnezeu întrupat pentru noi, Isus, proclamă că împărăția lui Dumnezeu este aproape, iar postul este semnul că Dumnezeu este din nou în centrul vieții și mai presus de toate nevoile omenești.

- În multe familii s-a uitat faptul că suntem creați după chipul lui Dumnezeu. Expresia este frumoasă: ce înseamnă însă această asemănare? La ce se referă Biblia când vorbește despre "a fi creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu"?

- Postul este un semn că Dumnezeu este mai presus de toate, chiar decât foamea și nevoile trupești. Postiți vreodată în familia dumneavoastră? De ce? (sau de ce nu?).

Vocea magisteriului

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 17

În planul lui Dumnezeu creator și mântuitor, familia descoperă nu numai "identitatea" sa, ceea ce "este", ci și "misiunea" sa, adică ceea ce poate și trebuie "să facă". Misiunile pe care familia este chemată de Dumnezeu să le dezvolte în istorie decurg din însăși ființa ei și îi reprezintă dezvoltarea dinamică și esențială. Orice familie descoperă și află în ea însăși strigătul neîncetat care definește demnitatea și responsabilitatea ei: familie, "devino" ceea ce "ești"!

Reîntoarcerea la "începutul" gestului creator al lui Dumnezeu este, așadar, o necesitate pentru familie, dacă vrea să se cunoască și să se realizeze după adevărul intim nu doar al ființei sale, ci și al modului său de a acționa în istorie. Deoarece, conform planului divin, este constituită ca o "comunitate intimă de viață și de iubire", familia are misiunea de a deveni din ce în ce mai mult ceea ce este, adică o comunitate de viață și iubire, într-o tensiune care, la fel ca pentru orice realitate creată și mântuită, își va afla împlinirea în împărăția lui Dumnezeu. Într-o perspectivă care, apoi, ajunge chiar la rădăcinile realităților, trebuie spus că esența și îndatoririle familiei sunt definite în cele din urmă de dragoste. Pentru aceasta, familia primește misiunea de a păstra, a descoperi și a comunica dragostea, ca reflexie vie și reală participare la iubirea lui Dumnezeu pentru omenire și la iubirea lui Cristos Domnul pentru Biserică, mireasa sa.

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 28

Creând pe bărbat și pe femeie după chipul și asemănarea sa, Dumnezeu a încununat și a dus la perfecțiune opera sa creatoare: el îi cheamă să fie părtași în chip special la iubirea și puterea de Creator și Tată, prin intermediul cooperării libere și responsabile a bărbatului și femeii la transmiterea darului vieții umane: "Dumnezeu i-a binecuvântat și le-a zis: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul, supunându-l"

În felul acesta rolul fundamental al familiei este slujirea vieții, de a realiza de-a lungul istoriei binecuvântarea de la început a Creatorului, transmițând prin naștere de la om la om chipul lui Dumnezeu.

Fecunditatea este rodul și semnul iubirii conjugale, mărturia vie a deplinei dăruiri reciproce a soților: "Adevăratul cult al iubirii conjugale și întreaga structură familială care naște de aici, fără a trece cu vederea alte scopuri ale Căsătoriei, tind să-i determine pe soți să fie dispuși, cu tărie de suflet, să coopereze cu iubirea Creatorului și Mântuitorului, care prin ei înmulțește mereu și îmbogățește familia sa".

Fecunditatea iubirii conjugale nu se restrânge deci numai la procrearea copiilor - chiar dacă aceasta este înțeleasă în dimensiunea sa specific umană -, ci se lărgește și se îmbogățește cu toate acele roade ale vieții morale, spirituale și supranaturale pe care tatăl și mama sunt chemați să le dea copiilor și, prin copii, Bisericii și lumii.

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una sau alta dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- Papa insistă mult pe dezvoltarea unei vieți adevărate în familie, iar părinții sunt chemați să transmită, "prin naștere de la om la om, chipul lui Dumnezeu". Cum trebuie procedat pentru a întipări în copii chipul Creatorului, dincolo de aspectele fizice, biologice?

- Cum colaborează soții în mod "liber și responsabil" cu Creatorul omului? Ce exigențe are această colaborare?

- Dumnezeu nu ne-a abandonat doar pentru că am greșit. A căutat alte căi, alte drumuri pentru a ne păstra aproape de el, izvorul vieții. De ce nu ne-a abandonat? Ne-ar fi putut distruge, dar nu a făcut-o. De ce?

Concluzia întâlnirii: o rememorare a temei analizate

Ceea ce Dumnezeu a intenționat de la început a constat în a oferi omului demnitatea de colaborator al său, iar această colaborare se vede în modul lui Dumnezeu de a crea familia: creșterea, înmulțirea, munca, protejarea creației. Toate acestea sunt valori ale colaborării cu Dumnezeu, valori familiale.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat