Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Timpul de peste an 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

7. Episcopul martir Anton Durcovici și rugăciunea

Cuvântul Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Ioan (17,1-8):

După ce a spus Isus acestea, ridicându-și ochii spre cer, a zis: "Tată, a venit ceasul: glorifică-l pe Fiul tău ca Fiul să te glorifice pe tine, pentru ca, precum i-ai dat putere asupra fiecărui om, să dea viață veșnică tuturor acelora pe care i-ai dat lui. Iar viața veșnică aceasta este: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe cel pe care l-ai trimis, pe Isus Cristos. Eu te-am glorificat pe pământ, împlinind lucrarea pe care mi-ai dat-o să o fac. Și acum, Tată, glorifică-mă la tine însuți cu gloria pe care am avut-o la tine mai înainte de a fi fost lumea. Am revelat numele tău oamenilor pe care tu mi i-ai dat din lume. Ai tăi erau și mi i-ai dat, iar ei au ținut cuvântul tău. Acum au cunoscut că tot ce mi-ai dat este de la tine, căci cuvintele pe care mi le-ai dat, le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că am ieșit de la tine și au crezut că tu m-ai trimis.

Cuvântul ep. Anton Durcovici

Din prima sa scrisoare pastorală adresată clerului și credincioșilor diecezei, cu ocazia instalării sale în catedrala din Iași, în memorabila zi de 14 aprilie 1948:

"Mielul lui Dumnezeu, Doamne Isuse Cristoase, cel ce șezi de-a dreapta Tatălui, cel ce cu Tatăl și cu Sfântul Duh singur ești sfânt, singur ești Domn, singur ești prea înalt, pe tine te aleg astăzi drept scut neînvins al turmei încredințate păstoririi mele. Păzește-ne, Doamne, călăuzește-ne spre fericirea ta, ca să se împlinească pentru noi cuvântul dumnezeiesc: Fericit poporul, al cărui Dumnezeu este Domnul. Pogoară peste noi toți binecuvântarea ta, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin".

Pentru ulterioare reflecții

1. În memoriile lor, episcopul Ioan Ploscaru și cardinalul Iuliu Hossu, ei înșiși aflați la Sighet, confirmă faptul că închisoarea comunistă de la Sighet devenise pentru deținuți locul unei rugăciuni neîntrerupte.

"Prin rugăciune - scrie episcopul Ioan Ploscaru - sufletul fortifica trupul, îl lumina și îi dădea putere să reziste, să rabde, să înfrunte suferința, singurătatea, foamea, izolarea", iar cardinalul Iuliu Hossu scria, la rândul său, următoarele: "Totul se petrecea în adâncul sufletului; acolo, în adâncuri, grăiam cu Domnul, lui îi închinam toate în rugăciune și ne străduiam să-l avem aproape și l-am invitat să intre în suflet cu spirituală împărtășanie (...)".

2. Grav bolnav, episcopul Durcovici a fost, ca toți ceilalți deținuți, neglijat total de medicul penitenciarului, care obișnuia să le spună următoarele cuvinte cinice deținuților: "Medicamentele sunt inutile. Să lăsăm natura să lucreze!", conform mărturiei părintelui Alexandru Rațiu, fost deținut la Sighet. La rândul său, părintele Farrenkopf descria faptul că sanitarul Penitenciarului Sighet i-ar fi transmis la fel de cinic episcopului Durcovici faptul că mai avea de trăit cel mult până la Crăciunul anului 1951.

3. Atent la tot ce se întâmpla în România, Sfântul Părinte papa Pius al XII-lea (1939-1958) a trimis, la 27 martie 1952, catolicilor din România o scrisoare prin care îi încuraja să suporte, cu răbdare și blândețe, toate suferințele pricinuite de regimul ateu, asigurându-i de rugăciunea și prețuirea sa. Din acest emoționant document, cităm câteva fragmente, care nu au nevoie de nici un comentariu și de nicio interpretare:

"Vă asigurăm că noi luăm parte la chinurile și suferințele voastre și că pentru voi înălțăm către Dumnezeu, Tatăl îndurărilor, rugăciunile noastre, împreună cu rugile întregii lumi catolice... Știm că acum la voi nu mai există niciun episcop care să-și poată cârmui liber dieceza...; aceștia se găsesc fie în temniță, fie surghiuniți departe de turma lor... Noi, care față de poporul vostru nutrim sentimente părintești și înconjurăm cu dragoste deosebită pe cei prigoniți pentru dreptate, dorim să sărutăm lanțurile acelora care suferă azi pe nedrept... Ridicați cu încredere ochii și sufletele voastre la cer... Suportați cu neclintită tărie de suflet persecuțiile... Suferiți mai departe exilul, închisoarea și pierderea oricărui bun pământesc mai bine decât să vă lepădați credința ori să slăbiți legătura care vă unește cu acest Scaun Apostolic".

Detalii din biografia episcopului

Un fost seminarist își amintește:

1. "Fațeta mai puțin cunoscută a Mons. Durcovici era cea poetică. Avea dese stări de rugăciune și poate de extaz, la picioarele altarului, în fața statuilor diferiților sfinți. Unul dintre aceștia, pentru care avea o venerație deosebită, era sfântul Alois Gonzaga. Curăția acestuia era mereu un subiect de a-l face cunoscut tuturor. Probabil această venerație deosebită l-a inspirat să compună următorul catren nemuritor, adevărată bijuterie poetică:

Sancte Aloisi, flos Virtutis,

Sancte princeps juventutis,

Me clientem suscipe!

Sfinte Alois, floare de virtute,

Sfinte nobil al tinerimii,

Primește-mă de ucenic!

Roga ut candore morum,

Mores sequar angelorum,

Juvenis angelice!

Tânăr îngeresc,

Roagă-te să urmez comportamentul îngerilor,

În curăția moravurilor!

Amintesc marea grijă a Monseniorului pentru a-i învăța și obișnui atât pe seminariști, cât și pe membrii diferitelor congregații și ordine religioase cărora avea ocazia să le țină conferințe, cu importanța și puterea rugăciunii bine făcute. Invariabil, la sfârșitul acestor prelegeri, le cerea ascultătorilor să scrie, fiecare, pe un bilețel, următoarele cuvinte și să pună bilețelul la păstrare în cartea de rugăciuni, astfel ca să-l poată vedea zilnic: «Trebuie să mă rog cât mai bine și cât mai mult!»".

2. Fiind evidentă situația că Biserica Catolică ar fi putut rămâne fără episcopi și preoți, Anton Durcovici i-a îndemnat pe creștinii laici să-și păstreze credința printr-un fel de formare continuă. Astfel, să mulțumească lui Dumnezeu pentru darul credinței catolice și să se roage pentru cei ce încă nu cunosc această credință, ca să ajungă și ei la adevăr și mântuire veșnică (Sascut); să rostească cu evlavie rugăciunea Rozariului și cât mai des, fie în biserică, fie acasă (Fundu-Răcăciuni, Tuta); să prețuiască rugăciunea cum se cuvine, să o iubească și să o facă mereu cât mai bine; iar dacă în lume ar întâlni oameni care nu se roagă și ar lua chiar în râs obiceiul lor de a-și face rugăciunile, să nu dea ascultare acestora, ci mai vârtos să-i compătimească pentru neștiința lor și în schimb să se roage și pentru acești frați rătăciți, ca Dumnezeu să-i lumineze, ca să cunoască și dânșii adevăratul preț al rugăciunii și să se mântuiască (Valea Mare).

3. În Uniunea Apostolică a Clerului a ocupat și funcția de responsabil pentru toată România. Motivul pentru care a fost numit în acest post este unul singur: fidelitatea față de regulile uniunii. Amintim aici doar faptul că în formularul Călăuza cotidiană, pe care orice membru trebuia să-l completeze în fiecare seară, nu apare nici măcar o dată că Anton Durcovici ar fi neglijat rugăciunea sau vreo regulă a uniunii.

4. În cursul său despre Infinitatea lui Dumnezeu. Repetare și dezvoltare (lecția XXVI), episcopul Durcovici afirmă că rugăciunea este absolut necesară pentru a ne exprima sentimentele de dragoste și de recunoștință față de Creatorul nostru, să-i cerem iertare pentru păcatele noastre și ajutorul pentru cele ce ne sunt de trebuință. Știind că Dumnezeu este puterea, bunătatea și perfecțiunea infinită, că din dragoste ne-a creat și ne-a pregătit cerul, trebuie să ne rugăm cu multă încredere; să ne gândim că suntem în prezența sa, să ne umilim, recunoscând slăbiciunea noastră; și să ne rugăm cu perseverență, obținând harurile necesare pentru mântuirea sufletului nostru și adăugând alte lucruri, din punct de vedere pământesc, dacă este conform voinței sale sfinte.

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat