Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE - ANUL DURCOVICI  

» înapoi la cuprins «

Temele predicilor tematice pentru Advent 2013

Viața eroică a episcopului Anton Durcovici

Pr. Alois Moraru

Luni, 2 decembrie

Tema 1: Familia, nașterea și copilăria

Premisă

Pornind la acest drum de cunoaștere a vieții eroice a episcopului Anton Durcovici, doresc să fac câteva precizări privind evidențierea datelor și documentelor pe care le-am pregătit spre analiză. Sinteza documentară pe care v-o propun este rodul unei cercetări îndelungate, începută de pr. Florian Müller și continuată de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Departamentului de Cercetare Științifică, din 1999 până în anul 2002, când am dedicat acestui subiect un număr special al revistei "Buletin istoric". Un rol important în această muncă l-a avut cercetătorul dr. Dănuț Doboș, care a reperat sursele biografice și a realizat mai multe studii, unele dintre ele fiind sursa principală a temelor pe care le propun spre analiză în această perioadă a Adventului, care are în centru ziua de 10 decembrie, când comemorăm moartea martirică a slujitorului lui Dumnezeu: episcopul Anton Durcovici.

Consider că, pentru a-l putea urmări îndeaproape pe episcopul nostru martir, cele mai sigure mijloace sunt cele arhivistice, de aceea am selectat însemnările personale ale elevului, studentului, preotului, episcopului și deținutului Anton Durcovici. Amintesc și câteva arhive investigate: Serviciul Român de Informații, Direcția Generală a Penitenciarelor, Ministerul de Justiție, arhivele vaticane ale instituțiilor de învățământ unde Anton Durcovici a studiat în perioada 1906-1911, Arhivele Secrete Vaticane, Arhiva Congregației De Propaganda Fide, arhivele episcopiilor catolice de București și Iași, Arhiva Institutului Teologic Romano-Catolic Iași etc. Specific și câteva studii și cărți cunoscute: Franz Müller, Dr. Anton Durkowitsch - ein Martyrer unserer Zeit, Donzdorf, 1992; publicată în traducere română la Editura "Presa Bună" din Iași, în anul 1993 și în limba italiană la Editura "Sapientia" din Iași, în anul 2012; conferințele care s-au prezentat în cadrul unei academii ce a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic Iași, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la moartea episcopului Durcovici (în ziua de 13 decembrie 1996), când s-a anunțat public începerea fazei diecezane de pregătire a procesului de beatificare; E. Ferenț, Împlinirea carității în celula morții, în Almanahul "Presa Bună" 1997, Iași, 1997, și în Mesagerul sfântului Anton, Roman, 1997; diverse studii publicate în "Buletin istoric"; E. Ferenț, Martirul iubirii lui Cristos, București, 2000; D. Doboș, A. Despinescu, Episcopul Anton Durcovici. O viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii, Iași, 2002; F. Doboș, Viața episcopului Anton Durcovici, martir al Bisericii Catolice din România, Iași, 2010; W. Dancă, ed., Nu sunt de acord. Declarații din arestul Securității București (1950), Iași, 2011; A. Percă, ed., Il vescovo Antonio Durcovici (1888-1951) a 60 anni dal martirio, Iași, 2012; Asociația "Anton Durcovici", Episcopul Anton Durcovici, martir al credinței în Cristos, Iași, 2013 etc. La acestea mai putem adăuga discursurile din cartea ***, Bine ai venit, stăpâne, Iași, 1948; mărturiile verbale ale martorilor citați în Procesul cauzei de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu, episcop Anton Durcovici etc.

Familia și locul nașterii lui Anton Durcovici

Așa cum putem observa în certificatul de Botez, Anton s-a născut, la 17 mai 1888, în localitatea Deutsch Altenburg (Austria), în casa cu nr. 38, în familia soților Francisc Durkowitsch și Maria Mittermaier. Documentul este emis de pr. G. Heinschink, parohul comunității catolice din Parohia Deutsch-Altenburg, în ziua de 24 aprilie 1896, cel mai probabil când mama Maria și cei doi copii (Francisc și Anton) au pornit spre Moldova. Din acest certificat rezultă că botezul a fost notat în Matricola botezaților, volumul D, pag. 258, nr. 19.

Anton a fost botezat în ziua de 21 mai 1888, în biserica locală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", lăcaș de cult ce a fost construit în anul 1028, la porunca regelui Ștefan al Ungariei, de preotul Josef Adolf Hall. Acesta i-a păstorit pe catolicii din Parohia Deutsch Altenburg în perioada1882-1890, fiind al 16-lea paroh al comunității. Putem preciza că Parohia Deutsch-Altenburg a fost înființată în anul 1717. Nașul de botez al lui Anton Durcovicii a fost F. Mittermaier din Deutsch Altenburg.

Localitatea natală a viitorului episcop Anton Durcovici se numea, până în secolul al XI-lea, "Altenburg". Așa cum ne prezintă documentele istorice și o inscripție de pe o borna din perioada romană: (T(itus) Calidius / P(ublii filius) Cam(ilia tribu) Sever(us)/ eq(ues) item optio/ decur(io) coh(ortis) I Alpin(orum) / item (centurio) leg(ionis) XV Apoll(inaris) / annnor(um) LVIII stip(endorium) XXXIIII / h(ic) s(itus) e(est) / Q(uintus) Calidius fratri / posuit), la începutul primului secol d.C., Carnuntum era o tabără militară fondată de generalul Tiberiu; în perioada 16-31 a devenit centrul fortificațiilor romane de-a lungul Dunării; în anul 193, Septimius Sever a fost proclamat împărat la Carnuntum, iar în jurul anului 800 s-au stabilit primii locuitori de origine germană. În anul 1083 găsim prima menționare documentară sub forma Deutsch-Altenburg. (cf. Geographie und Geschichte der Marktgemeinde Bad Deutsch-Altenburg, dem Geburtsort des Märtyrerbischofs Dr. Anton Durkowitsch, în G. Rabeder, M. Pacher, G. Withalm, "Die altpleistozänen Bären von Deutsch-Altenburg (Niederösterreich)", Viena, 2010) În documentele ulterioare găsim denumirea de "Deutsch-Altenburg", pentru a face deosebirea de localitatea din Ungaria "Altenburg-ul maghiar" și pentru a exclude confundarea cu "Altenburg" din regiunea Horn. Din anul 1928, localitatea este numită "Bad Deutsch-Altenburg". Denumirea provine probabil de la existența unei cetăți vechi cu numele "Burg". (cf. F. Müllner - BAD DEUTSCH-ALTENBURG, von der Frühzeit bis zur Gegenwart, Bad Deutsch-Altenburg, 1973)

Casa în care s-a născut Anton Durcovici a constituit un punct de atracție, mai ales după anul 1988, când s-au comemorat 100 de ani de la nașterea acestuia. Cu acea ocazie, din inițiativa parohului Josef Schrammel, s-a ridicat un monument din piatră și s-a dat numele Strada Episcop Durcovici drumului care urcă spre biserică. Pe piatra comemorativă este gravată o mitră și o cârjă episcopală, fiind scrise aceste cuvinte: "În acest loc a fost casa în care s a născut dr. Anton Durcovici, care a murit ca episcop de Iași pentru credință și Biserică, într o închisoare comunistă, la 10 decembrie 1951". Monumentul a fost sfințit, în ziua de 14 mai 1988, de către cardinalul dr. Hans Hermann Groer, arhiepiscop de Viena. La această sfințire au participat 11 preoți din România, foști elevi ai rectorului Anton Durcovici. După Liturghia pontificală, clerul și poporul s au dus în procesiune solemnă, parcurgând Strada Episcop Durcovici. Predica a fost ținută de pr. Florian Müller, prezentând aspecte din viața "fiului nobil din Deutsch Altenburg". Apoi cardinalul Groer a sfințit monumentul, nutrind speranța că, în curând, martirul Durcovici va fi înălțat la cinstea altarelor. În ziua de 17 mai 1988, cardinalul Groer a cerut să se înființeze un grup de rugăciune pentru beatificarea martirului Anton DurcoŹvici. Sub coordonarea pr. Florian Müller a luat naștere acest grup, format inițial din foști elevi și preoți ai episcopului Durcovici, călugărițe și credincioși pe care i a însoțit pe drumul vieții ca spiritual ori confesor, aceștia considerându-l "bun ?i drept, un sfătuitor înțelept, un înțelegător al nevoilor preoților și credincioșilor".

Nu cunoaștem exact motivul pentru care străbunii lui Anton Durcovici s-au stabilit în Austria, dar putem presupune că au venit la Deutsch Altenburg din cauze economice. Bunicul de pe tată al lui Anton Durcovici a fost de origine croată, se numea George Durkowitsch și era agricultor, iar bunica se numea Ana Greigeritsch. Cum am specificat deja, mama lui Anton se numea Maria Mittermaier și descindea dintr-o familie mai înstărită: Anton Mittermaier și Maria Hofmeister. Copilul Anton Durcovici nu și-a cunoscut decât bunicii după tată, deoarece bunicii după mamă erau deja morți la data nașterii sale (1888). Tatăl lui Anton Durcovici s-a născut la 30 septembrie 1856, era de origine croată și avea cetățenie austriacă, locuia în Deutsch Altenburg, la nr. 38, și lucra într-o carieră de piatră. Fiind rezervist, a participat la acțiunile de anexare a provinciilor Bosnia și Herțegovina la Imperiul Austro-Ungar, de unde s-a întors bolnav de tuberculoză, ceea ce a dus la moartea prematură, la doar 36 de ani și cinci luni, în ziua de 5 februarie 1893.

După moartea tatălui Francisc, familia Durcovici a trecut prin mari greutăți și lipsuri. Tânăra văduvă a încercat să procure cele necesare copiilor Francisc și Anton, muncind ca spălătoreasă și croitoreasă. În aceste condiții, Maria Durcovici a fost nevoită să caute o altă cale pentru întreținerea familiei. Ea avea o mătușă, căsătorită cu un proprietar de han, Österreicher, care s a stabilit în Basarabia și a avut la Chișinău un mic han cu stație de poștă, numit "Cocoșul". În anul 1877 a izbucnit războiul ruso turc, iar Chișinăul a devenit un centru important în spatele frontului rus. "Cocoșul" a fost vizitat mereu de ofițeri țariști foarte bogați. Astfel familia Österreicher a ajuns repede la o avere considerabilă. Ulterior, Chișinăul a decăzut și a rămas un mic oraș de provincie, iar familia Österreicher a vândut hanul și a cumpărat un restaurant în Iași. Spre această locație a decis Maria Durcovici să vină împreună cu cei doi copii. După o călătorie făcută cu vaporul pe Dunăre, prin Budapesta, Belgrad, Porțile de Fier și Galați, și apoi cu căruța prin toată Moldova, Anton Durcovici a ajuns cu familia la Iași, unde a fost primit cu mare bucurie de mătușa sa. Era anul 1894. După un an, a murit domnul Österreicher, după care soția lui a vândut restaurantul din Iași și s a mutat la București.

În Iași, frații Francisc și Anton Durcovici au căutat să-și însușească limba română, iar în toamna anului 1895 au fost înscriși la Școala primară parohială, care permitea elevilor o mai bună aprofundare a cunoștințelor generale după metodele cele mai bune din Occident. Facem acum precizarea că în continuare ne vom ocupa doar de Anton Durcovici, precizând că fratele său, Francisc, a urmat și el cursuri la Școala parohială din Iași și la cea din Ploiești, iar după ce s-au stabilit în București a îmbrățișat profesia de sculptor specializat în restaurări. S-a stabilit apoi în Hainburg, unde a murit. Fiul său, tot Anton Durcovici, a povestit despre călătoria bunicii sale: "Bunica mea a fost casnică, bunicul a lucrat la o carieră de piatră. Veniturile au fost mici. În 1893 a murit bunicul. După câte mi a povestit bunica, a fost recrutat ca rezervist la ocuparea Bosniei de unde s a întors bolnav acasă și la puțin timp a murit. După moartea tatălui, familia a suferit mult. Bunica a căutat să înfrunte greutățile cele mari prin lucrări de croitorie, procurând astfel cele necesare ei și copiilor. De fapt, din această cauză s a mutat în România. După cum îmi povestea bunica, emigrarea s a petrecut astfel: o mătușă din partea mamei a fost căsătorită cu proprietarul de han Österreicher din Viena. Acesta a avut o rudă îndepărtată care a fost administrator de tezaur la curtea imperială, având astfel relații foarte bune. Acest fapt a înduplecat familia Österreicher să se mute în România, care recent devenise independentă. Era timpul războiului ruso turc. Soții Österreicher au avut un han numit Cocoșul, han cu stație de schimb pentru caii de poștă. Ei au adunat o avere însemnată. După terminarea războiului, hanul sus numit a pierdut din importanță și soții Österreicher și au cumpărat un restaurant la Iași. În 1895 a murit domnul Österreicher, iar văduva, rămasă singură, a chemat pe nepoata ei cu cei doi copii la Iași, unde au ajuns în 1896. Cei doi băieți, tatăl meu și unchiul meu, au frecventat școala la Iași. Câțiva ani mai târziu, mătușa a vândut restaurantul și s a mutat cu nepoata ei, bunica mea, la București. Au locuit pe strada Izvor, nr. 81. Aici m am născut eu".

Fac precizarea că datarea venirii în Iași a familiei Durcovici, precum și a plecării spre București nu sunt exacte. Informația a fost culeasă verbal de pr. Florian Müller, ceea ce face să dăm credibilitate documentelor pe care le-am după anul 2000. Așadar, infirmăm anii prezentați în paragraful anterior și concludem că familia Durcovici a ajuns în Iași în anul 1894, iar în toamna anului 1895 Anton Durcovici a fost înscris în clasa I a Școlii primare de băieți a Parohiei Catolice din Iași, pe care a promovat-o, în iunie 1896, cu rezultate bune. În certificatul de studii care a fost eliberat la 20 aprilie 1898, de directorul școlii din Iași, pr. Francisc Janik, elevul Anton Durcovici figura cu următoarele medii la sfârșitul anului școlar 1895-1896: limba română - 7, matematică - 9,50, celelalte științe - 7,25, dexterități - 7,75, media generală de situație - 7,87. Cu aceste calificative, a promovat clasa I, fiind clasificat pe locul al III-lea, dintr-un total de 16 elevi.

În toamna anului 1896, Anton Durcovici a părăsit Iașiul, împreună cu mătușa Österreicher și mama Maria, fiind înscris la Școala Catolică din Ploiești, unde a urmat cursurile clasei I în limba română și clasei a II-a în limba germană. În certificatul care i-a fost eliberat, la 9 februarie 1897, de către directorul Iuliu Hering, elevul Anton Durcovici figura cu următoarele medii: conduita - 8, diligența - 6, religia și istoria biblică - 7, caligrafia și dictando - 7, aritmetica - 6, limba română - 6, limba germană - 7, desenul - 6.

În vara anului 1898, familia Durcovici s-a mutat la București, într-o casă din strada Izvor, nr. 81. În toamna aceluiași an, Anton a fost înscris în clasa a IV-a primară la Școala primară "Sfântul Andrei" din Calea Călărașilor, nr. 10. Despre acest an școlar și formarea intelectuală ulterioară, din București, vom trata în tema următoare.

» înapoi la cuprins «

 

web analytics



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat