Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Vineri, 13 decembrie

Tema 10: Președinte al Asociațiilor Mariane și implicarea în Acțiunea Catolică

În primii ani de slujire ca preot în Arhidieceza de București, preotului Anton Durcovici i s-au încredințat numeroase funcții pastorale și educaționale. Pe lângă misiunea de formare a copiilor și tinerilor, i s-a încredințat și asistența spirituală a unor grupuri de adulți, care activau în București de mai mulți ani. Printre acestea se numără Congregația mariană a bărbaților și tinerilor, precum și Acțiunea Catolică.

Congregația mariană a bărbaților și tinerilor a luat ființă în București, în anul 1891, la inițiativa preotului F. d'Ester, și a fost aprobată de administratorul apostolic de București, Mons. Constantin Costa, la 19 martie același an. După ce a fost condusă de mai mulți preoți, în luna mai a anului 1920, a fost numit un nou președinte în persoana preotului Anton Durcovici. Este bine să amintim că în cadrul secției bărbaților, noul președinte i-a avut colaboratori pe profesorii: Iosif Frollo, Richard Vacina, Vasile Romanescu, Carol Fischer și Francisc Matejika, iar în cadrul secției tinerilor pe studenții: Ludovic Vecera, George Herber, Andrei Comanici și Michele Delcetti.

În 1928, această congregație mariană număra 40 de membri bărbați și șapte membri tineri. Numeroase au fost operele înfăptuite de congregație în perioada directoratului lui Anton Durcovici: împărtășanie frecventă, gărzi de onoare în fața Preasfintei Taine în capelele din București, octave de rugăciuni pentru unitatea Bisericilor, organizarea de serbări religioase etc. La unele dintre manifestările membrilor congregației au participat și nunții apostolici în România, precum și arhiepiscopul Cisar. Preotul Anton Durcovici și-a definit în numeroase ocazii crezul său în misiunea apostolatului în congregația mariană, văzută ca singurul mijloc pentru salvarea sufletelor, apostolat la care trebuiau să participe toți, indiferent de vârstă, stare socială, cu condiția să fie mânați de aceeași evlavie ca în primele veacuri creștine, rugăciuni și jertfe. De altfel, în congregația mariană, preotul Anton Durcovici a văzut tineretul ca fiind cel mai fertil pentru spiritul apostolic. Pentru unii, dintre membrii congregației, părintele Anton Durcovici a fost și duhovnic, misiune pe care a îndeplinit-o până la numirea ca episcop de Iași, în anul 1947.

O altă grupare de laici în care s-a implicat preotul Anton Durcovici a fost Acțiunea Catolică. Mai întâi în calitate de delegat al arhiepiscopului Raimund Netzhammer, părintele Anton a participat, în ziua de 29 octombrie 1922, la Adunarea generală a Acțiunii Catolice din București, ocazie în care a relevat "nevoia grabnică a unei organizări solide a catolicismului din București". Pentru realizarea acesteia era nevoie de lărgirea cadrelor asociației existente la acea dată, în conformitate cu cerințele epocii, și adaptate la noile realități postbelice ale României. În cadrul aceleiași ședințe, preotul Anton Durcovici a expus și dorința arhiepiscopului Netzhammer de a vedea unificate asociațiile catolice pe întreg teritoriul eparhiei prin organizarea unui congres general.

În ziua de 19 octombrie 1923, preotul Anton Durcovici a fost ales membru al Asociației Catolice din Arhidieceza de București, secțiunea cultul, celelalte trei secțiuni fiind: presa, festivitățile și asistența socială. Acțiunea Catolică a fost transpusă la nivel eparhial în ziua de 4 martie 1928, cu prilejul unei ședințe constitutive la care au participat 10 asociații, societăți, ordine terțiare, congregații mariane..., alături de reprezentanții arhiepiscopiei, parohiilor din capitală și ai școlilor. La această ședință, preotul Anton Durcovici a participat în calitatea de director spiritual al terțiarelor "Sfântul Francisc" și de președinte al Congregației mariane pentru bărbați și tineri. În cadrul Acțiunii Catolice, al căruia președinte a fost numit pr. Julius Hering, părintele Anton Durcovici a desfășurat o activitate remarcabilă în calitatea sa de delegat al clerului. În timp, preotul Durcovici se va implica în organizarea sistematică a tuturor secțiunilor Acțiunii Catolice, în cadrul ședințelor ordinare și extraordinare ale acesteia.

Activitățile generale ale Acțiunii Catolice au avut în primii ani rezultate, apreciate de Anton Durcovici, ca fiind extrem de modeste, din diverse motive, ajungându-se ca în anii 1934-1936, comitetul central al acesteia să nu mai fie convocat. Și din acest motiv, preotul Anton Durcovici se va dovedi un membru încurajator și susținător puternic al continuității Acțiunii Catolice, mai ales prin respectarea principiilor fundamentale înscrise în enciclica papei Pius al XI-lea, din 23 decembrie 1922, De pace Christi in regno Christi quaeuendo, consacrată misiunilor și Acțiunii Catolice. În rezumat, această enciclică milita pentru participarea laicilor și organizarea lor în apostolatul ierarhic al Bisericii, după principiile de viață religioasă internă, apostolatul laicilor, disciplina și subordonarea absolută față de ierarhia bisericească, precum și independența față de partidele politice.

Programul secției a treia religioase, al cărui președinte a fost numit, a fost dezvoltat continuu de preotul Anton Durcovici și prezentat cu prilejul ședințelor Acțiunii Catolice. Astfel, la 28 ianuarie 1938, expunea directivele religioase ale secției care se refereau la următoarele: rugăciuni pentru întreaga familie, rugăciuni pentru papa, inclusiv în decursul anului, deoarece "vremurile actuale sunt asemănătoare foarte mult cu cele ale prigoanei din primele veacuri creștine, când primii creștini se rugau stăruitor către sfântul Petru", rugăciuni pentru arhiepiscopul Cisar, în tot timpul anului, "ca semn de stimă, unire sufletească cu arhipăstorul și toate nevoile Bisericii", rugăciunile și celebrările pentru Postul Mare, sfânta Împărtășanie de Paști, participarea reală la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta din perioada 26-29 mai 1938, căci "sfânta Euharistie era legătura de unire în dragoste cu Isus în Preasfânta Taină". Acțiunea Catolică avea să aibă ca zi festivă sărbătoarea lui Cristos, Regele Universului.

Preotul Anton Durcovici a avut ocazia de a-și prezenta directivele secției a III-a și în anii precedenți, așa cum a făcut-o în ședința din 12 noiembrie 1937, pe care a consacrat-o familiei. Pe lângă Acțiunea Catolică, secțiunea a treia religioasă cuprindea: consiliul parohial al catedralei "Sfântul Iosif", Ordinul terțiarelor "Sfântul Francisc" (secțiile catedrala "Sfântul Iosif" și "Bărăție"), congregațiile mariane ale bărbaților, tinerilor și domnișoarelor, Asociația "Fiicele Mariei", precum și societatea pentru confecționarea odăjdiilor bisericești. Scopul acestei secțiuni era intensificarea vieții religioase. Tratând despre problema reîntregirii familiei, expunea un program vast care viza: constituirea sau reconstituirea acesteia, conform legilor lui Dumnezeu și ale Bisericii, apărarea familiei contra primejdiilor de disoluție (divorț, abuzuri etc.), viața creștinească din punct de vedere moral, social și economic. Principalele obstacole în calea familiei, văzute de părintele Durcovici, erau ignoranța religioasă, indiferența față de cele veșnice și spirituale, atitudinea nefavorabilă a părinților și cunoscuților, lectura ușuratică, filmele imorale etc. În ceea ce privește mijloacele, preotul Anton Durcovici aprecia că acestea erau puține, problema însă nu o constituia această lipsă, ci aplicarea lor, cu referință la rugăciunile pentru familie, consfințirea familiilor catolice către Inima lui Isus sau întronarea Inimii Preasfinte în familie, întâlnirea generală a tuturor asociațiilor în ziua de 12 decembrie, sfințirea duminicii (duminica este ziua de sărbătoare prin excelență a familiei) etc. De altfel, câteva din devizele de muncă ale Acțiunii Catolice în anii 1937-1938, au fost: "Nucleul vital al renașterii creștinătății este familia", "Dați-ne părinți creștini!", "O nouă fundamentare solidă și reconstruirea zidurilor ce se năruie în cămin și viața familială".

Și aceste misiuni au fost îndeplinite de părintele Anton Durcovici cu multă inspirație și devotament, dar nu în detrimentul relațiilor cu clericii, mai ales că a fost mulți ani membru și președinte al Uniunii Apostolice a Clerului, grupare despre care ne propunem să tratăm tema următoare.

* * *

Consfințirea Eparhiei de Iași către Inima neprihănită a Mariei (1948)

Preasfântă Fecioară Marie, Maica lui Dumnezeu și mama noastră preaiubitoare, Eparhia de Iași, aruncată la picioarele tale, se consfințește astăzi toată, în mod solemn inimii tale neprihănite, ca de acum înainte să domnești pururi peste ea. Fecioară preacurată, Maica harului dumnezeiesc și speranța lumii, ascultă glasul copiilor tăi care te strigă într-ajutor și primește închinarea noastră.

Fii totdeauna în mijlocul nostru cu harul ceresc și cu binecuvântările tale, cu bunătatea și ocrotirea ta de mamă. Fă ca în această eparhie să rămână mereu tare și nezdruncinată credința în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în tine, neprihănită și preasfântă, precum și în Biserica sfântă catolică, împreună cu capul ei văzut, Sfântul Părinte papa, urmașul lui Petru și locțiitorul lui Cristos pe pământ. Menține tu pururi trează și sporește în sufletele credincioșilor nădejdea în bucuriile netrecătoare și veșnice. Cu văpaia inimii tale aprinde în inimile noastre flacăra iubirii de Dumnezeu și a iubirii de oameni, potolește cu puterea ta ura și vrajba dintre frați. Vino în ajutorul nostru ca să ne supunem cu răbdare creștinească la ostenelile muncii și la toate încercările vieții; fii apărătoarea noastră în toate primejdiile și ispitele, fii călăuza noastră, ca să nu ne abatem nicicând din calea poruncilor lui Dumnezeu și ale sfintei Biserici.

Adu-ți aminte, Fecioară preamilostivă, că din timpuri străvechi, mai bine de șapte veacuri, în această Eparhie a Moldovei, numele tău a fost proslăvit și invocat fără încetare. Generațiile și-au transmis una alteia pe aceste plaiuri recunoștința pentru binefacerile tale și încrederea în bunătatea fără margini a inimii tale neprihănite, iar sus în ceruri sufletele nenumărate, care în timpul vieții lor pământești făceau parte din această eparhie, îți înalță cântece de slavă și de mulțumire, pentru că prin tine au ajuns la mântuirea veșnică.

Nu, mamă, nu este cu putință, ca acum să-ți îndepărtezi ochii tăi cei milostivi de la noi, copiii tăi. Știm prea bine că suntem nevrednici de acest nume glorios, din pricina păcatelor noastre și a jignirilor ce ți le-am adus prin ele, dar la cine să alergăm pentru a dobândi iertare și har, dacă tu ne vei respinge? Privește căința noastră sinceră și primește-ne din nou în rândul copiilor tăi!

Îndeosebi, inimă neprihănită a Mariei, ți se dăruiesc și se consfințesc astăzi prin noi toți cei ce se află în întregul cuprins al Eparhiei de Iași. Ți se consfințesc cucernicii părinți preoți, săvârșitori ai sfintelor taine, împreună cu tinerii leviți și elevi ai seminariilor noastre, precum și sufletele închinate Domnului și ție în viața călugărească. Ți se dăruiesc astăzi copiii nevinovați atât de scumpi inimii tale de mamă; ți se consfințește tineretul atât de primejduit de înșelăciunile și vicleșugurile duhului rău; ți se încredințează și se consfințesc credincioșii care se află în puterea vârstei și gârboviți de ani. Toți ți se consfințesc ție în această zi, fiecare în parte și familiile lor, parohiile toate și eparhia întreagă, în frunte cu episcopul său.

Primește, Fecioară preasfântă, rugile și suferințele noastre drept ispășire și pentru întoarcerea păcătoșilor, a fraților noștri rătăciți, care atât de mult, prin fărădelegile lor, rănesc inima preasfântă a lui Isus și inima ta de mamă! Iartă-i, mamă îndurătoare, că nu știu ce fac; du-i și pe ei la limanul mântuirii. Dobândește-le lor și nouă tuturor, prin bunătatea ta, harul ca într-o zi să fim cu toții în cer împreună cu tine, pentru a cânta milostivirile inimii tale neprihănite și a proslăvi laolaltă bunătatea Treimii Preasfinte, care prin inima ta de mamă a binevoit să ne scape de osânda iadului și să ne ducă la mântuire. Amin.

Inimă neprihănită a Mariei, roagă-te pentru noi!

Ep. Anton Durcovici

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat