Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea profetului Zaharia

Prezentare:

Zaharia s-a născut într-o familie de preoți, de aceea activitatea sa este foarte mult influențată din acest punct de vedere. Datorită acestei origini, Zaharia fixează pentru poporul ales o teocrație sacerdotală și nu una profetică. A activat în paralel cu profetul Aggeu, împreună cu care a susținut aceeași idee: reconstruirea templului. Fiind înzestrat cu o inteligență deosebită și cu un simț al orientării foarte bine dezvoltat, Zaharia înțelege foarte bine sensul lucrurilor. S-a bucurat pentru marele dar al profeției și a știut să facă din el un instrument viabil pentru transmiterea voinței lui Dumnezeu.

Cartea se adresează în mod special israeliților întorși din exil și constituie o încurajare pentru a merge înainte, în ciuda situației găsite. Dezordinile politice ale vremii îi determinau pe mulți să creadă că venirea imediată a Domnului este iminentă. Însă prin faptul că regele Darius își stabilește domnia asupra întregului imperiu persan, speranța venirii imediate a Domnului se prăbușește.

Nu se poate spune cu exactitate cine este autorul în întregime al cărții. Din stilul care o caracterizează, reiese că are mai mulți autori. Forma finală a căpătat-o undeva pe la sfârșitul secolului al III-lea.

Cartea are un număr de 14 capitole, structurate astfel:

-1,1-7,14: cele opt viziuni ale profetului;

-8,1-23: promisiuni de pace și de binecuvântare;

-9,1-11,17: Israel și celelalte națiuni;

-12,1-14,21: asediul și eliberarea Ierusalimului.

Prima parte a cărții vorbește despre activitatea profetului la Ierusalim. Prin cele opt viziuni, profetul vrea să transmită poporului că așteptarea lui nu a fost zadarnică. Reconstruirea templului înseamnă venirea Domnului pentru a binecuvânta poporul. Pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu este nevoie ca poporul să iubească și pătura socială cea mai oropsită; văduvele și orfanii. Trebuie să le asigure atât hrană cât și un adăpost. De asemenea, poporul trebuie să-și însușească din nou o un comportament corect din punct de vedere moral.

În partea a doua, Zaharia face cunoscut că și alte popoare, după ce vor fi suportat judecata lui Dumnezeu, vor face parte din poporul lui. În lupta cu alte neamuri, poporul ales va fi întărit în virtute, va fi purificat de păcate și întărit. În final Domnul va veni, îl va salva și va fi conducătorul lui pentru totdeauna. Este evident aici că profetul vorbește despre venirea Mesiei, regele umil și victorios, păstorul cel bun, omul străpuns și dus la moarte pentru cei mulți. Multe din aceste elemente vor fi preluate și de evangheliști în relatările pe care le fac despre Isus Cristos.

Dintre ideile teologice întâlnite de-a lungul cărții, se pot enumera: transcendența lui Dumnezeu, apropierea timpului mântuirii, despre Mesia.

În exil fiind, poporul are impresia că, neintervenind în favoarea poporului, Dumnezeu nu mai există. Zaharia are meritul refacerii acestei idei greșite. El știe și vede totul, cu iubire și cu dreptate. Construirea templului este văzută ca o necesitate în vederea primirii Mesiei, care va reconstrui casa lui David

Obiectiv:

În orice moment să fim pregătiți pentru întâlnirea cu Domnul

Învățătură:

Ideea reconstruirii templului este pusă de profetul Zaharia pe seama venirii iminente a Domnului. Mesia, regele care va domni peste Israel, va trebui să găsească un templu mult mai strălucitor decât a fost vreodată. De altfel, poporul aștepta un astfel de rege. Eșecurile puterilor politice ale vremii erau destul de evidente. Neînțelegerile și corupția erau acelea care trezeau neîncredere. Din cauza acestor neînțelegeri, poporul nu era bine pregătit în fața dușmanului și, ca atare, nu putea să se apere. Pe de altă parte, această situație conducea foarte ușor și la îndepărtarea de Legea lui Dumnezeu. O dată templul reconstruit, ar fi avut menirea de a menține viu spiritul prezenței lui Dumnezeu și totodată și simțul moralității în viața poporului.

După înălțarea lui Isus Cristos la cer, el a făgăduit că va reveni la sfârșitul veacurilor pentru judecata finală și pentru instaurarea definitivă a împărăției lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor. Primii creștini au crezut că acest lucru se va întâmpla imediat, dar așteptărilor lor au fost zadarnice. Venirea Mesiei însă va fi sigură ca zorii dimineții și așa cum l-au așteptat la prima venire, oamenii, trebuie să-l aștepte și la a doua sa venire. Ca atare, omul trebuie să fie pregătit ca în orice moment să-l întâlnească pe Domnul.

Există și o altfel de întâlnire cu Domnul; întâlnirea prin aproapele, prin creația sa. Trebuie să-l descoperim prezent pe Dumnezeu în toate creaturile sale, pentru că tot ceea ce există, există datorită lui Dumnezeu și vorbește de prezența sa. Trebuie doar să fim pregătiți să-l întâlnim și mai ales să avem ochi pentru a-l vedea.

Practic:

- Una dintre profețiile lui Zaharia spune că toate popoarele, după ce vor fi judecate, vor fi acceptate să facă parte din poporul Domnului. Ce legătură există între această profeție și acceptarea păgânilor în Biserică?

- În ce măsură profetul Zaharia este un continuator al ideilor profetului Aggeu și un deschizător evident de drumuri pentru Mesia, regele care va veni?

- Citiți Zah 11,13. Din perspectiva Noului Testament, la cine se referă?

- Precizați câteva modalități în care ne putem pregăti pentru întâlnirea cu Domnul?

- De ce credeți că Dumnezeu, în cazul profeților, se folosește de viziuni pentru a-și transmite mesajele către popor? Acest mod, are vreo legătură cu parabolele și asemănările spuse de către Isus Cristos?

Texte de referință:

"În luna a opta, în anul al doilea al lui Darius, a fost cuvântul Domnului către profetul Zaharia, fiul lui Berechia, fiul lui Ido, zicând: «Domnul s-a mâniat foarte tare pe părinții voștri! Spune-le celor rămași din popor: Așa zice Domnul Sabaot: Întoarceți-vă către mine, zice Domnul Sabaot și atunci mă voi întoarce și eu către voi, zice Domnul Sabaot. Nu fiți ca părinții voștri cărora le-au vorbit profeții de mai multe ori, spunându-le: Așa zice Domnul Sabaot: Întoarceți-vă de pe căile voastre rele și de la faptele voastre rele. Dar ei nu au ascultat și nu au voit să ia aminte la glasul meu, zice Domnul. Unde sunt părinții voștri? Și oare profeții mai trăiesc? Dar cuvintele mele și poruncile mele pe care le-am dat slujitorilor mei profeți ca să le vestească, n-au ajuns la părinții voștri? Domnul s-a mâniat mult pe părinții voștri, încât ei s-au convertit și au mărturisit: Domnul Sabaot ne-a răsplătit nouă după căile și după faptele noastre, așa cum hotărâse să facă»" (Zah 1,1-6).

"Și a fost cuvântul Domnului Sabaot și a zis: «Așa vorbește Domnul Sabaot: Iubesc Sionul cu zel mare și cu patimă aprinsă îl doresc. Așa vorbește Domnul: M-am întors cu milostivire către Sion și voi locui în mijlocul Ierusalimului, și Ierusalimul se va numi cetatea credincioasă și Muntele Domnului Sabaot, munte sfânt. Așa zice Domnul Sabaot: Bătrâni și bătrâne vor sta din nou în piețele Ierusalimului, fiecare cu toiagul în mână, din cauza vârstei înaintate»" (Zah 8,1-4).

"Și le-am zis: dacă socotiți că e corect, dați-mi simbria, iar dacă nu, să nu mi-o plătiți. Și mi-au cântărit simbria mea, treizeci de arginți. Atunci a vorbit Domnul către mine: Aruncă-i olarului prețul acela scump cu care eu am fost prețuit de ei. Și am luat cei treizeci de arginți și i-am aruncat în vistieria templului Domnului, pentru olar" (Zah 11,12-13).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, tu ai prevăzut totul încă din veșnicie. Ajută-ne să ne conformăm planului tău de iubire și să răspundem cu iubire la iubirea ta. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat