Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

ADVENT 2011

4. EDUCATORI LA RUGĂCIUNE

La început

O rugăciune potrivită sau un cântec adaptat întâlnirii.

Se explică pe scurt tema întâlnirii.

Rugăciunea se poate învăța de la multe persoane și în multe locuri. Nimic însă nu se întipărește mai mult în memoria noastră decât rugăciunea făcută de întreaga familie. Tot ea este un izvor nesecat de putere și de încredere pentru membrii familiei. Rugăciunea în familie este la fel de importantă ca hrana zilnică de pe masă. Cum hrana materială nu poate lipsi, așa trebuie să fie și cea spirituală.

Se propun unul sau ambele texte evanghelice. Ele sunt și un moment de a ne deschide la vocea Scripturii.

Din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 1,26-38

În acel timp, 26 îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, cu numele de Nazaret, 27 la o fecioară logodită cu un bărbat numit Iosif din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. 28 Intrând îngerul la ea, a zis: "Bucură-te, tu, care ești plină de har, Domnul este cu tine, tu ești binecuvântată între femei". 29 Ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și se întreba în sine: "Ce poate să însemneze salutul acesta?". 31 Îngerul i-a zis: "Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Iată, vei zămisli și vei naște un fiu și îi vei pune numele Isus. 32 Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema. Domnul Dumnezeu îi va da lui tronul lui David, tatăl său, 33 și va domni peste casa lui Iacob în veci și împărăția lui nu va avea sfârșit". 34 A zis Maria către înger: "Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu cunosc bărbat?". 35 Îngerul i-a răspuns: "Duhul Sfânt se va coborî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri, pentru aceasta și Cel Sfânt, care se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. 36 Iată, și Elisabeta, ruda ta, a zămislit un fiu la bătrânețe și ea, căreia i se zicea sterilă, este acum în luna a șasea, 37 căci pentru Dumnezeu nimic nu este cu neputință". 38 Atunci a zis Maria: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău". Și îngerul a plecat de la ea.

Din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 18,35-43

În acel timp, 35 când Isus s-a apropiat de Ierihon, un orb ședea pe marginea drumului și cerșea. 36 Auzind că trece o mare mulțime de oameni, el a întrebat ce se petrece. 37 I s-a spus că trece Isus din Nazaret. 38 Atunci el a început să strige: "Isuse, Fiul lui David, fie-ți milă de mine!" 39 Cei care mergeau în frunte îl certau să tacă, dar el mai tare striga: "Fiul lui David, ai milă de mine!" 40 Isus s-a oprit și a poruncit ca orbul să fie adus la el. Când orbul s-a apropiat, Isus l-a întrebat: 41 "Ce vrei să fac pentru tine?" El i-a răspuns: "Doamne, să văd!" 42 Isus i-a zis: "Vezi! Credința ta te-a salvat!" 43 În aceeași clipă omul a început să vadă și îl urma pe Isus, preamărind pe Dumnezeu. Și tot poporul, văzând aceasta, a dat laudă lui Dumnezeu.

Sugestii pentru a face unele reflecții pe marginea textelor biblice.

Mariei i se spune în viziunea ei să nu se teamă. De câte ori nu am simțit noi că rugăciunea ne ajută să nu ne mai fie teamă? Știam noi oare că rugăciunea zilnică alungă teama de viitor?

Ce vrem să facă pentru noi Domnul în rugăciune? "Doamne, să văd!". A vedea înseamnă nu doar vederea fizică, dar și a vedea rostul vieții, a vedea legătura dintre evenimentele vieții, a înțelege care este rostul unei anumite încercări. Acest fel de a vedea, atât de important în familie, mai ales când apar dificultățile, diferite suferințe, o boală sau moartea, este rodul rugăciunii, este darul lui Dumnezeu.

Vocea papei Ioan Paul al II-lea, în Familiaris consortio nr. 60, despre tema acestei cateheze:

Părinții creștini, în forța demnității și misiunii lor, au rolul specific de a educa pe copii la rugăciune, de a-i introduce în descoperirea progresivă a tainei lui Dumnezeu și în colocviul personal cu Dumnezeu, așa cum învață Conciliul Vatican II: "Mai ales în familia creștină, îmbogățită cu harul și misiunea sacramentului Căsătoriei, copiii, de la cea mai fragedă vârstă, trebuie să învețe să-l descopere și să-l cinstească pe Dumnezeu și să-l iubească pe aproapele, conform credinței primite în Botez".

Momentul fundamental și de neînlocuit al educației la rugăciune este exemplul concret, mărturia vie a faptelor părinților: numai rugându-se împreună cu copiii, tatăl și mama își împlinesc rolul preoțesc propriu și coboară în adâncul inimii copiilor, lăsând urme pe care nu le vor șterge evenimentele vieții viitoare.

Să ascultăm apelul papei Paul al VI-lea către părinți: "Mamelor, îi învățați pe copiii voștri să se roage creștinește? Îi pregătiți, în colaborare armonioasă cu preoții, pe copiii voștri la primirea sacramentelor inițierii: Spovada, prima Împărtășanie și sfântul Mir? Îi obișnuiți ca, atunci când sunt bolnavi, să se gândească la suferințele lui Cristos? Să ceară ajutorul Maicii Domnului și al sfinților? Recitați voi sfântul Rozariu în familie? Și voi, taților, știți să vă rugați împreună cu copiii voștri, cu toată comunitatea familială, cel puțin uneori? Exemplul vostru, în corectitudinea gândirii și a faptelor, ajutat de rugăciunea făcută în comun, este o lecție pentru viață, un act de cult, cu merit deosebit; și în felul acesta duceți pacea între pereții casei voastre: «Pace casei acesteia!» Amintiți-vă: în felul acesta construiți Biserica!"

Pornind de la textul de mai sus al papei Ioan Paul al II-lea, una dintre următoarele întrebări poate fi punctul de plecare al unei discuții:

- De ce este atât de important ca părinții să se roage împreună cu copiii?

- Copiii pot să-l perceapă pe Dumnezeu în rugăciune?

- Oare rugăciunea comună în familie poate fi o adevărată "lecție de viață"?

- De ce rugăciunea făcută în familie, în mod constant, aduce pace casei proprii?

Concluzia întâlnirii poate fi o repetare a primelor momente:

Rugăciunea este un mare dar în familie, un dar ce trebuie primit, cultivat, transmis. Este o adevărată hrană supranaturală și chiar naturală, dacă privim la toate efectele sale asupra minții, sufletului, vieții în ansamblul ei. Copiii au ca primi educatori pe părinți: pe ei îi vor imita.

Se încheie cu o rugăciune.

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat