Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Postul Mare 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

4. Episcopul martir Anton Durcovici și suferința

Cuvântul Scripturii

Din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru (2,19-21): Căci este un har dacă cineva, din conștiință față de Dumnezeu, suportă necazuri suferind pe nedrept. Într-adevăr, ce onoare ar fi să suportați pedeapsa dacă ați păcătuit? Dar dacă suportați suferința, deși faceți binele, aceasta este un har înaintea lui Dumnezeu. De fapt, la aceasta ați fost chemați, căci Cristos a suferit pentru voi lăsându-vă exemplu ca să mergeți pe urmele lui.

Cuvântul ep. Anton Durcovici

1. Episcopul, atunci când a luat cuvântul de pe treptele bisericii catedrale din Iași, a ținut să sublinieze: "Dumnezeiescul nostru Mântuitor Isus Cristos, vorbind despre misiunea sa în această lume, a zis: «Fiul Omului nu a venit ca să i se slujească, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți» (Mt 20,28). Și cu câtă stăruință și fidelitate bunul Isus și-a îndeplinit misiunea din clipa întrupării sale până la acel consummatum est - s-a sfârșit - al jertfei supreme de pe Golgota.

Tot astfel și trimișii lui Isus, apostolii și urmașii lor, episcopii, în frunte cu Sfântul Părinte papa, care se numește pe sine servus servorum Dei, robul robilor lui Dumnezeu, nu au venit să caute onoruri și interesul lor personal, ci numai și numai să slujească sufletele încredințate lor până la jertfirea de sine, ca pe toți să-i aducă la Dumnezeu. Iată pentru ce am fost trimis și eu, nevrednicul slujitor al Domnului, în Eparhia Iașilor. Nu ca să fiu slujit, ci ca să slujesc tuturor, cu toate puterile mele, până la ultima mea suflare".

2. Din articolul "Sitio", scris de A. Durcovici și publicat în revista Farul nou (fondată și condusă chiar de el), la 16/17 aprilie 1938: "Sitio, mi-e sete!... Cât amar de chin trupesc în acest cuvânt al dumnezeiescului Mântuitor, de ceasuri răstignit! O sete arzătoare și de nestins, din ce în ce mai cumplită, până la paroxism, era chinul cel mai grozav al morții în cruce. Sângele ce se scurgea cerea înlocuire, rănile adânci și tot mai adâncite se inflamau și aprindeau de văpaie înfocată întreg organismul. De nici un alt chin trupesc nu s-a plâns Cristos, omul durerilor, decât de acela al setei!

Trupul lui este stors și istovit, capul sfânt însângerat, ochii rugători, buzele înfierbântate, larg deschise... Mi-e sete! Inima mi s-a făcut ca și ceara în a flăcării bătaie, a prorocit psalmistul, și se topesc în mine măruntaiele mele. Uscatu-mi-s-a vlaga ca un hârb de lut și limba mi s-a lipit de cerul gurii: pogorâtu-m-ai în pulberea morții. Fiere mi-au dat să mănânc și în setea mea m-au adăpat cu oțet... Cât de crunt a ispășit Fiul lui Dumnezeu lăcomia și necumpătarea noastră!"

Pentru ulterioare reflecții

1. Mons. V. Blasutti: "În timpul războiului, eu și încă trei colegi ne-am îmbolnăvit de febră tifoidă. Nefiind antibiotice, boala se trata destul de empiric. În Primul Război Mondial, Mons. Anton Durcovici se îmbolnăvise de aceeași boală și cunoștea evoluția ei. De aceea, se implicase foarte mult în îngrijirea noastră. Ne vizita zilnic, de câteva ori, întrebându-ne mereu, cu o grijă părintească, cum ne simțim. Îmi amintesc bine că, în convalescența bolii, eram foarte îngrijorat de faptul că pierdusem primul semestru al primului an de teologie și voiam să iau parte la ore. Nu mi-a permis acest lucru și zilnic venea să mă întrebe dacă am mâncat, căci era necesară o alimentație deosebită după săptămâni de lipsă de mâncare. Nu l-am ascultat în legătură cu implicarea în studiu și de aceea m-am ales cu o debilitare a nervilor, lucru pentru care am pierdut un semestru".

2. La 13 iunie 1949, pe când episcopul abia începuse ultima serie de vizite canonice în Decanatul Craiovei, ziarul Scânteia (ziarul central al Partidului Comunist) a publicat un articol defăimător, în care se afirmau următoarele: "Conducătorul acțiunii antidemocratice este episcopul romano-catolic Durcovici Anton. De la el pornesc toate dispozițiile de prelungire a slujbelor, de instigare, de «afurisenie», dispoziții pe care la rândul lui le primește de la Vatican și de la stăpânii săi de peste Ocean. El a trimis pe foștii profesori ai seminariilor și gimnaziilor catolice în propagandă prin parohii pentru ca să răspândească cu ajutorul lor zvonuri cu războiul [!]. Dar nu a reușit decât să stârnească mânia oamenilor, care nu pot uita suferințele îndurate în războiul trecut.

Iată de ce măsura luată de Ministerul Cultelor, de a scoate din buget un număr de preoți catolici, dușmani ai regimului nostru de democrație populară și ai poporului muncitor, a fost primită cu satisfacție de oamenii muncii din județul Iași". (Din Scânteia 1450 (13 iunie 1949), articol intitulat "Lungesc slujbele la biserică pân'la 12 noaptea, ca să ne împiedice să ne ducem la ședințe unde învățăm să luptăm împotriva tâlharilor de chiaburi - spune țăranul mijlocaș Gheorghieș Anton". Articolul este semnat de un oarecare "Radu Aurel, corespondent").

3. Potrivit uzanțelor administrației Penitenciarului din Sighet, trupul episcopului martir, marcat de neputința suferințelor îndurate, a fost ridicat din dispoziția directorului închisorii, Vasile Ciolpan, și îngropat în cimitirul orășenesc din orașul Sighetu Marmației, într-un loc rămas până astăzi necunoscut. Nedreptatea și injustețea regimului ce se autoconsidera ca fiind cel mai drept dintre toate regimurile istorice nu s-au finalizat odată cu moartea episcopului Durcovici. Ca și cum n-ar fi fost arhisuficientă pedeapsa morții în condițiile-limită ale detenției, înfometat și suferind de boli și frig, după trecerea sa la cele veșnice și înhumarea sumară, marcată de tenta clandestinității, ținute sub strictă conspirativitate, s-a produs și gestul incalificabil al subtilizării și dispariției însemnelor arhierești exterioare care i-au aparținut.

Detalii din biografia episcopului

1. Imediat după sosirea sa la Sighet, episcopul Durcovici devenise conștient de faptul că regimul carceral de aici era unul de exterminare, cu șanse mici pentru a supraviețui, mai ales pentru cei grav bolnavi și în vârstă, aflați în situația sa, motiv pentru care el "s-a pregătit de moarte cât se poate de bine. Prin sfintele exerciții a petrecut o lună de reculegere și zilnic s-a spovedit", după cum relatează părintele Farrenkopf, martor la aceste evenimente emoționante. Tot el continuă:

"Încă de la Jilava, Excelența sa Durkowicz se îmbolnăvise grav. Intestinele lui n-au mai lucrat bine. La picioare a suferit de flebitis. Ar fi avut nevoie de un regim special. La Sighet a primit o dată pe zi griș gătit numai cu apă. Infirmierul i-a zis clar că va trăi cel mult până la Crăciun. Bolnavul era totdeauna blând, cu răbdare, recunoscător pentru orice serviciu. Până în ultima zi era gata să ne comunice cunoștințele sale bogate. Suferințele sale le-a oferit pentru triumful sfintei Biserici. [...]

Pentru moarte s-a pregătit cât se poate de bine. A petrecut o lună în reculegere prin sfintele exerciții. Zilnic s-a spovedit. Cât privește testamentul, mi-a zis: «Bani n-am. Cărțile le las Seminarului din Iași, celelalte lucruri, Episcopiei din Iași». [...] La mijlocul lunii noiembrie a fost mutat din celula noastră într-o celulă ca să moară singur, neobservat de nimeni. Noi am cerut să rămână cu noi. Am fi vrut să ne îngrijim de el. În zadar. Cam prin 10 decembrie 1951 el a primit de la Dumnezeu răsplata pentru munca sa, pentru suferințele sale suportate pentru cauza lui Hristos și a sfintei Biserici".

2. Un deținut, care mai târziu s-a refugiat în Austria, relatează: "Într-o seară, spre ora nouă, ușa celulei mari a fost deschisă și un temnicer a împins un deținut gol în celulă pe podeaua de piatră. După scurt timp, deținutul a vorbit cu voce stinsă, întreruptă: «Poate să-mi dea cineva ceva să mă acopăr? Sunt gol și mi-e frig. Sunt episcopul Antonius». Un preot a sărit și l-a acoperit cu pătura sa. Durcovici a spus deținuților să poarte crucea suferinței cu dăruire față de Dumnezeu. Va veni ziua mântuirii. Dimineața a fost scos din celulă. Toți au știut că este dus în celula morții".

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat