Lumina Creştinului


citeşte on-line
Lumina Creştinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Timpul de peste an 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

6. Episcopul martir Anton Durcovici şi rugăciunea Rozariului

Cuvântul Scripturii

Din Cartea profetului Baruh (2,13-18):

Să se întoarcă mânia ta de la noi, căci am rămas puţini printre popoarele între care ne-ai împrăştiat. Ascultă, Doamne, rugăciunea noastră şi cererea noastră şi scoate-ne de dragul tău şi dă-ne [să avem] har în faţa celor care ne-au deportat! Să cunoască tot pământul că tu, Doamne, eşti Dumnezeul nostru, că numele tău a fost chemat asupra lui Israel şi asupra neamului său. Doamne, priveşte din locuinţa ta cea sfântă şi gândeşte-te la noi! Pleacă-ţi urechea şi ascultă! Deschide, Doamne, ochii tăi şi vezi că nu cei morţi, care sunt în locuinţa morţilor şi din măruntaiele cărora a fost luată răsuflarea, nu ei vor da glorie şi dreptate Domnului! Ci sufletul care suferă peste măsură, cel care umblă plecat şi slăbit, ochii care se sfârşesc şi sufletul flămând, ei îţi vor da glorie şi dreptate, Doamne!

Cuvântul ep. Anton Durcovici

Din cele declarate la anchetele Securităţii:

"În luna august 1948, printr-o circulară, am dat preoţilor din eparhia de Iaşi următoarele dispoziţiuni: Am prescris ca în biserici în fiecare zi din luna septembrie să se ţină vecernie, pe lângă cea obişnuită din octombrie, cu recitarea rugăciunii Rozariului în cinstea Maicii Domnului; la aceste vecernii să se citească credincioşilor prezenţi textul micului catehism al Episcopiei de Iaşi, repartizând puţine întrebări pe fiecare zi; pentru duminicile şi sărbătorile din aceste două luni am prescris subiectul predicii, luându-l din adevărurile principale conţinute în acelaşi catehism; am cerut preoţilor să facă în ziua de 22 august, sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei, consfinţirea parohiei către această sfântă inimă".

Detalii din biografia episcopului

1. Pentru a întări în credincioşi convingerea că trebuie să se încredinţeze ocrotirii preacuratei Fecioare Maria în faţa ameninţărilor care se înmulţeau împotriva credinţei şi a Bisericii, la 20 august 1948, episcopul cere ca în lunile septembrie şi octombrie să se intensifice rugăciunile şi evlavia către Maica Domnului, prin recitarea zilnică a Rozariului, cu excepţia zilelor de vineri, când se va face Calea crucii, care trebuia să se încheie cu binecuvântarea simplă cu preasfântul sacrament.

2. Nu mult după aceea, plin de încredere şi credinţă, a procedat la memorabila consacrare a Eparhiei de Iaşi către inima neprihănită a Mariei, din ziua de 22 august 1948. Acest act curajos al Preasfinţitului Anton avea să impresioneze tot poporul creştin, invitat la încredere şi curaj, şi avea să-i fie încă un cap de acuzare, pentru rezistenţa în faţa pericolului, din partea conducerii comuniste impuse de către emisarii Moscovei.

Pentru ulterioare reflecţii

1. În lucrarea Însemnări din lupta Bisericii Catolice împotriva comunismului a pr. Farrenkopf, autorul menţionează câteva aspecte privitoare la colegul său de celulă, episcopul de Iaşi, A. Durcovici: "În luna sfântului Rozariu, în octombrie, toţi cinci am ţinut exerciţii spirituale. În fiecare zi am predat trei meditaţii. Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat, răsplătindu-ne cu o mare şi surprinzătoare bucurie. Părintele Vasvari l-a visat pe Sfântul Părinte Pius al X-lea. Iar pentru că acest papă lucrează atâta ca credincioşii să primească cât mai des sfânta Cuminecătură, parohul din Braşov îşi puse speranţa în Dumnezeu, ca, prin mijlocirea slujbei sale credincioase, să ni se împlinească dorinţa de a se celebra măcar o dată sfânta Liturghie. În acest scop a făcut o novenă. În ultima zi a novenei a venit o comisie din Bucureşti, care permisese ca Mons. Durcovici, grav bolnav, să primească o sticluţă cu vin tonic. Am examinat eticheta, pe care sta scris, lângă alte elemente: 70% vin natural, adică materia valabilă şi permisă în împrejurările noastre. Am celebrat ca în catacombe, pe ascuns, cu frică, nu cumva de a fi deranjaţi. Haine preoţeşti nu am avut, ci haine de deţinuţi. Carte nu am avut. Un pat ne-a fost altar. O batistă, antimis. O cană, potir. O lingură, disc. În loc de hostie, pâine de toate zilele. Pentru Mons. Anton Durcovici aceste sfinte Liturghii au fost chiar viaticul!".

2. Ep. Petru Gherghel scria cu mare bucurie în scrisoarea sa din ziua de 5 noiembrie 2013: "În ziua de 31 octombrie 2013, când se încheia luna Rozariului Maicii Domnului, ne-a fost dat să primim o veste ce ne-a umplut inima de bucurie, pentru care trebuie să spunem fără încetare: Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci! Sfântul Părinte papa Francisc a decis înscrierea episcopului nostru Anton Durcovici în calendarul fericiţilor ca martir al credinţei catolice şi a autorizat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor să publice decretul prezentat de cardinalul prefect Angelo Amato".

 

web analytics



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat