Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Postul Mare 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

3. Episcopul martir Anton Durcovici și moartea

Cuvântul Scripturii

Din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani (8,35-39): Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos? Oare necazul, sau strâmtorarea, sau persecuția, sau foametea, sau lipsa de haine, sau primejdia, sau sabia? După cum este scris: "Pentru tine suntem dați la moarte toată ziua, suntem socotiți ca niște oi de înjunghiere". Dar în toate acestea noi suntem mai mult decât învingători prin cel care ne-a iubit. Căci sunt convins că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele prezente, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimile, nici adâncurile și nici vreo altă creatură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru.

Cuvântul ep. Anton Durcovici

Există câteva mărturii ale deținuților, consemnate în cartea sus-amintită, cu privire la sfârșitul episcopului Durcovici, lăsat să moară de frig și de foame.

Un deținut, care mai târziu s-a refugiat în Austria, relatează: "Într-o seară, spre ora nouă, ușa celulei mari a fost deschisă și un temnicer a împins un deținut gol în celulă pe podeaua de piatră. După scurt timp, deținutul a vorbit cu voce stinsă, întreruptă: «Poate să-mi dea cineva ceva să mă acopăr? Sunt gol și mi-e frig. Sunt episcopul Antonius». Un preot a sărit și l-a acoperit cu pătura sa. Durcovici a spus deținuților să poarte crucea suferinței cu dăruire față de Dumnezeu. Va veni ziua mântuirii. Dimineața a fost scos din celulă. Toți au știut că este dus în celula morții".

Pentru ulterioare reflecții

1. "Odată cu instalarea regimului comunist în România, Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii, iar cea Romano-Catolică și-a început Calvarul: o via crucis care avea să dureze aproape jumătate de secol. Episcopii, preoții și credincioșii practicanți de ambele rituri au fost aruncați în închisoare. Ultimul episcop catolic, cel de Iași, Anton Durcovici, a fost arestat la 26 iunie 1949, în timp ce se îndrepta spre Parohia Popești-Leordeni pentru a administra sfântul Mir. A fost dus la Ministerul de Interne, acuzat de «instigare», ca agent al Vaticanului. Transferat la Sighet, Mons. Durcovici a fost supus unor chinuri groaznice, încât trupul său semăna cu un cadavru. Cu toate acestea, episcopul nu a cedat din punct de vedere psihologic și spiritual. Conștiința sa delicată a rămas nevătămată. Mons. Durcovici, deși era legat în lanțuri, se simțea liber. Acest lucru se poate observa clar din declarațiile pe care le-a dat în închisoare. Foamea și setea nu au reușit să-i sugrume glasul puternic. În fața securiștilor, sleit de puteri, episcopul Durcovici declara că, în timpul vizitelor pastorale, nu a făcut altceva decât să-și îndemne turma la o mai mare iubire față de Dumnezeu și de aproapele. Pe lângă aceasta, păstorul le amintea oițelor sale că trebuie să aibă mereu în fața ochilor exemplul Fecioarei Maria și al sfinților, în special al martirilor care și-au dat viața pentru Cristos. Este de admirat memoria episcopului care, în ciuda atâtor suferințe, își amintea cu precizie locul și data predicilor făcute ca episcop, precum și tema pe care o tratase. Asemenea lui Isus, episcopul Durcovici știa să se coboare la nivelul ascultătorilor. Deseori, oamenilor simpli le vorbea în pilde pe care apoi le explica folosind cuvinte pe înțelesul tuturor".

2. "După lungi suferințe, Mons. Durcovici a murit la 10 decembrie 1951, în închisoarea din Sighet. Părintele Rafael Friedrich, care se afla într-o celulă din apropiere, a recepționat ultimele cuvinte rostite în latinește de episcop: «Antonius episcopus! Orate pro me ut non deficiar: morior fame et siti; da mihi absolutionem; Antonius moribundus! (Anton, episcop! Rugați-vă pentru mine ca să nu cedez; mor de foame și de sete; dă-mi dezlegarea; Anton în agonie!)»".

3. "Aceste cuvinte sunt asemănătoare cu cele pe care Cristos le-a rostit de pe cruce: «Mi-e sete!» Setea episcopului este setea lui Cristos; suferința sa este cea a lui Isus. Mons. Durcovici, aflat în pragul morții, recunoaște că-i este foame și sete. Totuși, nu cere mâncare, nici băutură, ci dezlegare. Părintele Friedrich i-o acordă, și astfel episcopul moare în speranța că sacrificiul său nu va fi zadarnic. Trupul său a fost îngropat în cimitirul rutean din Sighet. Mormântul episcopului încă nu a fost descoperit. Providența a vrut ca trupul martirului nostru să se odihnească pe un teritoriu care a fost timp îndelungat sub stăpânire austriacă pentru a da vieții sale o anumită simetrie, având în vedere că s-a născut într-o localitate austriacă. Episcopul Durcovici, alături de ceilalți martiri, așteaptă în tăcere ziua învierii. El l-a imitat perfect pe Cristos. A fost bunul păstor, candela ce arde pentru a alunga întunericul, lumina lumii, sarea pământului, cetatea de pe vârf de munte, bobul de grâu ce moare, vița care își hrănește mlădițele etc. Analizând situația actuală a creștinismului din România, putem afirma împreună cu primii creștini: «Sângele martirilor este sămânța creștinilor»".

Detalii din biografia episcopului

1. "În 1920, preotul Anton Durcovici a fost puternic lovit de boală (febră tifoidă), fiind obligat să stea la pat aproape șase luni de zile, inclusiv o lună de spitalizare. Monseniorul arhiepiscop - mărturisea în 1922 Anton Durcovici într-o scrisoare către Congregația «De Propaganda Fide» - nu a economist nici o cheltuială și grație acestei îngrijiri și mai ales atâtor rugăciuni care s-au făcut atunci pentru mine am fost salvat prin miracol".

2. "Preotul Anton Durcovici își va relua în mod gradual activitățile o dată cu Paștele anului 1921. Ultimele întâmplări din viața sa, în special momentul îmbolnăvirii, l-au convins de faptul că se bucura de o atenție specială supranaturală, motiv pentru care se obligase să-și dubleze eforturile în activitățile sale. Dorea să se achite pentru darul vieții pe care Dumnezeu i-l dăduse pentru a doua oară, conform propriei mărturii".

3. Potrivit mărturiei cutremurătoare a pr. Farrenkopf, aflat încă în celula nr. 18, episcopul A. Durcovici devenise conștient cu privire la moartea sa iminentă, după ce constatase faptul că regimul penitenciar de la Sighet era unul de înfometare și exterminare! Din acest motiv, episcopul "s-a pregătit de moarte cât se poate de bine. Prin sfintele exerciții a petrecut o lună de reculegere și zilnic s-a spovedit (...)".

4. La mijlocul lunii noiembrie a anului 1951, ep. A. Durcovici a fost luat din celula comună nr.18 și izolat în "celula morții" unde, continuă mărturia pr. Farrenkopf, "cam prin 10 decembrie 1951 și-a primit el răsplata de la Dumnezeu pentru munca sa și suferințele sale îndurate spre biruința cauzei lui Cristos și a sfintei Biserici (...) În curs de noapte, într-un cimitir evreiesc, fără ca nimeni să fi fost de față el a fost îngropat ca un oarecare. Căci și de acolo va ieși el glorios, când la sfârșitul lumii, Isus Cristos va veni în mărirea sa să judece viii și morții (...)".

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat