Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Marți, 3 decembrie

Tema 2: Elevul și seminaristul din București

Am încheiat expunerea primei temei precizând că în vara anului 1898, familia Durcovici s-a mutat la București, într-o casă din strada Izvor, nr. 81. În toamna aceluiași an, Anton s-a înscris în clasa a IV-a primară la Școala primară "Sfântul Andrei" din Calea Călărașilor, nr. 10. Putem vedea rezultatele cu care a terminat acest an scolastic în certificatul care i-a fost întocmit, la 8 iunie 1899, de directorul școlii, N. Schwerber. Elevul Anton Durcovici avea următoarele rezultate de absolvire: purtarea - 10, religia - 10, limba română - 10, limba germană - 10, limba franceză - 10, aritmetica - 9, geometria - 9, geografia - 10, istoria - 9, istoria naturală - 10, fizica - 9, caligrafia - 9, desenul - 9, cântul - 9, gimnastica - 9, frecventarea școlii - 10 și diligența - 10. Așa cum avea să noteze într-o notă personală, în acest an școlar, mai exact la 22 mai 1899, Anton Durcovici a primit taina sfântului Mir. Urmărind cu atenție însemnările din aceste note personale, păstrate în copie în Arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași, putem corela informațiile culese din diverse documente și cele consemnate personal de Anton Durcovici. Aceste note personale, putem spune fără a ne înșela, reprezintă sinteza studiului privind viața lui Anton Durcovici de la leagăn până în anul 1926.

Așa cum notează principalul biograf al lui Anton Durcovici, pr. Florian Müller, la București "mama și cei doi copii participau la sfânta Liturghie în capela călugărițelor de pe strada Pitar Moș. Aici, provincia călugărițelor din München a deschis, în 1858, «Institutul Sfânta Maria», care în scurt timp a devenit cea mai renumită școală de fete din București. Călugărițele au fost impresionate de Anton. L au primit ca ministrant în capela lor, iar el s a dăruit cu mare bucurie slujirii altarului". Copilul Anton participa la Liturghie nu doar duminica, ci în fiecare zi. După Liturghie, "Anton primea o mică gustare și astfel putea merge cu puteri proaspete la școală. Iarna era foarte frig la București, de multe ori sub 30 de grade. Străzile erau pline de zăpadă. Anton mergea dimineața pe întuneric la sfânta Liturghie, ajungând înfometat și înghețat în capelă. Sorei Tecla, sacristana, i s a făcut milă de el. Ea a aranjat ca tânărului ministrant să i fie pus la dispoziție un pat în mănăstire. Anton avea acum în mănăstire un pat și mâncare. Sora Tecla s a ocupat foarte mult de el. Băiatul creștea și se întărea. Mama era bucuroasă că Toni al ei se simte bine în mănăstire".

În acea perioadă, un rol important în discernerea vocațională a copilului Anton l-a avut spiritualul călugărițelor, părintele Luciu Fetz, care aparținea de Ordinul Benedictin, fiind secretar al arhiepiscopului Netzhammer și rector al Seminarului din București. Despre personalitatea acestui preot se pot citi numeroase pagini în lucrarea arhiepiscopului Raimund Netzhammer, Episcop în România, vol. I, București, 2005, p. 15 ș.u. Acestui preot i-a fost dedicată o parte specială, intitulată Secretarul meu, care a apărut în limba română, în anul 2006, la Editura Sapientia" din Iași. Este un fragment din opera memorialistică a celui care a fost Raimund Netzhammer, arhiepiscop de București în perioada 1905-1924. Volumul Secretarul meu reprezintă o confesiune personală pe care arhiepiscopul o face despre părintele benedictin Luciu Fetz, care a activat în calitate de secretar particular al lui Netzhammer, profesor și spiritual la Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București. Majoritatea activității sale preoțești și-a desfășurat-o în România, fiind mereu alături de arhiepiscopul Netzhammer. În paginile cărții transpare prietenia sinceră și adevărată care i-a unit în fața greutăților și care nu a putut fi desfăcută decât de moartea prematură a pr. Luciu, survenită în seara zilei de 27 noiembrie 1931. Părintele Luciu a fost impresionat de evlavia ministrantului și de aceea l a invitat deseori la Liturghia de duminică în palatul arhiepiscopal. A voit să l cunoască mai bine. Sora a sesizat că părintele Luciu este interesat de micul ministrant și a început să se teamă că l va pierde, de aceea s a dus la sora superioară și i a spus: "Dacă padre Luciu vrea să l ia pe Toni, atunci să i dea băiatului mâncare și un pat". Așa s-a și întâmplat câteva luni mai târziu.

În perioada 1899-1901, elevul Anton a urmat clasele I-a și a II-a gimnaziale la Școala arhiepiscopală din Calea Călărașilor, nr. 10. La finele acestei perioade, mai exact la 6 iulie 1901, elevului Anton Durcovici i-a fost eliberat un certificat de studii, la sfârșitul clasei a II-a reale, la Școala Reală Romano-Catolică din București, unde figura cu următoarele medii: purtarea - 10, religia - 10, limba română - 10, limba germană - 10, limba franceză - 9, limba italiană - 9, aritmetica - 9, geometria - 9, geografia - 10, istoria - 9, desenul - 9, cântecul - 8, gimnastica - 8 și diligența - 10.

La recomandarea părintelui Luciu Fetz, la 1 septembrie 1901, Anton Durcovici a fost primit de către arhiepiscopul Netzhammer în Seminarul arhiepiscopal din BucuŹrești. Aici, elevul Anton s a dăruit cu bucurie studiului și formării integrale ca seminarist. Surorile de pe strada Pitar Moș au finanțat studiul seminaristului, care a fost recunoscător mai târziu mănăstirii, fiind pentru călugărițe un bun spiritual și confesor. Și în această perioadă, seminaristul Anton a fost un băiat inteligent și harnic., așa cum povestea și mama Maria: "Se așeza în spatele ușii, cu fața la perete, ca să poată învăța nestingherit".

Ultimul certificat de studii pe care-l posedăm datează din anul 1906 și conține mediile seminaristului Anton Durcovici la sfârșitul anului școlar 1905-1906: religia - 7,75, limba latină - 8,75, limba elină - 8,63, limba română - 8,25, limba franceză - 8,63, limba germană - 8,75, limba italiană - 8,75, limba maghiară - 7,50, filosofia - 7,88, matematica - 9, științele naturale - 8,25, istoria - 8,25. Media generală a fost 8,63, fiind clasificat primul dintr-un total de patru absolvenți. Această frumoasă formare intelectuală a fost călăuzită mulți ani de pr. Alexandru Th. Cisar, căruia urma să-i slujească peste câtva timp ca vicar general.

După cinci ani, seminaristul Anton Durcovici a terminat liceul (clasele III-VII), susținând examenul de bacalaureat cu succes. La 6 octombrie 1906, directorul de studii al Seminarului "Sfântul Iosif", pr. Carol Auner i a înmânat diploma de bacalaureat. Peste câteva zile, la 23 octombrie 1906, a fost emis de conducerea Seminarului "Sfântul Duh" din București Certificatul de maturitate al studentului Anton Durcovici: "Certificat de maturitate pentru studiul sfintei Teologii. Prin acest certificat adeverim că studentul Anton Durkowitsch, născut în Altenburg - Austria, la 17 mai 1888, după ce a absolvit cursul elementar de patru ani, a frecventat doi ani gimnaziul real arhiepiscopal catolic în București, susținând examenul de admitere în cursul al treilea al acestui seminar, urmând cursurile în întregime pe care le-a absolvit: sfânta religie; limbile latină, greacă, germană, franceză, română, ungară; istorie, geografie, aritmetica, algebra, geometria plană și în spațiu, trigonometria plană și sferică, cosmografia, astronomia; zoologia, botanica, mineralogia, geologia, somatologia; fizica, chimia anorganică și organică. În fine, în cei doi ultimi ani a frecventat cursul major al filozofiei scolastice (logica minor și major, ontologia, cosmologia, psychologia, theodiceea, ethica) în sistemul sfântului Toma de Aquino, în limba latină, câte opt ore pe săptămână, absolvindu-le. Deci, cei mai jos iscăliți, superior și rector al studiilor, având în vedere succesele deosebite ale acestui elev, înregistrate în Matricola școlară, pagina 252, îl declarăm matur pentru studiul sfintei Teologii, pe care absolvindu-l va putea fi hirotonit ca preot misionar pentru Arhidieceza Latină de București, pe cheltuiala căreia a fost format ca să slujească. Dat în București, la 23 octombrie 1906, de către Aug. Kuczka - superior și canonic Carol Auner - rector de studii". Certificatul a fost aprobat și confirmat, în palatul arhiepiscopal din București, de arhiepiscopul Raimund Netzhammer, O.S.B.

Pentru Anton Durcovici urmează perioada romană, între anii 1906 și 1911, despre care vom trata în tema viitoare.

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat