Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Joi, 19 decembrie

Tema 15: Nominalizarea și numirea ca episcop de Iași

Cel de-al Doilea Război Mondial a provocat numeroase victime directe sau indirecte, printre care și episcopul de Iași, Mihai Robu. Acesta, în ziua de 19 martie 1944, a celebrat ultima sfântă Liturghie în Seminarul din Iași, după care, din cauza operațiunilor militare din Moldova, s-a refugiat împreună cu seminariștii la Beiuș. Acolo, din cauza represiunilor armatelor germane și ungare, la mijlocul lunii septembrie 1944, a fost nevoit să se retragă în munți, unde a contractat o dublă pneumonie, în urma căreia a murit, la 27 septembrie 1944. Chiar înainte de a pleca din Dieceza de Iași, episcopul Robu i-a delegat pe preoții Anton Trifaș și Grigore Enariu să aibă grijă de bunul mers al Episcopiei de Iași. Însă, la sfârșitul anului 1944, Sfântul Scaun l-a desemnat pe Mons. Marcu Glaser ca administrator apostolic al Diecezei de Iași, acesta fiind episcop titular de Caesaropolis, consacrat la 25 iulie 1943. Din cauza luptelor de pe frontul de est, episcopul Glaser s-a refugiat în România, iar Sfântul Scaun a considerat oportună, pentru moment, numirea sa ca administrator apostolic al Diecezei de Iași, de la 18 octombrie 1944 până la reglementarea situației.

Această numire a fost adusă la cunoștința guvernului României cu scopul ca să fie recunoscută oficial de autoritățile de stat. Din anumite cauze politice, recunoașterea episcopului Marcu Glaser a întârziat destul de mult, fiind considerat un "caz special", întrucât a fost profesor titular al catedrei de Teologie Dogmatică din Landau și a condus Misiunea Catolică din Odesa, între anii 1941 și 1944. În acest context, problema numirii unui episcop titular al Diecezei de Iași a reprezentat subiectul unei intense corespondențe între Nunțiatura Apostolică din București și Sfântul Scaun, care se va întinde pe o perioadă mai lungă de doi ani.

În ziua de 19 iunie 1945, nunțiul apostolic de București, Mons. Andrea Cassulo, i-a scris cardinalului Domenico Tardini, Secretar de Stat al Sfântului Scaun, prezentându-i situația din Moldova și propunând doi candidați. Unul este pr. Ioan Duma OFMConv, paroh de Galați și vizitator superior al Provinciei Franciscane din Transilvania, care "deși e călugăr, ar fi un mare bine ca episcop de Iași, dieceză în care e foarte cunoscut și prețuit de toți". Al doilea candidat propus este Mons. Anton Durcovici, vicar general al Arhiepiscopiei de București, "prelat foarte demn, cu calități pastorale excelente". Referitor la acesta, putem extrage din această scrisoare trei referințe: "este primul dintre toți", "este un pic înaintat în vârstă: aproape de șaizeci, dar ar mai putea trăi pentru un apostolat rodnic", "nu ar putea duce povara unei dieceze care presupune o muncă de mare sacrificiu". Într-o scrisoare ulterioară, nunțiul de București a prezentat și o a treia candidatură în persoana preotului Traian Jovanelli.

Caracterizarea făcută Mons. Anton Durcovici scoate în evidență meritele pe care le-a acumulat în decursul activității desfășurate până atunci în Arhidieceza de București: "Este vicar general de București, demn de orice respect, merituos, pios, erudit, stimat de cler și de popor și cred că ar fi bine primit și de guvernul român, deși s-a născut în Austria și poartă un nume neromânesc. Totuși, are deja cincizeci și șapte de ani și sănătatea sa în acești ultimi ani s-a înrăutățit mult. Nu se mai poate considera un om robust, energic, astfel ca să suporte (misiuni) pastorale grave și aceasta nu o lua în considerare Mons. Cisar, arhiepiscop de București, care-l stimează și-l iubește foarte mult. Există deci temerea că, mergând în acea dieceză. opera sa nu ar putea aduce roadele care se doresc pentru înflorirea acelui sediu vast și dificil".

În ziua de 25 octombrie 1945, cardinalul Tardini îi scria nunțiului Cassulo că "Sanctitatea sa, analizând totul cu chibzuință, a luat decizia de a-l promova la scaunul episcopal de Iași pe Mons. Anton Durcovici, vicar general al Arhiepiscopiei de București". Nunțiul trebuia să-l întrebe pe candidatul ales dacă acceptă numirea, pentru a-i obține consimțământul și, odată obținut, să facă demersurile necesare pentru a se convinge "că guvernul nu are obiecții de ordin politic cu privire la această numire, așa cum prevedea Concordatul din anul 1929.

Fiind înștiințat de această nominalizare, părintele Durcovici a cerut un timp de analiză și decizie, care a fost de câteva luni. Probabil a așteptat și răspunsul din partea ministrului Stoica, care afirma că "alegerea Sfântului Scaun a căzut asupra unei persoane care nu e de origine românească", deși nunțiul precizase că avea "calități excelente", iar "trecutul său dădea cele mai ample garanții ale loialității față de țară". Acceptarea nominalizării ca episcop de Iași a Mons. Anton Durcovici trebuia discutată în Consiliul de Miniștri, nunțiul rămânând cu speranța că în decurs de câteva săptămâni va primi un răspuns satisfăcător. Între timp, ministrul Stoica a fost înlocuit cu Victor Brabețianu, cu care nunțiul a avut o întrevedere în ziua de 24 iulie 1946.

Discuțiile contradictorii între Nunțiatura Apostolică de București și Guvernul României au continuat: reprezentanții Bisericii mențineau nominalizarea Mons. Anton Durcovici, iar miniștrii căutau să împiedice această numire stipulând autorizația politică prevăzută de articolul V din Concordat. Dintr-o scrisoare a nunțiului Cassulo către cardinalul Domenico Tardini, secretar al Congregației pentru Afaceri Ecleziastice Extraordinare, citim: "Persoana nou-alesului episcop de Iași e recunoscută a fi demnă și de autoritățile statale. Problema e modul în care numirea lui a fost examinată: notificarea confidențială făcută la Ministerul Afacerilor Externe, la 6 aprilie 1946, a fost transmisă la Ministerul Cultelor cu o întârziere nejustificabilă și fără a i se păstra caracterul secret". Un fapt și mai umilitor pentru Biserica Catolică, în viziunea nunțiului Cassulo, este că problema autorizației numirii Mons. Anton Durcovici depinde acum de un preot catolic apostat, însărcinat de secretarul general de la Ministerul Cultelor să elaboreze punctul de vedere al guvernului și, eventual, să prezinte o listă cu contracandidați, printre care ar figura parohul de Sinaia, Gunciu, subiect nedemn să fie luat în considerare.

În fața refuzului autorităților române de a recunoaște numirea lui Anton Durcovici ca episcop de Iași, la 25 noiembrie 1946, nunțiul apostolic, împreună cu arhiepiscopul Alexandru Cisar, au prezentat papei Pius al XlI-lea o soluție pentru ieșirea din impas, anume nominalizarea ca episcop de Iași a parohului de Galați, Ioan Duma. Acesta era persoana cea mai potrivită pentru primirea misiunii episcopale, datorită calităților sale preoțești, având și agrementul autorităților române. Papa Pius al XII-lea făcuse deja o altă alegere, îndreptându-și atenția spre părintele Traian Jovanelli. Acesta, însă, i-a prezentat nunțiului Cassulo motivele pentru care renunță la a fi numit episcop în capitala Moldovei. Aceste circumstanțe îi determină pe arhiepiscopul Cisar, care a fost și el episcop de Iași între anii 1920 și 1924, și pe nunțiul apostolic să insiste pentru părintele Ioan Duma, care "s-a născut în România, e român și cetățean român, are nume tipic român", aspecte care îi lipseau Mons. Anton Durcovici pentru a fi recunoscut de către noile autorități statale de la București. În ciuda acestor insistențe, papa Pius al XII-lea l-a numit pe Mons. Anton Durcovici episcop de Iași, urmând ca să se obțină ulterior acordul autorităților române pentru a se organiza celebrarea consacrării și înscăunării ca episcop.

Decretul de numire a fost semnat în ziua de 30 octombrie 1947, după doi ani de la nominalizarea Mons. Anton Durcovici ca episcop de Iași, la 25 octombrie 1945. Decretul a fost publicat în oficiosul Sfântului Scaun, ziarul "L'Osservatore Romano", din 30 octombrie 1947. Episcopul nominalizat Anton Durcovici și noul nunțiu apostolic, Gerald Patrick O'Hara, sosit la București în ziua de 12 februarie 1947, au depus eforturi diplomatice extraordinare pentru a-i convinge pe liderii comuniști de la București să recunoască numirea ca episcop de Iași. Această numire a fost rapid recunoscută de regele Mihai I, prin decretul din 14 noiembrie 1947 și se spera același răspuns din partea guvernului. Nu s-a întâmplat așa, căci regele a fost demis și s-a declanșat o violentă campanie comunistă împotriva catolicilor de ambele rituri din România. Faptul că Biserica Catolică intrase în agenda de distrugere a comuniștilor este confirmat și de cuvintele care s-au proferat în timpul vizitei patriarhului rus Alexei în România. Într-adevăr, între 30 mai și 11 iunie 1947, Petru Groza afirma răspicat că "regimul de opresiune și de denaționalizare a românilor transilvăneni, regimul catolicilor români tinde să ne șteargă naționalitatea". Una dintre decizii a fost amânarea consacrării episcopului numit Anton Durcovici. S-a luat în calcul denunțarea Concordatului cu Vaticanul și pentru a justifica acest lucru s-a lansat o campanie antiromană, anticatolică, ce a culminat cu ziua de 22 februarie 1948, când, cu ocazia unificării Partidului Social-Democrat cu Partidul Comunist, secretarul Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a afirmat că romano-catolicismul este un adversar redutabil al comunismului: "Biserica Catolică este unicul obstacol organizat în calea instaurării definitive a regimului democrației populare în România".

După recunoașterea episcopului Anton Durcovici de către regele Mihai I, Guvernul Groza l-a informat pe episcopul numit, în ziua de 18 noiembrie 1947, că urma să fie recunoscut doar după depunerea jurământului de fidelitate față de suveran și de supunere față de legile Republicii Populare România. Deoarece regele era plecat în Anglia, episcopul Durcovici nu a putut depune jurământul de fidelitate față de suveran, așa cum prevedeau Concordatul cu Vaticanul și Legea Cultelor din 1926, iar jurământul față de Republica Populară Română a avut loc abia în ziua de 1 aprilie 1948. În urma acestui jurământ, după aproape jumătate de an de la numirea sa, Anton Durcovici va putea fi consacrat ca episcop de Iași. Despre acest eveniment, care a avut loc în ziua de 5 aprilie 1848, în catedrala "Sfântul Iosif" din București, vom trata în tema următoare.

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat