Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea profetului Isaia

Prezentare:

Isaia este unul dintre cei mai mari profeți ai poporului ales. S-a născut la Ierusalim, în jurul anului 765 î.C., într-un timp în care, datorită competenței regelui Osia, Regatul de Nord era prosper. După moartea celor doi regi - Osia (regele lui Iuda) și Ieroboam al II-lea (regele lui Israel) - influența puterii Asiriei a început să se facă simțită. În regatul lui Iuda va ajunge la putere Ahaz, care, neascultând de Isaia, va încheia alianță cu Asiria. Urmările acestei alianțe aveau să fie mult mai nefaste decât tot ceea ce trăise Israelul până în momentul dezbinării lui (931 î.C.). Ahaz, sub presiunea alianței încheiate cu Asiria introduce cultul asirienilor în templul de la Ierusalim. Ca urmare, în loc să apere regatul de stăpânirea popoarelor păgâne, Ahaz devine vasalul lor.

Regele Ezechia (anul 715 î.C.), prin urcarea sa pe tron reușește să stăvilească dominația asirienilor, trecând chiar la consolidarea templului și la inițierea unor reforme religioase profunde. I-a invitat pe toți evreii să-l cinstească pe Dumnezeu doar la templul de la Ierusalim. A construit tunelul Siloam prin care să alimenteze orașul cu apă în caz de un asediu prelung al dușmanilor. În 701 î.C., ținând cont și de sfaturile lui Isaia, a îndepărtat dominația asiriană și a început un timp de pace.

În aceste împrejurări istorice își desfășoară activitatea profetul Isaia. El provine dintr-o familie de seamă de la Ierusalim. A primit vocația profetică în anul 742 î.C., anul morții regelui Osia, când a luat sfârșit perioada de prosperitate din Israel. Isaia a primit de la Dumnezeu vocația de profet în condițiile în care Iudeea trecea prin cea mai grea perioadă istorică. Și aici, ca și în Israel, corupția era la rang înalt. De asemenea, și ipocrizia și nedreptatea. Rolul lui Isaia era acela de a interveni în viața politică pentru a o călăuzi la realism și la credința în Dumnezeu.

Cartea este scrisă în parte direct de Isaia, restul fiind completată de câțiva ucenici de-ai săi (trei la număr, numiți: Proto-Isaia, Deutero-Isaia și Trito-Isaia).

Cartea are 66 de capitole, structurate astfel:

- 1-6: amenințări și promisiuni față de Iuda și Ierusalim;

- 7-12: cartea lui Emanuel;

- 13-23: oracole împotriva națiunilor;

- 24-27: apocalipsa lui Isaia;

- 28-33: oracole de amenințare și promisiuni față de Iuda și Israel;

- 34-35: răzbunarea Sionului de către Domnul;

- 36-39: apendice istoric: Isaia și regele Ezechia;

- 40-48: Israelul în Babilon;

- 49-55: restaurarea Sionului;

- 56-66: instaurarea împărăției universale a lui Dumnezeu.

Mesajul pe care vrea să-l transmită Isaia este unul destul de variat. Apar diverse teme, ca: sfințenia lui Dumnezeu, restul sfânt, mesianismul, noul exod, monoteismul, dreptatea lui Dumnezeu, puterea cuvântului lui Dumnezeu, Ierusalimul, slujitorul lui Iahve, toate într-o descriere simplă și detaliată. Isaia este profetul care, văzând slava lui Dumnezeu, recunoaște că locuiește în mijlocul unui popor cu buze necurate (cf. Is 6,1-5). Cartea lui este o invitație la reflecție și la sfințenie.

Obiectiv:

Conștientizarea faptului că, înfăptuind dreptatea și păstrând poruncile lui Dumnezeu, sfințenia este posibilă.

Învățătură:

Isaia este, fără îndoială, profetul sfințeniei lui Dumnezeu. Nici un alt profet nu surprinde slava lui Dumnezeu așa cum o surprinde profetul Isaia. Provenind dintr-o familie aristocratică, având trecere la curtea regilor, având și un cuvânt de spus din partea lui Dumnezeu, Isaia schimbă nu doar o mentalitate politică, ci și un mod de a-l percepe pe Dumnezeu. Pentru el, Domnul este "Sfântul lui Israel".

Văzând slava lui Dumnezeu și pe serafimii care strigau unul către celălalt: "Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Sabaot" (cf. Is 6,3), Isaia înțelege în același timp care este răutatea păcatului și ce consecințe are. El știe că păcatul omului a contaminat universul întreg și că toate relele din lume sunt consecințe ale păcatului. Concret, răul din lume înseamnă infidelitate față de Dumnezeu, de poruncile lui, de templu, înseamnă lipsa sfințeniei. Pentru aceasta Domnul va păstra totuși un "rest sfânt", care va duce mai departe promisiunea făcută. Din acest rest, într-o zi se va naște un rege care va instaura dreptatea și pacea. Peste el se va odihni "duhul înțelepciunii și al înțelegerii, al sfatului și al tăriei, duhul cunoașterii și al fricii de Domnul" (cf. Is 11,2). Împlinirea acestei promisiuni se va împlini în persoana lui Isus Cristos care, prin patima, moartea și învierea sa, va salva tot universul.

Prin vastitatea mesajului pe care îl propune, Isaia rămâne profetul prin excelență al Vechiului Testament.

Practic:

- Citiți împreună capitolul 6, despre chemarea lui Isaia, și comparați cu chemarea altor profeți. Ce deosebiri și asemănări sunt?

- La ce ne invită viziunea lui Isaia din capitolul 6, despre Dumnezeu de trei ori sfânt?

- Dacă ar fi să faceți o comparație, cu cine l-ați compara pe Isaia dintre persoanele Vechiului Testament?

- Cum credeți că este posibilă sfințenia astăzi?

- Citiți capitolul 9 și precizați în care liturgie a Bisericii este folosit textul? Dar capitolul 58?

- Căutați câteva din textele folosite în Noul Testament, texte care se găsesc și în Cartea lui Isaia. Cum vă explicați această întâmplare?

- Care credeți că este punctul forte al cărții profetului Isaia?

Texte de referință:

"În anul morții regelui Osia, am văzut pe Domnul stând pe un tron înalt și măreț și poalele hainei lui umpleau templul. Serafimii stăteau în fața lui, fiecare având câte șase aripi: cu două își acopereau fețele, cu două picioarele, iar cu două zburau. Și strigau unul către altul zicând: «Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Sabaot, plin este pământul de mărirea lui». Din cauza acestor strigăte, ușile se zguduiau din balamale, iar templul s-a umplut de fum. Și am zis: «Vai mie că sunt pierdut. Sunt un om cu buze necurate ce locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate». Și pe Domnul Sabaot l-am văzut cu ochii mei. Atunci unul dintre serafimi a zburat către mine având în mâna sa un cărbune aprins, pe care îl luase cu cleștele de pe masa de jertfă. L-a apropiat de gura mea și a zis: «Iată, s-a atins de buzele tale și fărădelegile tale le va curăți». Și am auzit glasul Domnului care zicea: «Pe cine voi trimite și cine va merge pentru noi?» Și am răspuns: «Iată-mă, trimite-mă pe mine!» Și el a zis: «Mergi și spune poporului acesta: De auzit veți auzi, dar nu veți înțelege, de uitat vă veți uita, dar nu veți vedea»" (Is 6,1-9).

"Poporul care locuia în întuneric a văzut o lumină mare și celor ce locuiau în umbra morții le-a strălucit o lumină... Căci un prunc ni s-a născut nouă, un Fiu ni s-a dat, iar stăpânirea este pe umerii lui, iar numele lui este: Îngerul marelui sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului viitor" (Is 9,1.5).

"Spatele mi l-am dat spre a fi lovit și obrajii spre a fi pălmuiți și fața nu mi-am ferit-o de la scuipări. Domnul Dumnezeu mi-a venit în ajutor și nu am fost făcut de ocară. Mi-am întărit fața ca de cremene, căci știam că nu voi fi făcut de rușine. Apărătorul meu este aproape, cine mă va judeca? Să ne prezentăm împreună la judecată! Cine este împotriva mea? Să se apropie!" (Is 50,6-7)

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, cel de trei ori sfânt, mărește în noi dorința de a te urma și astfel să devenim și noi sfinți asemenea ție. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat