Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea profetului Amos

Prezentare:

Amos este unul dintre profeții secolului al VIII-lea îi.C. În timpul său poporul israelit se bucura de pace și se părea că nimic nu apare la orizont care să bulverseze această liniște. Era totuși o problemă. Fiind un timp de relativă liniște, economia țării a început să se dezvolte. Bogăția însă nu era împărțită în mod egal, ci o dețineau doar câțiva. Treptat au început să apară tot felul de nedreptăți, care culminau cu pierderea multor procese din partea celor săraci. Cu alte cuvinte, nedreptatea era cuvântul de bază. Într-un astfel de context își exercită Amos misiunea de profet.

Cartea aparține lui Amos, unul dintre cei doisprezece profeți așa-ziși minori. El este primul dintre profeții scriitori. S-a născut și a trăit la Tecoa, în Regatul lui Iuda, undeva la 10 km, de Betleem. Așa cum notează în cartea sa, Amos era un cultivator de sicomori. Este chemat de Dumnezeu și trimis să exercite slujirea de profet în Regatul de Nord, în timpul regelui Ieroboam al II-lea (783-743 îi.C.). Și-a desfășurat misiunea de profet la Betel și a vorbit deseori împotriva clasei bogate și corupte, precum și împotriva regelui, drept pentru care a fost alungat din Israel. Astfel se încheie misiunea sa profetică.

Cartea are un număr de 9 capitole, structurate astfel:

- 1-2: profeții împotriva celor șase națiuni, a lui Iuda și a lui Israel;

- 3-6: avertismente și amenințări față de nerespectarea alianței;

- 7,1-9,8: cele cinci viziuni vestitoare ale pedepsei iminente;

- 9,9-15: restaurarea "casei" lui David.

Amos este un reprezentant al lui Dumnezeu. Dumnezeu vorbea prin gura sa, așa cum o făcuse altădată prin gura lui Moise. Fiind chemat cu o chemare specială, e sigur că Amos avea o relație specială cu Dumnezeu. Pentru el, Dumnezeu este cel atotputernic, creatorul, stăpânul suprem a toate, dreptatea prin excelență. În acest sens face din dreptate virtutea forte a mandatului său de profet.

Păcătuind împotriva dreptății, neținând cont de dreptatea socială, poporul ales se face vinovat și va fi judecat. Alianța va fi distrusă, iar poporul va deveni dușmanul oficial al lui Dumnezeu.

Chiar și cultul își pierduse din substanță. Bogații participau la rugăciunea de la templu, respectau riturile exterioare, dar nu erau sinceri în inima lor, ca atare s-au îndepărtat și de cultul sincer pe care îl aduceau înaintașii lor la templul din Ierusalim.

Având un oarecare confort social, conducătorii poporului nu mai țin cont de cuvintele profeților, chiar îi persecută, prin aceasta persecutându-l și refuzându-l pe Dumnezeu. Cu Amos începe seria profeților al căror cuvânt nu are valoare în fața celor care îl încalcă.

Obiectiv:

Îndepărtarea nedreptăților din mijlocul nostru și din viața noastră.

Învățătură:

Dumnezeu i-a ales și i-a trimis pe profeți ori de câte ori nu era respectată Legea, cu tot ceea ce presupune ea. Nedreptatea față de cel sărac era una dintre multele și marile încălcări ale Legii. O problemă atât de comună zilelor noastre! Într-un astfel de context Dumnezeu nu poate accepta ca cel care nu are nici un sprijin să sufere pe nedrept. Pe deasupra, poporul ales avea și Legea care, în acest sens, în Cartea Leviticului avea prescrieri clare față de cei săraci. Apare însă o problemă; pe timpul profetului Amos, în cadrul poporului israelit este un timp de pace. Oamenii nu mai sunt concentrați asupra războiului, nu mai sunt nevoiți să se apere. Singura lor preocupare este cum să aibă mai mult. Și aceasta îi duce la închiderea în sine. Nu mai au dușmani exteriori și devin ei dușmani pentru frații lor, de același neam cu ei. O mare nedreptate! Au uitat că și ei au dus-o greu, că părinții lor au dus-o greu în Egipt. Lucrurile pământești le-au cuprins inima. Nu mai au ochi pentru cei săraci, care nu au putut să se îmbogățească pe nedrept ca și ei.

În acest context singura salvare este la Dumnezeu. Iar Dumnezeu acționează prin oameni, în cazul nostru, prin profeți, prin Amos. Pentru a avea mai mult curaj și pentru a nu fi influențat de cei cunoscuți, profetul nu acționează în locul său de baștină. Din Regatul lui Iuda, merge în Regatul de Nord. Nedreptatea însă va persista. Oamenii continuă să fie aplecați mai mult asupra lor înșiși. Nu au nevoie de glasul lui Dumnezeu, auzit prin cel al profetului. În final, inima de tată a lui Dumnezeu va triumfa. Nu va pedepsi poporul, ci îi va da o nouă șansă...

Practic:

- Există câteva asemănări între perioada în care activează profetul Amos și timpurile pe care le trăim astăzi. Care sunt și ce semnificație au în lumina cărții lui Amos?

- Trasați câteva din trăsăturile profetului Amos.

- Ce însușiri, pe care le-a avut profetul Amos, vi s-ar potrivi?

- Dacă ar fi să-l pictați pe profetul Amos, cum l-ați picta? Faceți o descriere.

- Găsiți câteva trăsături comune în ceea ce îl privește pe profetul Amos și pe Isus Cristos.

- Individualizați mesajul profetic al lui Amos și încercați să-l implementați și în comunitatea sau în grupul vostru.

- Cum se pot îndepărta în sens strict nedreptățile din mijlocul nostru?

Texte de referință:

"Cuvintele lui Amos, unul dintre păstorii din Tecoa, care a avut viziune pentru Israel în timpul lui Ozia, regele lui Iuda, în vremea lui Ieroboam, fiul lui Ioaș, regele lui Israel, doi ani înaintea cutremurului de pământ. Și a spus: «Când Domnul va striga puternic din Sion și din Ierusalim se va auzi glasul său, jalnice vor fi pășunile păstorilor și uscat va fi vârful Carmelului». Așa zice Domnul: «Pentru trei păcate ale Damascului, ba chiar pentru patru, nu mă voi întoarce, pentru că ei au sfărâmat Galaadul cu un tăvălug de fier. Pentru aceasta voi trimite foc asupra casei lui Hazael și va arde palatele lui Ben-Hadad»" (Am 1,1-4).

"Ascultați cuvântul acesta pe care Domnul îl vorbește către voi, fii ai lui Israel, și către tot neamul pe care l-a scos din Egipt, zicând: «Numai pe voi v-am cunoscut din toate neamurile pământului; pentru aceasta vă voi pedepsi pe voi pentru toate fărădelegile voastre. Oare pot să meargă doi împreună fără să se înțeleagă mai întâi?... Domnul nu face nimic fără să fi descoperit taina sa profeților, slujitorilor lui»" (Am 3,1-3.7).

"Căci așa zice Domnul către casa lui Israel: «Căutați-mă și veți fi vii. Nu umblați după Betel și în Ghilgal să nu intrați și să nu treceți pe lângă Beer-Șeba, căci Ghilgalul va fi dus în robie și Betelul va rămâne o nimica toată. Ci căutați pe Domnul ca să fiți vii, ca nu cumva să dea flăcărilor casa lui Iosif, să fie arsă și nimeni să nu o poată stinge din cei din Betel»" (Am 5,4-6).

"L-am văzut pe Domnul stând lângă altar și mi-a zis: «Lovește capetele stâlpilor ca să cadă tavanul, dărâmă-le peste capetele tuturor, iar pe cei ce vor scăpa, îi voi ucide cu sabia. Nimeni nu se va salva fugind și nici unul nu-și va salva viața! Dacă se vor strecura în locuința morților, de acolo mâna mea îi va prinde, și de se vor urca la cer și de acolo îi voi da jos. Dacă se vor ascunde pe vârful Carmelului și acolo îi voi prinde și îi voi trage înapoi. De se vor ascunde dinaintea ochilor mei pe fundul mării, voi da poruncă șarpelui și îi va mușca. În robie se vor duce înaintea dușmanilor lor, și acolo voi da poruncă și sabia îi va ucide, căci ochii mei eu îi ațintesc spre rău și nu spre bine!

Domnul, Dumnezeul Sabaot se va atinge de pământ și el se topește și toți locuitorii sunt cuprinși de jale. Pământul se înalță ca Nilul și descrește ca fluviul Egiptului. El a zidit locuințele sale înalte în ceruri și bolta de deasupra pământului a creat-o. El cheamă apele mării și le revarsă peste fața pământului. Domnul este numele lui»" (Am 9,1-6).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, tu ești drept cu cei ce sunt drepți și îi ierți pe cei nedrepți dacă se convertesc și, cu suflet căit, se întorc la tine. Dă-ne o inimă dreaptă. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat