Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea profetului Sofonia

Prezentare:

Spre deosebire de Isaia, profetul Sofonia trăiește într-o perioadă istorică destul de zbuciumată. Regele Ezechia pierde o mare parte din regatul său (46 de orașe), care intră sub dominația asirienilor. În timpul regilor Manase (687-642 î.C.) și Amon (642-640 î.C.), Regatul lui Iuda este tot mai mult dominat de influența asiriană, care a afectat foarte mult viața religioasă de la templu. Abia după moartea regelui asirian Assurbanipal (627 î.C.) începe declinul imperiului asirian și ca atare și declinul influenței lui politice și religioase.

Cartea este numită după numele profetului Sofonia, personajul ei principal. Sofonia s-a născut, după toate probabilitățile, la Ierusalim și și-a desfășurat misiunea profetică în jurul anilor 640-630 î.C. Oracolele sale ne fac să înțelegem situația prin care trecea Regatul lui Iuda din punct de vedere social și religios. Era o perioadă caracterizată de influențele cultului zeilor străini, de diverse obiceiuri păgâne, de răutatea profeților falși, de violență și nedreptăți sociale. Rolul lui a fost acela de a deschide drum pentru reforma socială și religioasă înfăptuită ulterior de regele Iosia.

Cartea începe cu hotărârea pe care o ia Dumnezeu de a pedepsi Ierusalimul și Regatul lui Iuda, din cauza idolatriei și a consecințelor acesteia. Sofonia prezintă totul ca pe o judecată care va avea loc în ziua mâniei Domnului, o zi în care va fi o mare distrugere, o zi de care vor scăpa doar cei care au ascultat de cuvântul Domnului, respectând astfel alianța. Va fi o pedeapsă care va cuprinde inevitabil și națiunile vecine păgâne. Atât Ierusalimul cât și locuitorii lui, pentru că nu au ținut cont de Dumnezeu, vor fi pedepsiți. Totuși, Domnul va păstra un "rest sfânt" prin care va duce viața mai departe. Din acest rest sfânt se va reface noul popor care îl va sluji pe Domnul și își va manifesta iubirea sa fidelă.

Cartea are în componența sa doar 3 capitole, structurate astfel:

- 1,1: titlul cărții;

- 1,2-2,3: ziua Domnului

- 2,4-15: judecata împotriva popoarelor păgâne vecine Regatului lui Iuda;

- 3,1-20: condamnarea Ierusalimului și promisiunea restaurării regatului.

Sofonia este profetul "Zilei Domnului". El vede această zi ca pe una a mâniei, a distrugerii Ierusalimului și a poporului întreg. Motivul? Închinarea la idoli. Această zi trebuie să fie văzută de întregul popor ca o lecție în vederea convertirii. Ea nu se sfârșește doar cu distrugerea unei părți din popor, ci e un cataclism general. Totul va fi distrus, inclusiv păcatul, din cauza căruia s-a declanșat această zi. Singurul care va rămâne va fi "restul sfânt", acea parte a poporului umilă și săracă, cei care, în sinceritatea sufletului lor, împlinesc totuși voința lui Dumnezeu. Acest rest sfânt, scăpat de cataclism va trăi în Ierusalimul sfânt, unde singurul rege va fi Domnul, iar singura lege va fi iubirea.

În ansamblu, Sofonia este un profet al groazei. Mesajul său este unul care trezește fiori, dar care este și medicinal, vindecă acolo pe unde trece. Nimeni nu se bucura pentru distrugerea pământului, de aceea mulți se convertesc și intră în rândul "restului sfânt". Dar când o vor face cu toții?

Obiectiv:

Conștiința că în fiecare moment suntem chemați să ne convertim.

Învățătură:

Convertire, din punctul de vedere al lui Dumnezeu, nu înseamnă doar asentiment dat unui mănunchi de legi, ci schimbare a inimii. Astfel, corupția, nedreptatea, idolatria, subjugarea celor săraci, mândria deșartă, toate acestea constituie materia convertirii. Convertirea este o lucrare a inimii. Doar schimbările exterioare nu înseamnă convertire, ci e nevoie de o schimbare interioară, de mentalitate, de crez.

Lecția de groază a profetului Sofonia pare să nu mai spună nimic oamenilor de astăzi. Sunt atâția ani de atunci și ceea ce a profețit, nu s-a întâmplat. Pământul nu a fost distrus așa cum a prezis, iar relele pentru care Dumnezeu făcea această profeție prin gura lui Sofonia au continuat, sub atâtea forme, să se repete.

A existat ceva sau cineva pentru care Dumnezeu nu a dus la împlinire planul său de distrugere a ceea ce crease. A procedat așa cum procedase altădată cu izgonirea primilor noștri părinți din paradis sau cu intrarea familiei lui Noe în arcă sau cu salvarea lui Lot din Sodoma și Gomora. Dumnezeu este Dumnezeul milostivirii. Chiar și numai pentru un singur drept, e gata să salveze întregul popor. Dacă nu a dus la împlinire cataclismul pe care îl promisese, înseamnă că cineva a împlinit totuși voința sa. Aici intervine rolul "restului sfânt", un grup de oameni pe care, din punct de vedere uman vorbind, Dumnezeu se poate baza. Datorită acestui rest sfânt, poporul este salvat. O pedagogie pe care Dumnezeu a folosit-o și o folosește din totdeauna. De dragul unui rest, Dumnezeu nu distruge lumea, ci o cheamă necontenit la mântuire.

Dacă celor răi le merge bine, prosperă și se bucură de viață și dacă Dumnezeu nu-i lovește, așa cum s-ar aștepta mulți s-o facă, acest mod de a acționa al lui Dumnezeu face parte din planul său de iubire, și anume acela că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.

Practic:

- Cu care carte din Noul Testament ați asemăna Cartea profetului Sofonia?

- Din ce punct de vedere, Sofonia devine o imagine a lui Isus Cristos?

- Citiți capitolele 1 și 2 din Cartea profetului Sofonia. Dacă Dumnezeu ar fi acționat întocmai cu cele prezise, faceți o descriere a ceea ce ar mai fi rămas din pământ.

- Cum considerați faptul că astăzi Dumnezeu nu mai face astfel de profeții?

- Care este diferența dintre "Ziua Domnului" despre care vorbește profetul Sofonia și "Ziua Domnului" pe care o sărbătorim în fiecare duminică?

- În ce măsură putem vorbi la creștinii de astăzi despre o continuă convertire?

Texte de referință:

"Voi nimici totul de pe fața pământului, zice Domnul. Voi nimici oameni și animale, păsările cerului și peștii mării! Voi face să cadă cei care fac nelegiuiri și îi voi distruge pe oamenii de pe fața pământului. Și voi întinde mâna mea împotriva lui Iuda și împotriva tuturor locuitorilor din Ierusalim și voi distruge din locul acesta pe Baal până la ultimele lui rămășițe, numele celor care îl slujesc și al tuturor preoților. Și pe toți cei care se închină pe acoperișuri, oștirii cerului și pe toți cei care îl preamăresc pe Domnul, dar se jură și pe Milcom, pe cei care se întorc de la Domnul, pe cei care nu-l caută pe Domnul și nu speră în el" (Sof 1,2-6).

"Zi de mânie este ziua aceea, zi de strâmtorare și de jale, zi de pustiire și de nimicire, zi de întuneric și de beznă, zi de nori și de negură; zi cu sunet de trâmbiță și de strigăte de război împotriva cetăților întărite și a turnurilor înalte" (Sof 1,15-16).

"Umblă după lege și cu rânduială, neam fără rușine... Căutați pe Domnul toți cei umili din țară, care săvârșiți faptele legii Domnului; căutați dreptatea, căutați umilința; poate astfel veți fi feriți de ziua mâniei Domnului" (Sof 2,1.3).

"În ziua aceea se va zice Ierusalimului: «Nu te teme, Sioane, căci mâinile tale nu vor slăbi... În acea zi îi voi distruge pe toți cei care te asupresc, îi voi salva pe toți cei care șchiopătează și pe cei dați afară îi voi strânge de pe drumuri, îi voi da spre laudă și cu nume bun în ținuturile în care altădată fusese dați de ocară. În vremea aceea vă voi aduce înapoi. Și, în momentul în care vă voi aduna, vă voi da spre laudă și cu nume bun la toate neamurile pământului, când în fața lor voi întoarce din robie pe robii voștri», zice Domnul" (Sof 3,16.19-20).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, tu ai îndemnat în multe feluri poporul ales la convertire. Dă-ne și nou, credincioșilor tăi, harul convertirii continue. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat