Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Postul Mare 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

6. Episcopul martir Anton Durcovici și viața interioară

Cuvântul Scripturii

Din Evanghelia după Sfântul Luca (17,20-21): Întrebat de farisei când vine împărăția lui Dumnezeu, [Isus], răspunzând, le-a zis: "Împărăția lui Dumnezeu nu vine în mod vizibil. Nici nu poți spune: «Iat-o aici!» sau: «Iat-o acolo!», căci, iată, împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru".

Cuvântul ep. Anton Durcovici

Era știut de cei din jurul său că rugăciunea o unea cu post, așa cum prevedea asceza creștină. Atunci când vorbea despre progresul spiritual pe calea sfințeniei, episcopul Durcovici făcea referință la simplitatea lui Dumnezeu și la realitatea complexă a omului considerat nevrednic:

-"Făpturile toate înaintea lui sunt de la sine nevrednice, necurate, dar pot deveni cu atât mai sfinte, cu cât mai mult vor deveni simple: curate de amestec cu cele de jos (înfrânarea, mortificarea) și mai conforme în cunoaștere și voință (iubire) cu El. Astfel se stabilește o armonie cât mai perfectă între cele ce din fire sunt compuse și poate chiar opuse".

Din viața spirituală a lui Durcovici emanau luminozitatea și strălucirea chipului său, care îi uimeau pe cei din jur. Pe chipul său era întipărită toată bogăția lăuntrică. Cu alte cuvinte, era modelul vieții interioare a unui preot sfânt care voia să-i perfecționeze pe cei pe care îi păstorea în formarea lor religioasă.

Pentru ulterioare reflecții

1. Mons. Vittorio Blasutti: "Era sobru în toată comportarea sa, în îmbrăcăminte și în mâncare. Lua masa mereu cu seminariștii și mânca aceeași mâncare. Niciodată nu l-am văzut mâncând cu lăcomie sau în grabă. Cu toate că sobrietatea lui făcea din el un om al datoriei, era mereu înțelegător față de noi, tinerii, chiar dacă uneori comportările noastre erau nechibzuite".

2. "Cu toate că era o persoană retrasă și nu frecventa familiile, era solicitat seară de seară de persoane dornice de a trăi o viața spirituală, cerându-i îndrumări și sfaturi. Pe acestea le primea în parloarul seminarului, iar noi observam acest fapt".

Detalii din biografia episcopului

1. Mons. Anton Despinescu: "Timp de aproape o jumătate de oră am trăit groaza exploziilor bombelor și a legănatului ca la cutremur. Ne rugam psalmul «Miluiește-mă, Dumnezeule», «Tatăl nostru» și «Bucură-te, Marie». La un moment dat, am avut impresia că au căzut bombe foarte aproape de locul unde ne aflam. Mons. Durcovici a început «Actul de căință», pe care l-am continuat cu mare evlavie toți cei prezenți. La sfârșit, în legănatul din ce în ce mai puternic provocat de suflul exploziilor, Monseniorul a rostit asupra noastră formula dezlegării. Am continuat să ne rugăm Rozariul până la încetarea bombardamentului. Din mila Domnului, palatul nu a fost atins de bombe, doar câteva geamuri au fost sparte. Am mulțumit cerului că am scăpat teferi. La meditațiile susținute în zilele următoare, Mons. Durcovici a insistat asupra importanței de a ne păstra în harul sfințitor, fiind gata oricând Dumnezeu ar decide să ne cheme la el".

2. Mons. Anton Despinescu: "Noi, seminariștii ieșeni din clasa a șasea, ne-am putut aduna la Timișu de Jos, unde, împreună cu seminariștii bucureșteni, am putut urma anul școlar 1944-1945. Seminariștii ieșeni au fost însoțiți aici de către părintele profesor doctor Gaspar Bachmeier, de părintele profesor și prefect Andrei Asaftei și părintele profesor și spiritual Leopold Nestmann.

3. Rector era același neobosit Mons. Anton Durcovici. Pe tot parcursul acestui an școlar, am profitat din plin de prezența edificatoare, de meditațiile propuse cu multă claritate și convingere, izvorâte din zeloasa lui trăire personală, și de cursurile filozofice-scolastice predate cu multă pricepere de către Preacucernicia sa. Îl întâlneam peste tot: în capelă, în genunchi în ultima bancă, cufundat în rugăciune; în sala de studiu, verificându-ne temele și felul cum învățam pentru a ne da îndrumările de rigoare la fața locului; în sufragerie, în dormitor, pentru o supraveghere încurajantă. Sfioși cum eram, în general, noi, moldovenii, știindu-ne musafiri în acea casă, parcă rămâneam fără grai când se oprea în dreptul pupitrului, verificându-mi cartea și caietul pe care le aveam în față, simțindu-mă copleșit de ținuta sa gravă. Rareori l-am văzut râzând, dar și atunci cu multă stăpânire de sine, un râs sănătos, exemplar".

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat