Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Biblia, o carte vie

Obiective

1. Să știe cum se găsește un pasaj biblic

2. Să enumere limbile în care a fost scrisă Biblia

3. Să recunoască exact ce cărți aparțin Noului Testament

4. Să intuiască importanța Bibliei, care, pentru noi, creștinii, este inspirată de Dumnezeu.

Introducere

Intrând într-o bibliotecă rămâi uimit când descoperi câte volume pot încăpea pe un perete cu rafturi: cărți pline de cuvinte, de idei. Mai mult decât atât, rămâi uimit de câte lucruri se pot știi în lumea asta, câte lucruri au învățat alții. De multe ori, totul rămâne acolo, acoperit de praf...

Este o carte însă care este vie: pentru că radiază speranță; este cheia de lectură a experienței umane, este cuvânt actual și cuvânt care anticipă viitorul. Această carte este Biblia sau Sfânta Scriptură.

Pentru credința creștină, în ea este întâlnit Dumnezeu care vorbește oamenilor, iar cuvântul său devine claritate absolută, definitivă, atunci când se exprimă prin Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu făcut om.

Dumnezeu, prin Isus, îi cheamă pe toți la fericire.

E ca o mamă care își cheamă pe nume propriul copil. Iar copilul, urmându-i vocea, se mișcă spre mama și se luminează de bucurie atunci când se poate abandona brațelor sale pline de iubire, care îl așteaptă cu nerăbdare.

Unii se apropie de Biblie și spun că nu aud nimic. Poate sunt aceia cărora le este teamă să fie chemați pe nume.

Isus dă un nume nou oricărui om și cu acest nume îl cheamă.

A refuza propriul nume, să-l ștergi și să te descoperi fără nume... e un fel de întoarcere la nimic.

Să-ți descoperi propriul nume, să te simți chemat pe nume e cel mai mare bine, deplina realizare de sine, pentru fiecare, pentru totdeauna.

Există o carte, Biblia, care povestește memoria unui raport țesut de-a lungul secolelor: raportul dintre Dumnezeu și oameni.

Orice cuvânt din Biblie este adresat omului din orice timp, care, citind cu credință, poate descoperi indicații despre viață, poate să-l asculte pe Dumnezeu care vorbește.

Citind Biblia, creștinul își cunoaște rădăcinile, tradițiile credinței sale, revelația progresivă a lui Dumnezeu în istorie; dar aceste pagini au și puterea de a orienta viața, pentru că ele vorbesc despre ceea ce vrea Dumnezeu de la om.

Ce este Biblia?

Totul începe de la Dumnezeu care intră în dialog cu omul

Această istorie a dialogului lui Dumnezeu cu omul este scrisă într-o carte.

Potrivit creștinismului, Dumnezeu nu rămâne inaccesibil, departe; el îl iubește pe om, pe fiecare om: mai întâi de toate pentru că i-a dat viața (Gen 1,26) și apoi pentru că i-a dat libertatea de a primi sau refuza planul pe care el l-a gândit pentru fiecare. Chiar și libertatea de a putea spune "nu" lui Dumnezeu! Un Dumnezeu care nu poruncește, ci invită; cheamă și lasă liber răspunsul...

Cu siguranță, cunoști pe cineva care își scrie jurnalul; poate chiar tu însuți ai un jurnal în care îți scrii toate secretele, evenimentele, bucuriile și dezamăgirile. Ei bine, există un jurnal scris de un popor, o carte care nu este secretă, ci deschisă, vestită, proclamată. Această carte este Biblia.

Biblia vorbește despre iubirea lui Dumnezeu față de om

Am putea spune că Biblia este o epopee mare, care povestește raportul dintre Dumnezeu și om; un raport plin de lansări și poezie, de alianțe, dar și de rupturi și necazuri, deoarece omul s-a desprins de prea multe ori de mâna lui Dumnezeu, căzând în singurătate, în rău, în disperare.

Dumnezeu vrea cu adevărat binele oamenilor! Aceasta este convingerea cea mai profundă a evreului credincios, dar și a noastră. În ciuda trădărilor continue, el iartă mereu și oferă o nouă posibilitate de împăcare și alianță.

Dumnezeu le dăruiește înțelepciunea sa, prin cuvântul și legea sa; își trimite reprezentanți și promite mântuirea..., până când va trimite chiar pe Fiul său Isus Cristos, Dumnezeu ca și el. Isus moare pe cruce din cauza răutății oamenilor, dar apoi învie și aduce vestea bună: Dumnezeu iubește pe toți și pe fiecare, iar cine răspunde acestei iubiri va fi fericit pentru totdeauna. Toate acestea le spune Biblia, care este din acest motiv, istoria mântuirii. Ea povestește intervențiile lui Dumnezeu în lume, cum Dumnezeu se îngrijește de om, ajutându-l să se realizeze în mod deplin, mântuindu-l.

Modul de a scrie

Evreii scriau fără vocale, de la dreapta la stânga, folosind pergamentul, papirusul sau pieile de animale. Se scria cu cerneală păstrată în călimară de bronz, cu o pană ascuțită. Foile erau apoi unite și se păstrau în formă rulată.

Cartea de identitate a Bibliei

- Nume: Biblia, în greacă Biblia înseamnă cărți

- Locul nașterii: Orientul Mijlociu

- Data nașterii: circa 1000 î.C. până la 100 d.C.

- Părți principale:

* Vechiul Testament (VT), care prezintă alianța dintre Dumnezeu și poporul Israel.

* Noul Testament (NT), care prezintă alianța lui Dumnezeu cu omenirea întreagă, realizată în mod desăvârșit în Isus Cristos.

- Numărul cărților: 46 în VT; 27 în NT. Un mod simplu pentru a putea distinge cărțile VT de cele din NT: în NT sunt evangheliile, Faptele Apostolilor, scrisorile, Apocalipsul, toate celelalte cărți se află în VT.

Evangheliile sunt patru: Matei, Marcu, Luca, Ioan. Una dintre aceste evanghelii, cea după Marcu, ne va conduce anul acesta să-l cunoaștem mai bine pe Isus și mesajul său.

- Limbile originale: ebraica, aramaica și greaca pentru VT; greaca pentru NT.

- Personaje principale: Abraham, Moise, David, profeții, regii, poporul lui Israel pentru VT; Isus Cristos, apostolii, primii creștini pentru NT.

- Traduceri: Septuaginta (250 î.C.), care e o traducere din ebraică în greacă a VT; Vulgata, traducerea VT și a NT în limba latină (a fost făcută de sfântul Ieronim în sec. al IV-lea d.C.).

Cum se găsește un verset

Orice frază scrisă în Biblie are o "marcare", adică litere și numere care permit recunoașterea ei dintre mii de fraze care alcătuiesc Cartea Sfântă.

Toată Biblia e împărțită în cărți, care se pot cita cu o prescurtare: astfel avem Scrisoarea către Filipeni devine Fil, Cartea Deuteronomului devine Dt. Fiecare carte, la rândul ei este împărțită în capitole, numerotate progresiv. Fiecare capitol este împărțit în versete numerotate și acestea,. Astfel Fil 6,5 înseamnă: Scrisoarea către Filipeni, capitolul 6, versetul 5. Dacă vom găsi, de exemplu, Mt 5,2-7, vom căuta Evanghelia după Matei, capitolul 5, de la versetul 2 până la versetul 7.

Cu cât veți căuta și vă veți ruga mai mult textele biblice, cu atât vă veți obișnui cu ele.

Activitate

Fiecare dintre noi ar putea să citească o pagină biblică și să sublinieze expresiile care i se par mai semnificative, pentru a le prezenta și apoi discuta cu colegii în grup.

Cine este autorul Bibliei?

Dumnezeu împreună cu omul

Biblia a avut, cu siguranță, mulți redactori, însă pentru credința ebraică și creștină, autorul său este în primul rând Dumnezeu. El i-a inspirat pe oameni, pentru ca aceștia să perceapă - în viața personală, în istorie și în lume -prezența, acțiunea, iubirea sa și să exprime acest lucru în scris.

Dumnezeu, omul și Biblia în Conciliul Vatican II

Ceea ce a fost revelat și cuprins în Sfânta Scriptură a fost consemnat sub inspirația Duhului Sfânt. Sfânta Maică Biserica, pe baza credinței primită de la apostoli, consideră sfinte și canonice, în totalitate, cărțile Vechiului și Noului Testament, cu toate părțile lor, pentru că, fiind alcătuite sub inspirația Duhului Sfânt, îl au autor pe Dumnezeu și au fost încredințate ca atare Bisericii: pentru redactarea cărților sfinte, Dumnezeu a ales oameni și s-a slujit de ei lăsându-le uzul capacităților și puterilor proprii, pentru ca, acționând el însuși în ei și prin ei, aceștia să scrie ca adevărați autori tot ceea ce el voia și numai aceasta..

Întrucât tot ceea ce afirmă autorii inspirați sau hagiografii trebuie considerat ca afirmat de Duhul Sfânt, trebuie afirmat despre cărțile Scripturii că ele transmit cu certitudine, cu fidelitate și fără eroare adevărul pe care Dumnezeu, pentru mântuirea noastră, l-a voit consemnat în scrierile sacre. De aceea "toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos spre a învăța, spre a mustra, spre a îndrepta, spre a deprinde la dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, pregătit pentru toată fapta cea bună" (Dei verbum, 11).

Cu siguranță, Dumnezeu nu s-a folosit de scriitorii sacri ca de niște instrumente inerte și pasive în mâinile sale, dar capacitatea, facultățile oamenilor - puse la dispoziția lui Dumnezeu - au fost folosite de el, pentru ca prin cuvintele umane să transpară discursul său divin.

Dumnezeu acționează în istorie și revelează voința sa prin întâmplări umane. Cu cât omul are mai multă credință, cu atât mai mult îl poate percepe pe el și operele sale în lume. Scriitorii sacri, care au fost oameni cu o credință uriașă, au trăit pe propria piele, ca protagoniști evenimentele atât pe cele cotidiene cât și pe cele excepționale, știind să le interpreteze totdeauna la lumina lui Dumnezeu.

Cuvântul lui Dumnezeu palpită în această carte

În Biblie rămân și condiționările culturale, expresiile tipice ale limbajului, limitele datorate ignoranței științifice și tehnice. E o carte scrisă de oamenii de acum 2000-3000 de ani! Însă în această carte atât de veche este cuvântul lui Dumnezeu care se adresează omului din toate timpurile.

Biblia nu este o carte obișnuită, ci una vie. Citind-o, omul intră în dialog cu Dumnezeu.

Experiențele povestite în paginile Vechiului Testament și în cele ale Noului Testament ating foarte mult și pe oamenii de astăzi

Biblia trebuie citită cu credință

Cel care citește vrea să descopere mesajul lui Dumnezeu, în acest mesaj să întâlnească voința lui Dumnezeu.

Adevăratul creștin, atunci când citește Biblia, se roagă deoarece este în colocviu cu Dumnezeu, care se revelează în cuvântul său.

Activitate

Luați un text biblic, evanghelia din duminica următoare, citiți-l individual, ghidându-vă după următoarele întrebări pentru a-l putea înțelege mai bine:

- Ce vrea să spună Dumnezeu?

- Cui i se adresează?

- Cum e înțeles?

- Ce fac cei care îl ascultă?

- Eu cu cine mă asemăn mai mult?

- Ce vrea de la mine Dumnezeu?

Puneți în comun, în grupul mare, bogățiile descoperite în rugăciunea voastră personală!

Cuvântul lui Dumnezeu a fost încredințat Bisericii

Întrucât Sfânta Scriptură trebuie citită și interpretată în același duh în care a fost scrisă, pentru a descoperi exact sensul textelor sacre trebuie avute în vedere conținutul și unitatea întregii Sfinte Scripturi, ținând seama de tradiția vie a Bisericii și de analogia credinței... Căci tot ce se leagă de modul de a interpreta Scriptura se află supus în ultimă instanță judecății Bisericii, care împlinește dumnezeiasca poruncă și slujire de a păstra și interpreta cuvântul lui Dumnezeu (Dei verbum, 12).

Creștinul care vrea să citească Sfânta Scriptură și s-o interpreteze singur greșește: e ca și cum ar citi o carte în întuneric. Biserica fără Biblie ar deveni o organizație ca toate celelalte, dar și Biblia fără Biserică nu mai este cuvântul viu și eficace a lui Dumnezeu: ar fi o "colecție" de cărți de toate genurile.

Biblia, o carte ce trebuie interpretată

Biblia are genuri literare diferite

Nu e prea simplu să citești și să interpretezi un text biblic. Deoarece a fost scrisă de oameni diferiți de-a lungul istoriei, conține diferite stiluri, forme de exprimare, adică "genuri literare": povestiri, istorie, rugăciuni, poezie, profeții, legende, cântări de iubire...

Pentru a descoperi intenția hagiografilor (autorii sacri), trebuie să se țină seama și de genurile literare. Căci adevărul este prezentat și exprimat în mod diferit, în funcție de condițiile timpului său și a culturii sale. Pentru a înțelege corect ceea ce a voit să exprime în scris autorul sacru trebuie avute în vedere atât modul de a simți, de a exprima sau de a povesti curente în mediul și în vremea hagiografilor, precum și cele obișnuite în diverse locuri, la acea epocă, în relațiile dintre oameni (Dei verbum, 12).

Adevărul Bibliei este de tip religios. Nu este o carte de știință.

Un exemplu: ce vrea să spună Biblia cu privire la creație?

Primele capitole din Geneză - carte din Vechiul Testament care descrie creația - utilizează genul literar al "povestirii simbolice": prin imagini foarte vechi (preluate și reelaborate chiar și din miturile antice ale culturilor în care trăia poporul), vor să comunice un mesaj real și profund. Vor să reveleze, fără a apela la pretenții științifice, că omul își are originea la Dumnezeu, Dumnezeu a dat un scop în viață și speranța în fericirea deplină, "mântuirea".

Știința și Biblia nu se contrazic, deoarece se mișcă pe două planuri diferite: știința studiază cum s-au petrecut faptele; Biblia găsește în fapte voința lui Dumnezeu, mesajul său. Biblia se folosește de genurile literare nu pentru a descrie exact cum s-au petrecut lucrurile, ci pentru a comunica mai profund ceea ce înseamnă "sensul", în planul lui Dumnezeu. Biblia vrea să răspundă la întrebarea de ce? nu cum?

Întrebări pentru discuții

1. Dumnezeu stabilește un raport de comunicare cu oamenii? Cum?

2. Ce înseamnă "istoria mântuirii"? Biblia povestește despre "istoria mântuirii"?

3. În Biblie, Dumnezeu este: bun, drept, rău?

4. Părinții tăi ți-au povestit vreodată întâmplări din copilăria lor sau a bunicilor tăi? De ce crezi că au povestit?

5. Putem spune că Biblia conține memoriile unui popor? Ce anume amintește? Cine a scris-o și cine a inspirat-o? De ce?

6. Oricine citește Biblia poate să interpreteze cum vrea textul biblic?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat