Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Miercuri, 11 decembrie

Tema 8: Propus pentru scaunul episcopal din Iași (1919)

După ce ieri am comemorat cei 62 de ani scurși de când episcopul Anton Durcovici a părăsit această viață și am putut urmări manifestările liturgice și culturale din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, precum și prezentarea lucrării În umbra Crucii. Articole și studii despre viața și activitatea episcopului martir Anton Durcovici, dorim să relatăm astăzi un eveniment puțin cunoscut de dumneavoastră și anume propunerea ca preotul Anton Durcovici să fie numit episcop de Iași, cu mult înainte de perioada pe care o cunoaștem, mai exact în anul 1919.

Vom începe prezenta expunere prezentând pe scurt situația conducerii Diecezei de Iași în acea vreme. În urma unei boli îndelungate, în ziua de 30 decembrie 1915 arhiepiscopul Nicolae Iosif Camilli a părăsit această viață, lăsând posterității o perspectivă pastorală deosebită. Conducerea diecezei i-a fost încredințată părintelui Ulderic Cipolloni, în calitate de administrator apostolic, care, după cum am analizat în tema de ieri, a susținut și eliberarea preotului Anton Durcovici, care era internat cu domiciliu forțat la Mănăstirea "Notre Dame de Sion" din Galați. Din cauza Primului Război Mondial, Sfântul Scaun amâna numirea unui episcop titular de Iași, dar a acceptat numirea părintelui Cipolloni. Acesta, după terminarea războiului, a făcut eforturi mari pentru a menține vie credința în Dieceza de Iași, dar a întreprins și multe inițiative caritative. Astfel, propune deschiderea a două orfelinate, unul la Hălăucești și celălalt la Huși, îndemnându-i pe preoții și credincioșii catolici să ridice monumente în cinstea celor care au murit pe front. Cum am menționat deja, părintele Cipolloni a intervenit cu succes și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale preoților de origine etnică austriacă, germană și maghiară din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, deportați în lagărele din Moldova. Un merit aparte îl are în ceea ce privește dezvoltarea spiritului rugăciunii în dieceză, fiind autorul cărții Calea cerului.

După moartea episcopului Camilli, Congregația "De Propaganda Fide" a început investigațiile în vederea găsirii celei mai potrivite persoane pentru înalta demnitate ecleziastică. Nu vrem să intrăm în detaliile unui asemenea procedeu, dar ne permitem să punctăm principalele momente ale acestui eveniment la care a fost asociat și numele preotului Anton Durcovici. Mai întâi putem preciza o concluzie pe care au tras-o cei din conducerea congregației romane, care au constatat că niciunul dintre cei 18 preoți diecezani și cei 17 preoți franciscani care activau la acea dată în Moldova nu îndeplinea condițiile cerute pentru a ocupa scaunul episcopal de la Iași. Din aceleași concluzii, reiese propunerea Congregației "De Propaganda Fide" ca în Dieceza de Iași să fie numit ca episcop un preot cult, prudent și cu un caracter ferm, care să fie capabil să reînvie spiritul ecleziastic al poporului și să armonizeze relațiile dintre clericii diecezani și cei franciscani. În plus, noul episcop de Iași trebuia să rezolve situația creată Bisericii Catolice de războiul mondial, dar și de adversitatea fățișă a ortodocșilor, precum și amestecul guvernului român în chestiunile Bisericii.

Analizând aceste pretenții ale Congregației "De Propaganda Fide" și biografiile preoților care activau în Moldova, în prima fază au fost analizate trei nominalizări ale franciscanilor: pr. Ulderic Cipolloni, pr. Leonard Navarra și pr. Francisc Huismans. După câteva zile au fost analizate dosarele preoților Alexandru Cisar și Anton Durcovici, ambii foști studenți ai Colegiului Pontifical Urbanian din Roma. Dosarele acestor candidați conțineau și excelentele caracterizări din anii studenției lor la Roma, așa cum am avut ocazia de a analiza în temele precedente cazul studentului Durcovici. În ziua de 26 martie 1919, cardinalul Van Rossum, prefectul Congregației "De Propaganda Fide" a solicitat arhiepiscopului de București, Raimund Netzhammer, date și informații cât mai exacte privind "sănătatea fizică, caracterul moral, conduita preoțească, prudența, zelul și abilitatea administrativă" a celor doi preoți bucureșteni.

Analizând viața lui Anton Durcovici, considerăm că se poate reda caracterizarea pe care arhiepiscopul Raimund Netzhammer i-a făcut-o în ziua de 4 mai 1919: "Preotul Durcovici pare să fie de sănătate fizică mai degrabă slabă - a avut deja în iarna trecută de două ori gripă - dar este foarte rezistent. Caracterul său moral poate fi calificat cu expresia: inimă adevărat candidă. Preotul Durcovici este un om foarte bun, simpatic, modest, sobru și serios. Conduita sa preoțească a fost mereu exemplară; face toate ceremoniile sacre în maniera cea mai serioasă și frumoasă. Cu ani în urmă era trimis în fiecare duminică și zi de sărbătoare în unul dintre orașele Giurgiu, Târgoviște și Buzău, unde a exercitat, cu toată satisfacția mea, atribuția de paroh. Predică bine și știe limbile necesare, chiar și puțină maghiară. Până la război, preotul Durcovici a fost prefect și profesor în seminarul nostru (reședința arhiepiscopală); acum este colaborator al preotului Cisar, ca spiritual în internat și profesor (lucrează bine) în gimnaziul nostru. În timpul săptămânii celebrează sfânta Liturghie la Notre Dame de Sion. În timpul anului 1918, a făcut în toate duminicile și zilele de sărbătoare serviciul divin cu predica în italiană la biserica italiană Sfântul Mântuitor, iar acum celebrează cu predica în română în biserica maghiară Sfânta Elena. Preotul Durcovici este un om prudent, are mult zel, este perseverent și nu-i lipsește energia, dar este puțin lent. Până acum preotul Durcovici nu a avut ocazia de a-și demonstra talentul administrativ, dar nu cred că va fi neglijent în lucrurile administrative și financiare, fiind un om conștiincios".

Solicitat să-și exprime părerea cu privire la cei doi candidați, arhiepiscopul Netzhammer mărturisea, la sfârșitul scrisorii sale din 4 mai 1919, că el credea posibilă nominalizarea atât a lui Alexandru Cisar, cât și a lui Anton Durcovici. Nu-și ascundea însă opinia că nominalizarea unuia sau altuia dintre cei doi preoți ar fi reprezentat o grea pierdere pentru Eparhia de București, deoarece acești doi misionari reprezintă "speranțele mele cele mai mari".

Decizia numirii episcopului de Iași a fost amânată, iar Congregația "De Propaganda Fide" a purtat, în anul 1919, o corespondență diversă pe această temă. S-a luat în calcul și faptul că nici pr. Cisar, nici pr. Durcovici nu erau cetățeni români, primul fiind ceh, iar al doilea austriac, ceea ce putea "situații delicate", cum s-a întâmplat în timpul Primului Război Mondial în cazul Durcovici.

După ce la 19 iulie 1919, plenul cardinalilor l-a propus pe Alexandru Cisar ca episcop de Iași, cardinalul Van Rossum i-a solicitat arhiepiscopului Netzhammer informații privind reacțiile pe care le-ar fi avut Guvernul român și Casa regală în ce privește nominalizarea acestuia.

După mai multe luni de noi amânări și corespondențe multiple, la 22 aprilie 1920, Sfântul Scaun l-a numit pe preotul Alexandru Cisar episcop al Diecezei de Iași. Acesta a fost consacrat în catedrala din București în ziua de 15 august 1920, fiind instalat în catedrala din Iași peste o săptămână: 22 august același an.

Astfel a încetat o emoție puternică pe care a trăit-o preotul Anton Durcovici în anii 1919-1920, urmând să continue opera scolastică în care a fost implicat părintele Alexandru Cisar: coordonator al școlilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Dar despre această grea misiune vom trata în tema următoare.

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat