|
Celebrarea ecumenică Introducere în celebrarea ecumenică Planul celebrării propuse mai jos este o adaptare a celei pregătite de către Bisericile locale din Umlazi și se adresează în special tinerilor. Începe cu o invitație la liniște, dar nu la o liniște care oprimă, ci care ne permite să ascultăm, în reculegere, vocea lui Dumnezeu și durerea lumii și a oamenilor. Liturgia cuvântului evocă temele principale care sunt dezvoltate în capitolul "Introducere în temă" și fac referire la meditația sfântului Paul asupra trupului lui Cristos din 1Cor 12 și la vindecarea despre care se povestește în Evanghelia după Marcu, 7,31-37. Acest plan, care reflectă un anumit tip de rugăciune din Africa de Sud, oferă posibilitatea de a integra pe parcursul celebrării gesturi simbolice, mărturii și rugăciuni prin care se cere vindecarea, pentru a le permite persoanelor din comunitatea locală, ale căror voci nu se fac auzite sau care suferă, să se alăture rugăciunii colective. Rugăciunile se înscriu într-un cadru trinitar care reunește rugăciunile pentru unitatea creștinilor și pentru toți aceia care, la nivel local, dar și de pretutindeni în lume, sunt în mare nevoie. Celebrarea ecumenică Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească (Mc 7,37). Oficiantul: O
Primirea participanților și prezentarea celebrării O: Iubiți frați în Cristos, ne-am adunat aici, membre ale trupului lui Cristos, pentru a asculta ceea ce Dumnezeu dorește să ne transmită prin cuvântul său, dar și prin frații și surorile care tac în suferința lor.
Creștini din diferite Biserici adunați aici pentru această celebrare ecumenică, să ascultăm chemarea lui Dumnezeu:
Imn / Cântec Încă de la începutul cântecului sau imnului, în manieră Taizé, este recomandabil, pentru a ajuta adunarea să se integreze în această atmosferă de tăcere, să se aducă în față o cruce mare, de exemplu, și să se așeze culcată pe pământ. Patru tineri să aducă această cruce. Se așază în genunchi în jurul ei și se roagă în tăcere. Introducere în atmosfera de liniște O: Să facem liniște în fața lui Dumnezeu... să facem liniște în noi înșine... să ne deschidem pentru a conștientiza liniștea fraților și surorilor noastre care trăiesc în suferință: "Dacă un membru suferă, toate celelalte suferă alături de el" (1Cor 12,26).
(Trei minute de liniște).
Imn / cântec Același cântec de la început este reluat de data aceasta de un solist, care la început cântă încet, apoi din ce în ce mai tare, apoi toată adunarea se alătură în cântec.
Rugăciune: Doamne Dumnezeule, care sălășluiești în splendoarea cerurilor, prin descoperirea Cuvântului tău, Isus Cristos, ieșit din sânul tăcerii tale și ascuns în persoana Mântuitorului lumii, tu ai rupt tăcerea. Deschide-ne ochii ca să-l putem vedea pe Isus, steaua care risipește întunericul. Deschide-ne urechile să putem auzi răsunând vocile îngropate în tăcere ale milioanelor de oameni ale căror glasuri sunt sufocate de încercări și suferințe, în această lume efemeră. Deschide-ne inimile să răspundem la durerile persoanelor care suferă în jurul nostru, precum femeia din Betania care l-a uns pe Isus pe cap cu uleiuri parfumate, precum Simon din Cirene care, fără să protesteze, a purtat crucea Fiului tău, pe când acesta era redus la tăcere de cei care îl hărțuiau. Adunați aici, rupem tăcerea rostind cuvintele rugăciunii pe care Isus ne-a învățat-o: Tatăl nostru (fiecare în limba lui). Cuvântul lui Dumnezeu 1Sam 1,1-18. Ana, suferința cea mare.
Ps 28,1-2;6-9. Doamne,... stânca mea, nu-ți lua urechea de la mine...
1Cor 12,12-29. Dacă un membru suferă, toate celelalte sunt părtașe la suferința lui. Mc 7,31-37. Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească.
Predica Mărturisirea credinței
Mărturisirea păcatelor - Iertarea - Semnul păcii O: Dumnezeu este mai dispus să ne ierte greșelile noastre decât suntem noi să le mărturisim. Să ne prezentăm în fața lui Dumnezeu pentru a-i mărturisi greutatea păcatelor noastre: Oare Isus nu a promis că va da odihnă celor care suferă sub greutatea poverilor? Să-i împărtășim suferința noastră la vederea greșelilor Bisericilor care nu sunt încă suficient de unite pentru a veni cu putere în ajutorul celor slabi, al celor mici și fără glas, atât de dragi inimii lui Isus, Fiul său:
Pot fi câteva grupuri de persoane care în aceste momente pot aduce pe rând diferite obiecte, imagini, desene sau fotografii care evocă situații în care membrii comunităților creștine locale - de toate confesiunile - rămân fără glas în indiferența lor, sau poate nu au fost capabili să vorbească toți cu aceeași voce și să ia atitudine împreună, de exemplu, în cazul, femeilor bătute, al copiilor maltratați, al orfanilor bolnavi de SIDA etc. (așa cum grupul ecumenic din Africa de Sud, care a propus tema de rugăciune din acest an, a pus în evidență aceste aspecte). - Fiecare grup de persoane înaintează în liniște și depune pe rând, în fața adunării (la piciorul crucii aduse mai devreme) obiectele respective, imaginile sau fotografiile. - Una din persoanele din aceste grupuri poate da mărturie cu voce tare, vorbind despre o ipostază a acestei tăceri întreținute atât de mult timp sau/și despre partea de responsabilitate pentru această suferință care se datorează doar păcatului. - Apoi o altă persoană din același grup spune cu voce tare: "Doamne, nu te-am văzut în suferința fraților și surorilor noastre". Timp pentru reflecție suficient între aparițiile fiecărui grup. O: Dumnezeul milostivirii, prin Fiul tău tu ne oferi iertarea necondiționată pentru păcatele pe care le mărturisim cu părere de rău. Dă-ne iertarea ta pentru păcatele pe care le-am conștientizat, dar și pentru cele pe care nu avem curajul să le privim în față. Pentru clipele când noi, prin faptele noastre, am respins voința ta; când, nepăsându-ne de ceilalți, le-am răpit și ultima umbră de speranță; când, prin indiferența noastră față de legea ta și din slăbiciune nu am răspuns la chemarea ta pentru fiecare dintre noi și pentru întreaga noastră comunitate. Te rugăm să-ți îndrepți privirea către noi, în marea ta milostivire, să repari viețile noastre pătate și să grăbești venirea momentelor de deplină comuniune între noi, în numele și prin dragostea lui Isus Cristos pentru noi. Amin. "Dacă cineva păcătuiește, avem un apărător la Tatăl, pe Isus Cristos, cel drept" (1In 2,1) și "păcatele voastre au fost iertate datorită numelui său" (1In 2,12). O: Am primit iertarea păcatelor noastre, care ne aduce pacea, să ne dăm unii altora un semn al acestei păci a lui Cristos.
A: Și cu Duhul tău. (Muzică de fond în timp ce membrii adunării schimbă semnul păcii). Rugăciuni O: Dumnezeul harului, creatorul nostru, Dumnezeul milostivirii, mântuitorul nostru, Dumnezeul compasiunii, ajutorul nostru, tu, care știi de ce avem nevoie înainte ca noi să-ți cerem, te lăudăm pentru creația ta, pentru mântuirea pe care ne-o promiți și pentru grija pe care o ai pentru noi.
L1: Dumnezeule, Creatorul nostru, tu ne-ai creat pentru tine în dragostea ta, și inimile noastre nu vor avea liniște până nu se vor regăsi în tine.
L2: Dumnezeule, păstorul nostru, tu ne-ai chemat din întuneric în lumina ta cea mare. Ajută-ne să strălucim ca niște copii ai luminii.
L3: Dumnezeule, Tatăl nostru, tu care ai grijă infinit de mult de fiecare dintre noi, tu ne faci atenți la nevoile celor de lângă noi.
L4: Isuse, cuvânt al lui Dumnezeu, tu te-ai consacrat misiunii de rupere a tăcerii vinovate în toate formele sale.
L5: Isuse, prietenul celor săraci și al celor străini, tu ai întins mâna pentru a atrage la harul și mântuirea ta pe toți cei care sunt departe de tine.
L6: Isuse, trimis al Tatălui, tu i-ai chemat pe discipolii tăi să fie mesageri uniți în propovăduirea evangheliei și a mijloacelor de schimbare a acestei lumi.
L7: Duhule Sfânt, care ești viață, fie ca noi să putem trăi neîncetat puterea ta care ne însuflețește.
L8: Duhule Sfânt, care ești liant al unității, dă conducătorilor comunităților noastre de credință un zel de neclintit în eforturile lor pentru realizarea unității.
L9: Duhule Sfânt, tu, care ne conduci spre adevărul deplin și care îndrepți tot ce este supus greșelii, condu-i pe cei care au funcții de conducere în comunitățile noastre.
L10: Dumnezeule, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, tu care ești unul în trei persoane.
O: Dumnezeul iubirii, tu care le vezi pe toate, care ești plin de milostivire, a cărui bunătate întrece orice măsură, tu care, rupând tăcerea, te-ai apropiat de noi înainte ca noi să mergem pe drumul tău, dovedindu-ne astfel dragostea pe care o ai pentru noi prin Isus Cristos, unicul tău Fiu, născut din Fecioara Maria, către tine ridicăm toate rugăciunile noastre.
Cântare
Timp pentru a da mărturie, pentru rugăciune, pentru a obține binecuvântarea și de mângâiere.
O: "Orice ați făcut pentru unul din frații mei mai mici, ați făcut-o pentru mine" (Mt 25,40).
Reprezentanții sau clericii Bisericilor prezente vin în fața adunării pentru rugăciune și pentru a da binecuvântarea. Doamne, fii binecuvântat pentru dragostea pe care ne-ai arătat-o prin Isus Cristos, Dumnezeul nostru. Prin el, care ne-a iubit atât de mult, suntem mai mult decât învingători ai suferinței, tristeții, persecuțiilor, foamei, morții, pericolului, războiului. În liniștea părăsirii și a singurătății, a bolii și a morții, copleșește-ne cu bogăția binecuvântării tale.
(A se vedea propunerea de mai sus). Binecuvântarea finală O: Harul Domnului nostru Isus Cristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie mereu cu voi!
Cuvintele și gestul de încheiere
Propunere alternativă În loc de mărturiile propuse pentru a fi făcute în fața tuturor și în loc de a primi binecuvântarea, se poate alege o altă variantă care să constea în rugăciunile pentru fiecare persoană prezentă.
Lectură din Rom 8,31-39, de la "Dacă Dumnezeu este cu noi..." O: Fraților și surorilor, de fapt "nimic nu ne poate despărți de dragostea lui Dumnezeu manifestată în Isus Cristos". Așadar, dacă sunt printre noi oameni care simt în mod special povara bolii, a sentimentului de părăsire sau că sunt neînțeleși în suferința și singurătatea lor atât de mult încât nu-și pot găsi liniștea, să nu ezite să vină în față și să ne împărtășească suferința lor pentru ca noi să ne rugăm pentru ei, împreună cu ei, dacă doresc acest lucru.
Persoanele care vor să facă acest lucru înaintează (pe fond muzical). Cei care au fost desemnați pentru acest lucru îi întâmpină frățește, îi ascultă și se roagă pentru ei și împreună cu ei, punându-le mâna pe umăr. © Editura Presa Bună
|
|
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat |