SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2005 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

Ziua a șasea

Voi sunteți templul lui Dumnezeu (1Cor 3,16-17)

 

LECTURA I

Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul său.

Citire din cartea Genezei 1,26-27

26 Dumnezeu a zis: "Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate fiarele sălbatice, și toate vietățile care se târăsc pe pământ". 27 Și l-a făcut Dumnezeu pe om după chipul său; l-a creat după chipul lui Dumnezeu; el a creat bărbatul și femeia.

Cuvântul Domnului

 

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 8,4-5.6-7.8-9 (R.: 2a)

R.: Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul!

4 Când privesc cerurile, lucrările mâinilor tale,
luna și stelele pe care le-ai făcut,
5 mă întreb: Ce este omul că te gândești la el,
sau fiul omului că îl iei în seamă? R.

6 Cu puțin l-ai făcut mai mic decât pe îngeri
și l-ai încununat cu slavă și cu cinste.
7 I-ai dat în stăpânire lucrările mâinilor tale,
toate le-ai pus la picioarele sale. R.

8 I-ai dat în stăpânire oile și boii laolaltă
precum și fiarele câmpului,
9 păsările cerului și peștii mării,
tot ce străbate căile apelor. R.

 

LECTURA A II-A

Voi sunteți poporul lui Dumnezeu.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru 2,9-10

Fraților, 9 voi sunteți un neam ales, o împărăție de preoți, un popor sfânt, poporul lui Dumnezeu; voi aveți, așadar, misiunea de a vesti în lume faptele mărețe ale aceluia care v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină; 10 căci odinioară nu erați poporul său, acum însă sunteți poporul lui Dumnezeu, odinioară nu aveați parte de îndurare, acum însă sunteți părtași de îndurarea lui Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

 

EVANGHELIA

Dacă vrea cineva să vină după mine.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 16,24-27

În acel timp, 24 Isus a spus ucenicilor săi: "Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la el însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze. 25 Pentru că cine va voi să-și salveze viața, o va pierde; iar cine își va pierde viața pentru mine, o va salva. 26 Ce i-ar folosi omului de ar câștiga lumea întreagă, dacă apoi și-ar pierde viața? Sau cu ce preț ar putea omul să-și cumpere din nou viața, pe care a pierdut-o? 27 Căci Fiul Omului va veni în mărirea Tatălui cu îngerii săi și atunci va răsplăti pe fiecare după faptele lui".

Cuvântul Domnului

 

Meditație

Chestiunea identității nu este o temă nouă. Ființele umane au fost întotdeauna tentate să înțeleagă și să trăiască ceea ce ele sunt cu adevărat și li s-a interzis să fie. Astăzi, când trăim într-o lume care se caracterizează prin schimburi constante și un pluralism răspândit, căutarea unei identități proprii ajunge să fie o chestiune de importanță crescândă. Ne confruntăm cu această problemă nu numai ca persoane, ci și ca Biserici și comunități. Încercăm să găsim propria noastră identitate în ceea ce ne deosebește de ceilalți și ne face să fim unici.

Ceea ce spunea apostolul Paul cu două mii de ani în urmă creștinilor din Corint este valabil și în zilele noastre. Trebuie să tratăm problema identității din altă perspectivă: nu suntem mai "speciali" pentru că suntem diferiți unii de ceilalți, ci pentru că am primit darul Duhului Sfânt, un dar care este prezent în orice ființă umană deoarece am fost creați după chipul lui Dumnezeu.

Suntem templul lui Dumnezeu, sfânt și vrednic. Nici o persoană nu are dreptul să-l distrugă. Suntem împreună cu aceia pe care Dumnezeu i-a voit să fie cu el, un loc unde locuiește Duhul său de bunătate. Dumnezeu vrea să intre în comuniune cu noi, ceea ce arată și cere ca noi să fim în comuniune unii cu alții. Dat fiind faptul că această chemare la comuniune merge dincolo de limitele comunităților noastre creștine, scandalul dezbinărilor noastre ca Biserici creștine se intensifică și este imperios necesar să le depășim.

Diferențele sunt și parte a identității noastre creștine, de vreme ce noi trăim în situații și culturi diferite, suntem bărbați și femei, suntem marcați de experiențele personale, particulare și de istoria comunităților în care trăim. Chiar și așa, chiar dacă trebuie să înfruntăm provocări sau talanții pe care i-am primit, suntem uniți de Duhul Sfânt care ne acordă darul de a trăi așa cum dorește Dumnezeu și cum ne-a revelat în Isus Cristos: sfinți, capabili să oferim iubirea noastră și să o primim pe a altora.

 

Rugăciune

Dumnezeule veșnic, tu ai creat cerul și pământul; tu ai creat ființa umană după chipul tău, dăruind fiecăruia dintre noi o identitate și o demnitate proprie. Îți mulțumim pentru darul vieții, al acestei vieți care ne unește cu tine și cu creația ta. Ajută-ne pe noi, creștini și Biserici, să primim acest dar în toată plinătatea sa pentru ca să putem depăși tot ceea ce tulbură sau reduce darul tău de viață. Umple-ne cu Duhul bunătății ca să putem crește în Cristos și să ajungem să fim chipul său în lume. Amin.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat