Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea profetului Abdia

Prezentare:

Cartea profetului Abdia este cea mai scurtă carte a Sfintei Scripturi. Este formată doar dintr-un singur capitol, având 21 de versete. Cu toate acestea, ca mesaj, nu poate fi abandonată deoarece cuprinde un mesaj deosebit de profund despre "Ziua Domnului". Pentru că amintește despre căderea Edomului, ne face să înțelegem că această carte a fost scrisă după căderea Ierusalimului (587 î.C.), nu mai târziu de anul 312 î.C. Căderea Edomului e înregistrată în istorie ca fiind puțin înainte de această dată.

Edomul se afla în imediata vecinătate a Regatului lui Iuda. Cu toate că avea origini comune cu Iuda, Edomul, nu numai că s-a bucurat de cele întâmplate la Ierusalim și cu Regatul lui Iuda în general, ci el însuși, prin soldații săi, a contribuit la invadarea țării și la masacrarea iudeilor, ajutându-i astfel pe invadatori. În urma unei astfel de intervenții nejustificate, profetul Abdia, intrigat de inițiativa nelăudabilă, proclamă judecata lui Dumnezeu asupra întregii țări a Edomului. Pentru că au îndrăznit să se ridice alături de dușmanii Israelului și împreună cu ei să-i masacreze pe iudei, conform profeției profetului Abdia, Edomul va fi pedepsit. Dumnezeu va distruge puterea lor și îi va da de rușine în fața națiunilor. Se împlinea astfel un alt cuvânt al profeților legat de judecata popoarelor vecine Israelului, popoare care, mai apoi, vor fi primite pentru a face parte din poporul lui Dumnezeu.

Structura cărții este simplă:

-1-14: Dumnezeu va pedepsi Edomul;

-15-21: Dumnezeu va judeca națiunile și va da biruință lui Israel.

Ideile teologice care reies din cuprinsul micii cărți a profetului Abdia sunt două: puterea și dreptatea lui Dumnezeu și Ziua Domnului, văzută ca ziua pedepsirii trufiei Edomului.

Dumnezeu este atotputernic și nimic nu-i scapă din cele care se întâmplă pe pământ. Chiar dacă Israelul greșise și Dumnezeu a hotărât să-l pedepsească, Edomul nu avea voie să profite de inferioritatea creată. De fapt, Edomul arată în acest caz o mare lașitate. Invadează un popor și așa slăbit și pedepsit de Dumnezeu și invadat deja de o forță distrugătoare, cum era cea babiloniană. Și în aceste condiții, pentru că e plin de iubire față de popor, Dumnezeu îl va apăra și va pedepsi aspru Edomul.

Păcatul celor din Edom e unul de mândrie, iar Dumnezeu nu suportă mândria. Ceea ce a comis Edomul față de Israel era un fratricid, pentru că nu l-a recunoscut pe Israel chiar atunci când acest avea mai mare nevoie. Dumnezeu va face dreptate și va ridica din nou poporul său, în ciuda faptului că și Edomul a contribuit la distrugerea lui. Îi va reda strălucirea dinainte și-i va mai da și în plus. Din el se va naște un rege puternic de care se vor teme toate națiunile de sub cer.

Se potrivește cărții profetului Abdia zicala: "Esențele tari se păstrează în sticluțe mici!" Chiar dacă este cea mai scurtă carte a Sfintei Scripturi, ea este plină de semnificație și de învățături.

Obiectiv:

Să fim convinși că Dumnezeu nu iubește trufia.

Învățătură:

În general, oamenii mândri nu sunt acceptați cu bucurie de către oameni. Trufia lor este atât de mare încât, de cele mai multe ori nici nu-și pun problema, crezând că sunt singurii care au dreptate, care știu totul și cărora li se cuvine totul. Astfel de oameni sfârșesc prin a ajunge la obrăznicie în relațiile cu oamenii.

Edomiții procedează la fel. În trufia lor nu mai realizează că se trag din aceeași rădăcină cu poporul israelit, că strămoșii lor au fost frați (E vorba de Esau și de Iacob). Măcar la suferință ar fi putut să-și amintească de acest aspect și să țină seama de el, dar edomiții profită. În schimb, Dumnezeu nu poate tolera o astfel de atitudine. Iubirea față de poporul ales este mai mare decât puterea Edomului.

Rolul profetului Abdia este acela de a-i anunța despre pedeapsa care are să vină asupra lor. Așa cum s-au bucurat atunci când au năvălit asupra Regatului lui Iuda, ajutându-i pe cuceritori, acum se vor îngrozi de pedeapsa care îi așteaptă.

Apare în mesajul profetului Abdia o antiteză. Pe de-o parte trufia edomiților, pe de altă parte providența lui Dumnezeu față de Israel, pedepsirea unuia și binecuvântarea celuilalt. Cu toate acestea, dacă Dumnezeu a hotărât să se judece cu popoarele vecine, în planul său și pentru aceste popoare va urma binecuvântarea. Este modalitatea prin care Dumnezeu își manifestă providența sa față de orice făptură.

Dumnezeu îi pedepsește cei mândri, iar celor umili le dă har. Experiența arată că celor mândri le merge bine, pentru că știu să-și apere drepturile, pe când cei umili sunt marginalizați și considerați nedescurcăreți. Multele exemple din Sfânta Scriptură vin în favoarea acestora din urmă și îi asigură că Dumnezeu le-a pregătit lor în ceruri binecuvântarea. Este necesară însă credința, care să se transforme în răbdare, iar răbdarea în iubire.

Practic:

-Cum considerați faptul că Dumnezeu, după întoarcerea poporului ales din robia Babilonului își întoarce fața spre popoarele vecine și dă impresia că se răfuiește cu toate?

-Faceți portretul omului trufaș și discutați la nivel de grup care dintre caracteristicile negative sunt cele mai prezente astăzi.

-În ce fel își arată Dumnezeu providența față de oameni?

-Când Israelul era în robia din Egipt sau din Babilon, Dumnezeu își mai manifesta providența față de el? Explicați!

-Căutați în evanghelii câteva din cuvintele lui Isus prin care arată nocivitatea mândriei.

-Ce soluții se pot adopta pentru a-i corecta pe cei mândri? Discutați la nivel de grup!

Texte de referință:

"Viziunea lui Abdia. Așa zice Domnul Dumnezeu despre Edom: «Am auzit o veste de la Domnul și un sol a fost trimis către popoare: Veniți să ne ridicăm la război împotriva lui! Iată că mic te-am făcut printre neamuri și foarte neluat în seamă! Mândria inimii tale te-a înșelat! El, care locuiește în scorburile stâncilor și care se odihnește pe vârfurile munților, zice în inima sa: Cine mă va coborî pe pământ? Dacă te vei înălța ca vulturul și îți vei face cuibul printre stele și de acolo te voi da jos, spune Domnul. Dacă hoții ar veni la tine sau tâlharii, în timpul nopții, nu ar fi furat doar atât cât să le ajungă? Sau dacă culegătorii ar fi venit la tine, nu ar fi lăsat pe urmă boabe de struguri? Cum a fost scotocit Esau și cum au fost cercetate cu de-amănuntul ascunzătorile lui! Ei te-au alungat până la hotare, și-au bătut joc de tine toți cei uniți cu tine! Ei te-au înșelat, bunii tăi prieteni! Cei care îți mâncau pâinea, acum îți întind curse pentru pașii tăi și tu nu ai băgat de seamă. Oare în ziua aceea, zice Domnul, nu voi pierde pe înțelepții Edomului și priceperea din Muntele lui Esau? Se vor înspăimânta vitejii tăi, Temane, ca toți din Muntele lui Esau să piară. Din cauza măcelului și a silniciei fratelui tău Iacob, vei fi acoperit de rușine și vei pieri de-a pururi!... Precum ați băut voi pe muntele meu cel sfânt, tot așa popoarele toate vor bea vin fără încetare, vor bea, se vor îmbăta, vor fi ca și cum nu au fost. Numai în Muntele Sionului va fi mântuire și sfânt va fi, și casa lui Iacob va stăpâni peste cei care au stăpânit-o. Și va fi casa lui Iacob foc, a lui Iosif văpaie și a lui Esau paie. Ele o vor aprinde și o vor mistui și nici unul din casa lui Esau nu va scăpa, zice Domnul... Și biruitorii se vor urca pe Muntele Sionului ca să judece Muntele lui Esau; iar împărăția va fi a Domnului!»" (Abd 1-10.16-18.21).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, tu ai iubit din totdeauna sufletul căit și inima smerită. Ajută-ne să stăm departe de păcatul mândriei. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat