Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Sâmbătă, 7 decembrie

Tema 6: Administrator parohial

Așa cum am prezentat în tema anterioară, reîntors la București, după studii superioare strălucite la Roma, tânărul preot Anton Durcovici s-a implicat în numeroase activități în serviciul Arhiepiscopiei, misiuni care vor cuprinde în general trei domenii distincte: învățământul și educația, pastorația, precum și administrația eparhială. În toate acestea, s-a impus în conștiința contemporanilor săi prin demnitatea cu care își îndeplinea obligațiile, arătând în toate împrejurările că era un preot zelos, cult și evlavios. În această temă vom relata câteva crâmpeie din activitatea pastorală în care a fost implicat, mai ales ca administrator parohial, căci îndeplinea paralel și alte slujiri în cadrul Arhiepiscopiei de București.

Preotul Anton Durcovici a început activitatea pastorală imediat după sosirea în București, fiind numit, în august 1911, rector al Capelei "Notre Dame de Sion" din București, misiune îndeplinită până în anul 1920 și administrator parohial de Târgoviște. Această funcție a exercitat-o aici în patru perioade: 1911 - 1916, martie 1923 - august 1924, iulie 1926 - decembrie 1927 și martie - decembrie 1930. Între aceste perioade sau chiar paralel a fost administrator parohial la Buzău (1913 - 1916) și Giurgiu. În mod provizoriu, a mai administrat biserica "Sfântul Mântuitor" a comunității italienilor din București (februarie - decembrie 1918) și capela "Sfânta Elena" din București (februarie - septembrie 1919).

Analizând documentele păstrate în Arhiva Arhiepiscopiei de București, vedem clar că activitatea pastorală cea mai prolifică, depusă de preotul Anton Durcovici, a fost cea de la Parohia Târgoviște. În această perioadă a funcționat aici unul din comitetele parohiale locale cele mai bine organizate din Arhidieceza de București, condus de o persoană de excepție: italianul G. Listuzzi. Ni se pare elocventă o scrisoare adresată de preotul Anton Durcovici, la 13 august 1924, comitetului parohial din Târgoviște: "Îndatoririle mele din București nu-mi permit de acum înainte să mă ocup de credincioșii catolici din Târgoviște. Cu părere de rău, mă decid deci a lua rămas bun pe această cale de la toți aceia care m-au cunoscut. Mulțumesc tuturor pentru buna primire ce mi-au făcut-o mereu, dar mai ales mulțumesc dumneavoastră, domnule președinte și întregului onor comitet, fiecărui membru în parte pentru sprijinul ce mi-ați dat și pentru tot interesul ce l-ați purtat binelui comunității. Multe planuri nu s-au putut realiza, dar Dumnezeu vă va răsplăti pentru bunăvoința avută și vă va ajuta de acum înainte ca treptat să ridicați viața adevărat creștinească la locul ideal către care tânjiți...".

Despre zelul cu care preotul Anton Durcovici slujea în misiunile pastorale încredințate, arhiepiscopul Raimund Netzhammer scria, în ziua de 4 mai 1919: "Preotul Durcovici pare să fie de sănătate fizică mai degrabă slabă - a avut deja în iarna trecută de două ori gripă - dar este foarte rezistent. Caracterul său moral poate fi calificat cu expresia: inimă adevărat candidă; preotul Durcovici este un om foarte bun, simpatic, modest, sobru și serios. Conduita sa preoțească a fost mereu exemplară; face toate ceremoniile sacre în maniera cea mai serioasă și frumoasă. Cu ani în urmă era trimis în fiecare duminică și zi de sărbătoare în unul dintre orașele Giurgiu, Târgoviște și Buzău, unde a exercitat, cu toată satisfacția mea, atribuția de paroh. Predică bine și știe limbile necesare, chiar și puțină maghiară. Până la război, preotul Durcovici a fost prefect și profesor în seminarul nostru (reședința arhiepiscopală); acum este colaborator al preotului Cisar ca spiritual în internat și profesor (lucrează bine) în gimnaziul nostru. În timpul săptămânii celebrează sfânta Liturghie la Notre Dame de Sion. În timpul anului 1918 a făcut în toate duminicile și zilele de sărbătoare serviciul divin cu predica în italiană la biserica italiană Sfântul Mântuitor și acum cu predica în română în biserica maghiară Sfânta Elena. Preotul Durcovici este un om prudent, are mult zel, este perseverent și nu-i lipsește energia, dar este puțin lent. Până acum preotul Durcovici nu a avut ocazia de a-și demonstra talentul administrativ, dar nu cred că va fi neglijent în lucrurile administrative și financiare, fiind un om conștiincios".

Arhivele bucureștene sunt însă mai sărace în privința activităților depuse de preotul Anton Durcovici în parohiile Giurgiu și Buzău. Referitor la Parohia Giurgiu, s-au păstrat doar dări de seamă statistice privind administrația parohului Durcovici, precum și contractul de închiriere pentru casa parohială, semnat de pr. Anton Durcovici. În perioada 1911-1916, preotul Anton Durcovici s-a deplasat o dată pe lună la Buzău pentru celebrarea sfintei Liturghii, dar și pentru a se ocupa de construcția bisericii. Numele său apare, de altfel, pe lista donatorilor acestui lăcaș, fiind trecut la rubrica "Servicii prețioase". Având și colaborarea preotului Augustin Kuczka, inspector școlar bisericesc la acea dată, preotul Anton Durcovici s-a preocupat de strângerea de fonduri pentru construirea unei case parohiale la Nehoiu.

O sinteză a activității pastorale, precum și calitățile de care a dat dovadă în această peroadă, o putem desprinde și din articolul "Canonicul dr. Anton Durcovici - jubileu de 25 ani preoție", publicat de revista Farul Nou, în nr. 60 din 6 octombrie 1935: "O figură prietenoasă, stimată și iubită este părintele dr. Anton Durcovici din București. Astfel fiind, jubileul de 25 de ani de la sfințirea sa ca preot este o sărbătoare a dragostei creștine ce-i poartă fiii și fiicele sale spirituale, cărora le-a fost în decursul celor 25 de ani distribuitor de haruri, împărtășitor al dragostei către Cristos. Nimeni mai bine decât cei ce au fost călăuziți de un preot al lui Cristos nu poate ști ce haruri și binecuvântări îmbelșugate acordă mila Domnului prin mâinile unui uns al său. Și părintele Anton Durcovici, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, s-a silit a fi - pe cât a putut - totul...tuturor. Se cuvine deci ca un omagiu de stimă și dragoste ca în numele tuturor ce-i stau aproape, ca fii sufletești, să arătăm spre știință generală datele principale ale vieței sale. (...) Rând pe rând a funcționat în București ca prefect al seminarului, deservind deodată parohiile din Târgoviște, Giurgiu și Buzău, apoi ca prefect și director al Convictului "Sfântul Andrei" și profesor la Liceul Tomis. În 1925 a fost numit rector al Seminarului arhiepiscopal și apoi al Academiei Teologice. Cu toate multiplele sale ocupațiuni, a găsit timpul să fie și rectorul capelei Notre Dame de Sion, confesor la catedrala Sfântul Iosif, praeses al Congregației mariane a bărbaților, spiritualul terțiarelor, censor al cărților, deci o viață plină de muncă, de zel, de abnegație. A bine meritat să fie canonic al catedralei arhiepiscopale Sfântul Iosif, jude-prosinodal în tribunalul arhidiecezan din București, examinator prosinodal, prelat domestic al Sanctității Sale Papa Piu XI, fiind decorat și de M.S. Regele României cu Coroana României, în gradul de ofițer...".

Preotul Anton Durcovici a îndeplinit slujirile pastorale paralel cu alte misiuni pe care le-a avut în București, la școlile sau grupurile susținute de Arhiepiscopie. În temele următoare vom căuta să surpindem cât mai bine aceste activități didactice și formative, dar nu putem ignora greutățile pe care le-a întâmpinat în decursul acestor ani.

* * *

Rugăciune pentru episcopul Anton

Imn de preamărire

Te preamărim, Doamne, Tată, Fiu și Duh Sfânt, pentru că ne-ai copleșit cu darurile tale și ne-ai binecuvântat cu un păstor după inima ta în persoana episcopului Anton, martir și păstor al poporului încredințat lui.

Îți aducem laudă pentru Preacurata Fecioară Maria, pentru că a luat sub mantia ei ocrotitoare poporul nostru creștin în anii grei ai prigoanei și ai suferințelor, primind și ascultând rugăciunile slujitorului tău Anton și și-a plecat mereu privirea spre noi, apărând familiile și Biserica noastră locală.

Îți aducem mulțumiri pentru sfântul Iosif, care a fost ales de episcopul Anton să fie alături de Maica sfântă ocrotitorul Bisericii noastre locale, așa cum a fost ales să fie păzitorul celei mai scumpe comori, Isus, Fiul lui Dumnezeu și fiul Fecioarei, Mântuitorul și bucuria poporului nostru.

Primește, Părinte sfânt, imnul nostru de preamărire, pentru că nu ne-ai lăsat în mâinile vrăjmașilor noștri, ci ne-ai ocrotit cu iubirea ta și cu îndemnul și exemplul vrednicului nostru păstor Anton, care și-a jertfit viața, urmându-l pe Fiul tău, Isus Cristos.

Binecuvântat să fii, Doamne, în veci de veci, căci tu ești bucuria și speranța noastră!

Fericit este poporul care te are pe tine ca Dumnezeul cel adevărat. Amin.

Imprimatur, 1 decembrie 2013

Ep. Petru Gherghel

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat