Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 
>Cartea lui Ben Sirah

Prezentare:

Ca și Cartea Înțelepciunii și Cartea lui Ben Sirah face parte din cărțile deuterocanonice, fiind acceptată mult mai târziu în canonul oficial al Sfintei Scripturi. Pentru că era folosită pentru pregătirea catehumenilor și a neofiților în Biserica de la început, Cartea lui Ben Sirah se numea "Liber Ecclesiasticus", carte bisericească. În limba greacă ea se prezintă cu titlul Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah (după numele autorului ei). Aceasta este și originea titlului ei: Ben Sirah. În limba greacă "ben" înseamnă "fiu".

Este cunoscut că în jurul anului 200 îi.C., Palestina era condusă de greci. În acest fel, prin cultura lor, au căutat să facă o egalitate între tot ceea ce exista. Totul în natură era egal, oamenii la fel, iar zeii, cu toate rugăciunile și jertfele aduse, nu aveau nici o influență asupra oamenilor. Erau tot atâtea idei care veneau în contrast cu ceea ce credeau evreii despre Dumnezeul alianței, singurul Dumnezeu adevărat, care a dat Legea, care locuia în templul de la Ierusalim, dar care era prezent și în întreaga creație. În acest fel era pusă în pericol nu numai credința evreilor, ci și istoria lor.

Într-un astfel de context apare cartea lui Ben Sirah. Intenția ei este de a arăta superioritatea înțelepciunii revelate, astfel ca orice om să învețe să acționeze nu doar după mintea pe care o are, ci și după înțelepciunea pe care o primește de la Dumnezeu, dacă este deschis să o primească.

Autorul este Isus, fiul lui Sirah, care a trăit la Ierusalim în jurul anului 200 îi.C. Ajunge să scrie această carte în urma lungii lui experiențe în respectarea Legii, prin fapte, rugăciuni și meditații. Adresează această carte oricărui evreu dornic să respecte Legea lui Dumnezeu, dar și oricărui om în general, care îl respectă pe Dumnezeu ca și creator.

Cartea, așa cum se prezintă, este mai degrabă o meditație scrisă despre înțelepciune. Sunt atinse atâtea probleme ale vieții, încât este greu de făcut chiar și o împărțire. Astfel apar probleme legate de: prietenie, femei, conducători, moarte, zgârcenie, libertate, răsplată, creație, limbă, lene, jurăminte, adulter, sănătate, vin, banchete, călători, munci manuale și intelectuale, stele, patriarhi, profeți etc.

Are în componența sa 51 de capitole împărțite după cum urmează:

- 1,1-16,23: natura înțelepciunii și binefacerile pe care le aduce;

- 16,24-23,27: Dumnezeu și creația, omul și comportamentul său moral;

- 24,1-32,13: înțelepciunea în familie și societate;

- 32,14-42,14: viața virtuoasă;

- 42,15-50,29: manifestarea înțelepciunii divine;

- 51: apendice, o rugăciune de mulțumire și un mic poem final.

Fiind o replică la dorința elenismului de a se impune în detrimentul credinței revelate a Israelului, Cartea lui Ben Sirah insistă asupra unor teme, ca: frica de Dumnezeu, respectul față de înțelepciune, Lege, cult, jertfe, preoție, fidelitate față de exemplul înaintașilor. Pe undeva acestea sunt și ideile care i-au inspirat pe frații Macabei în revolta pe care au făcut-o împotriva conducerii eleniste a vremii. Acestea și multe alte idei bune arată înțelepciunea de care poate da dovadă un evreu pios, dar și un creștin bun.

Obiectiv:

Însușirea înțelepciunii adevărate

Învățătură:

Deși nu face parte din canonul ebraic, Cartea lui Ben Sirah i-a inspirat deseori pe rabini și chiar și pe apostolul Iacob, care folosește foarte multe expresii preluate din cartea lui.

În fața situației umilitoare în care se afla poporul israelit, Ben Sirah este un exemplu, nu numai de scriitor, ci și de trăitor al credinței, un mărturisitor. Dincolo de modalitățile de implementare ale elenismului, Ben Sirah are curajul să amintească israeliților care este adevărata înțelepciune, unde își află ea originea și că nu trebuie ignorate trăirile părinților. Totul trebuie folosit. Ben Sirah face din istorie locul de întâlnire dintre înțelepciunea lui Dumnezeu și mintea omului. Aceasta din urmă, luminată de înțelepciunea lui Dumnezeu, trebuie să se schimbe. Însă, pentru a se schimba, este nevoie de asentiment. Trebuie să dea ceva în schimb, să se dea pe sine. Cine respectă Legea lui Dumnezeu, nu poate respecta în același timp și legea grecilor care doreau schimbarea adevăratului Dumnezeu cu zeii păgâni. A-l lăsa pe adevăratul Dumnezeu la o parte este echivalent cu lipsa înțelepciunii, iar lipsa înțelepciunii înseamnă, de cele mai multe ori, lipsa iubirii fraților, închiderea în sine, prezența păcatului și, în final, pieirea omului.

Practic:

- Precizați câteva din elementele comune ale cărților sapiențiale.

- Care este ideea principală care străbate întreaga Carte a lui Ben Sirah?

- Faceți o paralelă între discursurile lui Ben Sirah și discursurile lui Isus Cristos. Încercați să găsiți puncte comune.

- Citiți Sir 7,28-31 și observați în ce măsură se face Ben Sirah ecoul poruncii a patra a lui Dumnezeu.

- Ce v-a plăcut cel mai mult din Cartea lui Ben Sirah?

- Notați pe o bucată de hârtie câteva din problemele existente în comunitatea din care faceți parte și căutați-le în Cartea lui Ben Sirah. Care este părerea lui?

- Care credeți că este înțelepciunea adevărată?

Texte de referință:

"Toată înțelepciunea este de la Domnul și cu el este din veac. Nisipul mărilor, picăturile ploii și zilele veșniciei, cine le poate număra? Înălțimea cerului și lățimea pământului, și adâncul și înțelepciunea, cine le poate cerceta? Înainte de toate a fost zidită înțelepciunea și înțelegerea minții a fost din totdeauna. Izvorul înțelepciunii este Cuvântul lui Dumnezeu cel de sus și căile ei sunt porunci veșnice" (Înț 1,1-5).

"Fiilor, ascultați-mă pe mine, tatăl, și purtați-vă astfel ca să vă mântuiți. Căci Domnul l-a dat pe tată pentru fii și a întărit judecata mamei pentru copii. Cel care îl cinstește pe tată se va curăța de păcate și asemenea celui care strânge comori este cel care o cinstește pe mama sa. Cel care îl cinstește pe tatăl său se va bucura de fii și în ziua rugăciunii sale va fi ascultat. Cel care îl laudă pe tatăl său va avea zile multe și cel care se teme de Domnul o cinstește pe mama sa. Cel care se teme de Domnul va cinsti pe tatăl său și ca stăpânitor va sluji celor care l-au născut" (Înț 3,1-7).

"Nu fă rele și nu se va prinde răul de tine. Îndepărtează-te de nedreptate și nedreptatea nu se va ține de tine" (Înț 7,1-2).

"Muncitorul bețiv nu se va îmbogăți. Cine disprețuiește puținul pe care îl are vă rămâne imediat și fără el" (Înț 19,1).

"Fiule, ai păcătuit? Să nu mai adaugi și alte păcate; roagă-te pentru cele deja făcute. Ca de fața șarpelui fugi de păcat, căci dacă te vei apropia de el, te va mușca. Dinți de lei sunt dinții lui care îi omoară sufletele oamenilor" (Înț 21,1-3).

"Cu trei lucruri m-am împodobit și m-am ridicat plăcută înaintea Domnului și înaintea oamenilor: unirea dintre frați, iubirea dintre prieteni și bărbatul cu femeia care se înțeleg bine unul cu altul. Și trei lucruri a urât sufletul meu și m-am scârbit foarte mult de viața lor: săracul mândru, bogatul mincinos și bătrânul dedat desfrâului și lipsit de înțelepciune. În tinerețile tale nu ai adunat și cum vei avea la bătrânețe?" (Înț 25,1-5)

Rugăciune:

Doamne, Părintele și Stăpânul vieții mele, nu mă lăsa să mă ducă gura mea cum vrea ea și nu îngădui să cad din pricina ei. Îndepărtează ispita ochilor și pofta trupului de la mine. Amin (cf. Înț 23,1.4).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat