Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

POSTUL MARE 2011

5. FAMILIA, COMUNIUNE DE PERSOANE

Cântec de început

Se recită apoi Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită

Citirea fragmentelor biblice

Din Evanghelia după sfântul Ioan (11,20-37)
Când a auzit Marta că vine Isus, i-a ieșit în întâmpinare, în timp ce Maria a rămas în casă. Marta i-a zis lui Isus: "Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit. Dar știu că și acum Dumnezeu îți va da tot ce îi vei cere". Isus i-a răspuns: "Fratele tău va învia". I-a spus Marta: "Știu că va învia, la înviere, în ziua de apoi". Isus i-a zis: "Eu sunt învierea și viața; cine crede în mine, chiar dacă moare, va trăi. Și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci. Crezi tu aceasta?" Ea a răspuns: "Da, Doamne, eu cred că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care ai venit în lume". După ce a spus aceste cuvinte, s-a dus și a chemat-o pe sora ei, Maria, spunându-i în șoaptă: "A venit învățătorul și te cheamă". Maria, cum a auzit, s-a sculat repede și s-a dus la el, căci Isus nu intrase încă în sat, ci era tot în locul unde îl întâmpinase Marta. Iudeii, care erau cu Maria în casă și o alinau, când au văzut-o sculându-se repede și ieșind, au mers după ea, crezând că se duce la mormânt, ca să plângă acolo. Maria, când a ajuns în locul unde era Isus și l-a văzut, s-a aruncat la picioarele lui și i-a spus: "Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit". Isus când a văzut-o cum plânge și cum plâng și iudeii care au venit cu ea, a fost profund mișcat și a întrebat: "Unde l-ați pus?" I-au răspuns: "Doamne, vino și vezi!" Și lui Isus i-au dat lacrimile. Atunci iudeii au spus: "Iată cât de mult îl iubea!" Dar unul dintre ei a zis: "El care a deschis ochii orbului din naștere nu putea face ca Lazăr să nu moară?"

Din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (12,4-11)
Există diferite daruri, dar este același Duh. Sunt diferite slujiri, dar este același Domn. Sunt diferite lucrări, dar este același Dumnezeu care lucrează toate în toți. Fiecăruia îi este dată manifestarea Duhului spre binele tuturor. Căci unuia [îi este dat] prin Duhul cuvântul înțelepciunii, altuia, cuvântul cunoașterii, după același Duh, iar altuia, datorită aceluiași Duh, credința, altuia, darul vindecărilor, prin același singur Duh; unuia [îi este dată] puterea de a face minuni, altuia, profeția, altuia, discernământul duhurilor, altuia, varietatea limbilor, iar altuia, interpretarea limbilor. Însă toate acestea le lucrează unul și același Duh, care împarte fiecăruia după cum vrea.

Pentru reflecție și discuție pe marginea textelor biblice

Familia, deși alcătuită din mai multe persoane, nu este un simplu grup. Ea este "comuniune de persoane": se pun în "comun" toate acele valori care fac din membrii familiei "un singur trup". Comuniunea deci înseamnă prietenie, ajutor reciproc, solidaritate, respect față de darurile personale ale celuilalt din familie, dar toate "spre binele comun" al familiei. Câteva întrebări:

- Membrii familiei au diferite calități, "însă toate acestea le lucrează unul și același Duh, care împarte fiecăruia după cum vrea". Orice calitate pusă în slujba binelui familiei vine de la Duhul Sfânt, pentru că ea construiește familia. Ce pot face pentru a promova și respecta calitățile membrilor familiei mele? (Dacă arăt gelozie, dispreț, demonstrând mereu că defectele unuia sunt "mai mari și mai multe" decât calitățile, oare nu-mi distrug propria familie?)

- Moartea biologică este încheierea degradării biologice a trupului nostru. Isus însuși a avut parte de acest fel de moarte. Pe patul morții, chiar, mulți oameni arată în ei o viață spirituală ajunsă la maximum. "Și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci. Crezi tu aceasta?". Ce valori proprii aș vrea eu să las ca amintire familiei mele, după ce viața mea biologică se va încheia?

Alte posibilități de reflecție

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 15.

În Căsătorie și în familie se constituie un complex de relații interpersonale - cadru nupțial, relația paternitate - maternitate, filiația, fraternitatea, prin care orice persoană umană este introdusă în "familia umană" și în "familia lui Dumnezeu", care este Biserica.

Căsătoria și familia creștină construiesc Biserica: de fapt, în familie persoana umană nu numai că este născută, iar prin educație este introdusă progresiv în comunitatea umană, dar, prin Botez și educația la credință, persoana este introdusă și în familia lui Dumnezeu, care este Biserica.

Familia umană, dezagregată de păcat, este reconstituită în unitatea sa de forță mântuitoare a morții și învierii lui Cristos. Căsătoria creștină, părtașă la eficacitatea salvatoare a acestui eveniment, constituie locul natural în care are loc inserarea persoanei umane în marea familie a Bisericii.

Cântec final, eventual precedat sau înlocuit de o rugăciune potrivită

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat