Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Marți, 24 decembrie

Tema 19: Ultimele luni și moartea martirică

În cele 18 teme pe care le-am prezentat până acum, am căutat să-l urmărim pas cu pas pe Anton Durcovici în locurile unde s-a format și a activat în diferite misiuni. Ajunși în temnițele unde a fost arestat, ne dăm seama că accesul ne este oarecum stopat și ne este greu să reperăm ceea ce a trăit în spatele gratiilor. Datorită eforturilor depuse de cercetătorul istoric Dănuț Doboș și mărturiilor culese de la unii dintre aceia cu care episcopul Anton Durcovici a împărțit "binecuvântările închisorii", putem reconstitui traseul pe care l-a urmat între 26 iunie 1949, când a fost arestat și 10 decembrie 1951, când a murit. În absența dosarului penitenciar "Anton Durcovici", avem puține elemente care să ne ajute să reconstituim anii captivității sale în închisorile comuniste, întrucât intenția Securității a fost aceea de a păstra o tăinuire totală privind persoana episcopului de Iași. Mai mult, pe parcursul întregii detenții episcopul Durcovici a fost permanent la dispoziția Direcției Generale a Securității Statului.

Cel mai probabil, în perioada 26 iunie 1949 - iunie 1950, episcopul Durcovici a fost în arestul central al Ministerului de Interne din București, unde, între 29 martie - 18 mai 1950, a fost anchetat oficial de ofițerii însărcinați cu acest caz. În perioada iunie 1950 - 17 septembrie 1951, episcopul Durcovici a fost încarcerat la penitenciarul Jilava, de lângă București, de unde o echipă de ofițeri din Biroul IV al centralei Securității l-a preluat și l-a transportat la penitenciarul de la Sighet (numele de cod "Dunărea"). În ordinul de preluare se specifica: "Mijloacele de transport trebuie alese, ținând seama de faptul că transportul lor la locul respectiv trebuie făcut în condițiuni cât se poate de discrete". La data transferării la Sighet, "reținutului" A. Durcovici i-a fost întocmit, alături de formele necesare de transfer, și un dosar "tip U.M." (Unitate de Muncă). Potrivit ordinului Direcției Generale a Securității Statului, din 7 septembrie 1951, Vasile Ciolpan, directorul penitenciarului Sighet, urma să-l încarcereze pe episcopul Durcovici într-o celulă comună, probabil alături de alți trei reținuți care îl însoțiseră de la Jilava la Sighet.

Întrucât nu avem nici un indiciu care să demonstreze contrariul, presupunem că episcopului Durcovici nu i s-au găsit motive pentru a fi trimis în justiție, iar faptul că a fost încadrat în C.M. (Colonie de Muncă) și nu eliberat, semnifică faptul că regimul îl considera un "element periculos" pentru societate.

Cât privește moartea episcopului Anton Durcovici, Direcția Generală a Securități Statului consemna, în decembrie: "Durcovici Anton a decedat în luna decembrie 1951, la Dunărea. Dosarul său trebuie predat la A.S. (Arhiva Securității, n.n.). B. 3 (Biroul 3 din Direcția Generală a Securității Statului, n.n.) a semnalat la Cabinet că a decedat".

În lucrarea părintelui Florian Müller găsim câteva mărturii, ale unor preoți, privind ultimele clipe din viața episcopului martir. Cea mai importantă mărturie îi aparține părintelui Rafael Friedrich, care susține că episcopul Durcovici a murit în noaptea de 10 spre 11 decembrie 1951, după ce primise de la el dezlegarea in articulo mortis. Mărturia este confirmată și de episcopul Ioan Ploscaru, dar și de alte mărturii ulterioare. Preotul Leopold Nestmann, care a activat mai mulți ani ca profesor la Iași, împreună cu părintele Rafael, declara: "Friedrich mi-a povestit următoarele: un deținut din altă celulă s-a apropiat de fereastra noastră și a întrebat: Îl cunoaște cineva pe episcopul Anton din Iași? Atunci a fost chemat Friedrich. Da, îl cunosc - a spus - ce s-a întâmplat? Este în celula morții. Profesorul Friedrich s-a prezentat la măturat. Astfel a ajuns la celula morții. Acolo a spus: Ego sum Friedrich (Eu sunt Friedrich). A vorbit în latinește, pentru ca eventualii ascultători să nu înțeleagă. Din interior a răspuns un glas slab: Morior fame et siti. Da mihi absolutionem! (Mor de foame și de sete! Dă-mi dezlegarea!) După ce a primit dezlegarea, episcopul a murit. Ziua următoare, un deținut care a trebuit să măture și să curețe în celula morții i-a povestit că celula era mai insuportabilă decât tot ceea ce și-ar fi putut imagina".

În anul 1956, într-un raport secret trimis papei Pius al XII-lea, episcopul Ioan Duma scria următoarele: "La 9 decembrie 1951, a murit în închisoarea de la Sighet, Excelența sa Rev. Mons. Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iași, născut la 17 mai 1888. Ultimele sale cuvinte au fost: Morior fame. Orate pro bona mea morte et pro perseverantia finali. A fost îngropat numai în cămașă și chiloți și aruncat, fără sicriu, într-o groapă din cimitirul de la Sighet. Așa au făcut și cu alți episcopi de-ai noștri, martiri, morți la Sighet". Mărturia episcopului Ioan Duma este extrem de importantă și plină de semnificații, fiind prima informație trimisă Sfântului Scaun despre moartea episcopului Durcovici.

Căutând actele oficiale ale stării de sănătate și de moarte, menționăm faptul că decesul episcopului Durcovici a fost consemnat în Registrul de Stare Civilă, Morți, al Primăriei Sighet abia în anul 1963, în cadrul unei operațiuni care viza toate persoanele care decedaseră în închisorile comuniste în perioada 1948-1963. Nici la acea dată și nici ulterior nu a fost făcută public de către autoritățile românești fișa medicală, precum și dosarul penitenciar al episcopului Durcovici, astfel că nu pot fi cunoscute împrejurările reale în care acesta a decedat. Având deja sănătatea slăbită, episcopul Durcovici a fost dus la Sighet cu intenția clară a Securității de a-i provoca moartea prin înfometare, frig și lipsa de asistență sanitară.

În final, facem precizarea că, în mod paradoxal, locul în care a fost depus trupul neînsuflețit al episcopului Anton Durcovici, alături de alte 50 de personalități românești decedate la Sighet, continuă să fie unul dintre cele mai păzite secrete din istoria României contemporane. Cercetările făcute de trimișii Episcopiei de Iași în anii 1996 și 1997, privind depistarea oricărei informații despre locul exact al mormântului de la Sighet, în baza arhivelor fostei Direcții Generale a Penitenciarelor și a fostei Securități, s-au finalizat fără niciun rezultat concret.

În loc de concluzie: Drumul spre beatificare

După moartea episcopului martir Durcovici, mulți ani nu s-a vorbit decât în secret despre cele petrecute în închisorile comuniste. Doar unii dintre aceia care au fost martori ai suferințelor sale au mai șoptit câte ceva, afirmând mărturia de credință și eroismul fostului vlădică de Iași.

Abia după trei decenii de la cele petrecute în decembrie 1951, un grup de preoți care activau în Germania, foști studenți ai rectorului Anton Durcovici, a început să se preocupe de o biografie dedicată episcopului martir. Mărturiile și documentele adunate de ei au fost prezentate Comisiei pentru Cauzele Sfinților din cadrul Arhiepiscopiei de Viena. În anul 1992, Mons. Florian Müller a publicat o primă biografie a "Dr. Anton Durcovici - un martir al timpurilor noastre".

În anul 1995, la Iași, demarează proiectul diecezan de cercetare a vieții episcopului Anton Durcovici, la 25 octombrie fiind numit primul postulator: pr. Alois Fechet. La finele anului 1996, Preasfințitul Petru Gherghel înaintează Sfântului Scaun cererea de începere a fazei diecezane de beatificare a episcopului martir, permisiune primită în ziua de 28 ianuarie 1997. Două luni mai târziu, la 25 martie, are loc la Iași sesiunea de deschidere a procesului diecezan. După o muncă asiduă de cercetare, în ziua de 11 iunie 1999, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a avut loc închiderea procesului diecezan și trimiterea dosarului către Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Sfântul Scaun. Cu această ocazie, la 11 septembrie 1999, a fost numit postulatorul pentru faza romană în persoana pr. Anton Lucaci. După zece ani, la 7 august 2009, Preasfințitul Petru Gherghel a desemnat un nou postulator pentru faza romană: pr. Isidor Iacovici. După analiza situației dosarului, la 17 noiembrie 2009, postulatorul cere congregației numirea unui relator și începerea fazei romane.

În ziua de 8 februarie 2010, a demarat faza romană a procesului de beatificare, prin ruperea sigiliului de pe documentele procesului diecezan. După aproape un an de analiză, la 21 ianuarie 2011, a fost numit relatorul acestei cauze de beatificare în persoana pr. Zdzislaw Kijas. La 25 iunie 2012, Preasfințitul Petru Gherghel și postulatorul cardinalului Angelo Amato, președintele Congregației pentru Cauzele Sfinților, documentul numit Positio. Anul acesta, la 28 februarie, s-a întrunit congresul teologilor consultanți, în care s-au discutat rezultatele analizei făcute asupra Positio și toți cei nouă teologi au dat votul afirmativ argumentării martiriului. Comentariile scrise de teologi, împreună cu procesul verbal al congresului au fost culese și tipărite în vederea analizei de către cardinali și episcopi. La începutul lunii iulie 2013, câte un exemplar din Positio și noua broșură numită Relatio et Vota au fost trimise Comisiei Cardinalilor și Episcopilor. La 6 iulie, congregația l-a numit ponente pe Mons. Anton Stankiewicz, având rolul de a prezenta și apăra cauza de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici la sesiunea ordinară a cardinalilor.

La 15 octombrie 2013, la Vatican, a avut loc sesiunea cu părinții cardinali și episcopi, membri ai Congregației pentru Cauzele Sfinților și, în unanimitate, părerea asupra martiriului și virtuților episcopului Anton Durcovici a fost pozitivă. În urma acestui vot, în ultima zi a lunii brumărel 2013, Sfântul Părinte papa Francisc autorizează Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul prin care se recunoaște "martiriul slujitorului lui Dumnezeu, Anton Durcovici". Urmează să se stabilească data când va avea loc, la Iași, proclamarea oficială ca fericit a episcopului martir Anton Durcovici.

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat