Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea Genezei

Prezentare:

Este prima carte a Sfintei Scripturi. Alături de Exod, Levitic, Numeri și Deuteronom, face parte dintr-un grup de cinci cărți, numite Pentateuh sau Tora (Legea). Se numește Geneza sau Facerea deoarece prezintă originea (genesis) sau începutul a tot ceea ce există. Este formată din 50 de capitole împărțite în două părți:

- partea întâi: Gen 1-11: prezintă momentul creației, căderea primilor oameni în păcat, promisiunea Mântuitorului, potopul, turnul Babel;

- partea a doua: Gen 12-50: prezintă viața patriarhilor (12-25: despre Abraham; 26-36: despre Isaac și Iacob; 37-50: despre Iosif).

Cartea Genezei a fost redactată sub inspirația directă a Duhului Sfânt, undeva între secolele X-V î.C., și este rodul mai multor tradiții: iahvistă, elohistă, sacerdotală și deuteronomistă. Un rol determinant în elaborarea Cărții Genezei, dar și a celorlalte cărți din grupul numit "Pentateuh", l-a avut fără îndoială și Moise.

Intenția principală a elaborării acestei cărți a fost cunoașterea adevăratei origini a tot ceea ce există, precum și cunoașterea autorului a tot ceea ce ne înconjoară. Pentru poporul evreu, în sânul căruia a apărut pentru prima dată cartea, era o clarificare a adevăratului Dumnezeu, în detrimentul idolilor mesopotamieni, babilonieni sau egipteni. O dată clarificată originea universului și a autorului lui, poporul evreu era invitat să citească evenimentele în lumina credinței în Dumnezeu.

După ce ne prezintă momentul creației cu etapele sale, Cartea Genezei îl invită pe cititor să descopere cum Dumnezeu nu iese din istorie, ci merge împreună cu ea. Nu îi este indiferent păcatul de neascultare al primilor oameni, în același timp nici nu vrea să distrugă lucrarea mâinilor sale. Ca o consecință urmează promisiunea Mântuitorului și, de aici, găsirea măcar a unui grup (restul sfânt) care să respecte și să ducă mai departe promisiunea lui Dumnezeu. Așa descoperim cum, Dumnezeu, chiar dacă a distrus omenirea prin potop, îl păstrează pe Noe împreună cu familia sa. Și pentru că după potop, urmașii fiilor lui Noe au dorit să construiască un turn, care să fie un simbol al mândriei lor, Dumnezeu le-a încurcat limbile și i-a răspândit pe întregul pământ. Pentru că promisiunea trebuia dusă mai departe, Dumnezeu îl alege pe Abraham, din care provin Isaac, Iacob, Iosif și apoi poporul ales, poporul evreu.

Ceea ce vrea să ne transmită Cartea Genezei este ideea că Dumnezeu a creat totul din iubire și cere oamenilor să fie iubit și respectat, atât el cât și creația ieșită din mâinile sale. În același timp, dorește ca adevăratul cult să fie îndreptat doar spre el, pentru că el este singurul Dumnezeu.

Obiectiv:

Trezirea conștiinței că Dumnezeu este creatorul cerului și al pământului, că tot ceea ce există provine doar din iubirea gratuită a lui Dumnezeu.

Învățătură:

Dumnezeu a creat lumea din iubire. Din iubire, după căderea primilor oameni l-a promis pe Mântuitorul. Iubirea a fost aceea care l-a determinat pe Dumnezeu să nu distrugă total omenirea prin potop. Din iubire îl alege pe Abraham, pe Isaac și pe Iacob și prin ei duce mai departe binecuvântarea promisă.

Omenirea există datorită iubirii lui Dumnezeu. Iubirea presupune libertatea, de aceea, în libertatea sa, de multe ori, omul alege să păcătuiască, să nu se supună legilor lui Dumnezeu și, prin aceasta, se îndepărtează de el. Oamenii nu mor după ce păcătuiesc. Cartea Genezei este cel mai plauzibil exemplu în acest sens. Dumnezeu dă tuturor posibilitatea convertirii. Au avut-o și primii oameni, și Cain, și urmașii fiilor lui Noe, și poporul ales. O are fiecare persoană.

Existând numai și numai din iubirea gratuită a lui Dumnezeu, omul este dator să-i dea cult doar lui. Este dator să-l cunoască, să-l iubească și astfel să merite bucuria de a fi cu el.

Practic:

- V-ați gândit vreodată să alcătuiți genealogia neamului din care proveniți? Încercați și spuneți la a câta generație v-ați blocat. De ce?

- Ce vă spune ideea de "evoluționism", cine a propus-o și ce legătură are ea cu lumea biblică, în care se precizează clar că lumea a fost creată de Dumnezeu din nimic.

- În ceea ce privește creația din punct de vedere biblic există diferență între verbele "a crea" și "a face". "A crea" înseamnă a face ceva din nimic, caracteristică specifică doar lui Dumnezeu, și "a face" înseamnă a face ceva din ceva deja existent, a prelucra, acțiune specifică omului. Cu alte cuvinte, Dumnezeu singur creează, omul prelucrează.

- În lumina explicațiilor de mai sus, încercați să creați ceva. Ați reușit?

- Care este semnificația faptului că omul a fost creat la sfârșit? Există o afirmație pe care Cartea Genezei o face cu privire la Dumnezeu la sfârșitul acestei zile. Care este afirmația și ce rol joacă ea în contextul creării omului?

- După potop, Dumnezeu a făcut să apară curcubeul pe cer. Care este semnificația lui? Ce alte simboluri a mai căpătat de-a lungul istoriei?

- Care sunt cei trei mari patriarhi ai Vechiului Testament? Încercați să trasați un mic profil al fiecăruia accentuând aspectul de aleși ai lui Dumnezeu pentru a duce mai departe binecuvântarea promisă.

- Precizați câteva din modalitățile prin care astăzi omenirea încearcă să respecte creația lui Dumnezeu.

- Ce propuneți pentru a veni în întâmpinarea ideii de respect față de creație?

Texte de referință:

"La început Dumnezeu a creat cerul și pământul... Și a zis Dumnezeu: «Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările câmpului, animalele domestice, toate viețuitoarele care se târăsc pe pământ și peste tot pământul»... Și a privit Dumnezeu tot ceea ce făcuse și iată că erau foarte bune" (Gen 1,1.26.31).

"După aceea Domnul Dumnezeu a zis lui Noe: «Intră în corabie tu și toată casa ta, căci în tot neamul acesta numai pe tine te-am găsit drept înaintea mea»" (Gen 7,1).

"Apoi a zis iarăși Dumnezeu către Noe: «Iată, ca semn al legământului, pe care îl închei cu voi și cu tot sufletul viu care este cu voi din neam în neam de-a pururi, pun curcubeul meu în nori, ca să fie semn al legământului dintre mine și pământ»" (Gen 9,12-13).

"După aceea a zis Domnul către Abraham: «Ieși din pământul tău, din neamul tău și din casa tatălui tău și vino în pământul pe care ți-l voi arăta eu. Eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvânta, voi mări numele tău și vei fi izvor de binecuvântare»" (Gen 12,1-2).

Rugăciune:

Dumnezeule, Tată, îți mulțumim că ne-ai creat, că ne iubești și că ne menții în existență, deși, de atâtea ori, prin păcatele noastre suntem nerecunoscători unei iubiri atât de mari. Ajută-ne să te iubim respectând creația ta. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat