Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

TIMPUL DE PESTE AN - 2011

2. SITUAȚIA FAMILIEI ÎN ZIUA DE ASTĂZI

Cântec de început

Se recită apoi Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită

Citirea fragmentelor biblice

Din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan (4,1-6)
Iubiților, să nu dați crezare oricărui duh, ci verificați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, căci mulți profeți falși au apărut în lume. Prin aceasta îl cunoașteți pe Duhul lui Dumnezeu: orice duh care îl mărturisește pe Isus Cristos venit în trup este de la Dumnezeu. Dar orice duh care nu-l mărturisește pe Isus nu este de la Dumnezeu. Acesta este duhul lui Anticrist, despre care ați auzit că vine; și acum este deja în lume. Copii, voi sunteți de la Dumnezeu și i-ați învins pe aceștia, pentru că cel care este în voi este mai mare decât cel care este în lume. Ei sunt din lume, de aceea vorbesc ca din lume, iar lumea îi ascultă. Noi suntem din Dumnezeu. Cine-l cunoaște pe Dumnezeu ne ascultă. Cel care nu este din Dumnezeu nu ne ascultă. Din aceasta cunoaștem Duhul adevărului și duhul rătăcirii.

Din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan (4,7-12)
Iubiților, să ne iubim unii pe alții pentru că iubirea este de la Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și-l cunoaște pe Dumnezeu. Cine nu iubește nu l-a cunoscut pe Dumnezeu pentru că Dumnezeu este iubire. Prin aceasta s-a arătat iubirea lui Dumnezeu în noi: Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, unicul născut, ca să trăim prin el. În aceasta constă iubirea: nu noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci el ne-a iubit și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre. Iubiților, dacă Dumnezeu ne-a iubit astfel, și noi trebuie să ne iubim unii pe alții. Nimeni nu l-a văzut pe Dumnezeu vreodată. Dacă ne iubim unii pe alții, Dumnezeu rămâne în noi și iubirea lui în noi este desăvârșită.

Pentru reflecție și discuție pe marginea textelor biblice
- Care sunt "duhurile" (adică vorbele, mentalitatea, gândirea) lumii de azi despre Căsătoria creștină? Cine răspândește mai mult aceste "duhuri ale rătăcirii" în societatea noastră? Încotro ar merge oare familia creștină, dacă le-ar asculta pe acestea și nu Duhul lui Cristos?
- "Dumnezeu este iubire" și nu a ținut nici secretă, nici ascunsă iubirea sa față de noi. L-a trimis pe Fiul său între noi, ca semn al iubirii sale față de om, ca iubire întrupată pentru noi. Nici iubirea din familie nu este ceva secret și nevăzut. Care ar fi semnele vizibile că într-o familie există o iubire reală, frumoasă, autentică?
- Cum oare ar trebui înțeleasă expresia "iubirea lui în noi" (al doilea text, ultimul verset), prin "noi" înțelegând "familia noastră" (familiile noastre)?

Alte posibilități de reflecție

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 37
"Trăind într-o societate zdruncinată și dezmembrată de tensiuni și conflicte, din cauza ciocnirilor violente ale curentelor individualiste și egoiste, fiii trebuie să se îmbogățească nu numai în sensul adevăratei dreptăți, care singură conduce la respectarea demnității personale a fiecăruia, ci mai ales în iubirea adevărată, înțeleasă că grijă sinceră și slujire dezinteresată față de alții, în special față de cei săraci și lipsiți. Familia este prima și fundamentala școală a sociabilității, pentru că este comunitatea de iubire care știe să afle în dăruirea de sine legea care o conduce și o face să crească. Dăruirea de sine care inspiră iubirea soților între ei, este modelul și norma dăruirii de sine care trebuie să se actualizeze între frați și surori, precum și între diferitele generații care sunt împreună în familie. Comuniunea și participarea la trăirea zilnică în casă, în clipe de bucurie și de dificultate reprezintă cea mai concretă și eficace pedagogie pentru înscrierea activă, responsabilă și fecundă a copiilor în orizontul larg al societății".

Comentariu
Familia face parte din planul lui Dumnezeu, căci el a creat omul ca bărbat și femeie, dându-le puterea și posibilitatea de a da naștere copiilor, de a-i iubi și educa. "Lumea", sau "duhul lumii", cum se exprimă sfântul Ioan, are însă alte idei decât Dumnezeu: familia însăși e pusă în discuție, fie prin eliminarea diferențelor (căsătoria între persoane de același sex), fie prin eliminarea rodniciei Căsătoriei (avortul, în primul rând). Asistăm astăzi la schimbări care nu au cum să nu influențeze mersul societății și al Bisericii: nașterea copiilor în afara căsătoriei, copii care nu-și știu părinții, mame singure cu copii, părinți homosexuali, tați sau mame care lipsesc ani la rând din familie, fecundarea artificială în laborator etc.
Ceea ce e important să înțelegem este faptul că unirea de iubire dintre bărbat și femeie ca fundament al familiei este o voință a Creatorului, nu o obișnuință socială, inventată de om. Autorul Căsătoriei este Dumnezeu, care dorește fericirea omului.

Cântec final, eventual precedat sau înlocuit de o rugăciune potrivită

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat