Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Postul Mare 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD

Anul Durcovici - Postul Mare

1. Episcopul martir Anton Durcovici și Euharistia

Cuvântul Scripturii

Din Evanghelia după sfântul Ioan 6,44-51: Nimeni nu poate să vină la mine, dacă nu-l atrage Tatăl care m-a trimis și eu îl voi învia în ziua de pe urmă. Este scris în profeți: Și toți vor fi învățați de Dumnezeu. Oricine a auzit și a învățat de la Tatăl vine la mine. Nu că l-a văzut cineva pe Tatăl, decât numai cel care este de la Dumnezeu: acesta l-a văzut pe Tatăl. Adevăr, adevăr vă spun: cine crede are viața veșnică. Eu sunt pâinea vieții. Părinții voștri au mâncat mana în pustiu și au murit. Aceasta este pâinea care se coboară din cer: ca, dacă mănâncă cineva din ea, să nu moară. Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viața lumii.

Cuvântul ep. Anton Durcovici

1. Această rugăciune mistică l-a condus pe Anton Durcovici la adorația euharistică, Cristos din sfânta taină fiind centrul vieții sale, iar Liturghia - punctul culminant al zilei. Era atât de cufundat în taina euharistică, încât Liturghia pe care o celebra zilnic era ca o epifanie mistică. Iată ce spunea în predica sa de la Câmpulung-Muscel din 19 iunie 1949: "Cei care cred în prezența personală a lui Cristos în sfânta Euharistie, precum ne învață credința catolică, sunt de neînțeles și de neiertat dacă nu-și potrivesc viața cu credința lor; mai mult, ei dau sminteală celor străini de credință, care ne judecă nu atât după vorbele, ci mai mult după faptele noastre".

2. Anton Durcovici le scria preoților din Dieceza de Iași la 28 decembrie 1948: "Rostul sfintei Euharistii este ca Isus și opera lui să nu fie date uitării... O, cum înțelegeau gândul lui Isus un sfânt Alfons de Liguori, autorul vizitelor la sfântul sacrament, sau un sfânt Aloiziu, care numai cu greu se putea îndepărta din fața sfintei hostii, și atâția alții! Ca și acul busolei către polul magnetic, așa inima lor era veșnic atrasă înspre taina iubirii lui Isus și așa cum neîncetat rotește fluturele în jurul flăcării, tot așa rotea dorul lor în jurul sfintei Euharistii, ca în acea văpaie dumnezeiască să se mistuie întrânșii tot ce era nedesăvârșire".

Pentru ulterioare reflecții

Mons. Anton Despinescu: "Când celebra sfânta Liturghie, te obliga, prin intensitatea trăirii a ceea ce săvârșea, să fii alături de el, pas cu pas, pe toată durata celebrării. La întoarcerea în sacristie, după ce punea la locul lor hainele liturgice, îmi spunea câteva cuvinte de încurajare, iar apoi se retrăgea la genuflexorul din apropiere, unde rămânea în pioasă rugăciune de mulțumire".

Detalii din biografia episcopului

1. Mons. A. Despinescu își mai amintește: "Eu, fiind din Iași, împreună cu un coleg Krzeminski din Bucovina de Nord ne-am dus la București, unde am fost găzduiți în seminarul arhiepiscopal. Aici am fost martorul supus al primului bombardament nimicitor din 4 aprilie 1944, în Duminica Floriilor, al aviației anglo-americane, soldat cu peste 11.000 de victime. Era spre amiaza zilei. După mai multe alarme prevenitoare, pe tot parcursul dimineții, cerul s-a înnorat de mulțimea avioanelor semănătoare de moarte. În mare grabă, am coborât de la etajul al doilea al palatului arhiepiscopal unde funcționa Seminarul, spre adăpostul din subsol, unde se refugiaseră deja toți locatarii blocului. Ultimul venit aici a fost Mons. Anton Durcovici, care aducea cu mare pietate ciboriul cu ostiile consacrate, din capela Seminarului. Îl ținea la piept, acoperit cu vălul liturgic, în profundă reculegere".

2. Pr. Alois Moraru precizează: "A existat în perioada exilului la Galați un moment deosebit de periculos pentru preotul Anton Durcovici, care i-a pus viața în pericol. La 11 octombrie 1917, spitalul Surorilor «Notre Dame de Sion» din Galați a intrat sub tirul tunurilor beligeranților, creându-se o situație primejdioasă pentru bolnavii internați și personalul din spital. În condițiile create, preotul Durcovici a dat dezlegare generală răniților grav, în timp ce restul răniților și surorile au fost transferați în subsolul clădirii. Grija preotului Durcovici a fost de a pune la loc sigur sfântul sacrament însă, în momentul în care a deschis tabernacolul, un proiectil a explodat în prezbiteriul capelei. Suflul exploziei l-a ridicat pur și simplu în aer pe preotul Durcovici, acesta căzând apoi în picioare. În explozie a fost distrus ciboriul, iar ostiile au fost răspândite deasupra altarului. Au fost rănite două surori, dintre care una foarte grav, iar cele cinci găuri pe care schijele le-au făcut sutanei sale l-au convins pe preotul Durcovici de gravitatea momentului prin care trecuse.

3. Superioara Institutului "Notre Dame de la Galați", la finele anului 1917, scria într-un raport adresat Congregației "De Propagandei Fide": "Joi, 11 octombrie, am fost ținta unui intens bombardament: am fost atinși de 32 de bombe care au afectat toate clădirile noastre; șase acoperișuri au fost sparte; în grădină au ajuns opt bombe, iar cea mai mare parte a dalelor a fost spartă. Capela a fost atinsă de trei bombe: una în spatele nișei altarului, una în mijlocul capelei, una în turnul tribunei, coroana Fecioarei a fost spartă, la fel și umerii; degetul pruncului Isus s-a spart; Inima sfântă și-a pierdut mâna binecuvântătoare. Toate vitraliile s-au făcut bucățele (...) Tabernacolul este intact. Preotul [A. Durcovici, n.n.], luând sfântul sacrament [și toată rezerva sfântă], pentru a-l transporta la altarul pregătit în pivniță (...). Sfinția sa ținea sfântul ciboriu pe care nu l-a lăsat, dar a fost zguduit într-o asemenea măsură încât un număr mare de sfinte hostii au căzut pe altar și pe trepte; câteva sute au fost totuși puse la adăpost în pivniță. De vreo șase ori în cursul zilei, Sfinția sa s-a întors să ridice bucățile sfintelor hostii care rămăseseră acolo. Sfinția sa era acoperit de ipsos și fum de sulf, dar n-a fost rănit".

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat