Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Noe

Profil general

Numele lui Noe apare în contextul în care lumea, la câteva generații după creație, se stricase deja. Este nepotul lui Matusalem, cel care a trăit nouă sute șaizeci și nouă de ani, cea mai lungă vârstă avută de un om și totodată fiul lui Lameh, care a trăit șapte sute cincizeci și trei de ani. La rândul său, Noe a avut trei fii: Sem, Ham și Iafet.

Lumea începuse să păcătuiască, de aceea Dumnezeu a hotărât s-o distrugă prin potop. "Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu" (Gen 6,8). Față de oamenii din timpul său, el era un om drept și neprihănit. Spre deosebire de ceilalți, el mergea pe căile Domnului, fiind astfel plăcut lui Dumnezeu.

Într-un dialog Dumnezeu îl îndeamnă pe Noe să construiască o corabie din lemn de salcâm, să o smolească bine atât în interior cât și în exterior și s-o compartimenteze, pentru că aveau să urce în ea tot felul de animale existente în acel timp pe pământ. Dumnezeu este cel care dictează lui Noe lungimea, lățimea, înălțimea și compartimentarea corabiei.

La timpul cuvenit, Noe este invitat să intre în arcă și o dată cu el familia sa, cei trei fii împreună cu soțiile lor și câte o pereche din toate viețuitoarele de pe pământ. Patruzeci de zile și patruzeci de nopți a plouat continuu, așa încât corabia s-a ridicat de pe pământ și a început să plutească. Apa a crescut atât de mult, încât a acoperit chiar și cei mai înalți munți. Oamenii și toate viețuitoarele pământului s-au înecat. O sută cincizeci de zile apele au continuat să crească (cf. Gen 7,24). Nimic nu mai rămăsese viu pe pământ, afară de Noe și cei care urcaseră cu el în corabie. După o sută cincizeci de zile apele au început să scadă, iar după mai multe încercări Noe a coborât din arcă împreună cu toți cei care îl însoțise. Drept mulțumire, Noe a jertfit lui Dumnezeu pe jertfelnic câteva din păsările și animalele curate. Ca răspuns, Dumnezeu reînnoiește binecuvântarea dată la începutul creației primilor oameni: "Nașteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și stăpâniți-l" (Gen 9,1). De asemenea, pentru a arăta că nu va mai pedepsi pământul cu potop a pus pe cer curcubeul, ca "semn al legământului dintre el și pământ" (Gen 9,13).

Un eveniment neplăcut tinde să strice buna reputație a lui Noe. După ce cultivă o vie, recoltează strugurii și face din ei vin, bea și se îmbată. Fiul mijlociu, Ham, îl vede dezgolit, ceea ce nu este pe placul lui Noe. Acesta din urmă, după ce se trezește, îl blestemă dorindu-i să fie întreaga lui viață un rob al fraților săi, care au avut decența să-l acopere.

De la cei trei fii ai lui Noe: Sem, Ham și Iafet, provin toate neamurile pământului. Noe a trăit nouă sute cincizeci de ani, apoi a murit.

Obiectiv

Fuga de păcat pentru a evita pedeapsa veșnică.

Învățătură

Realist vorbind, potopul nu este binefăcător. Orice inundație ne sperie. Moartea prin înec este una groaznică. Nimeni nu și-ar dori să experimenteze vâltoarea apelor, să fie în pericolul de a se îneca sau să-și vadă agoniseala dusă de ape.

În cazul potopului din timpul lui Noe, ceea ce l-a provocat a fost nu defrișarea pădurilor, nu digurile șubrede, nu o rupere de nori, ci păcatul oamenilor. Răutatea oamenilor, nelegiuirile pe care le comiteau, l-au întristat pe Dumnezeu: "Voi pierde de pe fața pământului pe omul pe care l-am făcut. De la om până la animale, de la târâtoarele pământului până la păsările cerului, tot voi pierde, căci îmi pare rău că le-am făcut" (Gen 6,7). Păcatul oamenilor a fost acela care a presupus pedeapsa. Dacă omul nu ar fi păcătuit Dumnezeu nu l-ar fi pedepsit. E ca și cum un drumeț nu ar asculta de sfatul pădurarului și ar culege la întâmplare ciuperci otrăvitoare. Drumețul a fost avertizat, el rămâne liber să culeagă sau nu, să culeagă ciuperci comestibile sau ciuperci otrăvitoare. Culegând ciuperci otrăvitoare și consumându-le, pedeapsa este inclusă în însăși actul consumației sau al neascultării de pădurar și ea poate să meargă de la o simplă indigestie la deces. În acest caz, singur, drumețul, a ales să ajungă aici. Există și medicamente, dar, neluate la timp, conduc inevitabil la indigestie sau deces.

Omul, în libertatea lui, este pus să aleagă între bine și rău. Binele are răsplata în sine, iar răul are pedeapsa în sine. Noe este omul care a fost găsit de Dumnezeu ca fiind singurul drept și neprihănit, ca atare a fost învrednicit cu răsplata vieții. În schimb, lumea păcătoasă a fost pedepsită prin moarte. Potopul devine imaginea noii creații. Dumnezeu distruge creația veche și prin Noe, familia lui, precum și viețuitoarele care au fost salvate în corabie, reînnoiește întreaga creație.

Prin Isus Cristos creația este înnoită definitiv, iar cei care au păcătuit, prin el, "medicamentul" prin excelență, regăsesc calea spre împărăția lui Dumnezeu.

Practic

- Găsiți câteva asemănări între Noe și Isus Cristos.

- Analizând hotărârea lui Dumnezeu de a distruge lumea prin potop, cum se conciliază ea cu ideea milostivirii, a iertării și a iubirii?

- Faceți o comparație între lumea lui Noe și lumea de astăzi. Respectând proporțiile, considerați că ar trebui distrusă prin potop? Cine îl împacă astăzi pe om cu Dumnezeu, evitându-se astfel o nouă pedeapsă?

- Puteți explica de ce Dumnezeu a ales curcubeul ca semn al legământului dintre el și popor?

- Ce simbolizează astăzi curcubeul și cărei mișcări din Biserică aparține?

Texte de referință

"Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ și că toate gândurile și dorințele inimii lor sunt îndreptate spre rău în toate zilele, i-a părut rău și s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ. Și a zis: «Voi distruge de pe fața pământului pe omul pe care l-am creat. De la om și până la animale, de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci îmi pare rău că le-am făcut». Noe însă a aflat har înaintea lui Dumnezeu. Iată viața lui Noe: Noe era un om drept și neprihănit între oamenii timpului său și mergea pe calea Domnului" (Gen 6,5-9).

"Atunci a spus Domnul Dumnezeu către Noe: «A venit înaintea feței mele sfârșitul la tot omul, căci s-a umplut pământul de nedreptățile lor și iată eu îi voi pierde de pe pământ. Tu însă fă-ți o corabie din lemn de salcâm. În corabie să faci despărțituri și smolește-o cu smoală pe dinăuntru și pe dinafară»" (Gen 6,13-14).

"Când a venit asupra pământului potopul de apă, Noe era de șase sute de ani. Și a intrat Noe în corabie și împreună cu el au intrat fiii lui, femeia lui și femeile fiilor lui, ca să scape de apele potopului. Din păsările curate și din păsările necurate, din animalele curate și din animalele necurate, din fiare și din tot ceea ce mișcă pe pământ" (Gen 7,6-8).

"Potopul a ținut pe pământ patruzeci de zile și patruzeci de nopți și a crescut apa ridicând corabia deasupra pământului... iar corabia se purta deasupra apei" (Gen 7,17-18b).

"Atunci s-au închis izvoarele adâncului și jgheaburile cerului și a încetat ploaia din cer... Atunci a ieșit Noe din corabie și împreună cu el au ieșit și fiii lui, femeia lui și femeile fiilor lui... Apoi a făcut Noe un jertfelnic Domnului și a luat din animalele curate și din păsările curate și le-a adus ardere de tot pe jertfelnic. Iar Domnul Dumnezeu a mirosit mireasmă bună și a zis Domnul Dumnezeu în inima sa: «M-am gândit să nu mai blestem pământul pentru faptele omului, pentru că cugetul inimii omului se pleacă la rău încă din tinerețea lui și nu voi mai distruge toate vietățile cum am făcut. De acum, cât va trăi pământul, semănatul și seceratul, frigul și căldura, vara și iarna, ziua și noaptea nu vor mai înceta!»" (Gen 8,2.18.20-22).

Rugăciune

Prin potop creația a fost distrusă, iar prin corabia lui Noe a fost reînnoită. Doamne Dumnezeule, atunci când potopul păcatelor ne copleșește, luminează-ne să alergăm la tine prin Biserică, acea corabie propusă de tine spre salvare. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat