Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

TIMPUL DE PESTE AN - 2011

4. VIOLENȚA ÎN FAMILIE

Cântec de început

Se recită apoi Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită

Citirea fragmentelor biblice

Din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru (3,7-12)
Tot așa și voi, bărbaților, trăiți împreună cu soțiile voastre, ținând cont că ele sunt făpturi mai slabe și dându-le cinstire, întrucât sunt părtașe, împreună cu voi, la harul vieții, pentru ca rugăciunile voastre să nu fie tulburate. În sfârșit, fiți toți într-un gând, compătimitori, plini de iubire față de frați, milostivi și smeriți. Nu întoarceți rău pentru rău, nici insultă pentru insultă, dimpotrivă, binecuvântați, pentru că la aceasta ați fost chemați, ca să moșteniți binecuvântarea. Într-adevăr, cine vrea să iubească viața și să vadă zile bune, să-și ferească limba de la rău și buzele sale să nu vorbească cu înșelăciune, să evite răul și să facă binele, să caute pacea și s-o urmeze; pentru că ochii Domnului sunt peste cei drepți și urechile sale sunt atente la rugăciunile lor, iar fața Domnului este împotriva celor care fac rele.

Din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni (3,12-17)
Ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți, îmbrăcați-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și răbdare. Îngăduiți-vă unii pe alții și, dacă cineva are vreo plângere împotriva altuia, iertați-vă! Așa cum v-a iertat Domnul la fel să vă iertați și voi. Însă mai presus de toate acestea îmbrăcați-vă cu iubire, care este legătura desăvârșirii. Să domnească în inimile voastre pacea lui Cristos la care ați fost chemați ca să fiți un singur trup și fiți recunoscători. Cuvântul lui Cristos să locuiască în voi din plin. Învățați-vă și îndemnați-vă unii pe alții cu toată înțelepciunea în psalmi, în imnuri și în cântări spirituale. Cântați lui Dumnezeu, mulțumindu-i în inimile voastre. Și tot ceea ce faceți cu cuvântul sau cu fapta, toate să le faceți în numele Domnului Isus, mulțumindu-i lui Dumnezeu Tatăl prin el.

Pentru reflecție și discuție pe marginea textelor biblice
- Violența înlăuntrul familiei: care sunt consecințele ei asupra celor din familie, asupra rudelor și cunoscuților?
- Violența, mai ales cea fizică, dar și cea verbală, nu vine niciodată singură. Ce alte rele aduce cu sine în familie?
- "Fața Domnului este împotriva celor care fac rele", dar "ochii Domnului sunt peste cei drepți și urechile sale sunt atente la rugăciunile lor": Dumnezeu nu este niciodată un Dumnezeu iubitor de violență. Cât de conștienți suntem de propria noastră violență în familie (și violența verbală este un rău real!)?

Alte posibilități de reflecție

Sugestie: Cel mai adesea subiectul este unul tabu și drept urmare trebuie tratat cu maximă prudență. Nu este locul nici de a deveni iscoditori, nici de a arunca primii cu piatra.

O întrebare apare adesea, mai ales în unele zone din țara noastră, dar și din lume: A devenit familia un loc nesigur?

Statistici: majoritatea violențelor asupra femeilor, bătrânilor și copiilor au loc în cadrul familiei înseși. Vorbim de drame zilnice. Rolul tradiției culturale: tăcerea, omisiunea. Violența bărbatului asupra femeii sau copiilor au adesea aprobarea opiniei colective. Opinia nu dezaprobă violența, ci abuzul de violență. Vorbind despre violența domestică în Italia, un avocat afirma că nici măcar mafia nu provoacă atâta durere asupra familiilor, cât produce fenomenul violenței în casă (Cf. http://avvocatomatrimonialistaonline.blogspot.com/2010/07/la-violenza-in-famiglia.html). Asocierea cu consumul de alcool este mai mult decât frecventă.

Diferite forme de violență
- Violența psihologică: amenințări, atacuri verbale la adresa demnității celor din casă, insulte, umilirea celor din familie în fața celorlalți membri sau în fața altor persoane;
- Violența fizică: lovituri, pălmuiri, distrugerea obiectelor din casă etc.
- Violența economică: cu scopul de a controla economic și financiar celelalte persoane.
- Violența sexuală: abuzuri fără consimțământul celeilalte părți, apelând la amenințări, forță fizică etc.

O posibilă definiție pentru a face claritate
Din punct de vedere clinic o definiție larg acceptată a violenței domestice este aceasta: "Violența domestică este o amenințare sau provocare, petrecută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice în cadrul relației dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însoțit de intimidări sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care aparțin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potențiale surse de sprijin; amenințări făcute la adresa altor persoane semnificative pentru victimă, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasărilor, telefonului și a altor surse de îngrijire și protecție".

Cântec final, eventual precedat sau înlocuit de o rugăciune potrivită

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat