SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2008 

INTRODUCERE

"Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2008" marchează centenarul începutului "Octavei pentru unitatea Bisericii". Această schimbare a terminologiei arată că rugăciunea pentru unitatea creștinilor a evoluat de-a lungul anilor. În acest sens, ni se propune o scurtă panoramă a istoriei sale în prima parte a acestei introduceri. În partea a doua se prezintă textul biblic și tema aleasă pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2008. Propunem în continuare o scurtă reflecție despre "ecumenismul spiritual" care permite să se situeze bine rugăciunea pentru unitatea creștinilor. Introducerea se încheie cu o scurtă descriere a structurii celor opt zile ale octavei pentru unitate din acest an.

Un aniversar important

În urmă cu o sută de ani, părintele Paul Watson, preot episcopalian (anglican) și cofondator al Societății Atonement din Graymoor (Garrisson, în statul New York), inaugura o octavă de rugăciune pentru unitatea creștinilor care s-a celebrat pentru prima dată între 18 și 25 ianuarie 1908. În anul 1968, exact șaizeci de ani mai târziu, Bisericile și parohiile din întreaga lume celebrau pentru prima dată cu textele pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, pregătite împreună de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Secretariatul pentru Promovarea Unității Creștinilor (Biserica Catolică).

Actualmente, colaborarea dintre Bisericile, parohiile și comunitățile anglicane, catolice, ortodoxe și protestante la pregătirea și celebrarea Săptămânii de rugăciune pentru unitate este o practică deja familiară, ceea ce constituie o dovadă tangibilă a eficacității rugăciunii pentru unitate. Se justifică faptul că putem vorbi de istoria Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor ca de un succes. Pentru noi este izvor de mare bucurie și de profundă recunoștință.

Antecedentele Săptămânii de rugăciune

Dacă aceste două aniversări ne permit să descriem istoria Săptămânii de rugăciune, este evident că rugăciunea pentru unitate nu este o invenție a secolului trecut. Însuși Isus a înălțat această rugăciune către Tatăl: "Ca toți să fie una". De atunci, creștinii nu au încetat să se roage în diferite maniere pentru ca unitatea să se realizeze. În pofida dezbinărilor lor, creștinii din toate tradițiile s-au rugat împreună cu rugăciunea lui Cristos pentru unitatea tuturor discipolilor săi. De exemplu, vechea liturgie zilnică din Bisericile ortodoxe îi invită pe credincioși să se roage pentru pacea și unitatea tuturor.

Alte propuneri au precedat Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor la mijlocul secolului al XIX-lea. Importanța și necesitatea rugăciunii - și îndeosebi a rugăciunii pentru unitatea creștinilor despărțiți - sunt scoase în evidență de un mare număr de mișcări și grupuri ecleziale din diferite confesiuni (de exemplu Mișcarea din Oxford, Alianța Evanghelică și diferite inițiative feminine pentru rugăciune). În Scrisoarea enciclică adresată în anul 1902 tuturor Bisericilor locale ortodoxe, patriarhul ecumenic Ioachim al III-lea sublinia că unitatea tuturor creștinilor era o "temă de rugăciune și implorare neîncetată".

Paul Watson și Paul Couturier

Când părintele Paul Watson a conceput și a pus în practică octava de rugăciune - care se consideră ca început al Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor așa cum o celebrăm astăzi -, pentru el unitatea însemna în realitate întoarcerea diferitelor Biserici în sânul Bisericii Catolice Romane. Acest lucru a influențat în alegerea datei pentru octavă: aceasta începea la 18 ianuarie, care în acea perioadă în calendarul catolic roman era data sărbătorii Catedrei lui Petru și se încheia la 25 ianuarie, sărbătoarea Convertirii lui Paul. După intrarea Societății Atonement în Biserica Catolică în anul 1909, papa Pius al X-lea a dat binecuvântarea sa oficială octavei pentru unitate.

Prin anii 1930, abatele Paul Couturier din Lyon (Franța) a dat un nou impuls octavei pentru unitatea Bisericii. În această perioadă, celebrarea octavei începuse să se extindă în toată Biserica Catolică și într-un mic număr de comunități anglicane favorabile reunirii cu episcopul de Roma. Cu toate acestea, din motive teologice această concepție era respinsă de un mare număr de creștini care nu aparțineau Bisericii Catolice. Abatele Couturier a menținut perioada 18-25 ianuarie însă a modificat terminologia: obiectivul "Săptămânii universale de rugăciune pentru unitatea creștinilor" pe care o promova era unitatea Bisericii "așa cum o vrea Cristos".

Credință și Constituție

Un alt curent de inițiative de rugăciune pentru unitatea creștinilor se află la originea Săptămânii de rugăciune. În anul 1915 s-a publicat un Manual de rugăciune pentru unitatea creștinilor de Comisia Bisericii Episcopaliene Protestante din Statele Unite a Conferinței Mondiale despre Credință și Constituție. În scurta introducere din această lucrare, autorii scoteau în evidență speranța lor ca fiecare dintre diferitele comunități să se roage pentru unitate, nu să se roage în mod necesar în același loc. De asemenea, nu se aștepta ca "Bisericile cu tradiție liturgică puternică așa cum sunt Biserica Catolică și Sfânta Biserică Orientală Ortodoxă" să folosească acest material, ci doar să-l pună în resursele lor ample și în bogata lor moștenire de rugăciuni pentru unitatea creștinilor.

Începând din anul 1921, Comitetul Permanent pentru Conferința Mondială despre Credință și Constituție publică materialul pentru octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor și va sugera să se țină în cele opt zile care preced Rusaliile. În anul 1941 Comisia "Credință și Constituție" mută aceste zile în luna ianuarie, așa încât să coincidă cu inițiativa catolică și aceste două curente care au rezultat din Consiliul Ecumenic al Bisericilor și Biserica Catolică să invite pe creștini să se roage în aceeași perioadă. Începând din anul 1958, pregătirea materialului propus de "Credință și Constituție" s-a făcut în mare parte în coordonare cu pregătirea textelor elaborate de Centrul Ecumenic "Unitatea Creștină" (catolic) din Lyon, iar, începând din anul 1960, "Credință și Constituție" și Biserica Catolică au început să reflecteze împreună și în manieră profundă asupra elaborării acestor texte chiar dacă în mod discret, de vreme ce Biserica Catolică încă nu promova în manieră oficială activitățile ecumenice.

Până la celebrarea comună a Săptămânii de rugăciune

Este ziua de 25 ianuarie 1959, ziua încheierii octavei de rugăciune pentru unitate, când papa Ioan al XXIII-lea convoacă Conciliul Vatican II, care va trebui să facă Biserica Catolică să intre în mod decisiv în mișcarea ecumenică. De asemenea, Conciliul a permis colaborarea oficială dintre Secretariatul de la "Credință și Constituție" din Consiliul Ecumenic al Bisericilor și Secretariatul pentru Promovarea Unității Creștinilor din Vatican. La originea consultării mixte organizată de aceste două organisme în anul 1966 despre Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, s-a creat un grup mixt de pregătire a textelor pentru Săptămâna de rugăciune. În anul 1968, primul "produs" al grupului era gata pentru a fi folosit. Din anul 1973, în fiecare an există un grup ecumenic diferit, provenind dintr-o regiune a lumii, care este invitat să pregătească un prim proiect al textelor pentru Săptămâna de rugăciune pe care grupul pregătitor internațional mixt are datoria de a-l revizui. Această "călătorie" în jurul globului subliniază până la un anumit punct caracterul cu adevărat ecumenic al săptămânii de rugăciune. Această istorie amplă a pregătirii și celebrării comune a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor a dus în anul 2004 la coeditarea materialului de către "Credință și Constituție" și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat