Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

POSTUL MARE 2011

6. GRADUALITATE ȘI CONVERTIRE

Cântec de început

Se recită apoi Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită

Citirea fragmentelor biblice

Din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni (2,6-11)
Fraților, Isus Cristos, rămânând Dumnezeu, nu a ținut cu orice preț să apară egal cu Dumnezeu, ci s-a înjosit pe sine luând firea sclavului și devenind asemenea oamenilor. După înfățișare era considerat un om ca toți ceilalți. S-a umilit, făcându-se ascultător până la moarte și încă moartea pe cruce. De aceea și Dumnezeu l-a înălțat și i-a dăruit un nume, care este mai presus decât orice alt nume, pentru ca în numele lui Isus, toată făptura în cer, pe pământ și în adâncuri să-și plece genunchiul și orice limbă să proclame spre mărirea lui Dumnezeu Tatăl: Isus Cristos este Domnul!

Din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni (2,13-18)
Dar acum, în Cristos Isus voi, care odinioară erați departe, v-ați apropiat prin sângele lui Cristos. Căci el este pacea noastră, cel care a făcut din două una și a dărâmat zidul despărțitor, desființând în trupul său ura, legea poruncilor cu prescrierile ei, pentru ca pe cei doi să-i întemeieze într-un singur om nou, făcând pace, și să-i împace pe amândoi cu Dumnezeu într-un singur trup prin crucea prin care a nimicit ura. Venind, el a vestit pacea pentru voi care erați departe și pacea pentru cei care erau aproape căci, prin el, amândoi avem intrare deschisă într-un singur Duh, la Tatăl.

Pentru reflecție și discuție pe marginea textelor biblice

Pentru Sfântul Paul, autorul celor două texte, o convertire nu pleacă de la o privire asupra stării noastre și nu are ca scop o ameliorare a vieții; convertirea pleacă de la privirea pe care o aruncăm asupra lui Isus, care a murit pentru noi, pentru ca noi să avem un alt raport cu Tatăl și între noi. Câteva întrebări:

- Ceea ce provoacă ura și împiedică pacea în familie este un "zid" care desparte. Isus "a dărâmat zidul despărțitor, desființând în trupul său ura": ce ziduri despărțitoare există în familia mea, în casa mea?

- Limbajul nostru în familie este un instrument de convertire, o cale pedagogică de a trăi credința în familia mea. "De aceea și Dumnezeu l-a înălțat și i-a dăruit un nume, care este mai presus decât orice alt nume": cum cinstesc numele lui Dumnezeu în limbajul meu în familie?

Alte posibilități de reflecție

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 9.

Urmând pe Cristos Răstignit prin renegarea egoismului nostru, printr-o convertire a minții și a inimii, toți trebuie să ne opunem nedreptății generată de păcat, pătrunsă adânc în structurile lumii de azi și care adesea frânează drumul familiei la realizarea misiunii ei și a drepturilor ei fundamentale. Această convertire radicală nu se poate să nu aibă influență binefăcătoare și inovatoare chiar și în structurile societății.

Se cere o convertire continuă, permanentă, care, deși cere dezlipirea interioară de orice rău și adeziunea integrală la bine, se actualizează în realizări care ne conduc mereu mai departe. Se dezvoltă astfel un proces dinamic, care avansează gradat în funcție de integrarea progresivă a darurilor lui Dumnezeu și a exigenței dragostei divine, definitive și absolute în întreaga viață personală și socială a omului. Pentru aceasta este necesară parcurgerea unei căi pedagogice de creștere, pentru ca fiecare creștin, familie și popor, ba chiar și întreaga civilizație, folosind ceea ce au primit deja din misterul lui Cristos, să fie conduse cu răbdare mai departe spre o cunoaștere tot mai bogată și la o integrare mai deplină a acestui mister al lui Cristos în viața lor.

Cântec final, eventual precedat sau înlocuit de o rugăciune potrivită

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat