Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Întronizarea Sfintei Scripturi

Lucruri de pregătit

* Biblia, format mare, sau Lecționarul cu textul oficial pentru uzul liturgic (Lecționarul, Editura "Presa Bună" Iași)

* Pupitru împodobit, pentru a expune Biblia;

* Două sfeșnice

* Cădelniță;

* Cruce procesională;

* Pupitru pentru Liturghier, îndreptat către popor.

Întronizarea

Când s-a adunat poporul, un preot sau animatorul introduce celebrarea cu aceste cuvinte:

Preaiubiților, ne-am adunat ca în fiecare duminică, Paștele săptămânii, pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu și pentru a celebra Euharistia. Astăzi este prima duminică din Advent, timp angajant de pregătire pentru venirea lui Isus Cristos, unicul Mântuitor al lumii.

În acest an pastoral dedicat Sfintei Scripturi, vrem să punem cuvântul în centrul comunității noastre, pentru ca el care are puterea să ne dea "moștenirea tuturor celor care au fost sfințiți" (Fap 20,32), să fie mereu pentru noi toți "viu și eficace" (Evr 4,12) în itinerarul care ne cheamă să ne convertim și să credem în evanghelie (cf. Mc 1,15).

"Biserica a venerat întotdeauna dumnezeieștile Scripturi, după cum a venerat și însuși trupul Domnului, neîncetând, mai ales în liturgia sacră, să primească pâinea vieții atât de la masa cuvântului lui Dumnezeu cât și de la aceea a trupului lui Cristos și să o dea credincioșilor" (Dei verbum, 21). În sintonie cu aceste cuvinte autoritare ale Conciliului Vatican II, să ne dispunem pentru a primi cu bucurie cartea cuvântului lui Dumnezeu care își face intrarea în adunarea noastră. Să învățăm să vedem prezența lui Isus Cristos Domnul și Învățătorul nostru, care astăzi ca și odinioară, prin intermediul Scripturilor, continuă să vorbească cu poporul său. Duhul, care a inspirat Biblia, să ne ajute să vedem în ea "tăria credinței, hrană a sufletului, izvor curat și nesecat al vieții spirituale" (DV 21).

După ce s-a terminat anunțul introductiv, corul și adunarea încep cântarea de început prevăzută, iar din sacristie începe procesiune în felul următor: crucea procesională, cădelnița, ministranții, (diaconul), eventualii preoți concelebranți, preotul celebrant principal care poartă Biblia (sau Lecționarul) între doi ministranți care duc sfeșnicele cu lumânări aprinse. Ajunși în altar, crucea este așezată alături de altar sau într-un alt loc dacă aceasta este deja vizibilă, preotul depune Biblia (sau Lecționarul) deschisă pe pupitrul așezat pe altar, în așa fel încât să fie văzută de toți, cele două sfeșnice sunt așezate într-o parte și în cealaltă a Cărții Sfinte. (Diaconul) preotul, ca de obicei, sărută altarul care este apoi tămâiat. Se tămâiază mai întâi Biblia (sau Lecționarul) și apoi crucea. După ce s-a terminat tămâierea, (diaconul) preotul merge la scaun.

C. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

T. Amin.

C. Dumnezeu care a creat universul cu puterea Cuvântului său, Cristos Isus și Duhul Sfânt care ne conduce la plinătatea adevărului, să fie cu voi toți.

T. Și cu duhul tău.

C. Fraților și surorilor, să ne pregătim pentru a primi cu bucurie Cuvântul lui Dumnezeu, pe Cristos Isus Domnul nostru.

El este cuvântul veșnic al Tatălui: "Toate au luat ființă prin el" (In 1,3).

El este lumina adevărată care strălucește în întuneric. El este viața noastră. El, care la plinirea timpurilor s-a făcut trup în sânul Fecioarei Maria. El, care în noaptea în care era vândut s-a făcut hrana noastră în sfânta Euharistie. Biserica îl recunoaște la fel de prezent în Scripturile care vorbesc chiar despre el (Lc 24,27). Această prezență vrem acum să o cinstim în mod public, cerând înainte de toate iertare pentru că nu am dat cuvântului lui Dumnezeu locul pe care îl merită în viața noastră și că n-am știut să-l păstrăm într-o inimă docilă.

Actul penitențial

(pauză de tăcere). Dacă este diacon, el proclamă invocațiile, altminteri le va proclama preotul.

Tată, în cuvântul tău tu ne vii în întâmpinare cu iubire, depășești tăcerea și distanța și te revelezi ca Dumnezeul care ia inițiativa dialogului. Iartă-ne dacă nu am știut să ne bucurăm de cuvântul tău, dacă nu te-am lăudat și nu ți-am mulțumit și dacă uneori nici măcar nu te-am asculta. Doamne, îndură-te de noi!

T. Doamne, îndură-te de noi!

Isuse Cristoase, Scripturile vorbesc despre tine, motiv pentru care necunoașterea Scripturilor înseamnă necunoașterea ta. Iartă superficialitatea noastră și prezumția că te cunoaștem fără să te căutăm încă cu umilință, lăsând ca tu să ne deschizi inima și mintea pentru înțelegerea deplină a Scripturilor. Cristoase, îndură-te de noi!

T. Cristoase, îndură-te de noi!

Duh al adevărului, tu readuci aminte inimii cuvintele lui Cristos și conduci Biserica la tot adevărul. Iartă-ne rezistențele, surzenia și împietririle; dă-ne o inimă nouă, dispusă la ascultarea supusă a cuvântului pentru a respinge ispitele celui rău. Doamne, îndură-te de noi!

T. Doamne, îndură-te de noi!

Preotul încheie spunând:

Dumnezeu atotputernicul, care s-a manifestat în Cristos, cuvântul adevărului, să aibă milă de noi, să ne ierte păcatele și să ne conducă la viața cea veșnică.

T. Amin.

Urmează Rugăciunea zilei

Liturgia cuvântului

După ce s-a terminat rugăciunea zilei, toți rămân în picioare, preotul se apropie de altar, ia Biblia (sau Lecționarul) și ținând-o ridicată spre popor spune:

Să răsune mereu în inimile noastre cuvântul lui Dumnezeu inspirat de Duhul Sfânt, pentru ca să realizeze în Biserică mântuirea noastră.

Preotul încredințează lectorului Biblia (sau Lecționarul). Lectorul merge la amvon purtând Biblia (sau Lecționarul) în așa fel încât să fie văzută de toți. Toți se așază. Sunt proclamate lecturile stabilite pentru duminica aceea. Înainte de proclamarea Evangheliei se cântă cântecul "Fericiți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu" sau alt cântec potrivit.

După ce s-a terminat proclamarea Evangheliei, celebrantul sărută cartea, o arată adunării, în timp ce se repetă cântecul "Fericiți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu" sau alt cântec potrivit.

Urmează Omilia.

Crezul.

Rugăciunea credincioșilor

C. Fraților și surorilor, Adventul este timpul în care Dumnezeul vieții și al speranței, ne vine în întâmpinare și ne invită să ne convertim și să credem în cuvântul său. Să-i cerem Domnului să ne însoțească pe drumul nostru spre el și prin intermediul ascultării și al rugăciunii să revigoreze credința și speranța noastră, pentru a fi în lume martori ai iubirii lui Cristos.

Să ne rugăm împreună și să spunem: Doamne, dă-ne harul să trăim Cuvântul tău!

- Pentru sfânta Biserică a lui Dumnezeu aflată la începutul celui de-al treilea mileniu al venirii lui Cristos, pentru ca, asemenea Fecioarei Maria, să știe să primească Cuvântul veșnic al Dumnezeului celui viu și să-l vestească lumii întregi cu elan reînnoit. Să ne rugăm:

- Pentru ca acest cuvânt al lui Dumnezeu, semănat cu îmbelșugare în ogorul Bisericii, să reînnoiască modul de a gândi și de a acționa al creștinilor și să producă fapte de dreptate, solidaritate și de pace. Să ne rugăm:

- Pentru comunitatea noastră: după exemplul primei comunități creștine, să crească în fiecare zi în ascultarea cuvântului, în rugăciune și în mărturia iubirii. Să ne rugăm:

- Pentru ca fiecare familie să găsească spațiu și timp pentru a citi, a medita și a se ruga împreună cuvântul lui Dumnezeu și pentru ca fiecare creștin să știe să-l recunoască pe Cristos și pe drumurile lumii, să-l ajute pe el rănit și nevoiaș, să-l primească pe el sărac și străin. Să ne rugăm:

- Pentru noi toți: conștienți de demnitatea profetică, sacerdotală și regală comunicată nouă de către Duhul Domnului înviat, să devenim tot mai mult evanghelie vie, care să poată fi citită de cei de aproape și de departe. Să ne rugăm:

(spațiu pentru alte intenții sau pentru un moment de rugăciune personală)

C. Tată, care în Cristos Fiul tău ai dat omenirii adevărul care luminează, calea care trebuie urmată și viața care nu are apus, susține-ne cu puterea Duhului tău pentru ca să înaintăm zi de zi în cunoașterea iubirii tale și în speranța Împărăției și în acest timp al Adventului să ne pregătim pentru a-l primi pe Mântuitorul care vine. Tu care viețuiești și domnești în toți vecii vecilor.

T. Amin.

Urmează Liturgia euharistică.

Notă

În timpul Liturghiei, dacă s-a folosit Lecționarul, când s-a încheiat celebrarea, este bine de înlocuit cu Biblia, format mare. Cartea cuvântului lui Dumnezeu să rămână expusă într-un loc ales dinainte, în mod vizibil și ușor accesibil.

Este bine de a-i educa și îndemna pe credincioși ca atunci când intră în Biserică, pentru vizită, după ce l-au "salutat" pe Isus din Euharistie, să venereze (prin sărut) cartea cuvântului și să dedice câteva minute citirii unui mic text din Sfânta Scriptură sau unei scurte rugăciuni.

(Formularul cu textul de întronizare a Sfintei Scripturi a fost pregătit de Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente și tradus de pr. Mihai Pătrașcu)

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat