Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Postul Mare 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

5. Episcopul martir Anton Durcovici și tăcerea

Cuvântul Scripturii

Din Cartea Lamentațiunilor (3,25-33)

Domnul este bun cu cel care speră în el, cu sufletul care îl caută.

Bine este să aștepți în tăcere mântuirea Domnului.

Bine este pentru om să poarte jug în tinerețea sa.

Să stea singur și să tacă, pentru că l-a impus asupra lui.

Să-și pună gura în praf, poate mai este vreo speranță.

Să-și dea obrazul celui care-l lovește, să se sature de ocară.

Căci Domnul nu îndepărtează pentru totdeauna.

Dacă Domnul face să sufere, tot el va avea milă, pentru că mare este bunătatea sa.

Căci el nu umilește din inimă și nici nu face să sufere fiul omului.

Despre tăcerea episcopului Anton Durcovici

1. Mons. V. Blasutti: "Pe tot parcursul anilor de seminarist și apoi ca student teolog, Mons. Anton Durcovici a fost pentru mine ca un părinte. Întotdeauna se comporta cu noi cu o finețe deosebită, chiar și atunci când greșeam. În cei 12 ani nu l-am auzit ridicând vocea la cineva. Chiar și atunci când ne dojenea, era fin și niciodată nu folosea cuvinte jignitoare".

2. Un fost seminarist: "Purta încălțăminte de culoare neagră, întotdeauna ghete, indiferent de anotimp, cu tălpi de cauciuc, fără zgomot. Detesta zgomotul și orice manifestare zgomotoasă, fie că se vorbea, fie că se cânta. Vorbea întotdeauna, indiferent de situație, cu glas scăzut, dar perfect inteligibil. Ceea ce se schimba în vorbirea sa, în funcție de tensiunea situației, era timbrul vocii sale, care mergea de la catifelat până la metalic tăios, fără ridicarea volumului. Acest ton scăzut folosit îi impunea interlocutorului, iar dacă era o adunare, se făcea imediat liniște spre a-l asculta".

Pentru ulterioare reflecții

1. Episcopul Ioan Ploscaru nota în "Memoriile" sale: "Așa erau legile închisorilor de exterminare. De obicei, muribunzii erau duși în camerele de jos, atât pentru supraveghere, cât și pentru transportul mai ușor la cimitir. Strigătele lor sfâșiau liniștea nopții cu accente de durere, de disperare, de agonie. Uneori, se auzeau două-trei nopți la rând, apoi era liniște. Chinul s-a sfârșit. Toți ascultam în tăcere, cu un fior de durere neputincioasă, cum pe la orele mici din noapte se deschidea poarta cea mare și intra o căruță, probabil era a închisorii, căci tot cu ea se căra gunoiul și se făceau diferite aprovizionări (...)".

2. Dr. Dănuț Doboș: "În Dieceza de Iași, acțiunile oficiale și sistematice vizând recuperarea memoriei privind viața episcopului Anton Durcovici au început cu oarecare întârziere. În anul 1978, imediat după numirea sa ca ordinarius substitutus, Monseniorul Petru Gherghel a lansat, împreună cu Monseniorul Francisc Augustin de la București, inițiativa descoperirii rămășițelor pământești ale episcopului Durcovici și aducerii la Iași a acestora, pentru a fi așezate la loc de cinste în catedrala «Adormirea Maicii Domnului». Regimul comunist, care aplica în mod sistematic și perfid strategia uitării și tăcerii, nu a agreat aceste demersuri, inițiativa trebuind amânată. Era greu de crezut că un regim dictatorial putea tolera distribuirea unor informații privind viața și opera episcopului martir, în timp ce majoritatea martorilor erau intimidați și hărțuiți de Securitate, motiv pentru care preferau să păstreze tăcerea. Înalt Preasfințitul Ioan Robu mărturisea faptul că, în afara unei excepții, aceea a preotului Mihoc, majoritatea celorlalți preferau să păstreze tăcerea "totală despre crucea persecuțiilor și a închisorilor care apasă pe spatele Bisericii".

3. Arhiep. Ioan Robu: "În 1961, mai mulți preoți catolici din Moldova și București se aflau în închisoare. Nu puteam să-i știu pe toți: doar pe cei din Săbăoani îi cunoșteam. Acasă am aflat că au fost luați de la parohii și duși nu se știe unde, ca și alți preoți din împrejurimi, la pușcărie. Eram la seminar pe atunci. Pe această temă, a preoților și episcopilor din închisoare, nu vorbea nimeni. Și totuși era un eveniment din inima istoriei diecezelor noastre. Abia în 1968, la exercițiile spirituale pentru Preoție, părintele Mihoc ne-a deschis ochii asupra unei realități absurde: chinurile la care au fost supuși preoții și laicii în pușcării. El a fost singurul preot care în timpul seminarului ne-a spus ceva despre aceste «taine» ale răului. Niciun alt preot nu ne-a vorbit despre ceea ce noi auziserăm câte ceva acasă, în sat, în familie. Nici azi nu-mi explic tăcerea lor totală despre crucea persecuțiilor și a închisorilor care apăsa pe spatele Bisericii în vremea când noi ne pregăteam să devenim preoți. Nu erau pomeniți cei care erau puși la grea încercare, preoții și laicii care s-au contopit cu crucea, jertfind resemnare și lacrimi, elan și speranțe, voință și libertate, toate puse sub un cuvânt al Maestrului Isus: Fiat voluntas tuas (Facă-se voia ta!). Azi înțeleg cumva de ce nu-i pomeneau profesorii. Erau prudența și frica? Era înțelepciunea? De fapt, nici în lumea laică lucrurile nu stăteau altfel. Despre cei din închisori, despre cei morți acolo, nu se vorbea, nu se scria în țara noastră. Era tăcerea care pregătea vocea cărților de azi, închinate celor care au fost chemați nu numai să poarte crucea, ci să fie răstigniți pe ea".

4. La 8 mai 2010, Eminența sa card. Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, în predica sa din cadrul liturghiei de la Sighet: "Ce am venit să celebrăm aici? Înainte de toate, fidelitatea. Suntem în fața unui document istoric care ne dezvăluie, dacă ar mai fi fost nevoie, profundul, tainicul destin al Bisericii Catolice Române în mijlocul acestei națiuni. (...) Toți aceștia, împreună cu mulți alții, au dat și au udat cu sângele lor acest pământ, depunând în tăcere sămânța creștinilor, și noi ne întrebăm: suntem gata să culegem roadele? Ei și-au făcut partea lor, o să facem și noi partea noastră?"

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat