Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Timpul de peste an 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

5. Episcopul martir Anton Durcovici - preotul și episcopul

Cuvântul Scripturii

Din Scrisoarea către Evrei (5,1-4): Într-adevăr, orice mare preot este luat dintre oameni, pus pentru oameni în relațiile cu Dumnezeu, ca să ofere daruri și jertfe pentru păcate. El poate avea compătimire pentru cei care sunt în ignoranță și în rătăcire, întrucât și el este cuprins de slăbiciune și din cauza ei trebuie să ofere [jertfe] pentru păcate atât pentru popor, cât și pentru sine. Nimeni nu-și ia singur această cinste, ci numai cel chemat de Dumnezeu, la fel ca Aaron.

Cuvântul ep. Anton Durcovici

Episcopul Durcovici spunea:

"Fiind convins că munca preotului este lipsită de roade dacă nu lucrează la sfințirea sa proprie, m-am înscris în Uniunea Apostolică a Preoților Diecezani și sper, cu harul lui Dumnezeu, să pot corespunde în felul acesta mai bine vocației mele sfinte".

Pentru ulterioare reflecții

În scrisoarea către clerul și credincioșii Eparhiei de Iași, care anunța numirea noului episcop, administratorul apostolic din perioada 1944-1947, episcopul Marcu Glaser îl caracteriza astfel: "Noul episcop este un preot învățat, cu o experiență rară în învățământ și în pastorație, este un om al lui Dumnezeu, evlavios și zelos; este înțelept, delicat, prudent, energic și posedă mai multe limbi. Activitatea lui s-a desfășurat pe teren strict religios, astfel că se poate spune că este omul providențial pentru Eparhia de Iași, în aceste timpuri grele".

Episcopul Raimund Netzhammer îl caracteriza astfel pe preotul Anton Durcovici la 4 mai 1919: "Preotul Durcovici pare să fie de sănătate fizică mai degrabă slabă - a avut deja în iarna trecută de două ori gripă -, dar este foarte rezistent. Caracterul său moral poate fi calificat cu expresia: inimă adevărat candidă; preotul Durcovici este un om foarte bun, simpatic, modest, sobru și serios. Conduita sa preoțească a fost mereu exemplară; face toate ceremoniile sacre în maniera cea mai serioasă și frumoasă. Cu ani în urmă era trimis în fiecare duminică și zi de sărbătoare în unul dintre orașele Giurgiu, Târgoviște și Buzău, unde a exercitat, cu toată satisfacția mea, atribuția de paroh. Predică bine și știe limbile necesare, chiar și puțină maghiară. Până la război, preotul Durcovici a fost prefect și profesor în seminarul nostru (reședința arhiepiscopală); acum este colaborator al preotului Cisar ca spiritual în internat și profesor (lucrează bine) în gimnaziul nostru. În timpul săptămânii celebrează sfânta Liturghie la «Notre Dame de Sion». În timpul anului 1918 a făcut în toate duminicile și zilele de sărbătoare serviciul divin cu predica în italiană la biserica italiană «Sfântul Mântuitor» și acum cu predica în română în biserica maghiară «Sfânta Elena». Preotul Durcovici este un om prudent, are mult zel, este perseverent și nu-i lipsește energia, dar este puțin lent. Până acum preotul Durcovici nu a avut ocazia de a-și demonstra talentul administrativ, dar nu cred că va fi neglijent în lucrurile administrative și financiare, fiind un om conștiincios".

Detalii din biografia episcopului

1. Beneficiind de o dispensă canonică de 20 de luni de la papa Pius al X-lea, tânărul Anton Durcovici a fost sfințit preot în ziua de 24 septembrie 1910, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran".

2. Student eminent în Colegiul Misionar "De Propaganda Fide" din Roma între 1906 și 1910, Anton Durcovici a primit o formare preoțească foarte solidă, ferm hotărât să o mențină pe tot parcursul vieții. De îndată ce a cunoscut, prin filieră germană, Uniunea Apostolică a Clerului, i-a aderat trup și suflet. A fost responsabilul Uniunii Apostolice a Clerului din România. Ce prevedeau statutele?

-Aderarea la Uniunea Apostolică, atât ca aspirant, cât mai cu seamă prin angajarea definitivă, se evidențiază printr-un control riguros exercitat de către fiecare membru asupra vieții sale spirituale, prin folosirea unei schedule tip, numită ratio mensis, cuprinzând 13 obiective spirituale obligatorii și încă vreo 6-7 facultative, tipărite în limba latină, limba oficială a Bisericii Catolice până la Conciliul Vatican II. Ele sunt următoarele:

Meditație - o jumătate de oră;

Studiu bisericesc - o jumătate de oră;

Examen particular de conștiință;

Lectură spirituală;

Breviarul (matutinum et laudes) înainte de sfânta Liturghie;

Rozariul (a treia parte);

Rugăciunea Domine Jesu specifică Uniunii Apostolice;

Vizita la preasfântul sacrament;

Notarea veniturilor și a cheltuielilor;

Examenul general de conștiință;

Notarea schedulei;

Spovada o dată la două săptămâni;

Reculegerea lunară.

3. Mons. Anton Durcovici deținea și misiunea de vicar general al Arhidiecezei de București. Nu cunosc prea multe lucruri în legătură cu vicariatul general, decât faptul că se îngrijea de viața spirituală a preoților și studenților teologi pe care îi îndemna să se înscrie în Uniunea Apostolică în care preoții trebuiau să-i trimită lunar foile completate cu împlinirea punctelor de angajament. Astfel avea evidența vieții spirituale a preoților și studenților teologi.

4. În fiecare duminică și sărbătoare, după micul dejun, mergea la confesionalul catedralei, unde spovedea până la ora 12, când era ultima Liturghie. Confesionalul său era foarte căutat, fiind apreciat drept cel mai bun confesor "fortiter in re suaviter in modo".

5. Intuind strategia provocărilor comuniste, episcopul Durcovici s-a deplasat permanent în satele și comunitățile catolice pentru a liniști spiritele și a-i încuraja pe credincioși, dar și pentru a se informa la fața locului asupra evenimentelor. Observațiile sale erau apoi transmise Nunțiaturii Apostolice sau Sfântului Scaun. În baza acestor experiențe, el i-a prevenit permanent pe ceilalți episcopi asupra campaniei de denaturare a faptelor sau de compromitere lansate de guvernul comunist, cerându-le prudență și o atenție sporită în acceptarea unor știri necontrolate.

6. În acțiunile de reorganizare a vieții religioase în Dieceza de Iași, episcopul Durcovici a fost preocupat mereu de ideea continuității, prin orice mijloace. De exemplu, în momentele de criză, cauzate de arestările de preoți și dascăli bisericești, el a căutat și găsit soluții salvatoare pentru completarea parohiilor vacante sau a posturilor de dascăli. Preoților le-a cerut mereu să se adapteze condițiilor dificile ale acelor ani și chiar să-și intensifice activitatea pastorală în mijlocul credincioșilor, în timp ce acestora din urmă le-a cerut să se supună și să se conformeze hotărârilor preoților și episcopului.

7. Imediat după preluarea Diecezei de Iași, episcopul Durcovici și-a fixat ca prioritate vizitele canonice pentru conferirea Mirului în satele din Moldova, respectiv pentru comunitățile catolice din Oltenia, Dobrogea și Muntenia. Prin prezența sa în mijlocul comunităților catolice, episcopul a căutat să-i încurajeze pe credincioși în păstrarea credinței, împărtășindu-le, totodată, binecuvântarea sa. În calitate de administrator apostolic al Arhiepiscopiei de București, episcopul Durcovici a efectuat în luna iunie 1949, cu doar câteva zile înainte de a fi pur și simplu răpit de Securitate, unele vizite canonice pentru conferirea sacramentului Mirului în decanatul de Craiova. Nu întâmplător, răpirea sa s-a produs în momentul în care se îndrepta pentru conferirea Mirului la Popești Leordeni, în ziua de 26 iunie 1949.

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat