Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Timpul de peste an 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

2. Episcopul martir Anton Durcovici și curajul creștin

Cuvântul Scripturii

Din Scrisoarea întâi a sfântul apostol Paul către Tesaloniceni: Voi înșivă, fraților, știți că venirea noastră la voi nu a fost zadarnică, ci, după cum știți, după ce am fost maltratați și insultați la Filipi, am aflat curaj în Dumnezeul nostru să vă vorbim despre evanghelia lui Dumnezeu, ducând o luptă aprigă. Căci îndemnul nostru nu provine dintr-o rătăcire, nici cu [gând] necinstit, nici cu înșelăciune, ci așa cum am fost socotiți [vrednici] de Dumnezeu să ni se încredințeze evanghelia, așa vorbim, nu ca să le fim oamenilor pe plac, ci lui Dumnezeu, care pune la încercare inimile noastre. Precum știți, noi nu am folosit niciodată cuvinte de lingușire, nici nu am avut vreun gând ascuns de lăcomie, Dumnezeu este martor, nici nu am căutat glorie de la oameni: nici de la voi și nici de la alții.

Cuvântul ep. Anton Durcovici

În prima sa scrisoare pastorală adresată clerului și credincioșilor diecezei, cu ocazia instalării sale în catedrala din Iași, în memorabila zi de 14 aprilie 1948, făcând apel la cartea Apocalipsului, episcopul îi încurajează pe enoriași la o viață creștină adevărată, în credincioșie față de Miel, pentru că "vor sta înaintea tronului lui Dumnezeu... Nu le va mai fi foame, nici sete, nici nu va cădea peste ei soarele nici vreo arșiță, pentru că Mielul care este în mijlocul tronului îi va cârmui pe ei și-i va duce pe ei la izvoarele apelor vieții, și Dumnezeu va șterge orice lacrimă din ochii lor (7,15-17)".

Pentru ulterioare reflecții

1. Fericitul papă Ioan Paul al II-lea, în timpul vizitei sale în România între 7 și 9 mai 1999, ne-a adresat cuvinte pline de curaj și multă speranță: "Lanțurile voastre, cătușele conaționalilor voștri sunt gloria Bisericii: adevărul v-a făcut liberi! Au încercat să reducă libertatea voastră, să vă sufoce, dar fără succes. Ați rămas liberi înăuntrul vostru, chiar dacă erați în lanțuri; liberi în plâns și lipsuri; liberi, chiar dacă bisericile voastre au fost profanate și lovite. Am venit să aduc un omagiu poporului român, fraților și surorilor care au sfințit acest pământ cu mărturia lor de credință; un popor creștin orgolios de identitatea sa, adesea apărată cu un preț mare, în chinuri și tragice vicisitudini care au semnat existența".

2. Predicile din cadrul Liturghiilor, dar și scurtele discuții purtate de episcop cu sătenii catolici, i-au oferit episcopului ocazia de a transmite mesajul său spiritual și social, așa cum o cereau împrejurările excepționale. În fața mulțimilor apărea o personalitate puternică, de caracter, care înțelegea că nu poate fi făcut nici un compromis cu regimul comunist ateu. Potrivit învățăturilor episcopului Durcovici, ideologia comunistă era contrară moralei creștine și un pericol pentru credința catolică, motiv pentru care credincioșii catolici trebuiau feriți de acest pericol.

3. În vizitele sale canonice, atât în fața preoților, cât și a credincioșilor, episcopul Durcovici și-a exprimat durerea provocată de faptul că regimul ateu i-a lipsit pe catolici de "izvoarele de lumină", care erau școlile și seminariile catolice. Tonul discursului său în fața credincioșilor nu este unul fatalist sau pesimist, ci mai degrabă unul realist, pragmatic.

4. Este foarte interesant faptul că acest tip de discurs, extrem de lucid și sincer totodată, a avut drept efect mobilizarea și întărirea morală a catolicilor. Prezența episcopului în mijlocul lor, și mai ales discursurile acestuia, deveneau un prilej de bucurie, dar și de încurajare, pentru credincioși. Este inutil să mai precizăm că Securitatea, care controla starea de spirit a populației catolice, distorsiona în rapoartele sale aceste realități, pentru ca, în final, să asimileze orice manifestare religioasă simplă, cu un act de fanatism religios sau "bigotism", nesupunere față de autorități.

5. Anton Durcovici a fost curajos și s-a opus, atât cât a putut, ideologiei și abuzurilor regimului comunist. De aceea a fost supravegheat în timpul vizitelor pastorale, arestat și chestionat de comisia de anchetă despre mesajele lansate cu ocazia "turneelor clericale", cum le numea Securitatea.

Detalii din biografia episcopului

1. Un martor, prezent în momentul când episcopul a fost adus la Sighet, notează: "Spre miezul nopții, un trup scheletic, dezbrăcat, plin de răni și sânge, a fost aruncat într-o celulă unde se mai aflau 15 suflete chinuite. În fața acestei scene, pr. Friedrich s-a repezit cu o pătură și l-a acoperit. Din cauza durerilor și a gerului, episcopul Durcovici n-a putut dormi și în acea noapte a mai găsit tăria să-i încurajeze pe sărmanii deținuți, zicându-le: «Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român». A fost apoi luat și dus într-o celulă, singur, unde a murit la 10 decembrie 1951".

2. Episcopul Durcovici a trebuit să se apere de acuzația principală care i-a fost adusă, aceea de anticomunism. Aspectul este capital în înțelegerea gândirii politice a episcopului martir. Astfel, trebuie arătat faptul că episcopul a fost tot timpul conștient de realitatea că activitățile sale în perioada 1948-1949, în special renunțarea la salariul bugetar, vizitele canonice, dispozițiile relative la folosirea limbilor materne în cântările bisericești și altele puteau fi interpretate ca fiind în dezacord cu regimul comunist. Dar aceste lucruri erau conforme libertăților religioase pe care regimul comunist le garanta prin Constituția republicană din februarie 1948, precum și prin noua lege a cultelor, din august 1948. Nu i se pot imputa episcopului Durcovici circulare sau dispoziții cu conținut anticomunist, așa cum au sugerat anchetatorii săi.

3. Adresându-se deschis sătenilor și obligat fiind să ia atitudine tranșantă în problemele grave cu care se confrunta populația catolică în acele vremuri, episcopul Durcovici s-a expus foarte mult pericolului de a fi arestat. Cu siguranță, el știa că este urmărit pas cu pas de poliția politică, după ce preoții catolici constataseră infiltrarea la Liturghiile sau adunările credincioșilor a unor persoane suspecte. Mai mult decât atât, unii parohi erau la curent cu numele puținilor localnici care cedaseră în fața presiunilor Securității și constituiau un pericol pentru siguranța comunităților.

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat