Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea Esterei

Prezentare:

Ca și Cărțile lui Tobia și a Iuditei, Cartea Esterei este încă o dovadă în plus că Dumnezeu îl iubește pe poporul ales și nu-l părăsește, chiar dacă, aparent, așa pare.

Cartea își primește numele de la Estera, o tânără evreică, deportată în Babilon, de care Dumnezeu se folosește pentru a-și salva poporul. Pentru că anumite familii își făcuseră deja o situație, la sfârșitul exilului au ales să rămână în Babilon. Acest fapt nu a fost totdeauna pe placul babilonienilor, fapt care ducea deseori la nenumărate neînțelegeri. Din această cauză, multe din familiile evreilor, fie local, fie la modul general, erau persecutate. Cartea Esterei relatează tocmai o astfel de tentativă.

Autorul cărții nu este cunoscut, dar dă dovadă că este un bun cunoscător al problemelor persanilor. Până la forma finală care s-a dat undeva înainte de anul 160 î.C., Cartea Esterei a mai cunoscut o formă, mult mai scurtă, scrisă în limba ebraică între anii 300-200 î.C.

În ultima formă redactată, așa cum o găsim și în Sfânta Scriptură, Cartea Esterei are 10 capitole, împărțite astfel:

- 1-2: Estera devine regina Persiei;

- 3: hotărârea de către Aman a exterminării poporului evreu;

- 4-6: obținerea salvării poporului de la regele Xerxe din partea Esterei;

- 7-10: triumful evreilor.

Estera este o tânără evreică, deportată la Suza. Fiindu-i pe plac regelui Xerxe, o alege și o ia de soție, devenind astfel și regină. Estera nu era cu părinții ei naturali, ci fusese adoptată de Mardoheu, care provenea din tribul lui Beniamin. La un moment dat, Mardoheu descoperă un complot împotriva regelui și îl divulgă, fapt ce a făcut să-i crească și mai mult stima în fața regelui. Regele Xerxe avea un ministru care nu-l plăcea pe Mardoheu, de aceea căuta orice prilej ca să-l ucidă. Pentru că nu-l stima închinându-i-se așa cum o cerea, Aman cere din partea regelui un decret prin care să fie ucis Mardoheu și poporul său. Auzind aceasta, Mardoheu apelează la Estera, cerându-i să intervină pe lângă Xerxe, pentru a-l salva pe el și poporul întreg de la pieire. În urma intervenției, Estera își salvează poporul, iar Aman este spânzurat cu spânzurătoarea pe care o pregătise chiar în curtea casei sale pentru Mardoheu. Aman trăsese la sorți chiar și data când avea să înceapă exterminarea poporului evreu. Pentru că nu a mai apucat acea dată, evreii au fost aceia care au primit permisiunea să-i ucidă pe toți dușmanii. În amintirea acestui eveniment, a fost instituită sărbătoarea "Purim", adică a sorților, pe care evreii o celebrează în fiecare primăvară. Încă o dată Dumnezeu salvează poporul prin intermediul unei femei.

Prin mesajul său, Cartea Esterei vrea să trezească curajul în evreii deportați, invitându-i ca atunci când sunt persecutați să-și caute dreptatea prin orice mijloace umane, având totodată grijă ca să nu fie exclus nici Dumnezeu. Providența lui Dumnezeu, îndepărtarea fatalismului și colaborarea omului cu Dumnezeu sunt câteva din ideile de bază care se pot citi printre rândurile Cărții Esterei.

Obiectiv:

Descurajarea să nu facă parte din viața noastră.

Învățătură:

Orice s-ar întâmpla din punct de vedere omenesc, are o rezolvare. Atât timp cât Dumnezeu conduce cu providența sa divină lumea, oamenii vor găsi mereu răspunsuri la problemele lor. Este necesar ca aceste răspunsuri să fie căutate. Trebuie folosite toate mijloacele umane posibile. Dumnezeu va rezolva ceea ce nu poate rezolva omul. De altfel Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu tot ceea ce depinde de el să-și rezolve problemele omenești. Aceasta însă, între oameni, duce de multe ori la invidie. Când cuiva îi merge bine, altcineva îl invidiază dorindu-i răul, chiar până acolo încât caută să-l distrugă. Fapt similar întâmplat și atunci când vorbim despre Cartea Esterei. Familiilor de evrei rămase în robie a început să le meargă mai bine. Aveau deja câțiva ani și era normal acest lucru, situație nu prea plăcută familiilor autohtone. De aici începea invidia, apoi persecuțiile. Este o schemă deseori întâlnită în istorie. În cazul nostru Dumnezeu intervine din nou. Vede efortul pe care îl face Mardoheu în a da Esterei și o educație religioasă, pe lângă cea umană. Mardoheu este corect în relațiile cu oamenii și dorește ca și oamenii să fie la fel. Nu se închină lui Aman pentru că știa porunca lui Dumnezeu: "Domnului Dumnezeului tău să i te închini!" Prin complotul pe care îl descoperă nu dorește ca regele să fie ucis pentru că este și un ales al lui Dumnezeu, de aceea îl descoperă. Corectitudinea lui devine motiv de invidie pentru Aman. Dar Mardoheu nu se descurajează. O pregătește pe Estera și o ajută să înțeleagă că buna ei reputație este tocmai pentru astfel de vremuri, că prezența ei ca regină la curtea regelui Xerxe este tocmai pentru astfel de momente. Încearcă să citească semnele timpului în cheie divină, iar rezultatul este pe măsură. Dumnezeu îi salvează din nou, atât pe el, cât și pe Estera și pe poporul ales.

Practic:

- Mardoheu poate fi considerat o persoană oportunistă. Cum comentați această afirmație?

- Având în vedere istoria Esterei, comentați zicala: "Cine sapă groapa altuia, el cade în ea!"

- Poate fi considerată Estera un prototip al Sfintei Fecioare Maria? De ce?

- Descoperiți la nivel de grup momente care ne fac să ne descurajăm. Analizați-le și vedeți cât la sută depind de Dumnezeu și cât de oameni. Găsiți împreună o rezolvare!

- Cum considerați afirmația că pe pământ "orice problemă, fie de ordin material, fie spiritual, are o rezolvare?" În ce mod pot fi rezolvate aceste probleme?

- Cum reacționați atunci când știți că cineva vă invidiază pentru ceea ce aveți sau sunteți?

Texte de referință:

"Mardoheu era din robii pe care Nabucodonosor, regele Babilonului, îi luase în robie din Ierusalim, cu Iehonia, regele Iudeii. Iar visul lui a fost acesta: S-a făcut parcă un zgomot mare pe pământ, tunet, cutremur și tulburare. Deodată au ieșit doi balauri mari, gata să se lupte unul cu altul, iar urletul lor era cumplit. După urletul lor toate popoarele s-au pregătit de război, ca să lovească pe poporul drepților. Și a venit pe pământ o zi de negură și întuneric, de necaz și strâmtorare, de mare durere și tulburare. Atunci tot poporul drepților s-a înfricoșat, fiindu-le frică de ceea ce avea să li se întâmple, erau gata să fie distruși și au început să strige către Domnul. La strigătul lor a ieșit parcă dintr-un izvor mic un râu mare, cu multă apă, a strălucit lumină și soare, s-au înălțat cei umili și au ucis pe cei mândri" (Est 1,1).

"În acel timp a spus Aman regelui Xerxe: «Este un popor risipit și împrăștiat printre popoare, prin toate țările regatului tău. Legile lui sunt deosebite de legile tuturor popoarelor, legilor regelui nu se supun și regele nu se cuvine să-i lase așa»" (Est 3,8).

"Apoi regele a zis: «Ce dorești regină Estera, care îți este dorința? Chiar și jumătate din regat ți se va da». A zis Estera: «Eu am o zi de sărbătoare. Dacă binevoiește regele, să vină cu Aman la ospățul pe care i l-am pregătit». Iar regele a zis: «Mergi imediat după Aman, pentru ca să se împlinească cuvântul Esterei». Și a venit regele împreună cu Aman la ospățul pe care îl pregătise Estera" (Est 5,3-5).

"Dacă Mardoheu, din cauza căruia a început căderea ta, este din neamul iudeilor, atunci tu nu vei putea face nimic împotriva lui, ci vei cădea singur înaintea lui, căci Dumnezeul cel viu este cu el" (Est 6,13).

"Și l-au spânzurat pe Aman în spânzurătoarea pregătită de el. Astfel s-a potolit mânia regelui" (Est 7,10).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, de la tine vin toate; tu ne oferi ceea ce este bun pentru ajutorul nostru și permiți ce este rău spre încercarea noastră. Dă-ne curaj în orice încercare. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat