SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2006 

Ecumenismul în Irlanda2

Platoșa sfântului Patriciu este o celebră rugăciune care a răsunat de-a lungul multor secole din istoria irlandeză. Exprimă speranța că Isus este "în inima tuturor celor care se gândesc la mine, în toate gurile care vorbesc despre mine, în toți ochii care mă văd, în toate urechile care mă aud". Începând cu secolul al VI-lea, datorită misionarilor irlandezi, Isus a redevenit prezent în gurile, ochii, urechile și gândurile multor oameni de pe continentul european. Astăzi misionarii irlandezi, de toate confesiunile, continuă să ofere o mărturie convingătoare a spiritului creștin al carității față de aproapele.

Cu toate acestea, deși sursa problemelor care afectează Irlanda este mai mult de natură culturală, politică, istorică și culturală decât religioasă, este foarte adevărat că pe parcursul ultimilor ani, după relatările tragicelor evenimente din Irlanda, care au fost difuzate de mijloacele mass-media din întreaga lume, este vorba înainte de toate de o luptă între catolici și protestanți. Din păcate, este foarte adevărat că aceia care au comis aceste acte de violență se consideră "creștini". Este, de asemenea, dureros să constatăm că aceste conflicte dădeau, în parte, mărturie despre tragicele dezbinări dintre creștini.

Din fericire, de aproximativ zece ani procesul de pace din Irlanda de Nord își urmează cursul, deși progresele rămân fragile. În fiecare zi, cu forțe noi, trebuie să trăim în toleranță și armonie, iertare, împăcare și respect reciproc.

În ciuda suferințelor îngrozitoare îndurate de locuitorii Irlandei de Nord, dar poate și datorită lor, relațiile dintre creștini s-au schimbat în ultimii ani. Numărul actual de întâlniri și gradul de colaborare și interacțiune dintre membrii și responsabilii diferitelor Biserici ar fi fost de neconceput acum patruzeci de ani. Ar fi imposibil de numărat numeroasele grăunțe de pace semănate la nivel de persoane sau de comunități.

Bineînțeles, ecumenismul în Irlanda nu se limitează doar la evenimentele din Irlanda de Nord. De fapt, insula Irlandei este împărțită în două jurisdicții, ceea ce are consecințe și asupra dialogului ecumenic. Deși Bisericile activează în toată Irlanda, în diferitele "universuri" existente în aceste două jurisdicții, așteptările, practicile și experiențele ecumenice sunt foarte diferite.

În Republica Irlandeză catolicii se bucură de o majoritate covârșitoare spre deosebire de protestanții minoritari. În consecință, de foarte multe ori catolicii și protestanții nu au ocazia să se întâlnească! În Irlanda de Nord, diferența dintre numărul catolicilor și cel al protestanților nu este foarte mare, dar tensiunile din ultimele decenii au determinat crearea unei atmosfere ecumenice diferite.

În Irlanda se înregistrează multe inițiative interconfesionale, ceea ce reprezintă o încurajare. Celebrările din timpul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor sunt acum foarte frecvente. Ziua Internațională de Rugăciune pentru Femei este o zi în care multe femei de diferite confesiuni se întâlnesc. Se formează grupuri de studiere a Bibliei și de discuții asupra documentelor bisericești. Proiectele concrete reprezintă alte ocazii de colaborare și de prietenie, cum ar fi inițiativele educaționale care vizează o mai bună înțelegere, studiul în comun al istoriei locale, organizarea de colocvii și de inițiative sociale concrete. Se constituie uneori grupuri de colindători și mai sunt și alte evenimente anuale care sunt organizate împreună. Grupurile ecumenice, forumurile religioase, întâlnirile între membrii clerului, proiectele de educație pentru pace și mesele prieteniei sunt din ce în ce mai frecvente, mai ales în Irlanda de Nord.

Unul dintre evenimentele ecumenice cele mai importante din Irlanda a fost inaugurarea Școlii Ecumenice Irlandeze în 1970. Printre celelalte inițiative ecumenice irlandeze putem menționa colocviul ecumenic anual de la Glenstal, care are loc din 1964 și cel din Greenhills (în apropiere de Drogheda) din 1966. În afara Irlandei, Comunitatea de la Corymeela este recunoscută pe plan mondial ca semn profetic de reconciliere.

Din păcate, violențele și sectarismul au determinat apariția unor prejudecăți profund înrădăcinate și au lăsat răni și amintiri triste, care pot bloca angajarea în stabilirea unui dialog cu membrii altor confesiuni. Sectarismul a fost definit ca fiind "ansamblu de atitudini, credințe, comportamente și structuri în care religia joacă un rol important și care, (1) în mod direct sau indirect, atentează la drepturile indivizilor și ale grupurilor și (2) influențează sau stau la baza situațiilor sau conflictelor distructive".

Problema sectarismului este privită cu foarte multă seriozitate în Irlanda, mai ales după semnarea Acordului de Pace din Vinerea Sfântă, în anul 1998. Străduindu-ne să promovăm o cultură care merge dincolo de sectarism, este necesar să recunoaștem ceea ce toți creștinii împărtășesc în prezența lui Cristos înviat. Există deja un număr destul de mare de proiecte prin care se încearcă descoperirea atitudinilor negative care au prins rădăcini în noi vis-a-vis de cel de lângă noi și să-i ajutăm pe ceilalți să înfrunte trecutul într-un mod eficient și concret.

Circumstanțele dificile, cum ar fi, de exemplu, anumite manifestări sectare din Irlanda de Nord, s-au dovedit a fi ocazii utile de creștere a eforturilor noastre ecumenice. De exemplu, a existat un caz când un sinod al Bisericii Prezbiteriene a redactat o declarație oficială de susținere în favoarea unei parohii catolice victime ale unui incident sectar distructiv, iar această declarație a fost citită, la cererea semnatarilor, în timpul liturghiilor celebrate în parohia catolică.

Principala instanță în această materie din Irlanda este Irish Inter-Church Meeting, care s-a reunit pentru prima dată la Ballymascanlon, în septembrie 1973. Acest comitet interconfesional, format din responsabili și reprezentanți ai membrilor Consiliului Irlandez al Bisericilor și ai Conferinței Episcopilor Bisericii Catolice, se reunește de mai multe ori pe an. Este format din două departamente, unul însărcinat cu probleme teologice, iar celălalt tratând probleme sociale. Aceste întâlniri între responsabili și reprezentanți ai diferitelor Biserici au contribuit la încercarea de a rezolva împreună anumite probleme importante, cum ar fi cea a căsătoriilor mixte.

Lista membrilor Consiliului Irlandez al Bisericilor ne oferă o imagine a varietății Bisericilor de pe această insulă: Cherubim and Seraphim Church a Irlandei; Biserica (Anglicană) din Irlanda; Biserica Coptă Ortodoxă din Irlanda; Biserica Ortodoxă de Rit Bizantin din Marea Britanie și Irlanda; Life Link Network of Churches; Biserica Luterană din Irlanda; Biserica Metodistă din Irlanda; Districtul Irlandez al Bisericii Moraviene; Non-Subscribing Presbyterian Church; Biserica Prezbiteriană din Irlanda; Armata Salvării (partea irlandeză); Societatea Religioasă a Prietenilor Irlandei; Biserica Rusă Ortodoxă din Irlanda; Biserica Ortodoxă Română din Irlanda.

Acum câțiva ani, activitățile ecumenice nu erau extinse decât la cele patru Biserici "principale": Biserica Catolică, Biserica (Anglicană) din Irlanda, Biserica Prezbiteriană și Biserica Metodistă. Acum are loc o mutație importantă în domeniul ecumenismului, care se datorează creșterii numărului credincioșilor din bisericile ortodoxe, al anumitor biserici etnice minoritare și a altor comunități noi din Irlanda. Această evoluție va avea cu siguranță și momente mai puțin strălucite în peisajul ecumenic.

Din 1996, aproape 200.000 de imigranți au ajuns în Republica Irlandeză și aceștia reprezintă 5% din populația totală de patru milioane de locuitori. Prezența ortodoxă a crescut de la 358 de persoane în 1991 la 10.437 în 2002 și continuă să crească rapid. De asemenea, multe Biserici formate în majoritate din populație de culoare au luat ființă și se dezvoltă cu repeziciune în toată țara.

Și religiile necreștine traversează o perioadă de creștere, fapt care influențează relațiile ecumenice, deoarece creștinii sunt chemați să reflecteze asupra mărturiei lor comune și asupra deschiderii lor spre alte comunități de creștini. Recensământul din 2002 a arătat că în Republica Irlandeză trăiesc 19.100 de musulmani, spre deosebire de 3.900 în 1991. Și comunitatea budistă a crescut, ajungând de la 986 de credincioși la 3.894 în aceeași perioadă, în timp ce comunitatea hindusă a crescut de la 953 la 3.099 membri. Această tendință de creștere a grupurilor religioase minoritare va mai continua încă.

Totuși nu putem face o trecere în revistă a situației ecumenice din Irlanda fără a aminti cu recunoștință numeroasele persoane, comunități și mișcări care au semănat semințele reconcilierii și dialogului în momente dificile, când lacrimi și suferințe extrem de mari ne-au afectat țara pe parcursul ultimilor patruzeci de ani. Este clar că multe din proiectele intercomunitare care au văzut lumina zilei în Irlanda de Nord sunt de inspirație creștină.

Prin descoperirea din nou a prezenței lui Cristos în mijlocul nostru - când ne adunăm în numele lui - creștinii din Irlanda își regăsesc profundele rădăcini creștine și contribuția lor specială la evanghelizarea lumii de astăzi.

După traversarea unei perioade sumbre, marcate de înfruntări între grupurile de culturi și mentalități diferite, dar și de conflicte asupra interpretării istoriei și a perspectivelor viitoare, creștinii din Irlanda au îndeplinit misiunea dificilă, dar salvatoare a reconcilierii.

Sperăm că, dând mărturie de această extraordinară experiență de credință pe care au trăit-o în cadrul acestui proces de reconciliere, creștinii din Irlanda vor putea comunica lumii întregi, care își pune întrebări asupra modalităților de a trăi situațiile multiculturale, multietnice și multireligioase cu care se confruntă, numeroasele lor experiențe pozitive.

Prin cuvintele care apar pe medalia de la pieptul sf. Patriciu, și care exprimă credința noastră comună, răsună cu claritate cea mai puternică rugăciune a creștinilor din Irlanda:

Cristos este cu mine,
Cristos este în fața mea,
Cristos este în spatele meu,
Cristos este în mine,
Cristos este sub picioarele mele,
Cristos deasupra mea,
Cristos la dreapta mea,
Cristos la stânga mea,
Cristos în lățime,
Cristos în lungime,
Cristos în înălțime,
Cristos în inima tuturor celor care se gândesc la mine,
Cristos în toți ochii care mă văd,
Cristos în toate urechile care mă ascultă.

Mă trezesc astăzi,
Cu o forță puternică,
Invocarea Sfintei Treimi,
Credința în Sfânta Treime,
Mărturisirea unității creatorului lumii.

 

1 Această prezentare a situației ecumenice în Iralanda a fost întocmită de grupul pregătitor local. Ea este publicată aici sub propria răspundere.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat