Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru

Prezentare:

Noul Testament ne-a transmis două scrisori aparținând apostolului Petru, foarte diferite între ele din punct de vedere al stilului și al conținutului. Prima a fost acceptată cu ușurință ca aparținând apostolului Petru, asupra celei de-a doua planează incertitudinea.

Destinatarii primei scrisori sunt creștinii care trăiesc în Pont, Galația, Capadocia, Asia și Bitinia. Se vorbește despre cinci regiuni ale Asiei Minore care au fost câmpul de misiune pentru apostolul Petru și însoțitorul său, Silvan. Nu se știe exact dacă Petru a mai vizitat comunitățile prin care a trecut o dată. Dacă nu le-a vizitat însemnă că a fost nevoit să treacă și pe la alte comunități, în calitate de cap al colegiului apostolilor.

Se presupune că data scrierii este anterioară anilor 64-67, perioada în care a fost martirizat la Roma.

Din punct de vedere formal, Scrisoarea întâi a sfântului Petru are toate caracteristicile unei scrisori cu adresă exactă: o introducere, un conținut bogat și o concluzie, același stil folosit și de apostolul Paul. Însă nenumăratele îndemnuri morale care se succed, aparent fără o ordine, i-au determinat pe unii specialiști să creadă că avem de-a face cu o omilie sau cu o cateheză pregătitoare la botez. Însă nu se vorbește în mod explicit de botez sau de liturgia baptismală. Scrisoarea conține anumite îndemnuri morale, specifice trăirii vieții de credință într-un mod corect.

Scrisoarea are 4 capitole, structurate astfel:

- 1,1-2: introducerea;

- 1,3-12: principii fundamentale ale vieții creștine;

- 1,13-2,10: exigențele vieții noi, trăită în sfințenie;

- 2,11-4,6: datoriile creștinilor față de aproapele;

- 4,7-5,11: recomandări generale pentru tot poporul lui Dumnezeu;

- 5,12-14: salutul final.

Introducerea conține numele celui care trimite, Petru, și al destinatarilor, cărora li se adresează, precum și o scurtă binecuvântare.

Conținutul scrisorii este plin de îndemnuri motivate din punct de vedere teologic. Se pot individualiza mai multe categorii de astfel de îndemnuri. Bucuria pentru mântuirea garantată de Isus Cristos chiar și în timpul persecuțiilor, bucurie motivată de garanția că Isus Cristos va purta la mântuire pe toți cei care dau mărturie despre el și despre evanghelia sa. Viața fiilor lui Dumnezeu trebuie să fie una sfântă, trebuie să fie conformă cu demnitatea primită și cu speranța așteptată. Creștinii trebuie să știe că nu au fost cumpărați cu aur, dar cu sângele prețios al lui Cristos. Sunt numiți temple vii ale lui Dumnezeu pentru o preoție sfântă. Trebuie să se comporte fără vreo răutate și fără ipocrizie. Noua lege a sfințeniei recere creștinilor să se comporte ca și pelerini pe pământ, să fie diferiți de păgâni; sclavii să-i respecte pe stăpâni, iar în familie soții să aibă un comportament exemplar. În așteptarea zilei Domnului, creștinii trebuie să lupte cu păcatul și să-l slujească pe Dumnezeu. În ceea ce îi privește pe preoți, trebuie să îngrijească de turma încredințată lor cu responsabilitate și iubire. Tinerii să fie respectuoși față de cei în vârstă.

În final, Petru prezintă salutările sale destinatarilor, ca și salutările comunității din Babilon, probabil denumirea codificată a orașului Roma.

Obiectiv:

Trăirea cu responsabilitate a credinței pentru a fi creștini integri.

Învățătură:

Se verifică la nivel de scrisoare rolul apostolului în rândul celorlalți apostoli, dar și la nivel de comunitate. Multitudinea îndemnurilor pe care le dă, arată un Petru care știe cui a crezut și pentru ce îndeamnă și pe alții să creadă.

Pornind de la importanța speranței creștine care trebuie să fie probată printr-o viață sfântă, apostolul Petru se îndreaptă spre iubirea fraternă dintre membrii comunității. Numai construită pe iubire, comunitatea va fi într-adevăr o construcție spirituală și un popor sacerdotal.

Petru era și un om practic. După ce termină cu îndemnurile legate de viața spirituală, continuă cu cele legate de viața socială, învățându-i pe creștini care trebuie să fie atitudinea lor față de autorități, a sclavilor față de stăpânii lor. Viața de familie nu este uitată nici ea. Atât bărbații cât și femeile au în apostolul Petru un sfătuitor bun. Pentru o bună reușită a familiei lor, apostolul îi îndeamnă să fie supuși unul altuia, să se înțeleagă și să se respecte. Iubirea față de aproapele să fie bazată pe compătimirea plină de iubire, pe umilință și înțelegere. Dacă apar persecuții la nivel de comunitate, să fie suportate așa cum a îndurat și Cristos suferințele pentru mântuirea lumii. Cât despre cei care administrează darurile lui Dumnezeu, să o rupă cu păcatul.

Sunt îndemnuri pe care Biserica, prin glasul ei autorizat, le-a propus și le va propune ori de câte ori va simți nevoie să o facă.

Practic:

- Scoateți pe o foaie de hârtie toate îndemnurile pe care le dă apostolul Petru în prima sa scrisoare. Numărați-le și încercați să vedeți câte se observă la nivel de comunitatea din care faceți parte.

- Citiți 1Pt 1,22-25. Ce vă sugerează?

- Cum considerați că ar trebui să arate familia astăzi din punctul de vedere al Scrisorii întâi a sfântului Petru?

- În ce măsură mai este persecutată Biserica astăzi?

- Cum vi se pare diferența dintre Petru care scrie această scrisoare și Petru, apostolul prezentat în evanghelii?

- Cu considerați aparenta lipsă a apostolului Petru (la nivel de scrieri) în comparație cu apostolul Paul de pe prima scenă a Bisericii de la început?

Texte de referință:

"Petru, apostol al lui Isus Cristos, către cei care trăiesc ca străini în diaspora: în Pont, Galația, Capadocia, Asia și Bitinia, aleși după preștiința lui Dumnezeu Tatăl, prin sfințirea Duhului, pentru a asculta de Isus Cristos și a fi stropiți cu sângele lui, har vouă și pace din belșug... De aceea, fiți cu mintea clară, sobri în toate; puneți-vă toată speranța în harul care va fi dat când se va arăta Isus Cristos. Ca niște copii ascultători, nu vă lăsați duși de poftele de mai înainte, când erați în ignoranță, ci, așa cum este sfânt cel care v-a chemat, deveniți și voi sfinți în toată purtarea voastră, pentru că este scris: «Fiți sfinți, pentru că eu sunt sfânt»" (1Pt 1-2.13-16).

"Așadar, lăsând la o partea toată răutatea și orice înșelăciune, ipocrizie, invidie și orice vorbire de rău, ca niște copii de curând născuți, să doriți laptele spiritual, curat, ca să creșteți prin el spre mântuire dacă într-adevăr ați gustat cât de bun este Domnul. Apropiați-vă de el, piatra cea vie, aruncată de oameni, dar aleasă și prețuită de Dumnezeu. Și voi, ca niște pietre vii, sunteți zidiți într-o casă spirituală pentru o preoție sfântă ca să aduceți jertfe spirituale plăcute lui Dumnezeu prin Isus Cristos"(1Pt 2,1-5).

"În sfârșit, fiți toți într-un gând, compătimitori, plini de iubire față de frați, milostivi și smeriți. Nu întoarceți rău pentru rău, nici insultă pentru insultă, dimpotrivă, binecuvântați, pentru că la aceasta ați fost chemați, ca să moșteniți binecuvântarea" (1Pt 3,8-9).

"Așadar, pe prezbiterii care sunt între voi, eu care sunt prezbiter ca și ei și martor al suferințelor lui Cristos și părtaș al gloriei care se va arăta, îi îndemn: Păstoriți turma lui Dumnezeu care v-a fost încredințată, nu cu silă, ci de bunăvoie, așa cum vrea Dumnezeu..." (1Pt 5,1-2).

Rugăciune:

Doamne, Isuse Cristoase, învățătorul apostolilor, fă ca ascultându-i pe preoții tăi să simțim glasul tău care ne vorbește. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat