SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2009 

CELEBRAREA ECUMENICĂ
"Să fie una în mâna ta" (Ez 37,17)

Prezentarea celebrării
În Ezechiel (37,15-19; 22-24a) descoperim dorința arzătoare de unitate pe care Dumnezeu o vrea pentru triburile despărțite ale lui Israel. Gestul profetic inspirat lui Ezechiel, de a uni două bucăți de lemn, este imaginea reunificării regatelor de Nord și de Sud ale Israelului: "Pune-le împreună una cu alta, într-o singură bucată, așa încât să fie una în mâna ta" (Ez 37,17).
Dumnezeu contează pe profetul său pentru a realiza această operă de reînnoire în unitate. Ezechiel primește misiunea de a vesti lui Israel că această reînnoire este o inițiativă și o operă a lui Dumnezeu. A apropia triburile unele de altele și "a le ține unite în mâna sa" este voință a lui Dumnezeu.
De asemenea, Ezechiel trebuie să cheme poporul la convertire pentru a pregăti căile acestui nou viitor de reconciliere. Acest viitor mai bun de unitate și de pace pentru Israel trece, de fapt, printr-o convertire sinceră din partea lui. A proclama urgența în numele Domnului este misiunea profeților. Cel care vrea unitatea, conform alianței trebuie să se angajeze să-i lase pe idoli și să se lase purificat de Dumnezeu: "Îi voi salva, scoțându-i din locurile în care au păcătuit, și-i voi curăța. Ei vor fi poporul meu și eu voi fi Dumnezeul lor". Reînnoirea speranței trece prin reînnoirea fidelității față de Dumnezeu.
Israelul în timpul lui Ezechiel aspira la unitatea sa națională. Fiind creștini trimiși la toate "națiunile", așteptăm comuniunea deplină în Cristos pentru care ne rugăm. Această celebrare elaborată pornind de la Ezechiel (Ez 37) ne cheamă deci să interpretăm, în lumina lui Cristos, chemarea profetului la unitatea poporului lui Dumnezeu. Iată aici desfășurarea.

Desfășurarea celebrării
Materiale: clopoțel, Biblie, o duzină sau mai multe bețe de lemn pentru a fi unite împreună două câte două ca gest simbolic.
Celebrarea începe la sunetul clopoțelului, evocare a comuniunii noastre de rugăciune cu creștinii din Coreea. În spiritul lui Ezechiel care cheamă la convertire poporul său, actul penitențial ne stimulează, ca buni slujitori ai lui Dumnezeu și ai unității creștine, să luăm și drumul necesarelor convertiri personale și ecleziale pentru a ajunge la comuniunea deplină.
Liturgia cuvântului începe pentru a trezi avântul credinței noastre în inițiativa Tatălui care vrea unitatea fiilor săi (Ez 37,15-19; 22-24a). Scrisoarea către Romani (8,18-25) ne asigură că prin creația însăși suntem în mâna lui Dumnezeu și că Duhul Sfânt mijlocește și acționează în favoarea noastră. Evanghelia (In 17,8-11) dă mărturie că darul comuniunii noastre este obținut în Isus Cristos prin moartea și învierea sa.
Prin intențiile de rugăciune ne unim cu rugăciunea lui Isus pentru unitatea noastră, cu speranța unității perfecte, cu nerăbdarea de a ne vedea lucrând pentru reînnoirea lumii în unitatea iubirii, în dreptate și pace.
La sfârșitul celebrării proclamăm împreună cu Sfântul Paul (Rom 8,38) că nimic nu ne poate despărți de iubirea lui Cristos, pentru că Dumnezeu, Tatăl nostru, a făcut noi toate lucrurile în el. Ne trimite ca mărturie a acestei noi creații. Este un stimulent pentru toți creștinii care participă și prin intermediul angajării lor ecumenice în această nouă ordine a comuniunii în Cristos înviat.

Celebrarea
C: Celebrantul
L: Lectorul
T: Toți

Începutul
Se sună clopoțelul de trei ori pentru a semnala participanților începutul celebrării.

Salutul
C: Harul și pacea lui Dumnezeu Tatăl nostru și a Domnului nostru Isus Cristos și a Duhului Sfânt să fie pururea cu voi.
T: Și cu duhul tău.

Cântare: Psalmul 146 (145)
(alt imn sau cântec în locul acestui psalm cântat)
Procesiunea celebranților, persoanelor care poartă Biblia și a celor care duc bețele/bețișoarele care trebuie unite ca simbol al unității inspirat din textul lui Ezechiel. Cei care duc bețișoarele se opresc în fața crucii sau în spațiul liturgic din corul bisericii.

Tăcere
C: Apropiați-vă de Dumnezeu. Să ne apropiem de Dumnezeu, el care e plin de milostivire față de noi, el pe care-l așteptăm și pe care-l căutăm.
Această invitație poate să fie rostită în limba coreeană pentru a sublinia ajutorul creștinilor din această țară la rugăciunea pentru unitatea creștinilor: Kadja Heemang-e dju-nim-kke.

Ritul penitențial
C: Rugăciunea din acest an este propusă de creștinii din Coreea, popor despărțit în două țări. Îl vom asculta pe profetul Ezechiel care relatează viziunea sa cu cele două bucăți de lemn pe care Dumnezeu le unește. Creștini din comunități despărțite, iată-ne reuniți pentru a ne ruga să ne fie iertat scandalul dezbinării și incapacitatea de a fi ambasadori ai reconcilierii în lume. Ce drum de convertire personală și eclezială trebuie să parcurgem pentru a ajunge la comuniunea deplină în Cristos?

Tăcere
În timpul acesta de tăcere, persoanele care poartă bețele și care s-au așezat în primele locuri ale adunării sau împreună cu celebranții, merg prin adunare ca semn al dezbinărilor noastre și al păcatului nostru împotriva unității în Cristos.

C: Dintru adâncuri strig către tine, Doamne! Doamne, ascultă glasul meu!
T: Doamne, noi te chemăm, însă de multe ori nu te chemăm într-un singur glas.
C: Pleacă-ți urechea ta la glasul rugăciunii mele.
T: Implorăm unitatea, însă nu plătim prețul reconcilierii.
C: Dacă te-ai uita la fărădelegi, Doamne, cine ar mai putea să stea în fața ta?
T: Cine va sta în fața ta? Ne prezentăm în fața ta, incapabili să răspundem la suferințele și la dezbinările lumii.
C: La tine însă este iertare și ne temem de tine.
T: Kyrie eleison, Christe eleison, Kyrie eleison.
C: Sufletul meu se încrede în Domnul, se încrede în cuvântul său.
T: Sufletul meu îl așteaptă pe Domnul, mai mult decât așteaptă străjerii ivirea zorilor.
C: Ezechiel rostește acest cuvânt al Domnului: îi voi elibera de toate păcatele lor, îi voi curăța. Ei vor fi poporul meu iar eu voi fi Dumnezeul lor. Vor fi una în mâna mea. Doamne, tu ești unica noastră speranță.
T: Ajută-ne să fim instrumente ale reconcilierii tale.

Cuvântul lui Dumnezeu
Prima lectură: Ez 37,15-19; 22-24a
Imnul "Let us be One" (Coreea)
Lectura a doua: Rom 8,18-25
Aleluia!
Evanghelia: In 17,8-11

Omilia

Tăcere

Intențiile de rugăciune
C: Cu credință, să ne rugăm lui Dumnezeu, Tată, Fiu și Duh Sfânt.
T: Doamne, ascultă rugăciunea noastră ("New Heaven and New Earth")
L1: Ne rugăm pentru comunitățile noastre creștine locale, pentru Bisericile noastre și pentru grupurile noastre ecumenice, pentru cei care sunt prezenți și pentru cei care astăzi lipsesc din adunarea noastră. Doamne, iartă-ne când suntem indiferenți față de alții și vindecă-ne rănile și dezbinările care încă ne mai despart.
L2: Ne rugăm ca să învățăm să recunoaștem mai bine botezul nostru comun care ne unește în unicul trup al lui Cristos. Doamne, sprijină pe fiecare dintre noi și fiecare comunitate a noastră în drumul unității pe care o dorești pentru toți discipolii tăi.
T: Doamne, ascultă rugăciunea noastră.
L1: Ne rugăm pentru conducătorii noștri spirituali și pentru responsabilii Bisericii; Duhul Sfânt să-i lumineze și să-i facă să lucreze în înțelegere, bucurie și iubire.
L2: Ne rugăm pentru toate autoritățile civile. Doamne, dă-le să lucreze pentru dreptate și pace și dăruiește-le înțelepciunea să răspundă la necesitățile tuturor, îndeosebi ale celor mai lipsiți.
T: Doamne, ascultă rugăciunea noastră.
L1: Ne rugăm pentru toate națiunile și comunitățile care îndură dezbinări profunde și conflicte interne. Doamne, ne gândim îndeosebi la poporul din Coreea de Nord și de Sud; căutarea unității lor, dincolo de diviziunile politice și de despărțirea pe care o trăiesc, să fie rodnică; să fie semn de speranță pentru toți cei care caută reconcilierea într-o lume dezbinată.
L2: Ne rugăm și-ți mulțumim pentru cei care, inspirați de tine, Doamne, desfășoară un rol important în viața noastră de creștini, și pentru toți cei care am recunoscut iertarea, milostivirea și iubirea ta. Darurile și generozitatea lor să alimenteze dorința noastră de a ne dărui și a ne pune viața noastră în slujba celorlalți.
T: Doamne, ascultă rugăciunea noastră.
L1: Ne rugăm pentru toți cei care anunță mesajul evangheliei în marile provocări etice care ne interpelează astăzi. Doamne, fă ca fiecare dintre noi să învețe să-și exercite rolul propriu pentru a limita efectele nefaste ale globalizării și ale distrugerii mediului care sunt izvor de suferință pentru om și care pun în pericol creația ta.
L2: Ne rugăm pentru toate Bisericile creștine. Doamne, ajută-le pentru ca într-o zi toate să se unească în jurul aceleiași mese și să participe împreună la sfânta împărtășanie.
T: Doamne, ascultă rugăciunea noastră.

Tatăl nostru
L: Fiecare în propria limbă și așa cum ne-a învățat Mântuitorul, îndrăznim a spune:
T: Tatăl nostru...
L: Ca semn al angajării noastre în căutarea reconcilierii, să ne dăruim acum unul altuia un semn de pace.
Semnul păcii este însoțit de un cântec (Come Now, O God of Peace [O-So-So]).

Gestul simbolic
Cei care poartă bețele de lemn acum le unesc două câte două ca semn al reconcilierii noastre și ca inițiativă și operă a lui Dumnezeu care ne ține uniți în mâna sa. În timpul proclamării mărturisirii de credință se poate prezenta crucea, apropiind-o în mod simbolic de bețele unite două câte două. Baptisterul va fi în anumite cazuri locul cel mai potrivit pentru a semnifica acest gest simbolic în amintirea botezului care deja ne ține "uniți în mâna lui Dumnezeu".

Simbolul niceno-constantinopolitan
L: Împreună să mărturisim credința noastră cu Simbolul niceno-constantinopolitan.
T: Cred într-unul Dumnezeu...

Rugăciunile finale și trimiterea
L: "Sunt convins că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele prezente, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimile, nici adâncurile și nici vreo altă creatură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru" (Rom 8,38-39).
C: Să părăsim acest loc de rugăciune și să mergem în diferitele circumstanțe ale vieții noastre. Să ne dispersăm întăriți în credința și în speranța noastră, pentru că Dumnezeu Tatăl nostru a făcut noi toate lucrurile în Isus Cristos. El ne trimite ca martori ai iubirii sale și actori ai noii creații. Dumnezeu, care cunoaște bucuriile, supărările și suferințele noastre, să ne călăuzească întotdeauna. Să avem curaj, să rămânem fideli și să ducem o viață demnă de credința creștină.
T: Doamne, rămâi cu noi.

Imnul
Dacă este posibil un cântec care să-l celebreze pe Dumnezeu, care, prin crucea sa, ne dăruiește reconcilierea. În timpul cântecului, cei care poartă bețele le iau din nou și le dau membrilor adunării care reprezintă diferitele comunități creștine ca semn al legăturii lor de comuniune.

Binecuvântarea finală
C: Creștini din această adunare, frați și surori în credință, voi care doriți să fiți (noi care dorim să fim) semn de reconciliere prin puterea crucii:
Domnul să vă binecuvânteze și să vă (ne) păzească.
Domnul să strălucească fața lui asupra voastră (noastră) și să vă (ne) ajute.
Domnul să-și întoarcă privirea spre voi (noi) și să vă (ne) dăruiască pacea.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat