Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea profetului Mihea

Prezentare:

Crescând puterea militară și politică a Asiriei, posibilitățile materiale ale Israelului au început să scadă. În acest context, Ahaz, regele Regatului de Sud, în speranța că va salva țara, încheie o alianță cu Asiria, dar devine vasalul ei. Ezechia, fiul său, care i-a urmat pe tron, ajutat și de profetul Isaia, a reușit prin atitudinea sa față de Dumnezeu să mențină independența țării. Într-un astfel de context își face apariția profetul Mihea. El devine martorul căderii Samariei (721 î.C.) și a primei invazii asiriene în Regatul de Sud, din anul 701 î.C.

Cartea poartă numele profetului Mihea, unul dintre cei doisprezece profeți minori, care și-a desfășurat misiunea profetică pe la sfârșitul secolului al VIII-lea î.C. și începutul secolului al VII-lea î.C. în ambele regate. Mihea se face glasul celor săraci, al celor exploatați de bogați, de aceea nu ezită să demaște iresponsabilitatea conducătorilor poporului, corupția care strică relațiile sociale, precum și idolatria. Profetul este, de asemenea, și împotriva falsei siguranțe de care dădeau dovadă mulți din cei care păcătuiau, considerând că făcând parte din poporul ales, era de ajuns.

Dumnezeu este pregătit să-i judece pe conducătorii poporului pentru că și-au permis să pună mâna pe casele și câmpiile celor săraci, nesocotind drepturile de moștenire, jefuind pe străini și pe văduve. Păcatul era strigător la cer. Prin natura sa cerea răzbunare. Dumnezeu însă își arată încă o dată milostivirea și promite poporului un rege-păstor, care se va naște din Betleem-Efrata. Chiar dacă îl judecă, îl purifică prin suferință, Dumnezeu se milostivește de popor și-l va învăța să trăiască după dreptate, să fie milostiv și să se umilească în fața sa.

Cartea are 7 capitole, structurate astfel:

- 1-3: judecata și condamnarea lui Israel pentru nelegiuirile sale;

- 4-5: promisiunea din partea lui Dumnezeu a unui rege-păstor;

- 6,1-7,7: Dumnezeu cheamă poporul la judecată;

- 7,8-20: motive de speranță și rugăciunea pentru popor.

Mesajul pe care îl transmite Cartea lui Mihea este unul bazat pe judecata divină. Dumnezeu, stăpânul a toate, nu poate suportă nelegiuirea, nedreptatea și păcatul. Îl mișcă mai ales nedreptățile față de cei săraci. Bogații cred că ceea ce posedă au datorită credinței lor în Dumnezeu, că bogăția lor este semnul binecuvântării, dar se înșală. În același timp înșală și poporul prin cuvinte care îndepărtează de la convertire. Consideră credința în Dumnezeu un semn de slăbiciune, un refugiu pentru ca cei săraci să nu-i mai slujească. De aceea contracarează prin cuvintele lor cuvintele profetului care îndeamnă la convertire.

Apare și ideea "restului sfânt" prin care Dumnezeu va continua binecuvântarea promisă și din el se va naște regele-păstor, care va aduce pacea adevărată. Condițiile pe care Dumnezeu le pune pentru o trăire coerentă a alianței sunt: împlinirea dreptății, căutarea bunătății și viața plină de umilință înaintea lui Dumnezeu.

Obiectiv:

Pentru a ne mântui nu e suficient să facem parte din Biserică prin Botez, ci trebuie să trăim credința dând mărturie despre Dumnezeu.

Învățătură:

Ca și în timpul profetului Mihea, și astăzi sunt foarte mulți creștini așa-ziși "anonimi", care sunt înscriși doar în Condica de botezuri de la parohie, ceea ce nu este suficient. Nu ajunge să ne numim creștini, ci trebuie să trăim ca și creștini, dând mărturie despre credința noastră în Isus Cristos. Bogații din timpul profetului Mihea, profită de statutul de membru al poporului ales având impresia că e suficient ca să împlinească Legea lui Dumnezeu. Ceea ce urma, relația lor cu cei săraci, cu bunurile pământești, cu spiritul cultului etc., nu erau decât accidente în fața marii siguranțe de "aleși." Astfel, numărul nelegiuirilor crește. O nelegiuire o presupune pe o alta. Răbdarea lui Dumnezeu este la capăt. Cineva trebuia să schimbe ceva. Iar Dumnezeu o făcuse de atâtea ori! Și continuă s-o facă din nou. Îi mustră pe conducători, pe preoți, prin ei pe popor, îi amenință cu robia, dar poporul rămâne același.

Aparent, totul este zadarnic. Este nevoie de cineva care să ia totul asupra sa, toate fărădelegile, toate păcatele, este nevoie de un rege care să păstorească poporul, nu să-l subjuge și să-l iubească cu o iubire sinceră și veșnică. Așa apare profeția despre Mesia. Dumnezeu e hotărât să jertfească totul pentru a-și duce la împlinire promisiunea. Logica lui este bazată pe dreptate, dar și pe iubire. Pedepsei îi urmează binecuvântarea.

Profetul Mihea, prin limbajul său clar și simplu, se face interpretul voinței lui Dumnezeu care cheamă încă o dată poporul la convertire.

Practic:

- Căutați câteva elemente comune profeților Amos, Osea și Mihea.

- Citiți împreună începutul capitolului 5 și precizați în context apare respectivul text în liturgia Bisericii.

- Faceți o paralelă între modul de a acționa specific lui Dumnezeu prin profeți și modul de a acționa în anumite momente al părinților voștri.

- De ce considerați că era nevoie ca în timpul acestui profet să se facă promisiunea regelui-păstor?

- Aruncând o privire generală asupra Cărții profetului Mihea, faceți o paralelă între comportamentul poporului ales de atunci și comportamentul multor creștini de astăzi.

- În ce mod, demnitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu, dobândită prin Botez poate deveni o realitate exprimată prin fapte?

Texte de referință:

"Cuvântul Domnului care a fost prin Mihea din Moșeret, în timpul domniei lui Iotam, Ahaz și Iezechia, regii lui Iuda, când a avut o viziune pentru Samaria și Ierusalim. Ascultați, voi toate neamurile și ia aminte, pământule, și tot ce se află pe tine. Căci Domnul Dumnezeu va fi mărturie împotriva voastră, Domnul din templul cel sfânt al său. Căci iată, Domnul va ieși din lăcașul său, se va coborî și va veni peste înălțimile pământului. Munții se vor topi în fața lui ca ceara înaintea focului și văile vor curge cum curg apele. Toate acestea vor fi din pricina fărădelegii lui Iacob și a păcatului casei lui Iacob. Care este fărădelegea lui Iacob? Oare nu Samaria? Și care sunt înălțimile lui Iuda? Oare nu Ierusalimul?" (Mih 1,1-5).

"Și tu, Betleem-Efrata, deși ești cel mai mic între locuitorii lui Iuda, din tine se va naște stăpânitor peste Israel, iar originea lui este de la început, din veșnicie. Pentru aceasta îi va lăsa până în vremea când cea care trebuie să nască va naște. Atunci ce a mai rămas din frații săi se vor întoarce la fiii lui Israel. El va fi mare și va păstori poporul prin puterea Domnului, pentru gloria Domnului Dumnezeului său, și toți vor trăi fără grijă, iar puterea lui se va întinde până la marginile pământului. El însuși va fi pacea noastră!" (Mih 5,1-4).

"Ascultați ce zice Domnul: «Scoală-te! Fă judecată cu munții, iar colinele să audă glasul tău. Ascultați, voi munților, prezența Domnului și voi neclintite temelii ale pământului! Domnul face judecată poporului său și va vorbi împotriva lui Israel. Poporul meu! Spune-mi, ce ți-am făcut eu ție? Sau cu ce te-am împovărat? Răspunde-mi! Eu sunt cel care te-am scos din țara Egiptului și din casa robiei te-am răscumpărat și ți-am trimis înainte pe Moise, pe Aron și pe Miriam! Poporul meu! Adu-ți aminte de sfatul lui Balac, regele Moabului, și ce i-a răspuns lui Balaam, fiul lui Peor, când tu ai mers de la Șitim până la Ghilfal, ca să cunoști dreptatea lui Dumnezeu». «Cu ce mă voi înfățișa înaintea Domnului și cu ce mă voi pleca înaintea Domnului Dumnezeului celui Preaînalt?»" (Mih 6, 1-6)

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, tu ești nespus de sincer cu poporul tău. Ajută-ne să fim sinceri în împlinirea datoriilor noastre față de tine. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat