Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Joi, 12 decembrie

Tema 9: Coordonator al școlilor catolice din București

După ce preotul Alexandru Cisar a fost numit episcop catolic de Iași, arhiepiscopul Raimund Netzhammer l-a desemnat pe părintele Anton Durcovici coordonator al școlilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

Prima numire în acest sens o primește în ziua de 21 august 1920, când a fost numit director al Internatului "Sfântul Andrei Apostolul", precum și rector al capelelor școlilor catolice. În aceeași zi, arhiepiscopul Raimund Netzhammer l-a numit și predicator la biserica "Sfânta Maria a Darurilor", pe lângă celelalte misiuni pastorale pe care le deținea în acel moment, așa cum am putut analiza în tema de acum câteva zile, slujind și în capelele: "Sfânta Elena", "Damele Engleze" și "Notre Dame de Sion". Din nefericire pentru el și persoanele care beneficiau de serviciile sale spirituale și intelectuale, preotul Anton Durcovici s-a îmbolnăvit în luna septembrie 1920 de febră tifoidă, fiind obligat să stea la pat aproape șase luni de zile, inclusiv o lună de spitalizare. Despre această perioadă și grija arhiepiscopului Netzhammer va scrie în anul 1922: "Monseniorul arhiepiscop nu a economist nicio cheltuială și grație acestei îngrijiri și mai ales atâtor rugăciuni care s-au făcut atunci pentru mine am fost salvat prin miracol".

Având o stare mai bună a sănătății, preotul Anton Durcovici și-a reluat gradual activitățile. În luna mai 1921, a fost contactat de rectorul Colegiului Urbanian, pr. Paolo Giobbe, în legătură cu pregătirile pentru aniversarea a 300 de ani de la fondarea Congregației "De Propaganda Fide". Cu acest prilej, el a fost desemnat șef de grupă pentru foștii membri de origine română ai școlilor De Propaganda Fide, calitate în care trebuia să ofere publicației Alma Mater a Colegiului Urbanian informații privind evoluția și activitatea foștilor membri din România ai congregației. La 30 mai 1921, preotul Anton Durcovici a fost ales membru în Pia Unione del Sufragio a Colegiului Pontifical Urbanian. Peste trei ani, la 14 iulie 1924, preotul Anton Durcovici este rugat de același rector să colaboreze la editarea buletinului Atheneum Urbanum, care să conțină informații referitoare la activitatea membrilor săi în câmpurile științific și pastoral. Sărbătorile tricentenarului Colegiului Pontifical Urbanian s-au desfășurat la Roma în perioada 22-29 mai 1927, eveniment la care a participat și preotul Anton Durcovici.

În ziua de 26 mai 1922, Ministerul Instrucțiunii Publice îi acordă profesorului Anton Durcovici autorizația de a preda limba germană și filozofia la Liceul arhiepiscopal catolic "Tomis" din București. În toamna anului 1922, odată cu începutul noului an școlar, părintele Durcovici se va dedica cu asiduitate grijii față de cei peste 100 de elevi interni ai Internatului "Sfântul Andrei". În paralel, a continuat seria predicilor duminicale și ocazionale (misiuni, exerciții spirituale, slujbele din luna mai etc.), a publicat câteva articole în revistele catolice și a ținut câteva conferințe publice ca invitat al cercurilor catolice din București. Tot în aceeași toamnă, la 11 octombrie 1922, cardinalul Van Rossum, prefect al Congregației "De Propaganda Fide" i-a acordat preotului Anton Durcovici facultățile speciale privind binecuvântarea medaliilor și a crucifixelor, precum și de a citi cărți prohibite, din nevoia de a orienta credincioșii, în special tinerii, care puteau cădea victime erorilor întâlnite în școli și în societate.

Anul 1923 a consemnat o altă noutate în biografia preotului Anton Durcovici și anume numirea în postul de canonic la catedrala "Sfântul Iosif" și profesor de religie la Liceul "Sfântul Andrei" din București. Aceste numiri nu l-au scutit de exercitarea oficiilor bisericești cu care fusese desemnat în anii precedenți. La acestea se adaugă, din nou, numirea ca administrator parohial de Târgoviște, misiune pe care a exercitat-o în perioada martie 1923 - august 1924.

O sinteză a activității pastorale, precum și calitățile de care a dat dovadă în această perioadă, o putem desprinde și din articolul "Canonicul dr. Anton Durcovici - jubileu de 25 ani preoție", publicat de revista Farul Nou, în nr. 60 din 6 octombrie 1935: "O figură prietenoasă, stimată și iubită este părintele dr. Anton Durcovici din București. Astfel fiind, jubileul de 25 de ani de la sfințirea sa ca preot este o sărbătoare a dragostei creștine ce-i poartă fiii și fiicele sale spirituale, cărora le-a fost în decursul celor 25 de ani distribuitor de haruri, împărtășitor al dragostei către Cristos. Nimeni mai bine decât cei ce au fost călăuziți de un preot al lui Cristos nu poate ști ce haruri și binecuvântări îmbelșugate acordă mila Domnului prin mâinile unui uns al său. Și părintele Anton Durcovici, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, s-a silit a fi - pe cât a putut - totul...tuturor. Se cuvine deci ca un omagiu de stimă și dragoste ca în numele tuturor ce-i stau aproape, ca fii sufletești, să arătăm spre știință generală datele principale ale vieței sale. (...) Rând pe rând a funcționat în București ca prefect al seminarului, deservind deodată parohiile din Târgoviște, Giurgiu și Buzău, apoi ca prefect și director al Convictului «Sfântul Andrei» și profesor la Liceul Tomis. În 1925 a fost numit rector al Seminarului arhiepiscopal și apoi al Academiei Teologice. Cu toate multiplele sale ocupațiuni, a găsit timpul să fie și rectorul capelei Notre Dame de Sion, confesor la catedrala Sfântul Iosif, praeses al Congregației mariane a bărbaților, spiritualul terțiarelor, censor al cărților, deci o viață plină de muncă, de zel, de abnegație. A bine meritat să fie canonic al catedralei arhiepiscopale Sfântul Iosif, jude-prosinodal în tribunalul arhidiecezan din București, examinator prosinodal, prelat domestic al Sanctității sale papa Pius al XI-lea, fiind decorat și de M.S. Regele României cu Coroana României, în gradul de ofițer...".

Plecarea din România a arhiepiscopului Raimund Netzhammer, la 15 iulie 1923, și transferarea la București a episcopului Alexandru Cisar au produs o adevărată cotitură și în viața preotului Anton Durcovici. Noul arhiepiscop de București l-a numit rector al Seminarului arhidiecezan pentru că "a văzut în preotul Durcovici, omul potrivit să reorganizeze seminarul și să-l umple de spirit apostolic". Conștient de dificila sarcină care-i revenea preotului Durcovici în noua sa calitate de rector al seminarului, episcopul Cisar l-a scutit, ziua de 27 decembrie 1924, de funcția de director al Convictului "Sfântul Andrei", misiune pe care au preluat-o Frații Școlilor Creștine.

Astfel se încheie parțial o paletă de activități pe care preotul Anton Durcovici le-a desfășurat în București în domeniul educării tinerei generații. Acești ani vor fi consemnați în toate cererile și însemnările personale, așa cum putem citi și într-o adresă înaintată, la 26 februarie 1925, Ministerului de Interne: "Sunt stabilit încă din copilărie în țară, unde am și absolvit studiile primare și secundare, însușindu-mi astfel o cultură adevărat românească. Petrecând deci, cu excepția anilor de studii teologice urmate la Roma, în Italia, tot timpul în România, această țară mi-a devenit adevărata patrie, pe care o stimez și o iubesc. De la începutul carierei mele de preot și până în prezent m-am ostenit neîncetat în a crește tinerimea spre a face din ea cetățeni buni ai acestei țări; de la 1911 la 1920 ca profesor la școlile arhiepiscopale din capitală, iar de atunci și până astăzi ca director al Internatului «Sfântul Andrei» din București".

Așa cum am amintit deja, pe lângă aceste misiuni de formare a copiilor și tinerilor, preotului Anton Durcovici i s-a încredințat și asistența spirituală a altor grupuri care activau în București. Despre activitatea desfășurată în unele dintre ele vom analiza în tema următoare.

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat