Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Marți, 10 decembrie

Tema 7: Greutățile din Primul Război Mondial

Comemorăm astăzi împlinirea a 62 de ani de când episcopul Anton Durcovici a părăsit această viață, murind pentru credința în Cristos și fidelitate față de Biserică, în închisoarea din Sighetul Marmației, în seara zilei de 10 decembrie 1951. Această moarte eroică s-a datorat unor suferințe cumplite la care a fost supus începând din ziua arestării: 26 iunie 1949. Dacă despre acest timp de prigoană s-au scris diverse studii, nu la fel s-a întâmplat cu o altă perioadă de persecuție: 1916-1918.

Ce s-a întâmplat atunci? Așa cum ne prezintă Istoria României, la 15 august 1916 țara noastră a intrat război, în Prima Marea Conflagrație Mondială, alături de puterile Antantei (Franța, Anglia și Rusia). Întrucât era cetățean austriac, preotul Anton Durcovici a fost arestat cu câteva ore înainte de aderarea României la acest pact. El a făcut parte din lotul celor 21 de preoți din Arhiepiscopia Romano-Catolică de București arestați preventiv de Guvernul României, condus de Ionel Brătianu, întrucât erau "supuși străini", adică austrieci, germani și maghiari, considerați chiar "inamici" ai țării.

Grație informațiilor cuprinse în jurnalul arhiepiscopului de București, Raimund Netzhammer (publicat în anul 1993 sub titlul Arhiepiscop în România. Jurnal de război. 1914-1918), și mai ales a documentelor din Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în special cele păstrate în "Dosarul preoților catolici internați în Moldova în anii 1916-1917", cunoaștem astăzi etapele principale ale exilului preotului Anton Durcovici și ale celorlalți preoți în anii Primului Război Mondial. Astfel, după arestarea lor în august 1916, preoții au fost depuși la închisoarea militară de la Fortul Domnești, unde aveau să aștepte în zadar, timp de cinci luni, o comisie de anchetă guvernamentală. Cu excepția a două - trei cazuri, majoritatea preoților fuseseră arestați fără denunț penal sau de altă natură. La Fortul Domnești au suportat o adevărată tortură morală, precum și chinul sufletesc al unei nedreptăți cauzate de atitudinea Guvernului României.

Într-o scrisoare din 29 iulie 1918, adresată prefectului Congregației "De Propaganda Fide", cardinalul Van Rossum, preotul Anton Durcovici a descris împrejurările în care a avut loc arestarea sa la 15 august 1916. Potrivit mărturiei sale, se afla în ziua de duminică, 15 august 1916, la Parohia Giurgiu. La sfârșitul solemnităților a dorit să se întoarcă la București, dar a fost împiedicat de poliția din Giurgiu, care l-a declarat reținut și i-a confiscat puținele lucruri pe care le avea asupra sa: bani, ceasul, ritualul și breviarul. A fost transportat, împreună cu alți 500 de străini, în satul Frățilești, județul Ialomița, fiind singurul preot din grupul respectiv. Acolo a petrecut ca internat o primă lună de zile dificilă, situația urmând să se schimbe numai după ce i-au fost restituite bunurile personale, banii și dreptul de a primi îmbrăcăminte de iarnă. A fost transferat ulterior într-un alt sat, al cărui nume nu-l cunoaștem, unde a stat până la 27 noiembrie 1916, când a fost deportat în Moldova. A urmat un marș chinuitor, de peste 300 de km, pe jos, prin noroi și zăpadă, pe parcursul a circa trei săptămâni. Pe drum, grupului lui Durcovici i s-au alăturat opt frați din Congregația "Frații Școlilor Creștine", precum și 11 surori din Congregația "Surorile Neprihănitei Zămisliri".

Cu toate că aveau calitatea de internați, preoții bucureșteni au avut parte de un regim relativ ușor de domiciliu obligatoriu, având însă libertățile de a oficia slujbe și alte activități spirituale, de a trimite și primi corespondență, de a primi ajutoare (bani, hrană, îmbrăcăminte, veșminte liturgice). Vor fi, de altfel, în legătură permanentă cu arhiepiscopul Raimund Netzhammer și cu preotul Ulderic Cipolloni, administratorul apostolic al Diecezei de Iași. Au avut parte și de o atitudine binevoitoare din partea autorităților militare și civile (ofițeri, prefecți, primari). La Fortul Domnești, de exemplu, au fost tratați ca ofițeri în rang de căpitan, iar în Moldova au fost interogați ocazional și în mod simplist. De soarta acestora s-a interesat primul ministru Ionel Brătianu, precum și alți miniștri. Cazul lor a fost puternic susținut de arhiepiscopul Netzhammer în mediile Casei Regale, iar de administratorul apostolic Cipolloni la Congregația "De Propaganda Fide" și la papa Benedict al XV-lea. Părintele Cipolloni a purtat tratative de eliberare a preoților internați (inclusiv pentru Durcovici) în cadrul schimburilor de prizonieri, prin intermediul legațiilor americană și elvețiană de la Iași. Mai mult decât suferințele fizice, cu unele excepții la Fortul Domnești și marșul pe jos în Moldova, preoții internați au avut de suportat suferințe de natură psihică, provocate de atitudinea guvernului român, care i-a catalogat în mod nedrept potențiali "inamici" și i-a obligat "să mănânce pâinea exilului". Durerea sufletească era cu atât mai mare cu cât majoritatea preoților erau indigeni, formați în seminariile din România, iar prin atitudinea lor se dovediseră constant "devotați Tronului și Țării". A existat apoi, la un moment dat, pericolul expedierii lor în Rusia, în calitate de prizonieri de război, în urma evoluției militare de pe front. În general, preoții internați în Moldova au apreciat "regimul foarte bun" de care s-au bucurat în perioada internării lor.

La începutul anului 1917, preotul Anton Durcovici a fost internat la Galați într-o cameră oferită de surorile din Congregația "Notre Dame de Sion". Aici trăit bucuria de a celebra, la 8 ianuarie, prima sfântă Liturghie publică după o pauză de peste patru luni de zile. În scrisoarea adresată, la 29 iulie 1919, cardinalului Van Rossum, preotul Durcovici își califica propria perioadă de internare "mai puțin dură", grație ajutoarelor primite prin intermediul Bisericii. A avut apoi acordul autorităților de a vizita în mod curent spitalul deschis de surorile "Notre Dame", unde erau internați sute de prizonieri civili sau militari de religie catolică. Din partea administratorului apostolic al Diecezei de Iași, Ulderic Cipolloni, a primit mai multe facultăți care i-au permis să-i asiste spiritual pe răniții catolici. Timpul liber l-a dedicat lecturării unor tratate de teologie dogmatică și morală, rugăciunilor și meditațiilor.

Este demn de amintit aici un moment deosebit de periculos pentru preotul Anton Durcovici, care i-a pus viața în pericol. În ziua de 11 octombrie 1917, spitalul surorilor "Notre Dame de Sion" din Galați a intrat sub tirul tunurilor beligeranților, creându-se o situație primejdioasă pentru bolnavii internați și personalul din spital. În acele condiții, preotul Durcovici a dat dezlegare generală răniților grav, în timp ce restul răniților și surorile au fost transferați în subsolul clădirii. Grija preotului Durcovici a fost de a pune la loc sigur Sfântul Sacrament, însă, în momentul în care a deschis tabernacolul, un proiectil a explodat în prezbiteriul capelei. Suflul exploziei l-a ridicat pur și simplu în aer, căzând apoi în picioare. În explozie a fost distrus ciboriul, iar ostiile au fost răspândite deasupra altarului. Au fost rănite două surori, dintre care una foarte grav, iar cele cinci găuri pe care schijele le-au făcut sutanei sale l-au convins pe preotul Durcovici de gravitatea momentului prin care a trecut. Despre acest eveniment, părintele Durcovici i-a scris, la 29 iulie 1918, cardinalului Van Rossum: "Dumnezeu cel puternic m-a salvat. Au căzut cu acea ocazie deasupra institutului 26 de proiectile, unele incendiare, și a fost într-adevăr un miracol deoarece se găseau mai mult de 800 de persoane în acel loc. Cu excepția unei surori, nu a mai fost nicio victimă". O descriere similară am găsit și într-un raport făcut de superioara Institutului "Notre Dame de la Galați", la finele anului 1917, adresat Congregației "De Propagandei Fide": "Joi, 11 octombrie, am fost ținta unui intens bombardament... (...) Capela a fost atinsă de trei bombe: una în spatele nișei altarului, una în mijlocul capelei, una în turnul tribunei, coroana Fecioarei a fost spartă, la fel și umerii; degetul pruncului Isus s-a spart; Inima Preasfântă și-a pierdut mâna binecuvântătoare. Toate vitraliile s-au făcut bucățele. (...) Tabernacolul este intact. Preotul [A. Durcovici, n.n.], luând Sfântul Sacrament și toată rezerva sfântă, pentru a-l transporta la altarul pregătit în pivniță (...). Sfinția sa ținea Sfântul Ciboriu pe care nu l-a lăsat, dar a fost zguduit într-o asemenea măsură încât un număr mare de sfinte Hostii au căzut pe altar și pe trepte; câteva sute au fost totuși puse la adăpost în pivniță. De vreo șase ori în cursul zilei, Sfinția sa s-a întors să ridice bucățile sfintelor Hostii care rămăseseră acolo. Sfinția sa era acoperit de ipsos și fum de sulf, dar n-a fost rănit... (...) Comunitatea a dat dovadă de un calm admirabil, de devotament, abnegație și pietate. Sfinția sa, părintele Anton, un înger de devotament, în mijlocul suflului bombelor din jurul nostru, fiind în pivniță, în fața Sfântului Sacrament, ne-a cerut să facem un act de penitență și ne-a dat iertarea generală".

După aproape un an petrecut în Institutul "Notre Dame de Sion" din Galați, la 10 decembrie 1917 (tot 10 decembrie, ca și în 1951 !!!), preotul Anton Durcovici i-a scris administratorului Diecezei de Iași, pr- Ulderic Cipolloni: "În ajunul plecării mele de aici, gândul se îndreaptă tocmai spre Sfinția voastră, vrednicul și părintescul purtător de grijă al acestei dieceze, și voiam să vă exprim încă o dată, din inimă, recunoștința și mulțumirile mele, când, iată mi se aduce scrisoarea Sfinției voastre din 2 decembrie, care mi-a fost o nouă dovadă a marii bunătăți și a grijii neobosite ce ne-ați dus nouă, preoților exilați. O săptămână anume, după scrisoarea Preasfinției voastre, am aflat aici, la prefectură, că repatrierea nu este legată de nicio condiție care ar opri întoarcerea în teritoriul ocupat. La care eu am declarat că doresc (...) că pot pleca împreună cu ceilalți care mai sunt în Galați. Institutul întreg îmi dorește această bucurie, iar de altă parte regretă pierderea unui preot din mijlocul lor. Bunele maici, prin jertfele lor neîntrerupte, zi și noapte, în grija sutelor de bolnavi, au dobândit de la bunul Dumnezeu lumină și har pentru mulți, iar eu am fost trimis să culeg roadele. (...) Vă mulțumesc apoi îndeosebi pentru bunăvoința ce mi-ați arătat-o mie de atâtea ori, fie prin facultăți spirituale date, fie prin stăruința depusă ca să fi putut rămâne aici. Zilnic îmi voi aminti, mai ales la sfânta Jertfă, de Preasfinția voastră și de întreaga Eparhie de Iași și mă bucură gândul că faceți același lucru pentru mine...". Știm faptul că eliberarea preoților internați în Moldova s-a făcut prin eforturile conjugate ale Arhiepiscopiei de București, Episcopiei de Iași, Ministerului Român de Externe, Legației Elveției la Iași, precum și Comandamentului trupelor germane. Astfel, Legația Elveției, care a intermediat schimbul de prizonieri din decembrie 1917, a beneficiat de listele cu cei internați, transmise de guvernul român refugiat la Iași, precum și de Comandamentul trupelor germane. Potrivit uneia dintre aceste liste, preotul Anton Durcovici fusese internat la Galați într-un grup din care mai făceau parte alte șapte persoane: Blei Aron, Carol Birner, Johan Caudisch, Coelestinus Caruss, Julius Traun, Clement Șotimann și Rudolf Wagner. Preotul Anton Durcovici a rămas la Galați până la 24 decembrie 1917, când, în baza unui schimb de prizonieri, s-a putut reîntoarce la București, nu înainte însă de a sta 42 de zile în carantină.

Întors la București, preotul Anton Durcovici a fost primit, în februarie 1918, de arhiepiscopul Raimund Netzhammer, după care s-a deplasat la Seminarul diecezan din capitală, unde rămăseseră doar doi seminariști. În aceste condiții, arhiepiscopul l-a delegat să predea religia și istoria la Internatul "Sfântul Andrei" și să se ocupe de biserica italiană "Sfântul Mântuitor".

După anii de suferință pe care i-a trăit ca "internat", vor urma pentru preotul Anton Durcovici câteva misiuni deosebite, printre care și propunerea de a fi numit episcop de Iași, tratative pe care le vom analiza în tema următoare.

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat