Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL FAMILIEI 

» înapoi la cuprins «

POSTUL MARE 2011

3. TIMPURILE NOASTRE AU NEVOIE DE ÎNȚELEPCIUNE

Cântec de început

Se recită apoi Tatăl nostru sau o rugăciune potrivită

Citirea fragmentelor biblice

Din Evanghelia după sfântul Ioan (4,21-29. 31-34)
"Femeie, i-a zis Isus, crede-mă că vine ceasul când nu vă veți închina Tatălui nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim. Voi vă închinați la ceea ce nu cunoașteți; noi ne închinăm aceluia pe care îl cunoaștem, căci mântuirea vine de la iudei. Dar vine ceasul, ba a și venit, în care adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și adevăr; fiindcă astfel de închinători își dorește Tatăl. Dumnezeu este duh și cei care i se închină trebuie să i se închine în duh și adevăr". I-a spus femeia: "Știu că vine Mesia, care se numește Cristos; când va veni, el ne va spune toate". I-a zis Isus: "Eu sunt, cel care vorbește cu tine!" Atunci au venit ucenicii și se mirau că vorbește cu o femeie; totuși nici unul nu i-a spus: "Ce o întrebi?" sau: "Ce vorbești cu ea?" Atunci femeia și-a lăsat găleata, s-a dus în oraș și le-a zis oamenilor: "Veniți să vedeți un om care mi-a spus tot ce am făcut: oare n-o fi el Cristos?" [...]
Între timp, discipolii îl rugau: "Rabbi, mănâncă!" Dar el le-a zis: "Eu am de mâncat o mâncare pe care voi nu o cunoașteți". Așadar, discipolii ziceau unii către alții: "Oare i-a adus cineva de mâncare?" Isus le-a zis: "Hrana mea este să fac voința celui care m-a trimis și să împlinesc lucrarea lui".

Din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni (1,3-11)
Îi aduc mulțumire Dumnezeului meu ori de câte ori îmi aduc aminte de voi, totdeauna, în fiecare rugăciune a mea pentru voi toți, rugăciune pe care o fac cu bucurie pentru participarea voastră la evanghelie din prima zi și până acum. Sunt pe deplin convins că cel care a început în voi această lucrare bună o va duce la îndeplinire până în ziua lui Cristos Isus. Ca atare, este drept să cred aceasta despre voi toți, pentru că vă am în inima mea pe voi toți care luați parte, împreună cu mine, la același har, atât în lanțuri, cât și în apărarea și întărirea evangheliei, căci martor îmi este Dumnezeu că vă iubesc pe voi toți cu aceleași sentimente ca ale lui Cristos Isus. Și pentru aceasta mă rog ca iubirea voastră să crească din ce în ce mai mult în cunoaștere și discernământ în toate, ca să distingeți ceea ce este mai bun, așa încât să fiți curați și neprihăniți pentru ziua lui Cristos, plini de rodul dreptății care [se obține] prin Isus Cristos spre gloria și preamărirea lui Dumnezeu.

Pentru reflecție și discuție pe marginea textelor biblice

Sfântul Paul se roagă pentru ca "iubirea voastră să crească din ce în ce mai mult în cunoaștere și discernământ în toate, ca să distingeți ceea ce este mai bun". Iar Tatăl își dorește adevărați închinători "în duh și adevăr", cei care caută și hrana nepieritoare. Ambele texte sugerează sau chiar cer din partea creștinilor mai mult decât o evlavie sau o etică, mai mult decât obișnuințe și imitări. Câteva întrebări:

- Din misiunea părinților nu face parte doar procurarea hranei pentru trup, ci și a celei pentru suflet. Biserica și școala au rolul lor, dar nu e un rol exclusiv. "Hrana mea este să fac voința celui care m-a trimis și să împlinesc lucrarea lui". Ce fac eu în familia mea pentru a asigura hrana credinței pentru membrii familiei mele?

- Cum știu ce este mai bine pentru familia mea? Sfântul Paul pare să ne indice o cale de răspuns: dacă creștem în iubire. "Și pentru aceasta mă rog ca iubirea voastră să crească din ce în ce mai mult în cunoaștere și discernământ în toate, ca să distingeți ceea ce este mai bun". Care ar fi căile prin care o familie ar putea crește în iubire?

Alte posibilități de reflecție

Ioan Paul al II-lea, Familiaris consortio, 8.

Întreaga Biserică trebuie să mediteze asupra acestei situații și să-și asume sarcini foarte mari pentru ca noua cultură, în continuă dezvoltare, să fie profund evanghelizată, să fie recunoscute adevăratele valori, să fie apărate drepturile omului și ale femeii și să fie promovată dreptatea în structurile intime ale societății. În felul acesta, "noul umanism" nu-i va scoate pe oameni din raportul lor cu Dumnezeu, ci îi va conduce mai deplin către el.

În construirea unui astfel de umanism, știința și aplicațiile ei tehnice oferă noi și imense posibilități. Cu toate acestea, știința, din cauza ingerințelor politice care decid direcțiile de cercetare și de aplicare a științei, este folosită adesea împotriva semnificației ei originare, care este promovarea persoanei umane.

Se cere deci, în chip necesar, ca toți să recupereze conștiința primatului valorilor morale, care sunt valorile persoanei umane ca atare. Reînțelegerea sensului ultim al vieții și al valorilor ei fundamentale este marea îndatorire care se impune astăzi pentru reînnoirea societății. Numai conștiința primatului acestor valori permite folosirea imenselor posibilități puse în mâna omului de știință și care să fie, într-adevăr, îndreptată pentru promovarea persoanei umane în întregul ei adevăr, în libertatea și demnitatea ei. Știința este chemată să se unească cu înțelepciunea.

Se pot aplica deci și problemei familiei cuvintele Conciliului Vatican II: "Vremurile noastre, mai mult decât timpurile trecute, au nevoie de această înțelepciune, ca să devină mai umane toate descoperirile sale noi. De fapt, e în primejdie viitorul lumii, dacă nu se vor ivi oameni mai înțelepți" (GS 15).

Educarea conștiinței morale, care face capabil pe orice om de a judeca și discerne modurile adecvate de a se realiza după adevărul originar, devine astfel o exigență prioritară la care nu se poate renunța.

Cântec final, eventual precedat sau înlocuit de o rugăciune potrivită

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat