Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Vineri, 20 decembrie

Tema 16: Consacrarea și înscăunarea episcopală

Am încheiat tema anterioară specificând că Mons. Anton Durcovici a fost numit episcop de către papa Pius al XII-lea, în ziua de 30 octombrie 1947, fiind recunoscut în această funcție de către regele Mihai I după două săptămâni, în ziua de 14 noiembrie același an, prin semnarea Decretului 2137 al Ministerului Cultelor. După câteva zile, la 18 noiembrie, Guvernul Groza l-a informat pe episcopul numit că urma să fie recunoscut doar după depunerea jurământului de fidelitate față de suveran și de supunere față de legile Republicii Populare România. Întrucât regele era plecat din țară, la nunta viitoarei regine a Angliei, Elisabeta a II-a, episcopul Durcovici nu a putut depune jurământul de fidelitate față de suveran și, după multe amânări, a depus jurământul față de Republica Populară Română în prima zi luna aprilie 1948.

Deoarece se nutrea speranța că aceste cerințe impuse de Guvern vor fi soluționate rapid, la București și Iași a fost stabilit deja un calendar în vederea consacrării: despărțirea Mons. Durcovici de comunitatea bucureșteană, pentru ziua de 30 noiembrie 1947; ceremonia consacrării, în catedrala din Iași, pentru prima jumătate a lunii decembrie a anului 1947; convocarea, la 5 decembrie 1947, oficialităților civile și religioase la palatul episcopal din Iași cu ocazia preconizatei consacrări etc. Nu s-a putut respecta această programare, ci a trebuit să fie amânată. După ce episcopul numit a depus jurământul față de Republica Populară Română, s-a putut decide ziua și locul consacrării: 5 aprilie 1948, când se sărbătorea "Buna-Vestire", în catedrala "Sfântul Iosif" din București. La aflarea acestei vești, episcopul Glaser adresa clerului și enoriașilor Diecezei de Iași o scrisoare pastorală în care notează: "Numirea Excelenței sale Mons. dr. Anton Durcovici ca episcop de Iași trebuie să umple inimile tuturor de o mare bucurie. Noul episcop este un preot învățat, cu o experiență deosebită în învățământ și în pastorație; este un om al lui Dumnezeu, evlavios și zelos, înțelept, delicat, prudent și energic, posedând perfect mai multe limbi. Activitatea lui s-a desfășurat pe teren strict religios, astfel că se poate spune că dânsul este omul providențial pentru Eparhia de Iași, în aceste timpuri grele".

Episcopul numit și-a putut prezenta acum stema și moto-ul ales pentru slujirea ierarhică: "Beatus populus cuius Deus est Dominus" ("Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143/144,15). Stema episcopului Anton Durcovici poate fi descrisă astfel: un scut spintecat, partea dreaptă superioară, de aur, partea stângă inferioară, albastră, este reprezentat Mielul Pascal purtând "stindardul Învierii". Deasupra scutului, crucea episcopală treflată, având în stânga cârja episcopală, iar în dreapta mitra de episcop. Totul se află sub pălăria de episcop, de culoare verde, de la care pornesc două cordeliere, de culoare verde, ce se termină cu câte șase ciucuri. În partea inferioară a scutului, în exterior, se află deviza episcopului, în limba latină: "Beatus populus cuius Deus Dominus". Au fost desemnați și episcopii consacratori: nunțiul Gerald Patrick O'Hara, arhiepiscopul Alexandru Cisar și episcopul Marcu Glaser.

În dimineața zilei de 5 aprilie 1948, așa cum au consemnat unii participanți la eveniment, în sunetul clopotelor catedralei din București, procesiunea se îndreaptă spre altar, unde răsunau deja "vibrante acorduri de orgă" și unde peste câteva minute avea să înceapă un "spectacol maiestuos, care totuși îndeamnă la reculegere". A urmat "o pioasă și rară ceremonie", care a produs o adâncă impresie asupra celor de față. Credința și evlavia clerului oficiant, simbolismul ceremoniilor celebrate în mod desăvârșit, câteva scene emoționante în decursul consacrării, toate au contribuit la însuflețirea generală și au procurat publicului momente de adevărată înviorare și înălțare sufletească. Consacrarea a fost oficiată de nunțiul papal în România, Gerard Patrik O'Hara, asistat de arhiepiscopul Alexandru Teodor Cisar și de episcopul Marcu Glaser. Cu această ocazie, arhiepiscopul Cisar, care fusese și el episcop de Iași, în anii 1920-1924, adresându-se noului episcop, i-a spus: "Cutreierând regiunile istorice ale Moldovei, orașe și sate vechi și mai recente, vă veți impresiona de durerile și gloria trecutului și vă veți înduioșa de credința și însuflețirea prezentului. Căci multe lacrimi și mult sânge au curs în Moldova din pricina cotropirilor. Dar se mai află încă multe suflete bune și credincioase, oțelite în durere și tari în credință. Noi regretăm pierderea unui prețios colaborator și bun sfetnic, și niciodată nu vom uita știința și virtuțile care îi sunt podoabă. În Moldova lui Ștefan cel Mare ai un câmp de activitate întins și rodnic. Îți urăm din tot sufletul să faci cât mai mult bine în folosul Sfintei Biserici și al patriei române".

În după-amiaza aceleași zile, de 5 aprilie 1948, imediat după ceremonia consacrării episcopale, noul episcop de Iași, Anton Durcovici, a participat, la palatul Nunțiaturii Apostolice din București, la o recepție oferită în onoarea sa de către nunțiul apostolic, arhiepiscopul Gerald Patrick O'Hara. Printre invitați s-au aflat și ceilalți doi episcopi consacratori, alături de alți episcopi, preoți, călugări, călugărițe, membri ai corpului diplomatic etc. În discursul de omagiere rostit de nunțiul O'Hara, acesta a exprimat bucuria și mulțumirea prilejuite de consacrarea pentru Dieceza de Iași a lui Anton Durcovici, pe care l-a numit drept un "conducător ales și devotat" Bisericii lui Dumnezeu.

"Astăzi - menționa nunțiul - am luat parte cu toții la consacrarea unui (...) apostol al lui Cristos... (...) Dorim ca apostolatul pe care îl inaugurați să mărească sfințenia clerului, să intensifice viața spirituală și să culeagă roade bogate pentru viața veșnică (...)". La rândul său, arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar i-a adus un elogiu vechiului său colaborator și "bun sfetnic", căruia Arhidieceza de București avea să-i fie veșnic recunoscătoare pentru cele patru decenii pe care episcopul Durcovici i le-a dedicat. După discursurile omagiale rostite de episcopul Marcu Glaser, de episcopul greco-catolic Ioan Suciu și de provincialul Ordinului Fraților Minori Conventuali din Moldova, pr. Anton Bișoc, a luat cuvântul episcopul Anton Durcovici. Acesta a evidențiat importanța "iubirii catolice" și "catolicității iubirii", în vremurile dificile pe care Biserica locală le suporta în acel moment. A amintit, totodată, și de momentul în care fostul nunțiu apostolic Andrea Cassulo l-a informat despre decizia papei Pius al XII-lea de a-l nominaliza pentru scaunul episcopal de Iași: "Acum doi ani, Excelența sa Mons. Andrei Cassulo, nunțiul apostolic de atunci, m-a chemat și m-a întrebat dacă vreau să port crucea pectorală. Am șovăit și am întrebat la rândul meu dacă aș putea refuza. La răspunsul negativ ce mi s-a dat, am încercat să repet rugăciunea lui Iona și iarăși nu am reușit. Așa încât, ca și el, am trebuit să cred în misiunea mea. De aceea, îmi plec fruntea resemnat și răspund cu recunoștință și iubire: dacă Dumnezeu vrea, nu refuz munca". Episcopul Durcovici și-a încheiat discursul accentuând importanța iubirii creștine, pe care o numea "cea mai însemnată virtute: în ea stă puterea Bisericii Catolice, prin ea Biserica va birui și tot ea este nădejdea mea, căci, cu ajutorul Domnului, prin ea totul se poate învinge".

Așa cum se stabilise în prima zi a lunii aprilie, instalarea noului episcop la Iași urma să aibă loc în ziua de 14 aprilie 1948, în solemnitatea sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale. Cu o zi înainte, în dimineața zilei de 13 aprilie 1948, sosea în Gara Iași, cu trenul de noapte de la București, noul episcop de Iași, însoțit de canonicii bucureșteni Gheorghe Horvath și Gustav Muller. În cursul aceleiași zile, episcopul Durcovici a preluat jurisdicția canonică a Diecezei de Iași.

Cum avem și astăzi posibilitatea de a citi în tipăriturile din 1948, în ziua de 14 aprilie - "zi senină de primăvară, cu soare luminos, cu pomi înfloriți, cu miros de flori și nădejdi de belșug, progres și viață nouă" -, s-a desfășurat, începând cu ora 9.00, evenimentul înscăunării noului păstor. Preoți și credincioși deopotrivă, vădit emoționați, s-au străduit să fie la înălțimea momentului, remarcându-se, totodată, corul dirijat de pr. dr. Dumitru Herghelegiu și acompaniat de Filarmonica din Iași, sub conducerea maestrului George Pascu. Orga, mânuită cu măiestrie de pr. dr. Dumitru Herghelegiu, începu să vibreze puternic, iar corul intonă un sărbătoresc "Ecce sacerdos" la vederea noului păstor. Toată lumea părea electrizată, pe mulți îi podidiră lacrimile și, plecându-se cu pietate, primiră binecuvântarea pastorală.

În timpul celebrării, la care au participat 53 de clerici, pr. Ioan Mărtinaș a citit de la amvon textul în limbile latină și română al documentului papal de numire a episcopului Anton Durcovici și tot el a ținut cuvântul de predică în timpul Liturghiei pontificale. Au rostit cuvinte de omagiere: ep. Marcu Glaser, vicar general al Diecezei de Iași, preotul franciscan Alois Herciu, canonicul Gheorghe Horvath și preotul diecezan Wilhelm Clofanda. A urmat primirea simbolică a cheilor catedralei "Adormirea Maicii Domnului" și prezentarea omagiilor de către preoții prezenți la ceremonie.

Salutându-l pe noul episcop, fostul administrator apostolic, dr. Marcu Glaser, îi spune: "Excelență, primiți o dieceză greu încercată. Dar Dumnezeu, care ne-a ajutat în trecut, va binecuvânta și pe viitor munca deosebită a clerului în folosul credincioșilor... Mai sunt încă răni de vindecat și aveți o grea răspundere, însă Dumnezeu e cu noi". Delegatul arhiepiscopal din București, canonicul Gheorghe A. Horvath, în cuvântul său, a menționat caracterul roman al noului episcop: "Ai fost la Roma ani în șir. Ai trăit, ai studiat și ai fost hirotonit preot acolo. Ai respirat aerul Cetății Eterne: aerul catacombelor, al Colosseumului, al bazilicilor; ți-ai umplut sufletul cu balsamul mărturisitorilor, al martirilor, al episcopilor Romei".

În cuvântul său, episcopul Durcovici a spus: "Fiul omului nu a venit ca să i se slujească, ci ca să slujească și să își dea viața ca răscumpărare pentru mulți. Iată pentru ce am fost trimis și eu, nevrednicul slujitor al Domnului, în Eparhia Iașilor, nu ca să fiu slujit, ci ca să slujesc tuturor, cu toate puterile mele până la ultima mea suflare... Ce ne aduce ziua de mâine, nu știm. Dumnezeu știe și e de ajuns. Lui să-i slujim cu toții și el va avea grijă de noi, slujitorii săi...".

În omilia Liturghiei pontificale din cadrul instalării, părintele profesor Ioan Mărtinaș le explică creștinilor prezenți misiunea episcopului și marea sa responsabilitate. În final, vorbitorul face o remarcă memorabilă: "Preasfințite, privim cu tot respectul și pietate crucea scumpă care vă atârnă pe piept, crucea sfântă a lui Cristos pe care maica Roma cea bătrână a adus-o și a arborat-o în Dacia lui Decebal, o dată cu legiunile și steagurile lui Traian, o dată cu limba și civilizația latină, cruce pe care de 18 veacuri nu au putut să o răstoarne niciun potop și nicio vijelie, și care a constituit de-a pururi temelia și mândria neamului nostru. Această cruce vi s-a încredințat ca să o purtați cu sfântă mândrie: steag neînfrânt, în mână de comandant neînfrânt, pe care neînfrântul Împărat ceresc ne va ajuta să-l urmăm neînfrânți până la mormânt".

La agapa care a urmat, din rândul clerului s-au adresat multe felicitări și urări. Răspunzând în ambientul pascal în care avea loc evenimentul, episcopul care trăia din plin credința subliniază importanța păcii lui Cristos: "Pacea este rodul jertfei aduse Domnului. Ca să sporesc numărul jertfelor oferite Domnului, am venit și eu în mijlocul vostru. Voi jertfi pentru voi și poporul credincios, cât mai des, la sfântul altar, pe Fiul lui Dumnezeu, Mielul cel fără de pată; mă voi jertfi pe mine însumi, punându-mă cu tot ce am și sunt la dispoziția voastră și a credincioșilor; dar îndrăznesc să spun că vreau să vă aduc și pe voi, prea scumpilor frați, jertfă Domnului, îndemnându-vă și ajutându-vă să vă împliniți îndatoririle sfinte în ciuda oricăror dificultăți".

Cu acest prilej, în chiar ziua "înscăunării" sale în sediul Diecezei care-i fusese încredințată de Suveranul Pontif, noul episcop de Iași emite o pastorală de o importanță deosebită și din perspectiva înțelegerii semnificației stemei sale. Redăm câteva pasaje: "Din ziua în care Sfântul nostru Părinte papa Pius al XII-lea m-a numit episcop al Eparhiei Romano-Catolice de Iași, gândul și inima mi s-au îndreptat către voi, iubiții mei eparhioți. Ca păstorul în mijlocul oițelor sale, ca părintele în mijlocul copiilor săi dragi, așa am dorit să mă aflu cât mai curând în mijlocul vostru. Dorința fierbinte mi s-a împlinit, cu ajutorul Domnului, astăzi în ziua intrării mele ca episcop în orașul de reședință al eparhiei. (...) Salut cu venerație și iubire fiească pe Preasfânta și Preacurata Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu, Regină a cerului și a pământului, pe care și voi, iubiți eparhioți, atât de mult o cinstiți și o iubiți, și-i încredințez începutul, propășirea și sfârșitul păstoririi mele. Salut apoi îndeosebi pe Sfântul Iosif, soțul feciorelnic al Maicii lui Dumnezeu și ocrotitorul ceresc al Bisericii întregi și în chip deosebit al acestei eparhii, împreună cu toți sfinții protectori ai parohiilor și instituțiilor bisericești, și cu îngerul sfânt păzitor al fiecăruia dintre voi în parte, și-i rog pe toți să ne aibă pururea sub paza lor milostivă și puternică. Sprijinit pe astfel de ajutoare, implor binecuvântarea Domnului asupra voastră tuturor. Să se coboare din belșug această binecuvântare cerească asupra prea cucernicilor preoți din clerul diecezan și regular, care cu atâta trudă și râvnă cultivă ogorul sufletelor, muncă de grea răspundere! Să se coboare asupra familiilor călugărești, pornite cu avânt pe calea desăvârșirii evanghelice! Să se coboare asupra seminarelor, elevi și conducători, lăcașe duioase de evlavie și învățătură, unde se formează sufletele tinere în vederea sfintei preoții! Binecuvântarea Domnului să se reverse apoi asupra tuturor familiilor credincioase din întregul cuprins al eparhiei, ca într-o căsnicie sfântă și curată părinții să-și crească copiii și tineretul spre bucuria lui Dumnezeu și a lor! Să se coboare în sfârșit belșug de binecuvântare și asupra credincioșilor rămași singuri în lume sau bolnavi, neputincioși și nevoiași de tot felul, ca Domnul îndurărilor să le fie neîncetat apărare, mângâiere și fericire!"

Noul episcop de Iași a explicat și semnificația motoului sub care își plasează slujirea: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15). Fiți tari, fiți statornici în credință... Închinați-vă sincer Domnului Dumnezeului părinților voștri, așa precum vă învață sfânta Biserică, Maica noastră! (...) Ascultați deci, iubiții mei fii sufletești, cu inima primitoare cuvintele și sprijiniți-mi străduințele mele slabe cu rugăciunile voastre din toate zilele: iar voi, prea cucernicilor frați preoți, dați-mi fără preget colaborarea voastră; astfel încât în ziua marei judecăți să putem da seamă, cu toții fără frică, înaintea Mielului dumnezeesc, supremul Păstor al sufletelor și Judecătorul tuturora, Domnul și Dumnezeul nostru Isus Cristos! (...) Păzește-ne, Doamne; călăuzește-ne spre fericirea ta, ca să se împlinească pentru noi cuvântul dumnezeiesc: Fericit poporul, al cărui Dumnezeu este Domnul! (Ps 143,15) Pogoară peste noi toți binecuvântarea ta...".

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat