Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Vineri, 6 decembrie

Tema 5: De la Roma la București

Am încheiat expunerea temei cu nr. 4, spunând că, după terminarea anului universitar 1910-1911 și susținerea examenului de licență în dreptul canonic, la 29 iulie 1911 preotul Anton Durcovici a părăsit Roma îndreptându-se spre București. Întrucât nu a putut lua o cursă aeriană Roma - București, a trebuit să parcurgă acest drum cu mijloace terestre.

Chiar cu un an înainte de a porni din Cetatea Eternă, preotul Anton Durcovici și-a exprimat dorința de a fi un preot bun, împlinind voința lui Dumnezeu. Într-o scrisoare datată la 8 iulie 1910, îi scria arhiepiscopului Netzhammer: "Anul nostru școlar s-a sfârșit acum, iar colegii mei de aici s-au întors deja în patriile lor. Mie însă, mulțumită hotărârii lui Dumnezeu, îmi este hărăzit să mai rămân încă un an în acest loc sfânt, pentru ca, după exemplul Mântuitorului la Nazaret, să mă pregătesc în liniște, prin rugăciune și studiu, pentru misiunea care mă așteaptă și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vreau să fac ce stă în puterile mele pentru a corespunde acestui har. La sfârșitul lunii mai am fost sfințit diacon și am acum mereu ocazia să practic această consacrare, deoarece printre elevii de acum nu este încă nimeni care să fi primit această consacrare. De curând am doctoratul în teologie și chiar alaltăieri am susținut la vicariat examenul de consacrare preoțească. Asta să mă stimuleze pentru nou zel în studiu, pentru a suplini multele lipsuri și cu ajutorul lui Dumnezeu să devin o unealtă potrivită pentru mântuirea sufletelor. Dar mult mai mult preocupă toate gândirea și acțiunile mele fericita zi a sfintei consacrări a preoției care se apropie. Cu promisiunea dumneavoastră, Înalt Preasfințite domnule arhiepiscop, și cu a Preacucernicului domn rector, sper ca deja la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie să am parte de acest har total nemeritat și să pot, în sfârșit, să aduc cu inimă voioasă și recunoscătoare jertfa bineplăcută a lui Dumnezeu. În acest timp, însă, vreau să fac tot ce-mi stă în putință să mă pregătesc pentru aceasta cu vrednicie și să devin un preot după inima lui Dumnezeu, mort pentru voința proprie. Deoarece sunt însă conștient de propria mea incapacitate, rog plin de încredere pe Înalt Preasfinția voastră să mă susțină cu rugăciunea și cu binecuvântarea pastorală".

Poată părea surprinzător, dar după terminarea studiilor de filosofie și teologie, Anton Durcovici dorea să ajungă cât mai devreme la București. Acest gând l-a exprimat și trei luni după hirotonirea sacerdotală, ceea ce noi putem citi clar într-o scrisoare redactată la Roma, în ziua de 28 decembrie 1910 și adresată arhiepiscopului Raymund Netzhammer: "Numai puține zile încă și intrăm în noul an, în decursul căruia șederea mea la Roma ia sfârșit și, după hotărârea lui Dumnezeu, îmi voi începe lucrul în via sa. Deoarece singura mea năzuință trebuie să fie să îndeplinesc mereu și peste tot numai voința lui Dumnezeu, iar aceasta mi se face cunoscută prin deciziile superiorilor mei, locțiitorii lui Dumnezeu, consider că este datoria mea, la începutul acestui an, să mă las întru totul în seama Înalt Preasfinției voastre și a deciziilor dumneavoastră, ferm hotărât să îndeplinesc fidel orice dorință a arhiereștii dumneavoastră inimi. Numai astfel pot să fiu sigur de ajutorul lui Dumnezeu, fără de care nu poate să fie vorba de activitatea preoțească și de care eu însumi, din cauza lipsei mele de experiență și a slăbiciunii, am în mod deosebit nevoie. Prin sfânta consacrare preoțească, Mântuitorul m-a ales ca instrument al său și, ca atare, voi fi de folos numai atâta timp cât mă voi supune, unit cu el, călăuzirii mâinii sale; de îndată ce m-aș baza pe propriile puteri sau mi-aș atribui mie însumi ceva, mi-aș strica situația și aș deveni infidel vocației mele. De aceea, în ceea ce privește lunile care mi-au mai rămas să le petrec aici, vreau să folosesc conștiincios timpul cu studiul dreptului canonic și al teologiei, pentru a fi înarmat, după puteri, pentru țelul meu înalt, deși trebuie să recunosc Preasfinției voastre, în fața ochilor căruia îmi deschid inima mea, că deși buna mea voință este, cu harul lui Dumnezeu, mare, totuși nu poate să o scoată la capăt cu toate, așa cum ar fi necesar, pentru a păși fără teamă la o misiune atât de plină de responsabilitate. Mă consolează însă convingerea că Înalt Preasfinția voastră, cu privirea experimentată, mă va aprecia exact și mă va folosi corespunzător. Sunt gata atunci să ascult orice dorință; căci știu că în aceasta împlinesc voința lui Dumnezeu și mă încred cu tărie în permanentul său sprijin. În ziua Crăciunului, care tocmai s-a scurs, am oferit jertfa sfintei Liturghii și pentru Preasfinția voastră și binele diecezei, și cu spiritul m-am aflat în acea zi deja mai mult în România decât la Roma...".

Arhivele din Roma și București au păstrat și alte scrisori ale preotului Anton Durcovici, în care își exprima recunoștința pentru tot ceea ce a învățat în Cetatea Eternă, nutrind speranța că toate aceste cunoștințe îl vor ajuta în drumul slujirii sacerdotale pe care l-a început în ziua de 24 septembrie 1910. Dintre acestea, publicăm câteva rânduri dintr-o scrisoare adresată arhiepiscopului Netzhammer în ziua de 13 iunie 1911: "Înalt Preasfințite domnule arhiepiscop, mulțumindu-vă cu toată stima pentru urările trimise mie pentru această ultimă parte a șederii mele la Roma, vă rog să scuzați cu îngăduință lunga mea tăcere, asigurându-vă totodată că m-am gândit în mod deosebit, în acest timp, la sfânta Liturghie și altminteri la Înalt Preasfinția voastră și la întreaga dieceză, pentru ca măcar astfel să-mi fac datoria față de Dieceza de București și să contribui după posibilități la binele ei. Probabil că săptămâna viitoare voi susține la Universitatea Apollinaris examenele bacalaureatului și licenței în drept canonic. Imediat după aceea, aș fi gata să mă întorc acasă; deoarece însă Preacucernicul nostru domn rector - care mă însărcinează totodată să transmit Înalt Preasfinției voastre salutările sale pline de stimă - și-a exprimat dorința ca eu să mai rămân aici până la începutul vacanței la Castel Gandolfo, întrucât în acest timp aș mai putea fi de folos colegiului, voi putea în acest caz să plec abia la începutul lui iulie. Așa cum v-am asigurat întotdeauna și sper, cu harul lui Dumnezeu, să o dovedesc și în faptă, sunt gata oricând să împlinesc voința lui Dumnezeu făcută cunoscută mie prin Preasfinția voastră. În cazul în care Înalt Preasfinția voastră domnul arhiepiscop permite totuși, voi rămâne cu plăcere încă o lună aici, pentru ca în acest mod să mă arăt recunoscător colegiului pentru tot binele. Dacă privesc acum în urmă la cei cinci ani petrecuți la Roma, nu pot să nu îi mulțumesc din adâncul sufletului bunului Dumnezeu pentru nespusa sa bunătate, pe care el mi-a arătat-o din belșug, deși am corespuns atât de puțin harului său și trebuie să recunosc sincer că în multe am fost prea delăsător. Sper ca Înalt Preasfinția voastră îmi va ierta cu bunătate multele mele neglijențe și că va primi această sinceră mărturisire cu bunătate părintească. Din acestea, Preasfinția voastră vede că de fapt am nevoie, din cauza slăbiciunii mele, de o călăuzire energică, dar și că voiesc sincer să urmez întotdeauna ascultător această mână călăuzitoare pentru a lucra după puteri pentru slava lui Dumnezeu".

Cum am anunțat deja în debutul acestei prezentări, preotului Anton Durcovci i s-a îngăduit să mai rămână câteva săptămâni la Roma, timp în care a susținut, în ziua de 3 iulie 1911, licența în drept canonic. Și-a pregătit apoi bagajele și în ziua de 29 iulie și-a luat rămas bun de la superiorii, colegii și studenții din Cetatea Eternă. Chiar în ziua plecării, rectorul Colegiului Roman, Giovanni Bergamo, a întocmit un atestat elogios despre Anton Durcovici, pe care l-a trimis prefectului Congregației "De Propaganda Fide", cardinalul Girolamo Gotti, la 29 iulie 1911. Iată finalul ei: "Acum ne părăsește cu cele mai bune urări ale superiorilor și colegilor pentru care a fost cinci ani exemplu prin purtare și claritate, evlavie și smerenie. Țin să spun, că dacă va fi tot așa ca preot cum a fost în colegiu, va fi o comoară în dieceza sa. De aceea rog pe Eminența voastră să l recomandați arhiepiscopului său". Cardinalul Gotti, prefect al Congregației "De Propaganda Fide", i-a scris arhiepiscopului Raimund Netzhammer, la 7 august 1911: "În ziua de 29 iulie a.c., studentul Anton Durkowitsch a plecat din Colegiul Pontificat Urbanian urmând să se întoarcă în arhidieceza de origine, după ce în ziua de 24 septembrie a anului trecut a fost sfințit preot. În cei cinci ani cât a stat în acest colegiu, a fost exemplar atât ca pietate cât și integritate morală; a urmat cu succes deplin studiile bisericești, obținând doctoratul în teologie și licența în dreptul canonic...". Răspunzând acestei scrisori, arhiepiscopul Netzhammer i-a scris cardinalului Gotti, în ziua de 23 august 1911: "(...) Fiindcă acest preot s-a întors acum în dieceza sa, împodobit cu doctoratul în filozofie și teologie și cu licența în dreptul canonic, recomandat de Eminența voastră, plin de merite, acum când începe ministeriul său sacerdotal, mulțumesc din toată inima lui Dumnezeu Atotputernicul pentru această bucurie, dar și Cucerniciei voastre, Eminență, pentru munca și grija depusă în pregătirea acestui alumn...".

Preotul Anton Durcovici și-a propus ca drum spre București să-l parcurgă prin Viena și să-și viziteze rudele din localitatea natală Deutsch Altenburg, unde știm că a celebrat o Liturghie de primiție. Nutrind speranța că într-o zi vom descoperi ceva din corespondența expediată de tânărul preot și rudele sale, credem că Anton Durcovici a rămas aici cel puțin o săptămână. Înainte însă de a ajunge în localitatea natală, știm sigur că preotul Anton Durcovici s-a oprit la sanctuarul din Loreto, unde s-a rugat pentru colegii săi, precum și pentru o grabnică reîntoarcere la Roma. Până la această revedere a "orașului Papei", preotul Anton Durcovici a trimis și a primit numeroase scrisori de la colegii săi. Arhivele diecezane ieșene, precum și cele ale Propagandei Fide, păstrează o impresionantă corespondență între preotul Anton Durcovici și prefecții de la Congregația De Propaganda Fide pe durata a zeci de ani. Printre explicațiile acestui fapt, oarecum de excepție, se afla și aceea că devenise o tradiție ca foștii membri ai Colegiului De Propaganda Fide să scrie relatări anuale adresate foștilor lor superiori. În cazul Durcovici, lucrurile au depășit oarecum normalitatea, acesta aflându-se în permanentă corespondență cu toți prefecții, care i-au urmărit pas cu pas strălucita slujire preoțească, precum și formarea sa ca profesor, prefect și rector la seminarul arhidiecezan din București.

Din analiza documentară întreprinsă până acum, conchidem că această corespondență exprimă multe amintiri, dar și latura umană deosebită a personalității sale. De aici am aflat despre momentul reîntâlnirii cu mama sa Maria, în august 1911, pe care n-o mai văzuse de cinci ani. Unii biografi au subliniat faptul că Anton Durcovici avea "o venerație deosebită față de mama sa" și o "adevărată afecțiune filială". Astfel, Maria Durcovici a continuat să fie, până la moartea sa în anul 1943, alături de fiul său, locuind la București, la subsolul palatului arhiepiscopal, în timp ce Anton Durcovici a locuit la etajul al doilea al aceluiași imobil.

Cel mai probabil, preotul Anton Durcovici a ajuns la București în ziua de 11 august 1911, după care a primit misiuni diverse: profesor și prefect la Seminarul din București, profesor la gimnaziul de pe lângă Internatul "Sfântul Andrei", administrator parohial la Giurgiu, Buzău și Târgoviște (august 1911 - august 1916), rector al capelei "Notre Dame de Sion" (august 1911 - august 1920), prefect la Convictul "Sfântul Andrei" și profesor la Școala reală și Liceul "Tomis" (februarie 1918 - august 1920), director al Convictului "Sfântul Andrei" (21 august 1920 - iulie 1925). În luna septembrie 1924 a fost numit director al Seminarului Arhiepiscopal și apoi al Academiei Teologice. Chiar dacă a fost solicitat în așa multe misiuni, a găsit timp ca să fie și confesor la catedrala "Sfântul Iosif", președinte al Congregației Mariane a Bărbaților (din luna mai 1920), spiritual al "terțiarelor", censor de cărți...: o viață plină de muncă, de zel și abnegație. Așa cum a notat pe o fișă personală, Anton Durcovici a administrat provizoriu bisericile "Sfântul Mântuitor" (februarie - decembrie 1918), "Sfânta Elena" (februarie - septembrie 1919) și, din nou, pe cea din Târgoviște (martie 1923 - august 1924). La activitățile didactice și pastorale evidențiate deja, mai pot fi adăugate și altele, așa cum se va putea citi în temele următoare.

* * *

Rugăciune pentru episcopul Anton

Imn de preamărire

Te preamărim, Doamne, Tată, Fiu și Duh Sfânt, pentru că ne-ai copleșit cu darurile tale și ne-ai binecuvântat cu un păstor după inima ta în persoana episcopului Anton, martir și păstor al poporului încredințat lui.

Îți aducem laudă pentru Preacurata Fecioară Maria, pentru că a luat sub mantia ei ocrotitoare poporul nostru creștin în anii grei ai prigoanei și ai suferințelor, primind și ascultând rugăciunile slujitorului tău Anton și și-a plecat mereu privirea spre noi, apărând familiile și Biserica noastră locală.

Îți aducem mulțumiri pentru sfântul Iosif, care a fost ales de episcopul Anton să fie alături de Maica sfântă ocrotitorul Bisericii noastre locale, așa cum a fost ales să fie păzitorul celei mai scumpe comori, Isus, Fiul lui Dumnezeu și fiul Fecioarei, Mântuitorul și bucuria poporului nostru.

Primește, Părinte sfânt, imnul nostru de preamărire, pentru că nu ne-ai lăsat în mâinile vrăjmașilor noștri, ci ne-ai ocrotit cu iubirea ta și cu îndemnul și exemplul vrednicului nostru păstor Anton, care și-a jertfit viața, urmându-l pe Fiul tău, Isus Cristos.

Binecuvântat să fii, Doamne, în veci de veci, căci tu ești bucuria și speranța noastră!

Fericit este poporul care te are pe tine ca Dumnezeul cel adevărat. Amin.

Imprimatur, 1 decembrie 2013

Ep. Petru Gherghel

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat