Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Timpul de peste an 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

4. Episcopul martir Anton Durcovici și devoțiunea către sfânta Fecioară Maria

Cuvântul Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Luca (2,34-35): Simeon i-a binecuvântat și i-a spus Mariei, mama lui: "Iată, acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora în Israel și ca semn de contradicție - ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi -, iar o sabie va străpunge sufletul tău.

Cuvântul ep. Anton Durcovici

Din scrisoarea sa către întreaga dieceză de Iași, 14/04/1948:

"Salut cu venerație și iubire firească pe preasfânta și preacurata Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu, regină a cerului și a pământului, pe care și voi, iubiți eparhioți, atât de mult o cinstiți și o iubiți, și-i încredințez începutul, propășirea și sfârșitul păstoririi mele.

Salut apoi îndeosebi pe sfântul Iosif, soțul feciorelnic al Maicii lui Dumnezeu și ocrotitorul ceresc al Bisericii întregi și în chip deosebit al acestei eparhii, împreună cu toți sfinții protectori ai parohiilor și instituțiilor bisericești, și cu îngerul sfânt păzitor al fiecăruia dintre voi în parte, și-i rog pe toți să ne aibă pururea sub paza lor milostivă și puternică".

Consfințirea Eparhiei de Iași către inima neprihănită a Mariei: Rugăciune rostită în catedrala din Iași la 22 august 1948:

"Preasfântă Fecioară Marie, Maica lui Dumnezeu și mama noastră preaiubitoare, Eparhia de Iași, aruncată la picioarele tale, se consfințește astăzi toată, în mod solemn inimii tale neprihănite, ca de acum înainte să domnești pururi peste ea. Fecioară preacurată, Maica harului dumnezeiesc și speranța lumii, ascultă glasul copiilor tăi care te strigă într-ajutor și primește închinarea noastră.

Fii totdeauna în mijlocul nostru cu harul ceresc și cu binecuvântările tale, cu bunătatea și ocrotirea ta de mamă. Fă ca în această eparhie să rămână mereu tare și nezdruncinată credința în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în tine, neprihănita și preasfânta, precum și în Biserica sfântă catolică, împreună cu capul ei văzut, Sfântul Părinte papa, urmașul lui Petru și locțiitorul lui Cristos pe pământ. Menține tu pururi trează și sporește în sufletul credincioșilor nădejdea în bucuriile netrecătoare și veșnice. Cu văpaia inimii tale aprinde în inimile noastre flacăra iubirii de Dumnezeu și a iubirii de oameni, potolește cu puterea ta ura și vrajba dintre frați. Vino în ajutorul nostru ca să ne supunem cu răbdare creștinească la ostenelile muncii și la toate încercările vieții; fii apărătoarea noastră în toate primejdiile și ispitele, fii călăuza noastră, ca să nu ne abatem nicicând din calea poruncilor lui Dumnezeu și ale sfintei Biserici.

Adu-ți aminte, Fecioară preamilostivă, că din timpuri străvechi, mai bine de șapte veacuri, în această eparhie a Moldovei, numele tău a fost proslăvit și invocat fără încetare. Generațiile și-au transmis una alteia pe aceste plaiuri recunoștința pentru binefacerile tale și încrederea în bunătatea fără margini a inimii tale neprihănite, iar sus în ceruri sufletele nenumărate, care în timpul vieții lor pământești făceau parte din această eparhie, îți înalță cântece de slavă și de mulțumire, pentru că prin tine au ajuns la mântuirea veșnică.

Nu, mamă, nu este cu putință, ca acum să-ți îndepărtezi ochii tăi cei milostivi de la noi, copiii tăi. Știm prea bine că suntem nevrednici de acest nume glorios, din pricina păcatelor noastre și a jignirilor ce ți le-am adus prin ele, dar la cine să alergăm pentru a dobândi iertare și har, dacă tu ne vei respinge? Privește căința noastră sinceră și primește-ne din nou în rândul copiilor tăi!

Îndeosebi, inimă neprihănită a Mariei, ți se dăruiesc și se consfințesc astăzi prin noi toți cei ce se află în întregul cuprins al Eparhiei de Iași. Ți se consfințesc cucernicii părinți preoți, săvârșitori ai sfintelor taine, împreună cu tinerii leviți și elevi ai seminariilor noastre, precum și sufletele închinate Domnului și ție în viața călugărească. Ți se dăruiesc astăzi copiii nevinovați atât de scumpi inimii tale de mamă; ți se consfințește tineretul atât de primejduit de înșelăciunile și vicleșugurile duhului rău; ți se încredințează și se consfințesc credincioșii care se află în puterea vârstei și gârboviți de ani. Toți ți se consfințesc ție în această zi, fiecare în parte și familiile lor, parohiile toate și eparhia întreagă, în frunte cu episcopul său.

Primește, Fecioară preasfântă, rugile și suferințele noastre drept ispășire și pentru întoarcerea păcătoșilor, a fraților noștri rătăciți, care atât de mult, prin fărădelegile lor, rănesc inima preasfântă a lui Isus și inima ta de mamă. Iartă-i, mamă îndurătoare, că nu știu ce fac; du-i și pe ei la limanul mântuirii.

Dobândește-le lor și nouă tuturor, prin bunătatea ta, harul ca într-o zi să fim cu toții în cer împreună cu tine, pentru a cânta milostivirile inimii tale neprihănite și a proslăvi laolaltă bunătatea Treimii Preasfinte, care prin inima ta de mamă a binevoit să ne scape de osânda iadului și să ne ducă la mântuire. Amin.

Inimă neprihănită a Mariei, roagă-te pentru noi".

Pentru ulterioare reflecții

"La încheierea anului școlar 1947-1948, înainte ca seminariștii să plece în vacanță, a ținut să vină între noi. Părea că ne compătimește, prevăzând că e foarte posibil să nu ne revedem la începutul unui nou an școlar. Era resemnat și a găsit cuvinte de îmbărbătare pe care le rostea apăsat, în stil de vizionar. Știa că va avea de luptat cu forțele dezlănțuite ale răului, atât dânsul, cât și noi toți. De aceea, repeta: «Rămâneți statornici în chemare, invocând-o mereu pe Mama chemării voastre sfinte!» În curând, avea să consacre întreaga dieceză inimii neprihănite a Mariei".

În 1891, a luat ființă, din inițiativa preotului F. D'Ester, la București, Asociația Mariană a Bărbaților și Tinerilor, aprobată la 19 martie același an de administratorul apostolic de București, Mons. Constantin Costa. În mai 1922, președinte al acestei asociații a devenit Anton Durcovici. În cadrul secției bărbaților, i-a avut colaboratori pe profesorii Iosif Frollo, Richard Vacina, Vasile Romanescu, Carol Fischer și Francisc Matejika, iar în cadrul secției tinerilor, pe studenții Ludovic Vecera George Herber, Andrei Comanici și Michele Delcetti. În 1928, congregația număra 40 de membri bărbați și șapte membri tineri. Numeroase au fost operele înfăptuite de congregație în perioada directoratului canonicului Anton Durcovici: împărtășanie frecventă, gărzi de onoare în fața Preasfintei Taine în capelele din București, octave de rugăciuni pentru unitatea Bisericilor, organizarea de serbări religioase etc. La unele dintre manifestările membrilor congregației au participat și nunții apostolici în România, precum și arhiepiscopul Cisar. Anton Durcovici și-a definit în numeroase ocazii crezul său în misiunea apostolatului în congregația mariană, văzută ca singurul mijloc pentru salvarea sufletelor, apostolat la care trebuiau să participe toți, indiferent de vârstă, stare socială, cu condiția să fie mânați de aceeași evlavie ca în primele veacuri creștine, rugăciuni și jertfe. De altfel, în congregația mariană, Anton Durcovici a văzut tineretul ca fiind terenul cel mai fertil pentru spiritul apostolic.

La dosarul Anton Durcovici, întocmit de Securitate, se află și câteva copii ale documentului privind consfințirea Diecezei de Iași la inima neprihănită a Mariei. În resorturile ciudate ale mentalității Securității, documentul era o culpă pentru episcopul Durcovici. La 5 mai 1950, acesta a explicat faptul că, prevăzând încercările la care urma a fi supusă Biserica Catolică, dar și simplii credincioși din Dieceza de Iași, a socotit necesar să consacre dieceza pentru ca aceștia să dobândească ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciuni cât mai multe, dar și prin întărirea credinței lor.

Detalii din biografia episcopului

Un aspect mai puțin abordat de către istorici este activitatea preotului Anton Durcovici în calitate de director al Congregației Mariane a Bărbaților din București, funcție pe care a preluat-o în 1921, după moartea preotului Iosif D'Ester, primul director al congregației, și pe care a deținut-o până în 1948.

În calitate de director al Congregației Mariane din București, rectorul Anton Durcovici a întreprins o activitate spirituală de mare relevanță pentru catolicii din București, iar membrii congregației s-au dovedit a fi modele de viață creștină.

În lucrarea din 2002 dedicată biografiei episcopului martir Anton Durcovici, cei doi autori, profesorul Dănuț Doboș și pr. Anton Despinescu, menționau următoarele:

"Anton Durcovici și-a definit în numeroase ocazii crezul său în misiunea apostolatului în Congregația Mariană, văzută ca singurul mijloc pentru salvarea sufletelor, apostolat la care trebuiau să participe toți, indiferent de vârstă, stare socială, cu condiția să fie mânați de aceeași evlavie ca în primele veacuri creștine, rugăciuni și jertfe. De altfel, în Congregația Mariană, Anton Durcovici a văzut tineretul ca fiind terenul cel mai fertil pentru spiritul apostolic".

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat