Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

TIMPUL DE PESTE AN - 2011

5. UNITATEA ȘI INDISOLUBILITATEA CĂSĂTORIEI

Cântec de început

Se recită apoi Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită

Citirea fragmentelor biblice

Din cartea Genezei (1,26-28.31)
Dumnezeu a zis: "Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate fiarele sălbatice și toate vietățile care se târăsc pe pământ". Și l-a făcut Dumnezeu pe om după chipul său; l-a creat după chipul lui Dumnezeu; el a creat bărbatul și femeia. Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Fiți rodnici, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l; stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile care se mișcă pe pământ". Dumnezeu a privit toate cele pe care le făcuse și iată, erau foarte bune.

Din Evanghelia după sfântul Matei (19,3-6)
În acel timp, câțiva farisei s-au apropiat de Isus pentru a-l prinde în vorbă; ei l-au întrebat: "Este oare îngăduit unui om să-și lase soția pentru orice motiv?" El le-a răspuns: "N-ați citit că la început Creatorul oamenilor i-a creat bărbat și femeie și le-a zis: De aceea, va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu soția sa, și amândoi vor fi un singur trup? Așa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!"

Pentru reflecție și discuție pe marginea textelor biblice
- "Unitatea Căsătoriei": o singură direcție de mers, o singură voință, o singură inimă... Bărbatul și femeia, în Căsătorie, sunt "chipul" lui Dumnezeu (care este unul în trei persoane). Suntem noi conștienți cât de importantă este această unitate, această "viață de echipă" în familie?
- Ne dăm seama ca expresia "un singur trup" nu se referă strict la corp? Expresia se referă la tot omul, sub toate aspectele sale: gândire, simțire, emotivitate, planuri de viitor, munca pentru binele comun etc.
- "Indisolubilitatea": înseamnă a ne respecta, a ne tolera, a ne recunoaște ca fiind diferiți..., dar alături unul de celălalt pentru toată viața. Suntem dispuși de a accepta că viața și sfințenia fiecăruia dintre cei căsătoriți sunt legate de viața și sfințenia celuilalt?

Alte posibilități de reflecție

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 19
"Prima comuniune este aceea care se creează și se dezvoltă între soți: bazați pe forța legăturii de iubire conjugală, bărbatul și femeia «nu mai sunt doi, ci un singur trup» și sunt chemați să crească mereu în comuniunea lor prin fidelitatea zilnică față de jurământul matrimonial de totală dăruire reciprocă.
Această comuniune conjugală își are rădăcinile în complementaritatea naturală a bărbatului cu femeia și se alimentează prin voința personală a celor doi soți de a duce la îndeplinire întregul program de viață, ceea ce au și ceea ce sunt: pentru aceasta, o asemenea comuniune este produsul și semnul unei exigențe profund umane. Dar Dumnezeu își asumă, în Cristos Domnul, această exigență umană, o întărește, o purifică și o ridică, ducând-o la perfecțiune cu sacramentul Căsătoriei, în care Duhul Sfânt, revărsat în celebrarea sacramentală, oferă soților creștini darul unei comuniuni noi de iubire, care este imaginea vie și reală a acelei uniri cu totul speciale care face din Biserică indivizibilul trup mistic al lui Cristos Domnul".

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 20
"Una dintre obligațiile cele mai prețioase și urgente ale familiilor creștine din zilele noastre este trăirea valorii inestimabile a indisolubilității și fidelității matrimoniale. Pentru aceasta, împreună cu toți confrații care au luat parte la lucrările sinodului episcopilor, laud și încurajez toate acele numeroase familii care, cu toate că au greutăți mari, păstrează și dezvoltă binele indisolubilității: împlinesc în felul acesta, într-un mod umil și curajos, misiunea încredințată lor de a fi în lume un «semn», un semn mic și prețios, uneori supus la ispite, dar totdeauna reînnoit, al fidelității neobosite cu care Dumnezeu și Isus Cristos îi iubesc pe toți și pe fiecare dintre oameni. E de datoria noastră să recunoaștem valoarea mărturisirii faptice pe care o dau și acei soți care cu toate că au fost părăsiți de partener, cu puterea credinței și a speranței creștine s-au abținut de a trece la o altă unire: și aceștia dau mărturie autentică a fidelității, de care are atâta nevoie lumea de azi".

Comentariu
Indisolubilitatea și unitatea familiei implică și coresponsabilitate: întâlnirile familiale trebuie să fie încurajate în familie, cu scopul de a se lua decizii împreună, de a discuta problemele importante și urgente. Principiul de coresponsabilitate pleacă de la faptul că iubirea față de o persoană înseamnă în primul rând respect față de demnitatea celeilalte persoane.

Cântec final, eventual precedat sau înlocuit de o rugăciune potrivită

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat