Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Ieremia

Profil general

Ieremia este fiul lui Hilchia, din Anatot, ținutul lui Veniamin. S-a născut în jurul anului 645 î.d.C.. În profețiile sale, Ieremia își va aminti deseori de frumusețile natale, în special de grădinile din Anatot, de seceriș și de petrecerile organizate cu ocazia nunților.

Pentru că avea deja o oarecare legătură cu Dumnezeu, momentul chemării nu-l surprinde. Ceea ce va considera un inconvenient este vârsta tânără pe care o are. "O, Doamne, Dumnezeul meu, eu nu știu să vorbesc, pentru că sunt încă tânăr" (Ier 1,6). Din cauza acestei realități, încrederea lui Ieremia în Dumnezeu va crește o dată cu experiența sa profetică.

Este un profet care, prin cuvântul său, aduce multă jale. Nenorocirile pe care le vestește fac din Ieremia un profet dizgrațios și neplăcut. Nu a iertat nici satul său natal, din cauza fărădelegilor care aveau loc acolo.

În ceea ce privește doctrina sa teologică, nu crede că religia ține neapărat de cult, templu sau țară, ci de ascultarea față de Dumnezeu, față de legile sale. Nici măcar înaintașii nu mai pot fi de folos. Este nevoie de o religie a inimii, de o legătură sinceră și directă cu Dumnezeu și cu legea sa.

La rândul ei, legea, nu este numai un simplu cod, care reglementează relațiile dintre oameni și dintre oameni cu Dumnezeu. Nu este nici măcar un subiect de discuții în forurile înalte, în școli. Ea trebuie interiorizată. Trebuie să se impună, nu prin forță, nici din interes, ci din convingere, să-și facă în mod sincer lăcaș în inima fiecăruia.

Face profeții dure față de Ierusalim, de regi și de templu. Lipsa de convertire va aduce Babilonul asupra Ierusalimului, care îl va ocupa, îl va distruge, iar populația va dusă în exil.

În urma profețiilor deosebit de dure pe care le face, Ieremia însuși se întreabă dacă nu cumva Dumnezeu râde de el. Se îndoiește de veridicitatea mesajului său. Era prea dur! Dar Dumnezeu îl asigură că mesajul pe care el îl transmite va trebui să continue, pentru că este un mesaj de dreptate. Iar el va continua să anunțe, una după alta, nenorocirile care vor urma.

Când profețiile au început să se împlinească, iar babilonienii au năvălit asupra Ierusalimului, Ieremia cere conducerii din Ierusalim să se supună dușmanilor, pentru că oricum nu ar avea nici o șansă în fața lor, deoarece Dumnezeu nu-l mai susține pe poporul său. În acest moment este acuzat de trădare și, ca pedeapsă, este aruncat într-o groapă plină cu noroi, pentru a muri în chinuri groaznice. Va fi totuși salvat de unul dintre eunucii regelui. Când Ierusalimul cade, iar templul este distrus, viața lui Ieremia este cruțată. Mulți dintre evrei sunt duși robi în Babilon, iar cei rămași în Iudeea, sunt puși sub conducerea lui Godolia, guvernatorul numit de către babilonieni. Godolia însă este ucis de către Ismael, unul dintre membrii familiei care a domnit la Ierusalim înainte de invazia babilonienilor. Pentru a evita alte conflicte, Ieremia, împreună cu o parte a anturajului guvernatorului, fuge în Egipt.

Și în Egipt va avea cuvinte grele de spus. Va vesti ocuparea Egiptului de către Babilon, motiv pentru care, după toate probabilitățile, este ucis cu pietre de către popor.

Obiectiv

Interiorizarea relației personale cu Dumnezeu.

Învățătură

Profetul Ieremia atacă răul din rădăcină. El nu este pentru jumătăți de măsură. Dumnezeu, legea, templul, nu există doar pentru a fi subiecte de discuție între grupurile din înalta societate, nici măcar pentru a fi studiate în școlile vremii. Dumnezeu există pentru a fi slujit, legea fiind calea care reglementează modalitatea în care îl slujim, iar templul este locul prin excelență în care poate fi găsit. În viziunea profetului, cultul trebuia să iasă din formalismul literei și să intre în interiorul inimii, să devină viață.

Este și atitudinea pe care o va avea Isus față de cultul de la templu. Și el îi critică pe farisei și pe cărturari, care nu înțeleg că legea trebuie interiorizată, și nu trăită doar în exterior.

Cuvintele grele pe care le rostește Ieremia ca și profeție, pentru inimile împietrite, par să nu aibă nici o valoare. Cu toate acestea el înțelege că misiunea sa este aceea de a vesti în continuare nenorocirea. Și va trebui s-o facă până în ziua în care, ori poporul se va converti, ori profeția se va împlini. Ieremia este glasul lui Dumnezeu care nu se dezice, dar care își poate schimba planul dacă omul se convertește.

Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci vrea ca el să se întoarcă și să fie viu. Șansele pe care omul le primește, ajutat astăzi de către Biserică, sunt mari. Sacramentul Spovezii și al Euharistiei sunt canale de har prin care Dumnezeu revarsă harul său acelora care, cu suflet căit, se întorc la el. Nu mai este nevoie de amenințări, precum cele ale profetului Ieremia, este de ajuns patima, moartea și învierea lui Isus, care au adus harul mântuirii. Nu mai este nevoie de cotropitori străini, este suficientă iubirea lui Dumnezeu care inundă inimile.

Ieremia este un profet dur, un profet al nenorocirilor, dar este și profetul milostivirii lui Dumnezeu. Noul legământ pe care îl va încheia Dumnezeu cu omul în persoana Fiului său, Isus Cristos, va aduce mângâierea definitivă și va alunga toate nenorocirile.

Practic

- Faceți o paralelă între Isaia și Ieremia. Găsiți asemănările și deosebirile.

- Cum poate fi caracterizat Dumnezeu în viziunea profețiilor profetului Ieremia?

- Cum putem înțelege împietrirea poporului față de Dumnezeu în ciuda atâtor amenințări din partea profetului?

- În care carte a Sfintei Scripturi plânge Ieremia plecarea poporului în robia Babilonului? Citiți câteva fragmente!

- Care carte a Noului Testament se aseamănă, în privința amenințărilor, cu cea a profetului Ieremia?

- Care este lecția principală pe care ne-o dă profetul Ieremia?

Texte de referință

"A fost cuvântul Domnului către mine și mi-a zis: «Înainte de a te fi zămislit în sânul mamei tale, eu te cunoșteam deja și înainte de a ieși din sânul mamei tale, eu te-am consacrat și am făcut din tine un profet pentru popoare». Iar eu am răspuns: «O, Doamne, Dumnezeule, eu nu știu să vorbesc, pentru că sunt încă tânăr». Domnul însă mi-a zis: «Să nu zici, sunt încă tânăr; căci la câți te voi trimite, la toți vei merge și tot ce îți voi porunci, vei spune. Să nu te temi de dânșii, căci eu sunt cu tine, să te ocrotesc», zice Domnul" (Ier 1,4-8).

"Dacă vrei să te întorci, Israele, zice Domnul, întoarce-te le mine și dacă vei îndepărta ceea ce este urât de la fața mea, nu vei mai rătăci. Dacă tu vei jura: «Viu este Domnul!», în adevăr, în judecată și în dreptate, neamurile se vor binecuvânta și se vor lăuda în el" (Ier 4,1-2).

"O, cine va da capului meu apă și ochilor mei izvoare de lacrimi, să plâng ziua și noaptea pe cei loviți ai fiicei poporului meu? O, de mi-ar da cineva un adăpost pentru călătorii în pustiu, aș părăsi pe poporul meu și m-aș duce de la el, căci cu toții sunt niște desfrânați și ceată de defăimători!" (Ier 9,1-2).

"Doamne, tu m-ai aprins și iată sunt înflăcărat. Tu ești mai tare decât mine și m-ai biruit, iar eu în toate zilele vieții mele sunt batjocorit și fiecare își bate joc de mine" (Ier 20,7).

"Iată, vin zile, zice Domnul, când voi ridica lui David odraslă dreaptă și va ajunge rege și va domni cu înțelepciune; va face judecată și dreptate pe pământ. În zilele lui Iuda va fi salvat și Israel va trăi în liniște. Iată numele cu care îl voi numi: «Domnul este dreptatea noastră»" (Ier 23,5-6).

Rugăciune

Doamne, tu nu iubești falsitatea și te-ai arătat mereu împotriva ei prin profeți și prin Fiul tău, Isus Cristos. Dă-ne o inimă sinceră să te lăudăm așa cum se cuvine. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat