Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Timpul de peste an 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

1. Episcopul martir Anton Durcovici și credința

Cuvântul Scripturii

Din Scrisoarea către Evrei: Amintiți-vă de conducătorii voștri care v-au vorbit despre cuvântul lui Dumnezeu și, considerând împlinirea vieții lor, imitați credința lor! (Evr 13,7).

Cuvântul ep. Anton Durcovici

Din declarațiile date în închisoare: "De la început și până în ziua arestării mele, am căutat să îndeplinesc îndatoririle mele religioase de episcop catolic și am înlăturat din faptele și cuvintele mele orice politică, având drept scop de a călăuzi clerul și credincioșii catolici pe drumul mântuirii sufletelor, îndemnându-i în credința lor religioasă".

La 14 aprilie 1948, din scrisoarea sa circulară: "Și în acest ceas solemn, când din mâna supremului păstor nevăzut al sufletelor, Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos, iau în primire toiagul de păstorire al eparhiei voastre, iubiții mei fii sufletești, copleșit de atâta răspundere, mă închin cu credință vie și cea mai adâncă smerenie înaintea aceluiași Isus, Domnul meu și Dumnezeul meu (In 20,28), de față în tabernacolul bisericii catedrale".

Tot el continua: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul (Ps 143,15). Fiți tari, fiți statornici în credință, iubiți frați în Cristos! Închinați-vă sincer Domnului Dumnezeului părinților voștri, așa precum vă învață sfânta Biserică, Maica noastră! Luați parte cât mai des la jertfa dumnezeiască a Mielului, la sfânta Liturghie! Apropiați-vă cu sufletul curat de preasfânta masă a Domnului, întăriți cu această hrană (3Rg 19,8), sunteți pe calea ce vă duce sigur la fericire, la o fericire desăvârșită și nepieritoare în ceruri, în împărăția blândului Miel dumnezeiesc, dar și la o stare de adevărată mulțumire în viața de aici, pe cât îngăduie pământul, vale de lacrimi.

Și trăind așa din plin credința voastră, munciți în cinste și răbdare, după cum însuși Cristos Domnul ne-a lăsat pildă! Îndepliniți-vă fiecare conștiincios îndatoririle față de orișicine! Iubiți pacea și buna înțelegere între voi și cu cei din jurul vostru! Respectați stăpânirea lumească, deoarece ea este orânduită de Dumnezeu (Rom 13,1), și rugați-vă, după îndemnul apostolului, «pentru toți care sunt în dregătorii înalte, ca să putem duce o viață pașnică și liniștită, cu toată evlavia și cu toată cinstea»! (1Tim 2,2) Dați peste tot pildă bună și celor de altă credință, «ca să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri»! (Mt 5,16) Făcând astfel, sunteți vrednici închinători ai Mielului lui Dumnezeu care sălășluiește în mijlocul vostru, iar binecuvântarea Domnului va rămânea asupra voastră și fericirea vă este asigurată în viață și în veșnicie!"

Pentru ulterioare reflecții

1. "Drumul credinței episcopului Durcovici a început lângă baptisteriul unde a fost botezat viitorul păstor al diecezei noastre și unde a început să-l cunoască pe Isus, marele preot, care-i va lumina pașii copilăriei și de care se va lega toată viața până la jertfa supremă. De aici a început drumul de credință al copilului Anton, din familie, pentru că mama care l-a născut nu i-a transmis numai viața trupească, ci și seva binefăcătoare a iubirii creștine".

2. "Încă din copilărie, Anton Durcovici a fost un apărător înfocat al adevărurilor de credință, fiind un elev exemplar și un ministrant fidel. De asemenea, în seminar, atât la București, cât și la Roma, Anton a fost un model pentru colegii și profesorii săi. Mai târziu, ca preot al Arhidiecezei de București, Anton Durcovici a dat dovadă de zel, de înțelepciune, dar și de o temeinică pregătire intelectuală, având ca scop întărirea credinței în creștinii care îl ascultau și aducerea la credință a celor care se autodefineau atei. Ca episcop de Iași, Mons. Anton Durcovici a apărat cu determinare credința creștină, invitându-i pe supușii săi să-și poarte cu demnitate până la capăt crucea primită de la Dumnezeu, în ciuda persecuției comuniste. De altfel, el însuși a devenit model pentru preoți, dar și pentru laici, dându-și viața, la 10 decembrie 1951, în închisoarea din Sighetu Marmației, pentru Cristos și pentru adevărurile predicate de creștinism".

3. Pe lista morților de la Sighet se află nu doar ep. Anton Durcovici, ci și episcopii greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinez. "Se stingeau pe rând aleșii neamului, pe care cei fărădelege i-au strâns în temnițe pentru că își iubeau credința părinților", scrie cardinalul martir Iuliu Hossu în "Memoriile" sale. Antonius fame moritur. Da mihi absolutionem ("Anton moare de foame. Dă-mi dezlegarea") - acestea au fost ultimele cuvinte rostite de episcopul Durcovici înainte de moartea sa dramatică, moarte care îi fusese decisă de torționarii de la Sighet la ordinul capilor regimului comunist și ai Securității de la București.

4. Nu trebuie să uităm că, în timp ce suntem invitați să redescoperim credința și adevărurile pe care ni le-a încredințat Domnul, tot din aceeași credință, suntem îndemnați să redescoperim iubirea lui Cristos. Așa cum el i-a ales pe apostoli și pe ucenici să meargă și să vestească evanghelia la toate popoarele, așa face și cu noi, trimițându-ne "pe drumurile lumii, pentru a proclama evanghelia sa tuturor popoarelor" (cf. Mt 28,19).

Detalii din biografia episcopului

1. Casa în care s-a născut Anton Durcovici a constituit un punct de atracție, mai ales după anul 1988, când s-au comemorat o sută de ani de la nașterea acestuia. Cu acea ocazie, din inițiativa parohului Josef Schrammel, s-a ridicat un monument din piatră și s-a dat numele strada Episcop Durcovici drumului care urcă spre biserică. Pe piatra comemorativă sunt gravate o mitră și o cârjă episcopală, fiind scrise aceste cuvinte: "În acest loc a fost casa în care s-a născut dr. Anton Durcovici, care a murit ca episcop de Iași pentru credință și Biserică, într-o închisoare comunistă, la 10 decembrie 1951".

2. Colegiul "Propaganda Fide" a fost locul în care a studiat Anton Durcovici la Roma. Aici studiau candidați la preoție din toate regiunile de misiune ale lumii: africani, europeni, asiatici și americani. Congregația aducea pe cei mai buni și înzestrați seminariști din țările de misiune, îi forma în Colegiul "Propaganda Fide" de la Roma, ca să ducă apoi, ca preoți, spiritul universal al Bisericii în țara lor. Astfel, Durcovici a avut contact cu seminariști din toată lumea. Așa a cunoscut Biserica Universală. A fost marcat de spiritul Bisericii Romano-Catolice. El a practicat acest spirit ca preot toată viața sa, prin cuvânt și faptă. A fost prototipul preotului roman: conștiincios, corect în împlinirea prescrierilor Bisericii, dar înțelegător și binevoitor față de cei care gândeau altfel. Durcovici a fost profund influențat în viața sa religioasă de lăcașurile de cult și de tradiția creștină milenară a Romei. Toată viața s-a distins printr-o fidelitate neclintită față de credință și printr-o comuniune permanentă cu Roma.

3. Dovada supremă a faptului că Anton Durcovici a fost un apărător al credinței și în perioada activității sale pastorale se găsește în predicile pe care acesta le ținea, ca episcop de Iași, în diferitele comunități catolice pe care le vizita în vederea administrării sfântului Mir. Deși de la consacrarea ca episcop de Iași (5 aprilie 1948), ce a avut loc în catedrala "Sfântul Iosif" din București, până la arestarea sa (26 iunie 1949), ce a avut loc lângă București (Popești-Leordeni), trecuseră doar un an și câteva luni, episcopul Anton Durcovici a reușit să viziteze aproape toate comunitățile din Moldova. Conținutul predicilor pe care le făcea cu ocazia acestor vizite îl cunoaștem din unele declarații pe care prelatul a fost obligat să le dea în anul 1950, în arestul Securității din București. Din aceste declarații reiese că episcopul de Iași îi îndemna pe catolicii din Moldova să-și păstreze credința cu prețul oricărei jertfe.

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat